اگر شما هم به دنبال آشنایی با جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

 

فرقی نمی کند که ساختمان شما از نوع مسکونی، تجاری یا ادارای است، در هر صورت یکی از مهمترین قسمت های سیستم لوله کشی ساختمان شما به لوله کشی آب آن مربوط می شود.

اهمیت سیستم لوله کشی آب از این لحاظ است که اولاً مستقیماً با سلامتی افراد در ارتباط است، به حدی که برخی ها اصولی بودن سیستم لوله کشی آب را ضامن سلامت جامعه می دانند.

دوماً این سیستم حامل مایع حیاتی، یعنی آب است که عدم دسترسی به آن مساویست با عدم امکان زندگی بر روی زمین.

از گذشته های دور تا کنون سیستم های لوله کشی آب در ساختمان ها نه تنها از نظر نوع لوله، بلکه در شکل و شمایل اجرای خود تغییرات زیادی کرده اند.

به همین دلیل در این مطلب قصد داریم به بررسی جدیدترین نوع سیستم لوله کشی آب در ساختمان بپردازیم تا مجریان لوله کش و حتی کارفرمایان گرامی با اطلاع از جدیدترین شیوه لوله کشی آب از مزایای بیشمار آن بهره ببرند.

 

لوله کشی ساختمان چیست؟

اجازه دهید پیش از معرفی جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان کمی در خصوص لوله کشی صحبت کنیم، چون ممکن است عده ای هنوز با معنی و کاربرد این سیستم آشنایی نداشته باشند.

لوله کشی به نصب لوله های فلزی، پلاستیکی، سیمانی و غیره به منظور انتقال مایعات، گازها و گاه جامدات کوچک گفته می شود.

در زمان های قدیم برای ساخت لوله و اتصالات مورد نیاز در صنعت لوله کشی از موادی همچون چوب، شیشه، فولاد، آلومنیوم و سیمان استفاده می شد.

اخیراً از لوله های پلی پروپیلن یا همان لوله های سبز و سفید پلاستیکی و لوله های پلیمری چند لایه به منظور لوله کشی آب و تاسیسات گرمایشی و سرمایشی در ساختمان ها بکار گرفته می شود.

در واقع لوله کشی یک شبکه بزرگ و بهم پیچیده از لوله ها و اتصالات مختلف است، که می توان گفت پرهزینه ترین و مهمترین بخش اجرایی هر ساختمان را شامل می شود.

کاربردهای لوله کشی عبارتند از:

یکی از مهمترین کاربردهای سیستم لوله کشی در ساختمان های تجاری، مسکونی و اداری است که به منظور تاسیسات گرمایش و سرمایش، آبرسانی و تخلیه مواد فاضلابی این بناها به کار می رود.

لوله کشی باید طبق اصول و قواعد خاص و توسط یک مجری لوله کش ماهر و مسلط به نقشه لوله کشی انجام شود، در غیر این صورت هزینه اصلاحیات مورد نیاز یا تغییرات آن می تواند بسیار بالا باشد.

جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان1

انواع سیستم های لوله کشی آب ساختمان

از آنجا که موضوع صحبت های ما در این مقاله در خصوص جدیدترین سیستم لوله کشی آب است، قصد داریم تا شما را با انواع سیستم های لوله کشی آب ساختمان آشنا کنیم.

سیستم لوله کشی آب در جهان و طی سال های متمادی در روش های مختلفی اجرا می شده به شکلی که هم اکنون به شیوه جدید خود به دست ما رسیده است.

هر چند هنوز هم ساختمان هایی هستند که از قدیمی ترین سیستم های لوله کشی آب استفاده می کنند و دلیلی برای بازسازی و تغییر آن احساس نکرده اند.

سیستم های لوله کشی آب را بر اساس نوع لوله و اتصال و همچنین شیوه اجرای لوله ها در مدل های متفاوتی دسته بندی می کنند.

  • انواع سیستم لوله کشی آب از لحاظ نوع لوله

ابتدا انواع سیستم لوله کشی آب بر اساس نوع لوله را بررسی می کنیم:

  • لوله کشی آب با لوله های فولادی

یکی از قدیمی ترین و می توان گفت اولین سیستم های لوله کشی آب ساختمان به لوله کشی آب با لوله های فولادی برمی گردد که هنوز هم در برخی از خانه ها کاربرد دارد، هرچند استفاده از این سیستم بسیار محدود شده است.

دلیل محدودیت استفاده از سیستم لوله کشی آب با لوله های فولادی به دلایل زیر است:

  • احتمال زنگ زدگی لوله ها به دلیل ترکیب با اکسیژن محلول در آب
  • ایجاد تغییر در بو و مزه آب
  • وزن بسیار زیاد لوله
  • سختی حمل و نقل، نگهداری و نصب
  • اجرت بالا برای اجرای سیستم لوله کشی
  • هزینه بالا برای خرید لوله و اتصالات و نگهداری از آن ها
  • ایجاد تاثیرات نامطلوب بر روی شیرآلات ساختمانی و سیستم گرمایش همچون پکیج و رادیاتور

با توجه به آنچه در خصوص معایب سیستم لوله کشی آب فولادی گفته شد، کمتر کسی است که از این شیوه در ساختمان خود استفاده کند.

سیستم لوله کشی آب با لوله های فولادی را تنها می توان به شیوه کف خواب در ساختمان اجرا کرد، در نتیجه در صورت معیوب شدن سیستم هزینه ها و دردسرهای کنده کاری هم به مالک تحمیل می شود.

  • لوله کشی آب با لوله های پلیمری

لوله های پلیمری لوله هایی هستند که با کشف خواص و مزایای آن ها، امروزه در صنعت و تاسیسات ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند.

بنابراین می توان گفت لوله پلیمری جدیدترین نوع لوله قابل استفاده در صنعت لوله کشی آب ساختمان ها است.

به دلیل موادی که در ساخت لوله های پلیمری به کار رفته و خواص فیزیکی و شیمیایی گسترده خود مورد توجه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان هستند.

لوله های پلیمری در نتیجه تلاش و پیشرفت های روز افزون در دانش و فناوری علوم مهندسی پلیمر به منظور مقاوم سازی و کیفیت بخشی به لوله های پلاستیکی و رفع عیوب این جنس از لوله می باشد.

تقریباً می توان گفت که لوله های پلیمری سهم زیادی از نیاز بشر به لوله مناسب برای انتقال آب شرب سالم و بهداشتی را رفع کرد.

از جمله انواع لوله های پلیمری عبارتند از:

  • لوله پلی اتیلن
  • لوله پی وسی سی
  • لوله پلی پروپیلن
  • لوله پلی بوتیلن

تولید انبوه لوله های پلیمری از سال 1959 میلادی آغاز شد و کم کم به منظور انتقال آب شرب در خانه ها مورد استفاده قرار گرفت.

سیستم لوله کشی آب با لوله های پلاستیکی پلیمری مزایای بیشتری نسبت به سیستم لوله کشی آب با لوله های فولادی داشتند، که از جمله مهمترین آن ها عبارتند از:

  • مقاومت در برابر خوردگی
  • رسوب ناپذیری بسیار کم
  • نارسانای الکتریسیته
  • سهولت در نصب
  • افت فشار کمتر
  • سبک وزنی

لوله های پلیمری با وجود مزایای بسیاری که دارند، تحمل چندانی در مقابل دما و فشار نداشته و اشتعال پذیر هستند.

البته به دلیل مزایای زیاد از جمله قیمت خرید پایین تر، همچنان به عنوان لوله محبوب در بین مصرف کنندگان شناخته می شوند.

  • لوله کشی آب با لوله های پنج لایه

لوله چند لایه یا همان پنج لایه در حقیقت جدیدترین نوآوری در سیستم لوله کشی آب ساختمان ها محسوب می شود.

این لوله را در اضافه کردن لایه ای از فلز به لوله های پلی پروپیلن تک لایه ساخته اند. بنابراین لوله پنج لایه در واقع ترکیبی از هر دو ماده پلیمر و فلز است.

در نتیحه با تولید لوله های پنج لایه و استفاده از آن در جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان ها تمامی نقطه ضعف های لوله های پلیمری تک لایه همچون تحمل دمایی و فشاری پایین و اشتعال پذیری لوله از بین رفته است.

جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان2

در حالت کلی مزایای لوله های پنج لایه در صورت استفاده از آن در لوله کشی آب با لوله های پنج لایه عبارتند از:

  • نصب بسیار سریع و آسان به دلیل انعطاف پذیری بالا و وزن پایین
  • سدی محکم در برابر نفوذ باکتری ها و رشد جلبک ها
  • بدون ایجاد تغییر در خواص، طعم و بوی آب
  • مقاومت شیمیایی بالا در برابر اسیدها و بازها
  • عدم اتلاف انرژی در طول لوله
  • عمر مفید و دوام بسیار بالا
  • فشار آب یکنواخت
  • گستره دمایی بالا
  • اشتعال ناپذیر
  • عایق حرارتی

 

  • انواع سیستم لوله کشی از لحاظ نحوه اجرای آن

همانطور که خواندید جدیدترین نوع لوله ای که برای اجرای سیستم لوله کشی آب ساختمان تولید شده و به دلیل مزایای چشم گیر آن مورد استفاده انبوه قرار گرفته است، لوله های پنج لایه هستند.

در این قسمت می خواهیم انواع سیستم لوله کشی آب ساختمان را از لحاظ نحوه اجرای لوله ها بررسی کنیم تا به جدیدترین نوع آن برسیم:

  • لوله کشی آب به روش سنتی انشعابی

روش سنتی لوله کشی آب ساختمان یکی از قدیمی ترین سیستم های انتقال آب در داخل ساختمان است که از زمان های قدیم تا کنون همچنان در حال اجراست.

برای اجرای لوله کشی آب به روش سنتی لوله های آب فلزی یا فولادی و لوله های پلیمری را به شکل کف خواب به لوله اصلی آب ورودی به ساختمان متصل می کنند.

سپس لوله آب متصل شده یا رایزر آب را به شکل لوله کشی آب از پایین به بالا در بین طبقات و مصرفی های مختلف انشعاب می دهند، در این صورت نام این روش انشعابی می شود.

اما سیستم لوله کشی آب به روش سنتی چند عیب بزرگ داشت، از جمله:

  • فشار آب در طول لوله افت می کرد، به شکلی که هر چه در طول ساختمان بالا می رفتیم از فشار آب کم می شد، به حدی که مجبور به نصب پمپ آب و منبع تحت فشار آن هستیم.
  • احتمال ترکیدگی و نشتی لوله آب بسیار بالا بود، چون در روش سنتی لوله در عمق بیشتر و با حجم زیادی از مصالح پوشیده می شود.
  • هزینه های مربوط به نصب و نگهداری از سیستم لوله کشی آب به روش سنتی بسیار بالاست. زیرا نه تنها نیاز به کنده کاری وجود دارد، بلکه نصب لوله های فلزی هم هزینه بردار است.
  • به دلیل یکپارچه بودن سیستم لوله کشی آب در روش سنتی در صورت ترکیدگی مقطعی لوله، آب کل ساختمان قطع می شود.
  • استفاده از کنتور آب مشترک برای کل طبقات ساختمان دردسرهای محاسبه قبض آب آپارتمان را در پی دارد.

به دلیل معایبی که در سیستم لوله کشی آب به روش سنتی انشعابی ذکر شد، سیستم های جدیدتر لوله کشی آب ابداع شدند.

در کنار آشنایی با جدیدترین شیوه لوله کشی آب لازم است تا 10 نکته مهم در لوله کشی آب ساختمان را نیز بررسی کنید. برای این منظور روی لینک مقاله بزنید.

جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان3

  • لوله کشی آب به روش روکار

می توان گفت لوله کشی آب روکار در ادامه روش لوله کشی آب انشعابی است. چون در روش انشعابی توکار لوله ها در داخل خاک خوابانده می شدند، احتمال وارد شدن ضربه و فشار به لوله ها و احتمال آسیب رسیدن به آن ها بیشتر بود.

علاوه بر این لزوم کنده کاری زمین و ریخت و پاش خانه در مواقعی که ساختمان در حال سکونت بود، باعث تردید کارفرما در اجرای لوله کشی آب توکار می شد.

به همین دلیل در یک روش دیگر و در طی سیستمی متفاوت لوله ها را به شکل روکار، یعنی نصب شده بر روی دیوار نصب کردند.

اما لوله کشی آب به روش روکار هم معایب خاص خود را داشت، که مهمترین آن ها دیده شدن لوله ها و بخشیدن جلوه ای نازیبا به طراحی داخلی ساختمان ها بود.

هر چند به کاری گیری داکت بر روی لوله ها می توانست تا حد زیادی نمای لوله های آب ساختمان را پنهان کند، اما باز هم این شیوه نتوانست رضایت افراد را جلب کند.

جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان4

  • لوله کشی آب به روش کلکتوری

همانطور که در بخش لوله کشی آب به روش سنتی ملاحظه کردید، یکی از ایرادات بزرگ آن قطع شدن سراسری آب ساختمان در صورت ترکیدگی لوله یا حتی اجرای اقداماتی همچون تعویض لوله بود.

این مشکل با روی کار آمدن سیستم لوله کشی آب به روش کلکتوری کاملاً از بین رفت. چون در این سیستم شبکه لوله کشی آب کل ساختمان به بخش های مختلف تقسیم شده و هر کدام به صورت مجزا به کلکتور مختص خود وصل می شوند.

هر کلکتور به صورت تکی به شیر هواگیری و شیر قطع و وصل مجزا مجهز است. در این صورت امکان کنترل جریان آب در هر بخش از ساختمان و به صورت کاملاً مستقل امکان پذیر است.

مزیت مهم دیگر در سیستم کلکتوری این است که فقط از لوله های پلیمری و پنج لایه می توان در اتصال به کلکتور و اجرای این سیستم کمک گرفت.

در نتیجه بازدهی سیستم لوله کشی آب به دلیل کیفیت بالای لوله به کار رفته بسیار بیشتر شده و کمتر با آسیب ها احتمالی همچون ترکیدگی، زنگ زدگی، رسوب گیری و افت فشار آب در شبکه مواجه خواهیم بود.

در روش کلکتوری لوله های پلیمری و یا پنج لایه را به کلکتور هر نقطه از ساختمان همچون آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی وصل می کنند و به مصرف کننده می رسانند.

جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان5

اگر می خواهید بدانید از لوله کشی کلکتوری در چه ساختمان هایی استفاده کنیم، کافیست لینک مقاله را لمس کنید.

  • لوله کشی آب به روش زیر سقفی

اگر لوله های متصل به کلکتور در روش کلکتوری را به جای خواباندن در کف ساختمان به بالای سقف هدایت کرده و از بالا به سمت مصرف کننده منتقل شوند، لوله کشی به روش زیر سقفی اجرا شده است.

به طور کلی می توان گفت لوله کشی آب سرد و گرم به روش زیر سقفی جدیدترین سیستم لوله کشی آب در ساختمان می باشد.

تنها لوله ای که بیشترین میزان بازدهی و عملکرد مثبت در سیستم لوله کشی آب زیر سقفی را دارد، لوله پنج لایه است.

چون در هنگام اجرای لوله کشی آب به روش زیر سقفی انعطاف پذیری لوله حرف اول را می زند. علاوه بر این سیستم باید کمترین میزان زانویی و اتصالات را داشته باشد، که تمامی این خصوصیات در لوله های پنج لایه خلاصه می شوند.

در سیستم زیر سقفی ما دیگر با معایب مختلف روش های سنتی و حتی کلکتوری مواجه نیستیم. چون لوله ها از روی سقف حرکت کرده اند و در زیر هیچ بار اضافی قرار نمی گیرند.

علاوه بر این ها دسترسی به لوله ها برای تعمیر، انشعاب و تعویض آن ها بسیار سریع، ساده، کم هزینه و با کمترین میزان خراب کاری است.

به همین دلیل است که لوله کشی آب به روش زیر سقفی را به عنوان بهترین روش لوله کشی ساختمان برای ساختمان های درحال ساخت می شناسند.

جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان6

روی لینک مقاله مزایا و معایب لوله کشی آب و فاضلاب زیر سقفی بزنید تا این سیستم را از تمام جوانب آن بهتر بررسی کنید.

 

معرفی جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان

در این قسمت قصد داریم تا شما را با جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان در جهان آشنا کنیم که به دلیل مزیت های فوق العاده خود بسیار مورد توجه کارفرمایان و مجریان قرار گرفته است.

سیستم لوله کشی آب IFIT، همان جدیدترین سیستم های لوله کشی آب ساختمان است که به سیستم لوله کشی جورج فیشر سوئیس هم معروف می باشد.

IFITیک سیستم نصب و راه اندازی نوآورانه و برجسته با تکنولوژی منحصر به فرد ماژول آداپتور برای لوله کشی آب سرد و گرم و سیستم های گرمایشی و سرمایشی در مقیاس های 16، 20، 30،25 و 32 است.

لوله های قابل استفاده در سیستم IFIT را می توان از جنس پنج لایه یا پلی بوتیلن انتخاب کرد. اگر از لوله پنج لایه در این سیستم استفاده شود، لایه درونی لوله باعث مقاومت بالای آن در تحمل درجه حرارت 95 درجه می شود.

استفاده از تکنولوژی IFIT باعث می شود که هیچ گونه برآمدگی بر روی سطح وجود نداشته و لایه آلومینیوم به کار رفته در لوله پنج لایه کاملاً یکنواخت باشد.

جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان7

چنانچه لوله از نوع پلی بوتیلنی باشد، سیستم لوله کشی مقاومت بالایی در برابر خزش، دماهای بالا، خورندگی و انعطاف پذیری فوق العاده خواهد داشت.

تبدیل IFIT دو عملکرد آب بندی و محکم سازی اتصال را با هم دارد. وقتی که لوله در اورینگ داخلی آداپتور فرو برده می شود، غلاب های اورینگ محافظ روی لوله محکم قفل می شوند.

با نیروی کشش اورینگ محافظ اورینگ فشار آوردنده را به گوشه ای می راند، این فشار دقیقاً بر روی اورینگ ها وارد می شود و هر چه نیروی کشش بیشتر باشد، اثر فشوردگی بالاتر می رود.

از جمله مزیت های بی نظیر سیستم لوله کشی آب IFIT یا جرج فیشر سوئیسی عبارتند از:

  • صد در صد کنترل کیفیت در هنگام تولید هر اتصال همراه با بسته بندی بهداشتی برای هر اتصال
  • هزینه پایین به دلیل برخورداری از اتصالات مدولار
  • لوله کشی بسیار سریع، آسان و ایمن با استفاده از تکنولوژی IFIT
  • بدون نیاز به منابع برق یا انرژی جهت نصب و اجرا
  • امکان تلفیق های بیشمار لوله ها
  • 50 درصد صرفه جویی در اتصالات
  • قابلیت جدا شدن اتصالات بدون نیاز به کوتاه شدن لوله
  • هزینه اندک ابزار لوله کشی (تنها ابزاری که برای نصب این سیستم لوله کشی نیاز دارید، قیچی لوله بر و کالیبراتور است).

به شما توصیه می کنیم در صورت نیاز به تهیه قیچی لوله بر ابتدا مقاله راهنمای خرید بهترین قیچی لوله بر را مطالعه کنید.

  • نحوه اجرای سیستم لوله کشی آب IFIT

همانطور که تا این قسمت از متن متوجه شدید، سیستم لوله کشی IFIT تقریباً تمام آنچه برای یک سیستم لوله کشی کارآمد نیاز دارد را با خود آورده است.

مهمترین ویژگی که می توان در خصوص این سیستم اشاره کرد، نصب بسیار راحت و سریع لوله ها با کمترین درصد خطا است.

برای اجرای سیستم لوله کشی آب IFIT بر اساس مراحل زیر اقدام کنید:

  1. ابتدا باید لوله مورد نظر که پنج لایه یا پلی بوتیلن است را در اندازه دلخواه و با کمک قیچی لوله بر برش دهید.
  2. سپس سر لوله را با استفاده از کالیبراتور کونیک می کنید تا هیچ گونه برجستگی یا پلیسه بر سر لوله باقی نماند.
  3. حالا لوله را درون گیره آداپتور فرو کنید، لوله باید تمام دریچه را پر کند. در این حالت اتصال محکم شده و در برابر بیرون کشیده شدن مقاومت می کند.
  4. وقتی لوله را وارد می کنید، بست های داخلی محکم می شوند.
  5. با شنیدن صدای کلیک متوجه می شوید که بست ها در شیار جای گرفته و اتصال بی عیب است.
  6. شما می توانید چندین و چند اتصال دیگر را به همین صورت به یکدیگر متصل کنید.

فیلم زیر را ببنید تا بهتر با نحوه اتصال و نصب سیستم لوله کشی آب IFIT به عنوان جدیدترین سیستم لوله کشی آب آشنا شوید.

 

 

دلیل بی نظر بودن سیستم لوله کشی آب IFIT

در طول زمان سیستم های لوله کشی آب با روش ها و با بکارگیری لوله های متنوعی در ساختمان ها اجرا شدند.

اما هر کدام یک سری ایرادات داشتند که باعث می شد، طراحان و مهندسین تاسیساتی ساختمان به فکر ابداع روش ها و سیستم های جدیدتر و متفاوت باشند.

با این امید که سیستم جدید ایرادات سیستم های قبلی را رفع کند و با بیشترین بازدهی مورد استفاده انسان قرار بگیرد.

جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان8

گفتیم که جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان به تکنولوژی IFIT مربوط می شود، حالا می خواهیم بدانیم چرا این سیستم تا این حد مورد توجه افراد قرار گرفته است.

  • سیستم لوله کشی IFIT را می توان با بهترین لوله آب، یعنی لوله پنج لایه و حتی لوله پروپلین در ساختمان اجرا کرد.
  • اتصالات IFIT در برابر فشار و دمای بسیار بالا مقاوم بوده و احتمال ترکیدگی لوله و تغییر شکل آن تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
  • آداپتورهای IFIT در تنوع سایز بالا موجود هستند و حتی می توان آن ها در تنگ ترین فضاها هم به راحتی نصب کرد.
  • شما می توانید این سیستم را به انواع مدل های زیر سقفی و انشعابی در ساختمان اجرا کنید.
  • سرعت نصب بسیار راحت بدون برش کاری سخت لوله، جوشکاری لوله ها و از همه مهمتر عدم نیاز به چسب لوله باعث شده سرعت نصب این سیستم چند برابر حالت معمولی باشد.
  • از اتصالات IFIT حتی می توان برای بازسازی لوله کشی آب در مقیاس مقطعی و کلی استفاده کرد.
  • هزینه تمام شده این سیستم در مقایسه با روش های قدیمی چندین برابر کمتر شده، چون بسیار راحت و سریع انجام می شود.

 

جمع بندی:

شما در طول این مقاله با انواع سیستم لوله کشی آب در ساختمان به همراه مزایا و معایب هریک آشنا شدید.

در نهایت جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان را بررسی کردیم که نه تنها با سرعت انجام می شود، بلکه طول عمر بسیار بالایی در ساختمان دارد.

اما توجه داشته باشید که تنها بکارگیری جدیدترین سیستم لوله کشی آب در ساختمان ضامن کیفیت و دوام بالای آن نیست، بلکه گروه اجرا کننده این سیستم هم نقش بسیار مهمی دارند.

به همین دلیل ما به شما توصیه می کنیم تا از مشاوره و بازدید رایگان همکاران ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته استفاده کنید.

اگر قصد اجرای انواع سیستم های لوله کشی آب در ساختمان خود را دارید، همین الان با ما تماس گرفته و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید.

منابع فارسی:

منبع1 منبع2 منبع3 منبع4 منبع5

منبع انگلیسی:

منبع

اشتراک گذاری این صفحه