تعمیر جعبه فیوز برق در ساختمان، یکی از خدماتی است که در مجموعه تاسیسات 24 ساعته ارائه می شود. به همین منظور ما تصمیم گرفته ایم اطلاعات مفیدی را در این خصوص با شما به اشتراک بگذاریم.
یکی از بخش های مهم برق در هر ساختمانی، جعبه فیوز آن می باشد برق تمامی مصرف کننده های یک واحد مسکونی، تجاری و ... از آن تامین می شود.
از جمله مهم ترین مزیت های جعبه فیوز این است که هر گاه مشکلی در یک سرخط رخ دهد، تنها همان مسیر از مدار خارج شده و جریان برق در بقیه مسیرها، به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
اما گاهی ممکن است جعبه فیوز ساختمان به دلایلی نیاز به تعمیر پیدا کند. به همین دلیل ما قصد داریم دلایل و روش های برطرف کردن آن را با یکدیگر بررسی نماییم.
مشکلات رایج در جعبه فیوز برق ساختمان
از جمله شایع ترین مشکلات در فیوز ساختمان می توان به صدا دادن و پریدن فیوز مینیاتوری، اتصالی برق، پریدن فیوز پس از گذشت چند دقیقه و قطعی برق بدون پریدن فیوز اشاره کرد که در ادامه به طور کلی آن ها را بررسی خواهیم کرد.
- علت صدا دادن در فیوز مینیاتوری
گاهی ممکن است صدایی شبیه به جلیز و ولیز در فیوز شنیده شود. اگر در محل اتصال فیوز فاصله وجود داشته باشد و جریان زیادی از فیوز کشیده شود، به دلیل قوس های الکتریکی کوچک در محل تماس فیوزها این صدا به گوش می رسد.
در واقع این قوس ها با افزایش مقاومت و حرارت محل تماس فیوز، باعث ذوب سطحی شده و با کاهش ولتاژ، جریان را قطع و وصل می کند.
برای رفع این مشکل کافی است که پیچ های فیوز مینیاتوری را سفت نمایید. اما اگر باز هم این مشکل برطرف نشد باید فیوز را تعویض نمایید.
- علت پریدن فیوز مینیاتوری
وقوع پدیده اتصال کوتاه سبب قطعی برق ساختمان خواهد شد. در این حالت شما باید مشخص کنید که آیا فیوز مینیاتوری در اثر اتصالی پریده است و یا این که خود فیوز مینیاتوری دچار مشکل شده است.
در صورتی که با کشیدن وسایل برقی مثل یخچال و تلویزیون و یا محافظ و چند راهی ها از پریز و زدن فیوز، مجدداً فیوز با صدای بلندی قطع شود، مشکل از اتصالی در برق ساختمان است.
اما اگر پس از کشیدن این وسایل از پریز برق، فیوز پس از چند ثانیه و بدون هیچ صدایی بپرد، احتمالاً فیوز خراب شده است و باید آن را تعویض نمود.
توجه داشته باشید که اگر با کشیدن وسایل برقی از پریز مشکلی برای فیوز به وجود نیامد، ایراد از یکی از وسایل برقی است و باید تک تک آن ها را بررسی کنید. هر کدام از وسیله ها که مشکل داشته باشد باعث پریدن فیوز خواهد شد.
⦁ رفع مشکل اتصالی برق
در صورتی که مشکل از اتصالی در برق ساختمان باشد باید محل اتصال را پیدا کنید. اگر سیم کشی برق ساختمان از نوع قدیمی است و اتاق ها، روشنایی ها و پریزها به یک خط جریان برق متصل هستند، بررسی اتصالی کمی سخت خواهد شد.
برای بررسی کلیدهای روشنایی باید ابتدا همه کلیدها را خاموش کرده و سپس فیوز را وصل کنید. اگر فیوز نپرید باید یکی یکی کلیدها را بررسی کنید و کلید یا سرپیچ هر کدام که فیوز آن پریده است را تعمیر نمایید.
همچنین برای بررسی پریزها هم باید آن ها را از سر خط باز کرده و اتصالات آن ها را به طور کامل چک و بررسی نمایید.
اما در سیم کشی جدید ساختمان که تابلوی برق وجود دارد باید همه فیوزهای مینیاتوری را پایین آورده و همچنین اگر فیوز کنتور هم پایین بود، آن را هم وصل نمایید.
حال اگر فیوز پایین بپرد، اتصالی در سیم کشی برق اصلی ساختمان وجود دارد، اما اگر فیوز پایین نپرید باید اولین فیوز اصلی را بالا بدهید.
پس از آن با اتصال تک به تک فیوزها و پریدن هر فیوز می توان متوجه شد که اتصالی مربوط به سیم کشی کدام بخش از ساختمان است و طبق همان مراحلی که توضیح داده شد، محل اتصالی را شناسایی نمایید.
پیشنهاد می کنیم جهت آشنایی با نحوه سیم کشی جعبه فیوز، مقاله مربوط به آن را مطالعه نمایید.
- علت پریدن فیوز کنتور برق
گاهی ممکن است رنج آمپر در فیوزهای کنتور و تابلوی برق داخل واحد با یکدیگر یکسان باشند که در این حالت با پریدن فیوز کنتور برق مواجه خواهیم شد.
برای مثال اگر فیوز 32 آمپر برای تابلو برق واحد در نظر گرفته شود و فیوز مینیاتوری خروجی هم 32 آمپر و یا کمتر باشد، هر دو فیوز در هنگام اتصالی برق با هم خواهند پرید.
اما در صورتی که رنج آمپر فیوز داخل واحد از فیوز کنتور برق کمتر باشد ولی باز هم فیوز از کنتور بپرد، دلیلی جز یکسان نبودن برند و حساسیت فیوزها نخواهد داشت.
همچنین اگر پس از رفع اتصالی و یا خروج همه لوازم برقی از پریز، فیوزها را بالا زدید و برق همچنان قطع بود، لازم است که از متخصص برق کمک بگیرید.
- قطع شدن برق بدون پریدن فیوز
در صورتی که از سالم بودن لامپ، وجود جریان برق در مدار و نپریدن فیوز مطمئن شدید احتمالاً کلیدها دچار مشکل شده اند و شما باید با خارج کردن کلید از مدار، آن ها را تست نمایید.
برای انجام تست کلید برق به ابزار زیر نیاز است:
* پیچ گوشتی صاف و چهارسو به منظور جدا کردن کلید و قطع سیم های آن
* ولتاژسنج غیر تماسی به منظور بررسی وجود جریان برق در کلید و سیم ها پیش از لمس آن ها
* مولتی متر برای تست ولتاژ، آمپر، مقاومت و سنجش پیوستگی جریان
* چسب ( در صورت نیاز)
برای شروع کار باید بر طبق مراحل زیر پیش بروید:
⦁ قطع جریان برق
در ابتدا باید برق ورودی به مدار کلید را با خاموش کردن کلید مناسب در تابلو برق یا همان جعبه فیوز، قطع نمایید.
همچنین اگر در منزل ساکن هستید و ساختمان دارای تابلوی فیوز می باشد لازم است که فیش مناسب را با شل کردن آن از سوکت جدا کنید.
⦁ بررسی وجود یا عدم وجود جریان برق
پیچ های قاب کلید برق را با کمک پیچ گوشتی باز کنید تا بتوانید به راحتی سیم کشی کلید را مشاهده نمایید.
سپس با ولتاژسنج غیر تماسی سیم ها و ترمینال های جانبی روی کلید را تست نمایید. مواظب باشید که تماسی با سیم ها برقرار نشود.
اگر چراغ روشن توسط ولتاژسنج تشخیص داده شد باید کلید را خاموش کنید. این تلاش را باید تا جایی ادامه دهید که هیچ نوع ولتاژی تشخیص داده نشود.
⦁ شناسایی نوع کلید
برای تشخیص کلید تک پل و سه فاز باید پیچ های نگهدارنده کلید را باز کرده و آن را از جعبه برق بیرون آورید و سیم ها را کاملاً سفت نمایید.
اگر روی کلید، 2 ترمینال جانبی وجود داشته باشد، کلید از نوع تک پل و اگر دارای 3 ترمینال و پیچ زمینی باشد، از نوع کلید سه فاز می باشد.
در کلید تک پل، باید پیچ ارت سبز رنگ را که به یک سیم مسی یا سبز رنگ متصل شده و در بالا یا پایین کلید قرار گرفته را نادیده بگیرید.
اما در کلید سه فاز باید سیم متصل به ترمینال پیچ مشکی یا تیره رنگ را با استفاده از قسمتی از نوار الکتریکی برچسب بزنید.
با توجه به این که انتقال انرژی به کلید توسط ترمینال مشترک صورت می گیرد باید حتماً همان سیم را به ترمینال مشترک متصل نمایید.
در ضمن دو ترمینال دیگر هم وجود دارند که احتیاجی به برچسب زدن ندارند و می توانند با همدیگر جایگزین شوند.
⦁ تست و بررسی پیوستگی کلید تک پل و سه فاز
ابتدا هر کدام از ترمینال پیچ و پیچ ارت را شل نموده و سپس هر سیم را از ترمینال مربوط به آن بکشید و تست پیوستگی کلیدها را شروع نمایید.
برای کلید تک پل باید یکی از ترمینال های پیچ را به سیم تستر پیوستگی و ترمینال دیگر را به حسگر این دستگاه بچسبانید و سپس کلید را روشن و خاموش نمایید.
توجه کنید که لامپ دستگاه تستر با روشن بودن کلید، روشن می شود. این در حالی است که وقتی کلید خاموش باشد لامپ تستر روشن نمی شود.
شما می توانید این تست را با کمک مولتی متر هم انجام دهید و هر یک از پروب های آن را به یکی از ترمینال های پیچ متصل نمایید و کلیدها را روشن و خاموش کنید.
زمانی که که کلید روشن باشد مولتی متر را عدد صفر را نشان می دهد و هنگامی که کلید خاموش باشد و پیوستگی در آن وجود نداشته باشد، عدد 1 را نمایش خواهد داد.
اما در کلید سه فاز باید با کمک گیره، سیم تستر پیوستگی را به ترمینال پیچ معمولی چسبانده و حسگر آن را نیز به یکی از ترمینال ها متصل کنید و پس از آن کلید سه فاز را روشن و خاموش نمایید.
سپس باید حسگر را به ترمینال دیگر منتقل کنید و یک بار دیگر همان آزمایش قبل را تکرار نمایید.
همانند کلید تک پل، برای این کلید هم می توان از مولتی متر استفاده نمود. به این منظور باید یکی از پروب های مولتی متر را به ترمینال مشترک و پروب دیگر را به یکی دیگر از پایانه ها متصل کرد.
در این حالت پس از خاموش و روشن کردن کلید، مولتی متر باید در یک موقعیت عدد صفر و در موقعیت دیگر عدد 1 را نمایش دهد.
مجدداً باید این تست را با اتصال حسگر دوم به ترمینال دیگر تکرار کنید. البته فراموش نکنید که حسگر اول باید روی همان ترمینال مشترک نگه داشته شود.
در صورتی که هر یک از این تست ها به مشکلی بربخورد، نشان دهنده این است که کلید خراب می باشد و باید آن را تعویض نمود.
⦁ نصب مجدد و یا تعویض کلید
اگر قصد نصب مجدد کلید را داشتید، کافی است که آن را مثل سابق به سیم های مدار متصل کنید و پیچ های آن را به وسیله پیچ گوشتی محکم نمایید. اما برای تعویض کلید باید آن را با کلیدی مشابه کلید اصلی و با همان آمپر و ولتاژ، جایگزین نمایید.
⦁ پایان عملیات
حال باید کلید و سیم ها را در جای خود قرار داده و کلید را با کمک پیچ های نگهدارنده آن محکم نمایید و قاب کلید را نصب کنید.
در انتها با نصب فیوز بار دیگر جریان در مدار برقرار می شود و شما می توانید برای اطمینان از عملکرد مناسب و نصب صحیح آن، کلید را تست نمایید.
برای مطالعه مقاله نحوه انتخاب فیوز مناسب برای ساختمان روی لینک آن ضربه بزنید.
نحوه تست سلامت فیوز برق
بهترین روشی که می توان برای تست فیوز برق به کار برد، تست اتصال کوتاه است. البته گاهی از اندازه گیری مقاومت هم برای این تست استفاده می کنند.
برای تست کلیه فیوزها باید ابتدا آن ها را از مدار جدا کرد. همچنین توصیه می شود که مولتی متر را بر روی حالت اهم قرار دهید و سپس پراب های آن را به دو پایانه فیوز متصل کنید.
اگر فیوز برق، صفر اهم را نشان دهد و صدای بوق یا بازر شنیده شود، فیوز سالم می باشد و در غیر این صورت فیوز دچار مشکل شده است.
حتماً توجه کنید که فیوز در حالت تست باید روی عدد 1 و یا دکمه on قرار گرفته باشد. برای تکمیل تست می توان فیوز را در حالت صفر قرار داد و مجدداً به وسیله پروب های مولتی متر، پایانه ها را بررسی می کنیم.
در صورتی که همه پایانه ها قطع باشند، صفحه مولتی متر OL را نشان داده و صدای بوق شنیده نشود نشان دهنده این است که فیوز معیوب و خراب می باشد.
جهت مشاهده فیلم نحوه سیم کشی و نصب جعبه فیوز ساختمان، از طریق لینک آن اقدام نمایید.
جمع بندی:
با توجه به این که جعبه فیوز کار برق رسانی به کل سیستم برق ساختمان را بر عهده دارند، می توان آن را به قلب که کار خونرسانی اعضای بدن را بر عهده دارد تشبیه نمود.
تصور کنید که قلب شما دچار مشکل شده است. بدیهی است که در چنین شرایطی باید درمان را به یک پزشک متخصص بسپارید.
پس اگر جعبه فیوز هم به دلایلی که ذکر شد دچار مشکل شود و نیاز به تعمیر داشته باشد، عاقلانه ترین راه این است که تعمیر آن را به یک تکنسین کاربلد و با تجربه بسپارید.
چرا که همان طور که یک پزشک غیر متخصص می تواند به قلب شما آسیب فراوانی برساند، یک برقکار غیرحرفه ای هم در صورتی که تعمیر جعبه فیوز را به درستی انجام ندهد، می تواند آسایش شما را مختل نماید.
ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته گروهی از بهترین متخصصین این حوزه را در کنار همدیگر جمع کرده ایم تا بتوانیم خدمات برقی ساختمان از جمله تعمیر جعبه فیوز را در تمام ساعات شبانه روز به شما مشتریان عزیز ارائه دهیم.
همچنین کلیه خدمات ما در این مجموعه شامل ضمانت می باشد تا خیال شما را از هر بابت راحت نماییم و شما بتوانید با دلی امن، سفارش خود را ثبت نمایید.
روش های ارتباط با ما و ثبت سفارش در این مجموعه به شرح زیر می باشد:
* تکمیل فرم درخواست سرویسکار متخصص
* تماس با شماره تماس های موجود در سایت
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصص