یکی از خدمات محبوب ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته سیم کشی، نصب و راه اندازی آنتن مرکزی تلوزیون در ساختمان های چندین طبقه است. به همین دلیل توضیحات بیشتر را در ادامه برای آشنایی شما آورده ایم.
آنتن مرکزی تلوزیون چیست؟
در گذشته که اغلب خانه ها یک طبقه و یا حداکثر دو سه طبقه بودند، هیچ نامی و نشانی از آنتن مرکزی نبود و انتقال سیگنال از فرستنده به گیرنده یا همان تلوزیون از طریق آنتن های ساده نصب شده در پشت بام ها صورت می گرفت.
اما با ساخت و سازهای صورت گرفته و احداث خانه هایی با تعداد طبقات بالاتر از چهار طبقه دیگر نمی توان از سیستم قدیمی آنتن استفاده کرد.
فرض کنید ساختمان شما 10 طبقه است و اگر قرار باشد از همان سیستم قدیمی برای نصب آنتن استفاده کنیم، برای هر طبقه یک میله دراز در پشت بام جا خوش کرده است.
جمع این میله ها نه تنها صحنه ناخوشایندی در پشت بام و حتی محله ایجاد می کند، بلکه بر روی سیگنال دریافتی گیرنده ها هم تاثیر منفی می گذارد.
به همین دلیل سیستمی به نام آنتن مرکزی راه اندازی شد تا با کمک آن بتوان کار انتقال سیگنال از فرستنده تا گیرنده را با بالاترین سطح از کیفیت و زیبایی به انجام رساند.
پس تعریف ساده آنتن مرکزی به این قرار است که یک آنتن برای گیرنده های کل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.
اما سوالی که ایجاد می شود در نحوه نصب آن است. آیا می توانیم یک آنتن را در پشت بام نصب کرده و از آن به تمامی واحدها یا طبقات انشعاب دهیم؟
جواب این سوال قطعاً منفی است، چرا که آنتن از نوع جریان ضعیف می باشد که انشعاب گیری از سیم آن باعث افت حداکثری سیگنال در آنتن می شود.
با این حساب عملاً تلوزیون های داخل طبقات مختلف ساختمان هیچ سیگنالی دریافت نخواهند کرد، به همین دلیل باید از تجهیزات مختلفی در کنار آنتن مرکزی استفاده نمود.
بخش های تشکیل دهنده آنتن مرکزی تلوزیون
هر سیستم آنتن مرکزی از بخش های مختلفی تشکیل می شود، که آشنایی با آن ها در زمان نصب و راه اندازی آن بسیار ضروری است:
- آنتن UHF و آنتن VHF
برای نصب و راه اندازی آنتن مرکزی لازم است تا دو آنتن UHF و VHF داشته باشیم، به این دلیل که هر کدام از این دو آنتن پهنای باند متفاوتی داشته و ترکیب این دو با یکدیگر کیفیت تصویر در تلوزیون را تا حد زیادی افزایش می دهد.
- ترکیب کننده یا Diplexer
برای اینکه بتوانیم دو آنتن UHF و VHF را به یکدیگر متصل کرده و در واقع یک آنتن مرکزی داشته باشیم، باید سیم هر دو آنتن را از طریق وسیله ای به نام ترکیب کننده یا Diplexer به هم وصل کنیم.
در دستگاه ترکیب کننده دو ورودی و یک خروجی وجود دارد. دو سیم از دو آنتن UHF و VHF را به دو ورودی ترکیب کننده وارد کرده و یک سیم به عنوان خروجی به قسمت OUTPOT ترکیب کننده وصل می کنیم.
این سیم در واقع کابل اصلی آنتن ما است. توجه داشته باشید ترکیب دو سیم آنتن بدون استفاده از دستگاه ترکیب کننده باعث افت سیگنال می شود.
- تقویت کننده یا آمپلی فایر یا بوستر
در صورتی که تعداد تلوزیون های ساختمان زیاد بوده و یا فاصله بین آنتن تا تلوزیون طولانی باشد، باید از وسیله دیگری به نام تقویت کننده برای افزایش سیگنال دریافتی تلوزیون استفاده کنیم.
تقویت کننده ها در مدل های مختلفی هستند، یک مدل از آن ها دارای دو ورودی UHF و VHF بوده و یک خروجی OUTPOT دارد. همچنین یک دوشاخه برق دارد که به پریز وصل می شود.
محل نصب تقویت کننده باید به دور از عوامل جوی محیطی و رطوبت باشد، به همین دلیل معمولاً تقویت کننده را در داخل ساختمان نصب می کنند.
- اسپلیتر یا تقسیم کننده
تقسیم کننده وسیله ای است که یک کابل آنتن مرکزی به آن وارد می شود و در ادامه به چند سیگنال تقسیم می شود.
تعداد سیگنال هایی که تقسیم می شوند با توجه به مدل اسپلیتر بین 2 الی چندین عدد متفاوت است. برخی از تقسیم کننده ها دوتایی، بعضی چهارتایی و مدل های دیگر تا تعداد بیشتر خروجی دارند.
تقسیم کننده ها در دو مدل انتهایی و یا عبوری هستند، مدل انتهایی هیچ خروجی برای تقسیم کننده بعدی ندارند و فقط سیگنال را بین تلوزیون های همان طبقه تقسیم می کنند.
اسپلیترهای انتهایی در طبقه اول یا دوم نصب می شوند. اما اسپلسترهای عبوری دارای خروجی برای اتصال به تقسیم کننده های دیگر بوده و غالباً در طبقات میانی یا بالایی ساختمان نصب می شوند.
- پریز آنتن
غالباً پریزهای آنتن را به صورت توکار نصب می کنند. پریز آنتن یکی از دو نوع میانی و انتهایی می باشد. اگر بخواهیم از پریز آنتن برای پریزهای بعدی هم انشعاب بگیریم، از نوع میانی استفاده می کنیم.
اما اگر قرار باشد پریز آنتن به عنوان آخرین پریز در مسیر باشد، می توان از نوع انتهایی استفاده نمود. فرق پریز آنتن با پریزهای دیگر در این است که قابلیت تطبیق امپدانس بین خط سیگنال 75 اهم و ورودی 300 اهم تلوزیون را دارد.
- کابل آنتن
گفتیم که برق موجود در آنتن از نوع جریان ضعیف است، به همین دلیل باید تمام تلاش خود را برای پیشگیری از افت سیگنال بکار بگیریم.
برای این منظور در زمان سیم کشی آنتن مرکزی از کابل کواکسیال یا هم محور 75 اهمی استفاده می شود. چه بهتر که به منظور عدم ایجاد نویز در تلوزیون جنس این کابل تمام مس و همراه با کابل شیلدار باشد.
روش نصب و سیم کشی آنتن مرکزی تلوزیون در 6 قدم ساده
با کمک توضیحاتی که در قسمت های قبل در خصوص تعریف آنتن مرکزی و اجزای مختلف آن دادیم، حال می توانید با توجه به قدم های ساده ای که در ادامه گفته ایم به نصب آنتن مرکزی در ساختمان بپردازیم:
قدم اول: طراحی سیستم آنتن مرکزی
برای اینکه آنتن مرکزی ما با کمترین افت در سیگنال مواجه شود، ابتدا لازم است بر اساس نقشه ساختمان به علامت گذاری محل پریزهای آنتن و محل آمپلی فایر یا تقویت کننده در سیستم اقدام نماییم.
میزان کابل مورد استفاده و نحوه کابل کشی نیز در طراحی اولیه سیستم لحاظ می شود. توجه داشته باشید که نباید کابل کشی را طولانی کرده و یا مسیر را به صورت حلقوی و یا زیگزاگ در نظر گرفت.
بلکه کابل کشی آنتن مرکزی باید در یک مسیر مستقیم صورت گرفته و افت سیستم نیز با توجه به اسپلیترها لحاظ شود.
بهترین محلی که می توان برای نصب آنتن مرکزی در نظر گرفت، در بالاترین نقطه پشت بام است. یعنی آنتن باید حداکثر ارتفاع را داشته باشد.
علاوه بر این نباید هیچ گونه مانع همچون درختان، دیوار منازل و یا ساختمان های مجاور در جلوی آنتن مرکزی قرار بگیرند.
توجه داشته باشید که اگر مکان مناسبی برای نصب آنتن مرکزی در پشت بام پیدا نکردید، می توانید آنتن را ابتدا بر روی یک پایه و یا اسکلت فلزی مخصوص آنتن نصب کرده و سپس بر روی ارتفاع بالا قرار دهید.
قدم دوم: ترکیب دو سیم آنتن
دو کابل از آنتن های UHF و VHF می گیریم و به ترکیب کننده یا میکسر وصل می کنیم. حاصل این ترکیب یک کابل آنتن خارج شده از ترکیب کننده است.
از آنجا که ترکیب کننده یا میکسر باید در برابر باران، باد، آفتاب و برق در امان باشد، معمولاً دو سیم از دو آنتن را به خرپشتک یا سر پله پشت بام که محلی سرپوشیده است، منتقل کرده و در همان نقطه میکسر را وصل می کنند.
قدم سوم: تقویت آنتن
در این مرحله باید کابل خروجی از ترکیب کننده را به تقویت کننده یا میکسر وصل کنیم. تمامی این اتصالات از طریق فیش های ماهواره ای صورت می گیرد.
از آنجا که تقویت کننده باید به برق وصل شود، به طور معمول در داخل اتاقک آسانسور تجهیزات آنتن مرکزی از جمله تقویت کننده را به تابلو برق آسانسور وصل می کنند.
اگر ساختمان ما به اتاقک آسانسور مجهز نبود، لازم است تا در زمان سیم کشی برق ساختمان یک عدد پریز در سرپله یا خرپشک برای اتصال تقویت کننده آنتن مرکزی در نظر بگیریم وگرنه در زمان نصب آنتن مرکزی با مشکل مواجه می شویم.
قدم چهارم: انتقال کابل آنتن از پشت بام به طبقات
برای اینکه بتوانیم کابل آنتن مرکزی را از پشت بام تا طبقات یا واحدهای مختلف ساختمانی هدایت کنیم به لوله ای به نام رایزر آنتن مرکزی نیاز داریم.
رایزر آنتن مرکزی در واقع یک مسیر مستقیم از پایین ترین طبقه ساختمان تا پشت بام است که سیم کشی آنتن را در داخل خود حمل می کند.
نکته بسیار مهم:
در ساختمان های بسیار بلند ما به بیش از یک تقویت کننده نیاز داریم، بنابراین لازم است در مسیر رایزر آنتن مرکزی به ازای هر چند طبقه (بسته به توان خروجی تقویت کننده) از تقویت کننده دیگر نیز استفاده کنیم.
این تقویت کننده ها در مسیر رایزر در داخل باکس تعبیه شده و به پریز برق همان طبقه از ساختمان متصل می شوند.
قدم پنجم: انتقال کابل آنتن به داخل واحدهای ساختمانی
تا این قسمت از کار کابل آنتن مرکزی را از پشت بام تا کل طبقات یک ساختمان هدایت کردیم. حال باید کابل آنتن را به گیرنده های داخل واحدهای ساختمانی منتقل کنیم.
تعداد گیرنده ها در ساختمان های مختلف فرق می کند. به عنوان مثال ممکن است برای یک واحد مسکونی ما سه عدد پریز آنتن داشته و در واقع نیاز به نصب 3 عدد تلوزیون داشته باشیم.
برای این منظور از اسپلیتر یا تقسیم کننده استفاده می کنیم، چون انشعاب گیری از کابل آنتن با کمک چسب باعث افت شدید سیگنال در دستگاه می شود.
با توجه به اینکه چه تعداد تلوزیون در داخل واحد ساختمانی داریم، به خرید اسپلیتر مورد نیازمان اقدام کرده و کابل آنتن مرکزی را به ورودی اسپلیتر وارد می کنیم.
قدم ششم: اتصال کابل آنتن به پریزها
در ادامه کابل آنتن مرکزی خروجی را به تعداد خروجی اسپلیتر به پریزهای آنتن داخل واحد اتصال دهیم. برای انجام این کار از کانکتور F استفاده می کنیم.
نکته قابل توجه برای استفاده از تقویت کننده یا بوستر این است که بعد از سیم کشی آنتن مرکزی در هر کدام از مراحل ذکر شده، باید میزان سیگنال خروجی از آنتن توسط دستگاهی به نام سیگنال سنج اندازه گیری شود.
با این توضیح که سیگنال قابل قبول برای گیرنده های تلوزیونی در باند UHF و VHFبرای نمایش یک تصویر باکیفیت بین 52 ال 82 دسی بل میکروولت بوده و تغییرات صفر تا 30 دسی بل بر میکروولت در خروجی تقویت کننده ها قابل قبول می باشد.
پس لازم است در بالای پشت بام بعد از نصب ترکیب کننده میزان سیگنال خروجی سنجیده شود، همچنین بعد از ورود به هر کدام از طبقات و حتی بعد از نصب پریزها نیز دستگاه سیگنال سنج را به کابل ها و انشعاب ها بزنیم.
تا اگر میزان سیگنال خروجی از آنتن مرکزی تلوزیون کمتر از مقدار ذکر شده بود، به نصب بوستر یا تقویت کننده در همان نقطه اقدام شود.
مزایای نصب آنتن مرکزی تلوزیون در ساختمان ها
تا این قسمت از صحبت های ما به طور کامل با طریقه نصب و راه اندازی آنتن مرکزی آشنا شدید، در ادامه قصد داریم به چند مزیت مهم در خصوص استفاده از این سیستم در ساختمان ها اشاره کنیم:
- بهترین جایگزین نصب تعداد زیادی آنتن بر روی پشت بام ها
- قابلیت تامین سیگنال مورد نیاز هر کدام از گیرنده ها در هر واحد
- امکان دریافت تصاویر باکیفیت برای تمام واحدها
- عدم ایجاد اثر القایی و انعکاسی بر آنتن های دیگر
- مقرون بصرفه همراه با تعمیر و نگهداری آسان
- مانعی محکم در برابر ایجاد نویز در تلوزیون
- عدم اشغال فضای زیادی در پشت بام
چرا نصب آنتن مرکزی تلوزیون خود را به مجموعه تاسیسات 24 ساعته بسپارید؟
یکی از اهداف مهم برای نصب آنتن مرکزی تلوزیون در ساختمان های مرتفع این است که تصاویر تلوزیون را با بالاترین سطح از کیفیت دریافت کنیم.
به شکلی که هیچ کدام از طبقات با مشکل سیگنال تلوزیون مواجه نبوده و نیاز نباشد هر بار برای تنظیم دوباره آنتن و رفع ایراد تصویر آن تا پشت بام برویم.
مهمتر از همه اینکه آنتن مرکزی در یک ساختمان نیاز ما به چندین آنتن جداگانه را رفع کرده و سیستمی بسیار جمع و جور دارد.
اما نکته ای که در نصب و سیم کشی آنتن مرکزی تلوزیون اهمیت دارد این است که این کار توسط چه فرد یا گروهی انجام شود تا نه تنها بدون ایراد باشد، بلکه به سرعت نیز اجرا گردد.
ما به چند دلیل می گوییم مجموعه تاسیسات 24 ساعته بهترین گروهی است که می تواند آنتن مرکزی تلوزیون شما را سیم کشی و نصب کند:
- چنانچه پروژه ساختمانی شما برای نصب آنتن مرکزی بزرگ باشد، ابتدا مورد بازدید رایگان بهترین کارشناسان قرار می گیرد.
- در صورتی که بعد از سیم کشی و نصب آنتن مرکزی تلوزیون از نتیجه کار رضایت نداشته باشید، این مجموعه تعهد دارد به صورت رایگان پروژه شما را دوباره انجام دهد.
- تمامی تکنسین ها و نیروهای فنی در تاسیسات 24 ساعته از میان افراد باتجربه و کاربلد انتخاب شده اند.
با این حساب می توانید با خاطری آسوده به تخصص این تیم حرفه ای اعتماد کرده و سیم کشی و نصب آنتن مرکزی تلوزیون خود را به آن ها بسپارید.
برای ثبت سفارش خود کافیست همین الان فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کرده و یا با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصمنابع: منبع 1، منبع 2، منبع 3، منبع 4، منبع 5
برای یک واحد که ۳ اتاق خواب و یک پذیرایی دارد و هر اتاق خواب به تلویزیون نیاز دارد باید برای هر اتاق یک کابل مجزا بکشیم ویا همه اتاق ها رو به هم ارتباط بدیم و بعد یک کابل از واحد ببریم به اسپلیتر؟
۴تا رسیور رو سری کردیم از طریق rfبه آنتن مرکزی نصب کردیم برای بهبود کیفیت تصویر وعدم نویز تصویرشون چه قطعه ی پیشنهاد میکنید
مهندسین ارجمند ما یک ساختمان 8 واحدی داریم نیاز به آنتن مرکزی داریم
حالا در زمان ساخت کابل کشی نیز شده ولی بالای پشت بام یک رشته سیم هست و هشت واحد به یک سیم متصل شده آیا این روش درست است یا باید هر واحد یک رشته جدا داشته باشد؟