یکی از خدمات ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته به عیب یابی تابلو برق ها و تعمیر آن ها مربوط می شود. به همین دلیل در ادامه قصد داریم بیشتر در این خصوص صحبت کنیم.
تابلو برق به کنترل جریان برق در مصرفی های ساختمان پرداخته و سیستم های روشنایی و لوازم الکترونیکی ساختمان را در بهترین حالت و کارایی خود مدیریت می کند.
بنابراین برای اینکه همیشه به برق دسترسی داشته باشیم و از طرفی مانع آسیب های احتمالی خرابی تابلو برق به تجهیزات برقی ساختمان شویم، باید در صورت هرگونه ایراد در تابلو برق به عیب یابی و رفع آن بپردازیم.
نشانه های خرابی تابلو برق
تابلو برق جایگاه تجهیزات کنترلی و مدیریتی در جریان برق ورودی و مصرفی در ساختمان است، بنابراین ایراد پیدا کردن این وسیله به طور حتم با علائم بارزی همراه است.
از جمله نشانه های خرابی تابلو برق می توان به موارد زیر اشاره کرد، در صورت مشاهده هر کدام از این علامت ها بایستی هر چه زودتر برای عیب یابی و تعمیر تابلو برق اقدام نمود.
- بالا زدن دائمی کلیدهای مینیاتوری
- ریست نشدن کلیدها
- داغ شدن کلیدها و کابل های برق
- خروج بوی دود و یا سوختگی از تابلو برق
- ذوب شدن و یا آتش گرفتن کابل های داخل تابلو برق
- شنیدن صدایی شبیه به سرخ شدن از داخل تابلو برق
دلایل بروز ایراد در تابلو برق
یکی از مهمترین نشانه های خرابی در تابلو برق ها، داغ شدن بیش از حد تجهیزات داخل تابلو می باشد، که خود سر منشاء مهم بروز دیگر مشکلات در تابلو برق است.
به این صورت که وقتی تجهیزات داخل تابلو برق داغ می کنند، بعد از مدتی کلیدهای مینیاتوری بالا می زنند، کابل های داخل تابلو ذوب شده و حتی آتش می گیرند و در ادامه آن بوی دود و صدای سوخته منتشر می شود.
پس دلایل بروز ایراد در تابلو برق را می توان در علت داغ شدن آن جستجو کرد.
- شل بودن اتصالات در داخل تابلو برق
اگر اتصالات کابل ها در تابلو برق سست باشند، میزان مقاومت در محل اتصال بسیار کاهش پیدا کرده و باعث افزایش دما و حتی حریق در تابلو برق می شود.
- نامتعادل بودن بار
در طراحی و ساخت تابلو برق گفتیم که بار در تابلو برق سه فاز باید به صورت متعادل تقسیم شود. در غیر این صورت دما زیاد شده و تجهیزات الکترونیکی داخل تابلو برق به خطر می افتند.
- وجود اضافه بار بر روی تابلو برق
اوورلود یا اضافه فار زمانی اتفاق می افتد که میزان مصرف بیش از آمپر مجاز باشد. به همین منظور لازم است تا در داخل تابلو برق از رله های حفاظتی و بیمتال ها استفاده شود.
- عدم استفاده از کابلشوی بیمتال
در طراحی و ساخت تابلو برق باید برای کابل مسی از کابلشوی مسی و برای کابل آلومنیومی از کابلشوی آلومنیومی استفاده گردد.
چه بهتر که اگر جنس هادی و محل اتصال متفاوت است، از کابلشوی بیمتال به منظور پیشگیری از خوردگی استفاده شود. در غیر این صورت احتمال خوردگی محل اتصال و در نتیجه آن داغ شدن مدار و تجهیزات وجود دارد.
- قرار گرفتن دو یا چند کابلشو بر روی یکدیگر
در صورتی که تعداد خروجی برای انشعاب از شینه در تابلو برق بیش از حد باشد، این احتمال وجود دارد که چند کابلشو بر روی هم قرار گرفته و در نتیجه سطح تماس کاهش پیدا کند. حاصل این اتفاق داغ کردن تابلو برق خواهد بود.
البته به غیر از موارد گفته شده، عوامل دیگری از جمله نفوذ رطوبت به داخل کلیدهای مینیاتوری داخل تابلو برق، سوختن سیم ها و حتی رعد و برق می تواند زمینه مشکلات زیادی در داخل تابلو برق ایجاد کند.
نحوه عیب یابی تابلو برق
در داخل یک تابلو برق قطعات الکترونیکی متنوعی از جمله یک یا چند ردیف کلید مینیاتوری، مدارهای برقی، کنترل کننده ها، هشدار دهنده ها، کنتاکتورها، کابل های برق و غیره وجود دارند که در جعبه فلزی خاکستری رنگ تعبیه شده اند.
هر کدام از مدارهای برقی داخل تابلو برق جریان الکتریکی قسمت خاصی از ساختمان از جمله مشاعات، روشنایی، موتورخانه، آسانسور و ... را مدیریت و کنترل می کند.
معمولاً در قسمت بالای تابلو برق کلید بزرگ تری نصب شده که در واقع قطع کننده مدار اصلی یا مدار شکن است و جریان برق ورودی به تابلو برق را کنترل می کند.
پس یکی از بزرگ ترین ایراداتی که می توان در تابلو برق ساختمان مشاهده کرد، در خصوص خرابی قطع کننده مدار است.
زمانی که جریان ورودی به کلید مدار شکن بیش از حد ظرفیتی که برای آن تعیین کرده اند باشد، این کلید گرمای زیادی تولید کرده و با فعال شدن خود جریان برق را قطع می کند.
خرابی کلید مدار شکن می تواند بنا به دلایل زیادی رخ دهد، اما به طور کلی هر چه ساختمان مورد نظر قدیمی تر بوده و مدت زمان بیشتری از طراحی و ساخت تابلو برق گذشته باشد، احتمال خرابی این کلید و نیاز به تعمیر آن بیشتر می شود.
به عنوان مثال تابلو برق های قدیمی برای دستگاه های پرمصرف خانگی و مدرن از جمله سیستم های تهویه مطبوع طراحی نشده اند، همین موضوع می تواند دلیلی بر اضافه بار بر روی کلید و خرابی آن شود.
8 نکته مهم که در زمان عیب یابی تابلو برق به شما کمک می کند.
با توجه به اینکه تجهیزات داخل تابلو برق متنوع بوده و حتی آرایش متفاوتی خواهند داشت، نمی توان یک قاعده و قانون مشخص و یکسانی برای تعمیر و عیب یابی تابلو برق در نظر گرفت.
با این حال در این قسمت به بیان نکات مهمی در زمینه عیب یابی تابلو برق می پردازیم که توجه به آن ها می تواند به ریشه یابی مشکل تابلو برق کمک بزرگی نماید:
- پیش از آنکه به تعمیر و عیب یابی تابلو برق بپردازید، باید با نحوه عملکدر تابلو برق، تجهیزات پیشگیرانه در این وسیله و قطعات حفاظتی در آن آشنایی کامل داشته باشید.
- ممکن است بروز برخی ایرادات در تابلو برق به دلیل قفل درونی سیستم بوده و هیچ ارتباطی با تجهیزات تابلو نداشته باشد.
- اولین اقدام برای عیب یابی تابلو برق این است که درب کابین تابلو را باز کرده و ظاهر تجهیزات آن را چک کنید.
چون اکثر علائم ظاهری همچون بوی سوختگی، شکستن کلیدها، جدا شدن اتصالات سیم ها و گرمای بیش از حد داخل تابلو می تواند دلیلی بر بروز مشکل در این دستگاه باشد.
- اگر می خواهید هر چه راحت تر و سریع تر به عیب یابی تابلو برق بپردازید، باید به آلارم ها و خطاهایی که از تجهیزات نصب شده در تابلو برق همانند ولت مترها و آمپرمترها ساطع می شوند، توجه داشته باشید.
- در صورتی که تابلو برق ساختمان شما سابقه تعمیر و عیب یابی دارد، می توانید به ایرادات قبلی آن توجه کرده و ابتدا آن ها را چک کنید.
مثلاً ممکن است یکی از ایرادات قبلی در تابلو برق شما این باشد که کلید مینیاتوری آن دائم می پرد، در این صورت می دانید که اولین احتمال در خرابی تابلو برق در کلید مینیاتوری آن است.
- در مرحله بعدی از عیب یابی تابلو برق به سراغ نحوه عملکرد تجهیزات داخلی تابلو از جمله رله های حفاظتی، کلیدهای اتوماتیک، کنترل فازها و غیره باشید. چون اگر این قطعات به درستی عمل کنند، مسیر طولانی از عیب یابی تابلو برق را طی کرده اید.
- ابزار مهم دیگر در عیب یابی تابلو برق این است که نقشه مدارات الکتریکی را چک کنید تا مطمئن شوید مدارات به درستی کار می کنند.
- در آخرین مرحله می توانید مدارات الکتریکی را از روش های مختلف تست همچون پیوستگی مدار، تست ولتاژها، تست مقاومت عایقی و تست جریان مصرفی مورد بازبینی قرار دهید.
اقدامات تعمیری در تابلو برق
گفتیم که عیب یابی تابلو برق با توجه به نوع تجهیزات به کار رفته بر روی آن و از همه مهمتر صنعتی، خانگی، فشار ضعیف و یا فشار قوی بودن تابلو متفاوت است.
با این وجود از جمله اقدامات تعمیری در تابلو برق عبارتند از:
- ارتقا ظرفیت تابلو برق در مواقعی که این وسیله نمی تواند نیاز الکترونیکی ساختمان را رفع کند و یا قرار است مصرفی جدید همچون آسانسور و یا موتورخانه به ساختمان اضافه شود.
- تعویض تجهیزات الکترونیکی تابلو برق از جمله کلیدهای مینیاتوری، مدار شکن ها، رله ها وغیره به منظور اطمینان از سلامت کلیه تجهیزات
- اضافه کردن یک مدار جدید با هدف افزایش بازدهی تابلو برق
- تعویض کلی سیم کشی و کابل کشی تابلو برق در شرایطی که کابل های قدیمی ضعیف هستند.
جمع بندی
وجود کوچکترین ایراد در تابلو برق ساختمان نه تنها می تواند کل تجهیزات برقی در ساختمان را از کار بیندازد، بلکه آسیب های جبران ناپذیری از جمله حریق را به دنبال خواهد داشت.
پس بسیار مهم است که در صورت مشاهده کوچکترین خطا در تابلو برق و یا شناسایی علائم خرابی این وسیله به دنبال رفع عیب آن باشیم.
اما عیب یابی و تعمیر تابلو برق به دلیل طراحی خاص آن آنقدر پیچیده و دشوار است که هر کسی نمی تواند ادعای آن را داشته باشد.
در حالی که متخصصین ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته به دلیل تجربه بالا و همچنین گذراندن دوره های تخصصی تعمیر تابلو برق می توانند از پس عیب یابی تابلو برق ساختمان بربیایند.
اگر نگران تخصص نیروهای فنی ما هستید، این اطمینان را به شما می دهیم که ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته تنها با بهترین نیروی های فنی همکاری می کنیم.
علاوه بر این تمامی خدمات تاسیساتی خود از جمله عیب یابی و تعمیر تابلو برق را به صورت تضمینی به شما مشتریان گرامی عرضه می کنیم.
بنابراین اگر قصد دارید تابلو برق ساختمان خود را مورد بازبینی و عیب یابی قرار دهید، به شما توصیه می کنیم همین لحظه برای ثبت سفارش فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کرده و یا با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصص
ببخشید چرا آمپر تابلو برق سه فاز بالا نمی رود
علت عدم بالا رفتن آمپر تابلو برق سه فاز ممکن است به دلیل یکی یا چند عامل زیر باشد:
اتصالات داخلی تابلو برق دچار عیب شده باشند.
فیوزهای موجود در تابلو برق ممکن است باعث محدود شدن جریان شده باشند.
کابلهای اتصال تابلو برق با سیمهای مربوط به بار، دچار مشکل شده باشند.
محدودیت در توان اتصالی تابلو برق وجود داشته باشد.