با توجه به این که یکی از خدمات تخصصی ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته نصب لامپ های مهتابی و یا تعویض آن ها می باشد، تصمیم گرفته ایم نکات مفیدی را در این خصوص در اختیار شما بگذاریم.

با توجه این که نصب لامپ کار ساده ای به نظر می رسد، ممکن است فکر کنید هر کسی از عهده انجام آن برمی آید. اما چون این کار با برق سروکار دارد، باید با احتیاط زیاد و با رعایت کلیه نکات ایمنی صورت بگیرد.

لامپ های مهتابی یا فلورسنت بر خلاف لامپ های رشته ای، دارای کیفیت بالا و بازدهی و توان خروجی زیاد هستند که بیشتر انرژی الکتریکی را به انرژی نورانی تبدیل می کنند و به همین دلیل نور زیادی دارند.

این لامپ ها مدل های متنوعی دارند که در ادامه راجع به طریقه نصب و تعویض آن ها بیشتر صحبت خواهیم کرد.

 

طریقه نصب لامپ های مهتابی

لامپ های مهتابی را می توان به دو دسته لامپ های مهتابی قدیمی که به لامپ های با بالاست مغناطیسی نیز شناخته می شوند و لامپ های مهتابی جدید شامل لامپ مهتابی LED و لامپ های الکترونیکی تقسیم بندی کرد.

  • نصب لامپ مهتابی قدیمی یا با بالاست مغناطیسی

لامپ های مهتابی قدیمی یا مغناطیسی دارای ترانس، استارت و لامپ جداگانه هستند که شما باید آن ها را به یکدیگر متصل نمایید.

بالاست های مغناطیسی دارای دو ترمینال ورودی و خروجی هستند که سیم فاز از ترمینال ورودی داخل شده و از ترمینال خروجی خارج می شود.

نصب یا تعویض لامپ مهتابی 1

سپس سیم فاز توسط پایه های لامپ مهتابی به یکی از چهار پایه های سوزنی لامپ متصل می شود. لازم به ذکر است که پایه ها دارای ترمینال برای ورود سیم هستند و سیمی که از بالاست مغناطیسی آمده است باید به یکی از این ترمینال ها وصل شود.

پس از آن باید سیم نول را به یکی از پایه های مقابل متصل کرده و در نهایت از دو پایه استارتر به دو پایه باقی مانده وصل نمود.

  • نصب لامپ مهتابی جدید

لامپ های مهتابی جدید به دو دسته لامپ های الکترونیکی و لامپ های LED تقسیم بندی می شوند که در این قسمت راجع به نحوه نصب آن ها توضیح خواهیم داد.

لامپ مهتابی LED

لامپ های مهتابی یا براکت های ال ای دی، نسل جدید مهتابی هستند که طول عمر بالایی دارند و با توجه به این که به سرعت روشن می شوند، بهتر است برای نصب در ساختمان از این نوع مهتابی ها استفاده شود.

دو کلیپس در پشت این لامپ نصب شده است که به راحتی جدا می شوند. این کلیپس ها به صورت عمودی و به شکلی که قسمت برآمده آن ها رو به بیرون باشد، بر روی دیوار نصب می شوند.

این کلیپس ها دارای سه حفره هستند که اگر دیوار شما نازک باشد می توان از هر 3 سوراخ برای اتصال کمک گرفت. اما به دلیل وزن کم لامپ مهتابی LED می توان تنها از حفره وسطی برای نصب استفاده کرد.

برای نصب مهتابی های ال ای دی بر روی دیوار، طبق مراحل زیر پیش بروید:

1- ابتدا محل قرارگیری مهتابی ها را مشخص نمایید و سپس آن مکان را علامت گذاری کرده و کلیپس مهتابی را روی دیوار نصب کنید. برای این که مهتابی کاملاً صاف بر روی دیوار قرار بگیرد لازم است که از تراز استفاده نمایید.

2- سپس باید درون سوراخ های کلیپس مهتابی را در دو سمت دیوار علامت بزنید و پس از ایجاد سوراخ با دریل، رول پلاک را داخل سوراخ قرار دهید و بعد کلیپس مورد نظر را در محل مخصوص با پیچ محکم کنید.

دقت داشته باشید که برای ایجاد برش بر روی دیوار باید حتماً اندازه قاب یا پنل مهتابی ال ای دی را در نظر بگیرید.

همچنین برای این که رول پلاک درون سوراخ مشخص نباشد، می توانید از مته بزرگ برای دریل خود استفاده نمایید.

3- با در نظر گرفتن محل قرارگیری منبع برق، مدار مربوط به پنل ال ای دی را قطع و یا خاموش نمایید. همچنین در صورتی که driver در قسمت دیگری قرار دارد باید آن را به پشت پنل مهتابی وصل کنید.

4- در این مرحله پس از اطمینان از قطع بودن برق، باید اتصال پنل به برق و سیم ارت منبع برق به کلید صورت بگیرد و در نهایت آن را تست نمایید تا مطمئن شوید که اتصال به درستی صورت گرفته است.

بهتر است که سیم برق هم در گودی ریل آلومینیومی لامپ مهتابی LED قرار بگیرد تا لامپ، کاملاً با دیوار هم سطح شود.

برای آشنایی با نحوه سیم کشی لامپ مهتابی ال ای دی کم مصرف بر روی لینک آن ضربه بزنید.

نصب یا تعویض لامپ مهتابی 2

لامپ مهتابی با بالاست الکترونیکی

این نوع مهتابی ها به جای ترانس مغناطیسی یا سیم پیچی شده، دارای یک نوع ترانس الکترونیکی می باشند که از بخش های مختلفی مثل خازن، چوک و مقاومت تشکیل شده است.

هر یک از مهتابی ها را برای نصب به یک سر ترانس الکترونیکی متصل کرده و جمعاً دو لامپ بر روی این ترانس ها سوار می شود.

نصب یا تعویض لامپ مهتابی 3

همچنین در قسمت پشتی این نوع مهتابی ها محلی برای پیچ کردن آن ها به دیوار وجود دارد که به راحتی بر روی دیوار نصب می شود.

مراحل نصب لامپ مهتابی با بالانس الکترونیکی به شرح زیر می باشد:

1- ابتدا باید قاب مهتابی را بردارید و به صورت کاملاً صاف، آن را بر روی دیوار قرار دهید. برای این کار می توانید از تراز کمک بگیرید و بر روی دیوار علامت گذاری نمایید.

با مطالعه مطلب مربوط به راهنمای خرید بهترین تراز بنایی دستی و لیزری می توانید قبل از اقدام به خرید به اطلاعات کاملی در این خصوص دست پیدا کنید.

2- حال باید مکان های مشخص شده را به وسیله دریل سوراخ کنید و سپس رول پلاک را درون آن قرار دهید.

3- در این مرحله باید قاب لامپ مهتابی الکترونیکی را در جای درست خود فیکس نمایید و از محکم بودن آن اطمینان حاصل نمایید.

4- سپس جریان برق را قطع نمایید و سیم فاز را به ترانس متصل کرده و کار اتصالات سیم ها را نیز انجام دهید.

5- قبل از این که مهتابی را در جای خود فیکس نمایید، حتماً روشن شدن آن را بررسی کنید و پس از اطمینان از این موضوع، لامپ مهتابی را متصل کنید.

* نصب مهتابی تک لامپ با بالاست الکترونیکی

این نوع بالاست ها دارای 6 ترمینال می باشند که سیم فاز و نول از دو ترمینال وارد شده و از 4 ترمینال بعدی خارج و به مهتابی متصل می شوند.

نصب یا تعویض لامپ مهتابی 4

* نصب مهتابی دو لامپ با بالاست الکترونیکی

در این نوع مهتابی ها که به صورت مونتاژ شده به فروش می رسند باید سیم فاز را به کلید برق و سیم نول را مستقیماً به لامپ مهتابی متصل نمود.

نصب یا تعویض لامپ مهتابی 5

برای مطالعه مقاله نحوه سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دوقلو و دو ترانس از طریق لینک آن اقدام نمایید.

 

نحوه تعویض لامپ های مهتابی

در صورت بروز هر یک از علائم زیر باید لامپ مهتابی را تعویض نمود:

  • علائم تعویض لامپ مهتابی

* حالت پرش و قطع و وصل در لامپ مهتابی

* سیاه شدن دو سر لامپ، سوختگی استارت مهتابی

* سوسو زدن و لرزش لامپ مهتابی در هنگام روشن شدن آن

* اختلال در سیم برق

نصب یا تعویض لامپ مهتابی 6

برای تعویض لامپ مهتابی باید هم کلید برق را خاموش نمایید و هم مدار را به طور کلی از طریق جعبه فیوز، قطع نمایید. برای اطمینان از عدم وجود برق لازم است که از تستر ولتاژ کمک بگیرید.

برای شروع باید از نردبان بالا رفته و سپس با قرار دادن هر دو دست خود در انتهای لامپ، لوله اول مهتابی را گرفته و آن 90 درجه بچرخانید.

برای جدایی راحت تر آن از قاب، می توانید لوله مهتابی را از هر سمت تا یک چهارم بچرخانید تا چنگک های بخش انتهایی لامپ به یک تراز عمودی برسد. در این صورت می توان به راحتی لوله مهتابی را از شکاف خارج کرد.

پس از خارج کردن لامپ معیوب باید لوله مهتابی نو را درون سوکت فشار داده و 90 درجه بچرخانید تا کاملاً لامپ در جای خود ثابت و محکم شود.

لازم به ذکر است که این روند تعویض برای لامپ های مهتابی LED نیز به همین شکل انجام می شود و شما بعد از این مرحله می توانید مهتابی جدید را نصب نمایید.

برای تست لامپ جدید لازم است که از طریق جعبه فیوز، برق را متصل کرده و سپس کلید مربوط به لامپ را هم روشن نمایید.

ممکن است روشن شدن لامپ مهتابی تا یک دقیقه هم به طول بیانجامد، اما در صورتی بیش از این مدت زمان طول بکشد، احتمالاً مشکلی وجود دارد و شما باید آن را برطرف نمایید.

اما ممکن است که شما قصد تعویض لامپ مهتابی سقفی در ادارات را داشته باشید که معمولاً نورپردازی آن ها در پشت لنزهای حاشیه ای با قاب قرار دارند.

در این حالت باید پیچ های پوشش را با پیچ گوشتی باز نمایید و در عین حال مواظب باشید که قاب روی سر شما نیفتد.

سپس هر یک از لامپ ها را به همان روشی که گفته شد به صورت جداگانه باز کنید و سپس نسبت به نصب لامپ جدید اقدام نمایید.

برای این کار باید میله های لامپ جدید را با شکاف های هر سوکت تراز کرده و آن را 90 درجه بچرخانید تا کاملاً در جای خود قفل شود.

اگر نصب شما به درستی انجام شده باشد وقتی آن را به آرامی می کشید، نباید از جای خود تکان بخورد.

پس از نصب آخرین لامپ، قاب لنز را به سمت عقب چرخانده و قاب را جا بزنید و آن را با چرخش قفل قاب به داخل کاملاً محکم کنید.

  • تعویض قطعات معیوب لامپ مهتابی

علاوه بر مواردی که ذکر شد گاهی ممکن است که لازم باشد به جای تعویض کلی لامپ، تنها یک قطعه از آن را تعویض نمایید.

تعویض سوکت لامپ مهتابی

اگر سوکت ها به دلیل ضربه یا فشار به لامپ مهتابی در هنگام درآوردن آن، ترک خورده باشند باید آن ها را تعویض نمایید.

برای خارج کردن سوکت قدیمی و جایگذاری سوکت جدید باید یکی یکی سیم ها را به عقب برده و سیم مفتولی را در بخش شکاف پایانه سوکت جدید بگذارید.

تعویض بالاست لامپ مهتابی

با توجه به این که ممکن برای تعویض بالاست مجبور باشید کل قاب را تعویض نمایید پس تعویض آن از نظر اقتصادی به صرفه نمی باشد.

اما اگر قصد تعویض آن را داشتید باید ابتدا فیکسچر (وسیله ای برای نگهداری و جانمایی قطعه در جای مشخص) را جدا کنید و پس از انتقال سیم ها از بالاست قدیمی به جدید، آن را دوباره مونتاژ نمایید.

تعویض استارت مهتابی

اما اگر بخواهید قطعه استارتر لامپ مهتابی را تعویض نمایید باید آن به طرفین بپیچانید تا از جای خود خارج شود و بعد استارتر جدید و سالم را در سرجای خود با پیچاندن سفت و محکم نمایید.

 

چه مواردی در نصب یا تعویض لامپ های مهتابی باید رعایت شود؟

1- با توجه به این که میزان عمر مفید استارترها و لامپ های مهتابی تقریباً یکسان می باشد، توصیه می شود که آن ها را همزمان با همدیگر تعویض نمایید.

2- اگر نمی دانید کدام استارتر برای لامپ مهتابی شما مناسب می باشد باید از یک متخصص کمک بگیرید.

3- در نصب مهتابی های دو قلو حتماً از سفت بودن قطعات اطمینان حاصل نمایید.

4- حتماً در هنگام نصب لامپ های مهتابی از یک نردبان و یا چهارپایه ایمن استفاده نمایید تا زیر پای شما کاملاً محکم باشد.

5- به منظور رعایت نکات ایمنی سعی کنید که حتماً از دستکش و کفش عایق استفاده کنید.

6- پس از نصب لامپ مهتابی از لخت نبودن سیم ها در تمام مسیرها مطمئن شوید.

 

جمع بندی:

آیا تصمیم دارید به جای دیگر لامپ ها از انواع مختلف لامپ های مهتابی برای روشنایی منزل یا محیط کارتان بهره بگیرید؟

یا این که تا به حال برای شما پیش آمده است که ببینید لامپ مهتابی در محل سکونت و یا محل کار شما به درستی کار نمی کند و نیاز به تعویض دارد؟

اگر جز دسته افرادی هستید که تمایل دارید خودتان برای نصب و یا تعویض لامپ مهتابی دست به کار شوید، باید بسیار با احتیاط عمل کنید.

چرا که کار با برق شوخی بردار نیست و یک اشتباه کوچک از جانب شما می تواند، آسیب های جانی و مالی زیادی را به شما تحمیل نماید.

بنابراین توصیه می شود برای تمام کارهای برقی ساختمان از جمله نصب و یا تعویض لامپ مهتابی که به ظاهر کاری ساده هم به نظر می رسد از نیروی برقکار حرفه ای کمک بگیرید.

به همین منظور مجموعه تاسیسات 24 ساعته با بهره گیری از مجریانی زبردست و ماهر، آماده ارائه خدمات 24 ساعته در زمینه خدمات برقی ساختمان از جمله نصب، راه اندازی و یا تعویض لامپ های مهتابی در ساختمان شما می باشد.

نصب یا تعویض لامپ مهتابی 7

کافی است همین حالا فرم درخواست سرویسکار را پر نمایید و یا از طریق شماره تماس های موجود در سایت با ما در ارتباط باشید تا در سریعترین زمان ممکن از خدمات ما بهره مند شوید.

 

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

منابع: منبع 1، منبع 2، منبع 3، منبع 4، منبع 5

 

اشتراک گذاری این صفحه