انجام نورپردازی در محوطه یا نمای بیرونی ساختمان یکی از خدماتی است که در مجموعه تاسیسات 24 ساعته ارائه می شود. به همین منظور در ادامه راجع شیوه اجرای آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.

همان طور که می دانید یکی از موارد مهمی که امروزه در ساختمان های مسکونی، تجاری، تفریحی، اداری مورد توجه قرار می گیرد و در نگاه اول بسیار به چشم می آید، نمای ظاهری ساختمان می باشد.

اما این نمای ظاهری زیبا در ساختمان ها، فقط در طول روز قابل تشخیص می باشد و شاید در تاریکی هوا تاثیری در زیباسازی و جلب توجه افراد نداشته باشد.

بنابراین استفاده از نورپردازی در نما یا محوطه بیرونی ساختمان که امروزه در سراسر جهان هم طرفداران زیادی پیدا کرده است، تاثیر چشمگیری در معماری و منظر شهری خواهد داشت.

پس اگر شما هم جز کسانی هستید که به نورپردازی و نمای ساختمان خود اهمیت می دهید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

چه اصولی باید برای نورپردازی نمای ساختمان رعایت شود؟

نورپردازی محوطه یا نمای خارجی ساختمان به خصوص در شب ها که نور کافی وجود ندارد، می تواند جذابیت ساختمان را دوچندان نماید.

همچنین با استفاده از نورپردازی می توان کل یک بنا و یا بخشی از آن را برجسته نمود. بنابراین شما پیش از نورپردازی مشخص نمایید که تمایل دارید چه بخشی از ساختمان و با چه سبکی نورپردازی شود.

نورپردازی نما یا محوطه ساختمان 1

بنابراین لازم است که برای نورپردازی ساختمان، المان های زیر در نظر بگیرید:

  • انتخاب چراغ یا پروژکتور با برد و پوشش نوری مناسب

در ساختمان هایی با ارتفاع بلند باید از چراغ هایی با پرتاب نور بالا استفاده نمایید تا حتی اگر چراغ ها در قسمت پایین ساختمان یعنی زمین و تراس هم نصب شدند، بتوانند از پایین تا بالای بنا را روشن نمایند.

برای مثال برای نورپردازی ساختمان هایی با ارتفاع بلند باید از چراغ هایی با پرتاب نور بالا و دارای زاویه تابش 40 تا 45 درجه کمک بگیرید.

اما در ساختمان های کوتاه تر باید از لامپ هایی با برد کمتر و پوشش نوری بیشتر، مثل پروژکتورهایی با زاویه تابش 150 تا 180 درجه استفاده کنید.

  • توجه به شدت، جهت و رنگ نور

یکی از اصلی ترین نکاتی که در نورپردازی نمای خارجی ساختمان باید به آن توجه کرد نوع رنگ و شدت آن می باشد. به نحوی که نه تنها نگاه کردن به آن برای چشم انسان آزاردهنده نباشد، بلکه بسیار چشم نواز و جذاب باشد.

در واقع بهتر است که رنگ ها در طیفی مشابه با رنگ مصالح به کار رفته در ساختمان انتخاب شوند تا یکپارچگی و جلوه بیشتری داشته باشند.

به همین منظور توصیه می شود که برای نورپردازی به جای استفاده از رنگ های تند، از ترکیب رنگ های ملایمی مثل آبی و سفید که هم هارمونی زیبایی ایجاد می کنند و هم با اکثر رنگ ها تناسب دارند، استفاده شود.

البته اگر ساختمان های مجاور هم از نورپردازی استفاده کرده اند، شما باید رنگ ها را به نحوی انتخاب کنید که موجب اغتشاش دید یا اصطلاحاً آلودگی نوری نشود.

جهت نور نیز باید طوری تنظیم شود که همه بخش های ساختمان با نوری منظم و یکپارچه پوشیده شده باشند.

همچنین اگر جهت نور به درستی انتخاب نشود با تابش نور به بخش های برجسته ساختمان، سایه ای بر روی دیگر قسمت ها تشکیل می شود که می تواند به زیبایی بنا لطمه وارد نماید.

  • مشخص نبودن منبع نور

به جهت این که ساختمان، ظاهری به هم ریخته و ناخوشایند پیدا نکند باید منبع نور را از دید عمومی پنهان نمود و تنها بازتاب نور در نما مشخص باشد.

  • برجسته کردن عناصر به کار رفته در نمای ساختمان

اگر عناصری مثل ایوان، ستون و قوس در معماری ساختمان به کار رفته باشد، استفاده از نورپردازی اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. چرا که باعث ارتقای کیفیت بصری ساختمان خواهد شد.

  • کاهش مصرف انرژی و هزینه ها

بدیهی است که استفاده از سیستم نورپردازی در ساختمان موجب افزایش مصرف انرژی و در نتیجه بالا رفتن هزینه های برق مصرفی خواهد شد.

پس اگر تمایل دارید که در مصرف برق و هزینه ها صرفه جویی کنید، می توانید به جای نورپردازی کل نمای ساختمان فقط بخشی از نمای تاثیرگذار بنا را نورپردازی کنید.

همچنین شما می توانید برای تعدادی از منابع نور به کار رفته در نمای ساختمان، کلیدی طراحی نمایید و در ساعاتی از شبانه روز آن ها را خاموش نمایید تا مصرف برق و انرژی کاهش پیدا کند.

  • زمان انجام نورپردازی

باید توجه داشته باشید که بهترین زمان انجام نورپردازی نمای خارجی ساختمان پیش از انجام سنگ کاری نما می باشد.

 

طریقه انجام سیم کشی نورپردازی نمای بیرونی ساختمان

سیم کشی نورپردازی نمای بیرونی ساختمان به صورت توکار انجام می شود. پس برای این کار باید پس از مشخص کردن محل قرارگیری چراغ ها، لوله گذاری برق را توسط لوله پلیکا یا لوله خرطومی انجام دهید.

سپس از درون این لوله ها، سیم های برق را از محل جعبه فیوز ساختمان تا جایی که قرار است چراغ ها قرار بگیرند، هدایت کنید تا این چراغ ها روشن شوند.

به این نکته توجه داشته باشید که برای انجام سیم کشی معمولاً از سیم هایی با اندازه 3 در 1.5 یا 3 در 2 استفاده می کنند.

همچنین با توجه به این که این چراغ ها در معرض رعد و برق، باران و ... قرار دارند، باید اتصال به زمین و ارت آن ها نیز به صورت اصولی انجام شود تا مشکل خطرناکی به وجود نیاید.

برای مطالعه مقاله نحوه برقکاری نمای ساختمان بر روی لینک آن ضربه بزنید.

 

روش های متنوع اجرای نورپردازی ساختمان

  • نورپردازی خشن

این روش را برای نمایش بافت های کوچک، سطوح و عناصر به کار رفته در نمای ساختمان به کار می برند.

برای مثال اگر در ساخت پنجره های ساختمان از المان جذابی استفاده شده باشد، با این نوع نورپردازی می توان زیبایی آن ها را بسیار افزایش داد.

اما در نورپردازی خشن امکان نورپردازی فضای وسیعی از نمای بنا وجود ندارد. چرا که در این حالت ابزار نورپردازی فقط بر روی بخش هایی از سازه که قرار است مورد توجه عموم قرار بگیرند، نصب می شوند.

پس نتیجه می گیریم که نورپردازی خشن برای نورپردازی سطوح گسترده در نمای بیرونی ساختمان، مناسب نمی باشد.

به همین علت بهتر است که در حین طراحی نقشه اولیه ساختمان، مناطقی از نمای بیرونی که قصد روشن کردن و نورپردازی همه یا قسمتی از آن ها را دارید، مشخص نمایید.

نورپردازی نما یا محوطه ساختمان 2

  • نورپردازی یک دست و یکنواخت

برای این که بتوان نورافشانی نمای ساختمان را در سطوح گسترده و به صورت کاملاً یکنواخت انجام داد باید از نورپردازی یک دست بهره بگیرید. این نوع نورپردازی باعث می شود که سطوح ساختمان فاقد هرگونه پستی و بلندی به نظر برسد.

همچنین معمولاً در این روش ابزار مرتبط با نورپردازی بنا در یک نقطه در مجاورت نمای ساختمان قرار می گیرند.

یکی دیگر از مزایای این روش این است که چون به سیم کشی و وسیله خاصی احتیاج ندارد، می توان هم در زمان ساخت و هم پس از اتمام ساختمان آن را به کار برد.

  • نورپردازی از داخل و بیرون ساختمان

یکی از محبوب ترین روش ها در نورافشانی نمای ساختمان، نورپردازی از داخل و خارج می باشد که به ساختمان ظاهری چشمگیر می بخشد.

در این روش می توان لبه های خطوط پنجره ها و عناصری مثل نرده بالکن که در نمای خارجی ساختمان قرار دارند را با کمک فیبرهای نوری و لامپ های نئونی تزئین نمود تا طول و حجم ساختمان جلوه بی نظیری پیدا کند.

فراموش نکنید که نباید برای برجسته تر نشان دادن نمای بیرونی ساختمان ها، منابع نوری را در زیر پنجره ها نصب کرد.

چرا که این کار باعث می شود که توجهات به سمت آن قسمت معطوف شود و از زیبایی ساختمان کاسته شود.

  • نورپردازی تاکیدی یا منطقه ای

اگر می خواهید تصویری ماندگار از نورپردازی ساختمان شما در ذهن بیننده ثبت شود این روش می تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.

بهترین مناطقی که می توان از نورپردازی تاکیدی استفاده کرد شامل پنجره ها، ستون ها و بالکن ها می باشند تا بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.

مثلا در صورتی که قصد دارید این احساس را به بیننده منتقل کنید که ساختمان شما بلندی و استحکام مطلوبی دارد، باید از نورپردازی تاکیدی بر روی ستون های ساختمان استفاده نمایید.

 

نورپردازی نما یا محوطه ساختمان بر اساس نوع کاربری آن

طبیعتاً نورپردازی ساختمان های مختلف از قبیل ساختمان های ویلایی، برج ها و ... از نظر میزان و شدت نورپردازی با همدیگر متفاوت است که در ادامه آن ها را با یکدیگر مقایسه خواهیم کرد.

  • نورپردازی نما در ساختمان های دو طبقه

با توجه به این که از این ساختمان های کم ارتفاع به عنوان محلی برای گالری، رستوران و کافی شاپ استفاده می شود، بهتر است که از نور مخفی برای نورپردازی آن ها کمک گرفت.

این کار باعث می شود تا این ساختمان ها در شب، منظری یکپارچه پیدا کنند و با نور بیش از اندازه، چشم افراد آزار داده نشود.

  • نورپردازی نما در ساختمان های کلاسیک

طراحی منحصر به فرد و استفاده از الگوهای خاص و ویژه در ساختمان های کلاسیک و رومی، در نورپردازی آن ها بسیار اهمیت دارد و باید تاکیدی بر این الگوها باشد.

برای جلوگیری از اغتشاش در دید برای واحدهای مسکونی، باید از هر گونه نورپردازی اضافی خودداری کرد. در ضمن نورپردازی بخش هایی مثل قوس ها و انحناهای ساختمان بهتر است که توسط نورپردازی های مخفی صورت بگیرد.

نورپردازی نما یا محوطه ساختمان 3

اگر این ساختمان ها دارای سقف گنبدی با حاشیه های کنده کاری شده باشند باید حاشیه آن ها از خود گنبد، پرنورتر باشد تا ساختمان خاص تر و لوکس تر به نظر برسد.

  • نورپردازی نما در ساختمان های اداری

در ساختمان های اداری، تجاری و تفریحی، نوع کاربری از طریق حجم کلی بنا، ظاهر ورودی ها، نور کم یا زیاد در فضاهای داخلی و خارجی نمایش داده می شود.

بنابراین ضمن صرف نظر از استفاده از نورهای اضافی در آن ها باید گفت انتخاب رنگ در آن ها اهمیت بسیاری دارد و باید هوشمندانه انتخاب شود.

برای مثال در مراکز روانشناسی یکی از رنگ هایی که حس محیطی امن و متمایز را به بیننده منتقل می کند، استفاده از رنگ بنفش در نورپردازی نمای ساختمان می باشد.

  • نورپردازی نما در برج ها

نورپردازی‌ در برج ها باید به شکلی باشد که از فواصل دور بتواند توجه هر بیننده‌ ای را به خود جلب کند. همچنین باید بتوان از نورپردازی نمای برج‌ ها به عنوان وجه تمایز آن ها و گاهی برای تقویت جهت یابی در سطح شهر و محله ها یاد کرد.

برای برج ها باید از منابع نوری با شعاع تابش کم استفاده کنید، مخصوصاً اگر فضای کم و محدودی را در اختیار دارید.

ورودی برج باید همواره دارای نورپردازی متفاوت و هدفمندی باشد که اجازه دهد عابرین پیاده و سواره به راحتی مسیر ورودی ساختمان را پیدا کنند. این موضوع روی امنیت اطراف برج نیز تاثیر مثبتی خواهد داشت.

 نورپردازی نما یا محوطه ساختمان 4

انواع مختلف لامپ ها در نورپردازی نمای ساختمان

  • چراغ های ال ای دی دکوراتیو

این لامپ ها که تنوع بالایی در طرح و رنگ دارند، امروزه بیشتر در نورپردازی ساختمان های مسکونی و تجاری استفاده می شوند.

در این روش می توان از بالا و پایین چراغ، باریکه های نور رنگی را به طوری که هیچ نوری به داخل ساختمان تابیده نشود به بخش های مختلف نمای ساختمان تاباند.

  • چراغ زمینی یا چراغ دفنی

در این چراغ ها نور به شکل هاله ای به اجسام تابانده می شود و سایه روشن های زیبا و جذابی را به وجود می آورد.

همان طور که از اسم چراغ های دفنی یا زمینی مشخص است در زمین جانمایی می شوند و برای نورپردازی فضاهای عمومی و داخلی و همچنین نمای ساختمان استفاده می شوند و باعث برجسته سازی محیط می شوند.

یک نمونه از چراغ های دفنی، LED های دفنی می باشند که نورهای رنگی مختلفی را تولید کرده و با سیستم های کنترل از راه دور و دیجیتال کنترل می شوند و از این طریق طیف گسترده ای از نورها و افکت های متنوع را تولید می نمایند.

ویژگی چراغ های دفنی یا زمینی

* طول عمر بالا

* کم بودن هزینه اجرا، تعمیر و نگهداری آن ها

* مقاوم در برابر نفوذ آب با توجه به موقعیت قرارگیری

* ضد خش و خمیدگی

  • ریسه های LED خطی

ریسه های ال ای دی خطی یا شیلنگی که همانند دیگر ال ای دی ها تنوع رنگی بالایی دارند، در اطراف پنجره ها، در شیار سنگ ها به عنوان نور مخفی و یا در دیگر قسمت های مختلف ساختمان نصب می شوند.

البته توجه داشته باشید که در هنگام استفاده از این نوع ریسه ها، نباید نوری به داخل پنجره تابیده شود و موجب آزار افراد حاضر در ساختمان شود.

نورپردازی نما یا محوطه ساختمان 5

برای نصب هم ابتدا این ریسه ها را با کمک چسب 1,2,3 در جای خود محکم کرده و سپس برای این که احتمال افتادن و جدا شدن این ریسه ها به صفر برسد، از چسب آکواریومی استفاده می کنیم تا کاملاً ثابت شود.

  • چراغ های وال واشر

از جمله پرکاربردترین لامپ ها برای نورپردازی دیوارهای صاف و ساختمان های مرتفع، چراغ های وال واشر هستند که از کنار هم قرار گرفتن تعدادی لامپ کوچک به وجود آمده اند.

ویژگی چراغ های وال واشر

* قابلیت کنترل جهت و زاویه تابش نور

* صرفه جویی در مصرف برق به دلیل پایین بودن توان مصرفی این لامپ ها

* مقاوم در برابر شرایط جوی، رطوبت و ضربه

  • چراغ جت لایت

جت لایت ها در قسمت پایینی ساختمان و به صورت روکار نصب می شوند. این چراغ ها که علاوه بر قدرت پرتاب نور فوق العاده، دارای تنوع رنگی بسیاری نیز هستند برای نورپردازی ساختمان بلند به کار گرفته می شوند.

شما می توانید برای افزایش جذابیت ظاهری بنا، به صورت یکی درمیان از جت لایت هایی با نور گرم و سرد در بخش پایینی ستون ساختمان بهره بگیرید.

نورپردازی نما یا محوطه ساختمان 6

  • پروژکتور

پروژکتورها بیشتر به شکل LED در ساختمان های سنگی و یا بتنی استفاده می شوند. همچنین این پروژکتورها می توانند بخش گسترده ای از نمای سازه را هم روشن نمایند.

 

جمع بندی:

حتماً برای شما هم پیش آمده است که با گذر از کنار ساختمان هایی با نورپردازی جذاب، برای لحظاتی توجهتان به آن جلب شده باشد و از دیدن آن لذت برده باشید.

در عین حال هم ممکن است گاهی نورپردازی نما یا محوطه یک ساختمان به دلیل عدم رعایت اصول نورپردازی، برای شما آزاردهنده باشد و باعث شود که از نگاه کردن به آن خودداری نمایید.

بنابراین همان طور که حتماً متوجه شده اید، نورپردازی نما باید طبق اصول و قواعد صحیح صورت بگیرد تا بتواند نظر افراد مختلف را به خود جلب کند و منظره زیبایی را خلق نماید.

بدیهی است که تنها با سپردن این کار به افراد یا گروه های متخصص و کاربلد می توان به این خواسته مهم دست پیدا کرد.

مجموعه تاسیسات 24 ساعته یکی از گروه هایی است که با گردهم آوردن استادکارانی ماهر و حرفه ای می تواند نمای ساختمان شما را با رعایت کلیه نکات ایمنی و زیبایی شناسی کار نورپردازی نماید تا چشم هر بیننده ای از تماشای آن لذت ببرد.

پس برای این که همین امروز از خدمات ما در زمینه نورپردازی نما یا محوطه ساختمان بهره مند شوید، می توانید سفارش خود را از طریق پر کردن فرم درخواست سرویسکار و یا تماس با شماره تلفن های موجود در سایت ثبت نمایید.

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

منابع: منبع 1، منبع 2، منبع 3، منبع 4، منبع 5، منبع 6، منبع 7، منبع 8

 

اشتراک گذاری این صفحه