به منظور تکمیل مقاله لوله کشی فاضلاب ساختمان قصد داریم تا در خصوص اجرای لوله کشی فاضلاب زیر سقفی صحبت کنیم.

 

اصول طراحی تاسیسات و اجرای لوله کشی آب و فاضلاب در خانه های امروزی با گذشته نه چندان دور تفاوت مهمی داشته است.

بسیاری از مجریان تاسیساتی و همچنین مهندسین تاسیسات در تلاش برای هر چه سبک‌تر شدن سقف خانه‌ها و البته ایجاد راهکارهای بهبود شرایط تعمیرات تاسیسات خانه‌ها و حتی ادارات با انتقال روش لوله کشی ها از زیر کار به زیر سقف گام بلندی در این راه برداشته‌اند.

قبلاً در لوله کشی فاضلاب پس از تعیین و نقشه کشی مسیرهای اجرا باید لوله‌ها را در کف ساخت می‌خواباندند و سپس با استفاده از تکنیک‌هایی اقدام به شیب بندی می‌کردند.

سپس با خاک نرم و بعداً با پوکه‌های ساختمانی روی این لوله‌ها پوشانده می شد.

در نهایت با سیمان کشی روی این لوله‌ها بصورت ماهیچه‌ای تلاش می‌شد که به منظور جلوگیری از آسیب دیدن لوله‌ها تا زمان کف سازی از آنها حفاظت شود.

اجرای لوله کشی فاضلاب زیر سقفی 1

لوله کشی فاضلاب بصورت کف خواب توسط همکاران ما

اما با این وجود باز هم خیلی از مواقع بی احتیاطی و یا هر شرایط فیزیکی دیگر باعث آسیب دیدن لوله‌های فاضلاب می‌شد و باید دو مرتبه لوله اصلاح و یا تعمیر می‌شد.

 

نحوه لوله کشی فاضلاب بصورت زیر سقفی

لوله کشی فاضلاب بصورت زیر سقفی درست همانند لوله کشی فاضلاب بر روی سطح ساختمان است، با این تفاوت که دست مجری برای شیب بندی و ایجاد تغییرات بازتر است.

در ضمن فشار از روی لوله ها برداشته می‌شود و در هر زمان راحت‌تر می‌توانید برای تعمیرات و یا حتی برخی تغییرات در لوله کشی اقدام نمایید.

اجرای لوله کشی فاضلاب زیر سقفی 2

لوله کشی زیر سقفی فاضلاب توسط کارشناسان ما

برای این منظور معمولاً مهندس تاسیسات داکت‌هایی را بصورت عمودی و افقی در ساختمان در نظر می‌گیرد، که لوله ها از بین این داکت ها عبور داده شود.

 پس از اینکه داکت‌های عمودی برای اجرای لوله کشی مشخص شد و مسیر لوله کشی برای هر قسمت تعیین شد، باید لوله‌های فاضلاب از داکت‌ها مشخص شده عبور داده شوند.

هم لوله های هواکش فاضلاب و هم لوله های اصلی آب فاضلاب از این داکت‌ها عبور داده می‌شوند.

برای این منظور لوله کشی در زیر سقف اجرا می‌شود. منظور اینکه به جای اینکه انشعاب لوله فاضلاب را روی کف ساختمان یا طبقه بگیریم، در زیر طبقه می‌گیریم.

به این ترتیب اگر قرار است لوله کشی طبقه دوم انجام شود، انشعاب‌های لوله‌های فاضلاب در زیر سقف طبقه اول گرفته می شود و با ایجاد سوراخ‌هایی در کف ساختمان طبقه دوم به آن راه داده می‌شود.

برای این کار باید یک انشعاب اصلی به رایزر اصلی داده شود و از این انشعاب به سمت‌های مختلف مورد نیاز شاخه کشی شود.

اجرای لوله کشی فاضلاب زیر سقفی 3

طریقه انشعاب گیری در لوله کشی زیر سقفی فاضلاب

مثلاً اگر قرار است لوله فاضلاب توالت طبق دوم را بکشید، باید یک انشعاب اصلی از زیر طبقه یا سقف طبقه اول بواسطه یک سه راهی بگیرید، به شکلی که شیب لوله کشی فاضلاب 10 تا 15 درجه رعایت شود.

لوله فاضلاب توالت فرنگی و توالت ایرانی بهتر است جداگانه انشعاب داده شود.

ولی سایر مصرفی‌ها مانند روشویی، کف شور و... به رایزرهای این دو توالت در مسیری که به انشعاب اصلی داده شده‌اند، وصل می‌شوند.

به این صورت در سقف طبقه اول میزبانی لوله کشی فاضلاب داریم.

البته همانگونه که در اجرای لوله کشی آب گرم و سرد زیر سقفی هم گفتیم، در این حالت بهتر است لوله‌های آب گرم و سرد هم از همین کانال ها کشیده شود.

سپس در ادامه پس از تکمیل شدن لوله کشی فاضلاب با استفاده از سقف کاذب و یا طراحی دکوراتیوهایی همچون کناف، می‌توانید لوله های را در زیر سقف پنهان کنید.

اما لوله هواکش باید در سقف طبقه بالا تعبیه شود.

به این صورت که برای طبقه دوم لوله کشی فاضلاب در زیر سقف و در واقع در طبقه اول انجام می‌شود، اما لوله هواکش در خود همان طبقه و زیر سقف طبقه سوم در نظر گرفته می‌شود.

حال در کنار این هواکش طبیعتاً لوله کشی فاضلاب طبقه سوم هم انجام می‌شود.

اجرای لوله کشی فاضلاب زیر سقفی 4

تعبیه لوله هواکش در همان طبقه بصورت زیر سقفی

در نتیجه ما در همه طبقات لوله کشی داریم، ولی برای طبقه بالاتر و تنها هواکش است که در خود طبقه تعبیه می‌شود.

تفاوتی ندارد میزان طبقات ساختمان چند طبقه باشد، در نهایت تمامی این لوله‌ها باید به رایزر اصلی در زیر سقف اول هدایت شود.

این رایزرها بعداً به رایزری دیگر که اصلی‌ترین لوله فاضلاب است، در کف ساختمان هدایت می‌شوند.

البته گاهی به دلیل عدم نیاز به لوله کشی زیر سقف اول، به دلایلی همچون: عدم سقف سازی و یا تزئینات ممکن است لوله‌ها را بلافاصله از کنار دیوار به و یا ستون‌ها به کف ساختمان انتقال بدهیم.

لوله‌های هواکش هم از همان داکت‌های تعبیه شده به سمت پشت بام هدایت می‌شوند.

نهایتاً در ارتفاع مشخص به همراه انتهای لوله‌های اصلی فاضلاب یا رایزرهای اصلی فاضلاب هدایت می‌‌شوند و با استفاده از دودکش‌های پلیکا مخصوص و یا یک زانو و سه راهی به شکل دودکش پوشانده می شوند.

 اگر می خواهید از ارتفاع لوله ونت یا هواکش در بالای پشت بام مطلع شود، روی لینک مقاله استاندارد ارتفاع لوله فاضلاب بزنید.

 

مهار لوله‌های فاضلاب زیر سقفی

در لوله کشی فاضلاب زیر سقفی بر خلاف لوله کشی فاضلابی که بر سطح یا کف ساختمان اجرا می‌شود، مهار لوله‌ها اهمیت زیادی دارد.

لوله‌ها در زمانی که آب در درون آنها جاری می‌شود، وزن زیادی را تحمل می‌کنند و ممکن است اگر به درستی مهار نشوند بشکنند و یا از آب بندی خارج شوند.

بخصوص در زمان‌هایی که به هر دلیل احتمال داشته باشد لوله مسدود و دچار گرفتگی شود، این وزن ممکن است تا چندین برابر افزوده شود.

 برای مهار لوله‌های فاضلاب زیر سقفی دو راه وجود دارد.

اولین راه که همان موضوع داکت‌کشی است.

وقتی از داکت‌های مشخص برای لوله کشی فاضلاب استفاده شود، خود داکت معمولاً زیر لوله‌های فاضلاب را مهار می‌کند.

تنها کافی است با بست‌های کمربندی در هر چند متر یک بار لوله به این داکت‌ها بسته شود و یا با استفاده از بست‌های مخصوص لوله‌ها مهار شوند.

هر چند شاید به نظر خیلی هم لزومی نداشته باشد. جهت تهیه این بست ها می توانید بر روی لینک خرید بست کمربندی از سایت دیجیکالا بزنید و بعد از خرید درب منزل تحویل بگیرید.

اجرای لوله کشی فاضلاب زیر سقفی 5

نحوه مهار لوله‌های فاضلاب زیر سقفی در داکت

روش دوم مهار لوله ها توسط بست‌های بزرگ گلابی شکل است.

این بست‌ها که معمولاً به همین نام هم خوانده می‌شوند، در ابعاد لوله‌های فاضلاب درست می شوند.

برای نصب آن ها باید با استفاده از نبشی‌های مخصوص پس از اینکه به دور لوله فاضلاب بسته شد، به مناطق مختلف ساختمان جوش داده شوند.

توصیه می‌شود بخصوص مناطقی که دارای انشعاب زیاد و یا وزن بیشتری هستند، تعداد بیشتری از این بست‌ها در آن جا تعبیه شود.

اجرای لوله کشی فاضلاب زیر سقفی 6

نحوه مهار لوله‌های فاضلاب زیر سقفی با بست گلابی

در هنگام جوشکاری هم باید به خوبی دقت کنید که جوش باعث سوختن لوله‌ها نشود و همچنین باید از محکم بودن بست ها مطمئن شوید.

در صورتی که نیاز به دستگاه جوش دارید، جهت اطلاع از قیمت و خرید آن روی لینک خرید دستگاه جوش از دیجی کالا بزنید.

لوله کشی فاضلاب زیر سقفی در طبقه همکف الزاماً باید در درون زمین کار شود. در واقع طبقه همکف تنها جایی است که لوله ها را باید بر روی سطح زمین تعبیه کنید.

لوله کشی فاضلاب برای لوله‌های جذبی هم باید به همین طریق باشد. یعنی برای برخی از مناطق مانند پشت بام و تراس مسیر فاضلاب باید به سمت چاه جذبی در نظر گرفته شود.

برای این کار معمولاً از همان داکت‌های مشخص شده استفاده می‌شود. ولی مسیر لوله‌های جذبی مجزا بوده و به لوله‌ای مجزا منتهی به چاه جذبی وصل می‌شوند.

در لوله کشی زیر سقفی فاضلاب ساختمان در نظر داشته باشید، که قطر لوله‌ها تفاوتی ندارد.

بنابراین نباید به دلیل اینکه لوله کشی زیر سقف است، در قطر استاندارد لوله فاضلاب دست برده شود.

مهندسین تاسیسات خودشان در ابتدا با رعایت شرایط متفاوت و مورد نیاز ساختمان این قطر‌ها را تعیین و در نقشه‌های مشخص برای شما ارائه می‌دهند.

اجرای لوله کشی فاضلاب زیر سقفی 7

لوله کشی فاضلاب بصورت زیر سقفی توسط همکاران ما

چرا باید لوله کشی فاضلاب را زیر سقف انجام داد؟

لوله کشی فاضلاب بصورت زیر سقفی محاسن فوق‌العاده زیادی دارد. هر چند اجرای این نوع لوله کشی برای مجریان و استادان لوله‌کش سختی های زیادی دارد و محاسبات کار را برای اجرا دشوارتر می‌کند و تمام مدت باید بر روی دار بست و با سر خمیده کار کنند. ولی اجرای لوله کشی زیر سقفی محاسن زیادی دارد، که در مقاله مزایا و معایب لوله کشی آب و فاضلاب زیر سقفی بصورت کلی در خصوص آن بحث شد.

بصورت اختصار باید گفت لوله کشی زیر سقفی ساختمان باعث می‌شود تا در زمان اجرا تلفات و خرابی کار لوله کشی شما به حداقل برسد. همچنین احتمال آسیب، ضربه خوردن، شکستن و سوراخ شدن لوله‌ها به حداقل برسد.

یکی از مهمترین مزایای لوله کشی زیر سقفی دسترسی راحت به لوله ها برای انجام تعمیرات و نگهداری است، توضیحات بیشتر در این خصوص را در کلیپ زیر تماشا کنید.

با لوله کشی زیر سقفی شما دیگر نیازی ندارید قطر زیادی برای کف سازی در نظر بگیرید و حجم زیادی از وزن ساختمان را می‌توانید کم کنید.

همچنین لوله‌هایی که در زیر سقف کار کرده شوند به راحتی در همه شرایط قابل دسترسی هستند، بخصوص اگر در زیر سقف کاذب باشند. این موضوع باعث می شود تا در هر زمان به راحتی امکان تعمیر لوله‌ها مهیا باشد و نه تنها هزینه تعمیرات خود لوله‌ها کمتر شود، بلکه نیازی به خرابی و بازسازی هم نخواهید داشت.

در این قسمت و در تایید گفته های خود در خصوص مزایای لوله کشی زیر سقفی نظر شما را به توضیحات مهندس افشاری جلب می کنیم که از این روش لوله کشی در پروژه های متعدد ساختمانی خود استفاده کرده اند و به همین دلیل دیگر هیچ نگرانی بابت آسیب به لوله ها و وارد شدن خسارت به طبقات پایینی ندارند.

همچنین نظر دونفر از همکاران خود را در مورد لوله کشی زیر سقفی با شما به اشتراک میگذاریم تا بدانید از نظر مجری تاسیساتی و مهنس ناظر بکارگیری لوله کشی زیر سقفی بهتر است یا لوله کشی از کف ساختمان؟

نظر مهندس اسماعیلی در مورد لوله کشی از سقف باشد بهتر است یا از کف.

نظر جناب آقای میرچولی از مجریان تاسیساتی در مورد لوله کشی از سقف و مزایا و معایب آن در اجرا

در کلیپ زیر یکی از ده ها پروژه اجرای لوله کشی به روش زیرسقفی را مشاهده می کنید که توسط همکاران ما در گروه تاسیسات 24 ساعته انجام شده است.

فیلم اجرای لوله کشی فاضلاب فول ونت سرویس بهداشتی به صورت زیر سقفی اجرا شده توسط یکی از همکاران ما

 

در کل به نظر می رسد با روی کار آمدن فرآیند لوله کشی زیر سقفی بسیاری از مشکلات قبلی در زمینه لوله کشی و تعمیرات لوله کشی خانگی و صنعتی مرتفع شده باشد.

شما هم اگر نیاز به مشاوره و بازدید رایگان در زمینه خدمات لوله کشی فاضلاب دارید با کارشناسان ما در گروه تاسیسات 24 ساعته تماس بگیرید یا فرم درخواست سرویسکار را پر کنید.

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

اشتراک گذاری این صفحه