امروزه لوله کشی شوفاژ به دو صورت انجام می شود:

  1. لوله کشی به روش سنتی
  2. لوله کشی به روش کلکتوری

همچنین در تقسیم بندی دیگر لوله کشی شوفاژ و پکیج به دو صورت زیر انجام میشود:

  1. لوله کشی شوفاژ از کف ساختمان
  2. لوله کشی شوفاژ از سقف

 

لوله کشی شوفاژ به روش سنتی همان لوله کشی های معمول می باشد که در قدیم در ساختمان ها اجرا می شده و هنوز هم در حال اجرا می باشد که آب رفت و برگشت بعد از پکیج یا موتورخانه مستقیما وارد سیستم می شود.

اما در روش کلکتوری آب بعد از خروج از پکیج یا موتورخانه اول وارد کلکتور می شود و کلکتور توسط شیرهایی که به آن نصب شده است آب را به طور مستقیم به سیستم پخش می کند.

 لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری 1

تصویری از کلکتور کار شده در پایان کار

ساختار کلی کلکتور

کلکتور وسیله ای است میله ای شکل که دارای انشعاب هایی از زیر به تعداد مورد نظر می باشد. دو طرف آن باز بوده و شیرهای رفت و برگشت بطور جداگانه در کلکتورهای مجزا وصل می شوند.

در بعضی از مدل ها در قسمت بالایی کلکتور نیز خروجی هایی وجود دارد که محصل اتصال شیرهای اتومات یا هواگیری می باشد.
طریقه استفاده کلکتور بدین شکل می باشد که آب ورودی از یک سمت کلکتور وارد می شود و از طریق شیرها وارد سیستم می شود.

برای مسیر برگشت نیز آب از طریق شیرها وارد کلکتور می شود و توسط لوله برگشت به پکیج یا موتورخانه برای بازگرمایش بر می گردد.

اطلاعات بیشتر در مطلب کلکتور چیست؟ وظیفه و روش نصب آن

در این روش از لوله های پنچ لایه برای لوله کشی شوفاژ استفاده می شود که این لوله با توجه به ساختار خود مقاوت بیشتر و اتلاف حرارتی کمتری در مسیر نسبت به لوله های پلیمری دارند.

 لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری 2

کلکتور گرمایش با استفاده از لوله کشی پلیمری

از مزیتهای لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری می توان به این موارد اشاره کرد:

  1. آب وارد شده به سیستم به همه رادیاتورها با سرعت و شدت یک نواخت پخش می شود، که این باعث می شود همه رادیاتورها با اختلاف زمانی کمتری (به علت مسافت هر رادیاتور با کلکتور)گرم شود.
    2. دورترین و نزدیکترین رادیاتور اختلاف دمایی را با یکدیگر ندارند که این مشکل را در روش سنتی می توان مشاهده کرد.
  2. از مزیتهای مهم استفاده از سیستم کلکتوری می توان به قطع یا وصل کردن هر رادیاتور به صورت مجزا اشاره کرد که در صورت خرابی یا مشکل در سیستم گرمایشی واحد شما مداری که دچار مشکل شده را قطع می کنید و بخشهای دیگر سیستم در حال انجام کار می باشد. و به رفع مشکل می پردازید و در سیستم های سنتی این مشکل بزرگی می باشد که ممکن است زمان و هزینه زیادی برای رفع مشکل ایجاد کند.

 لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری 3

روش آماده سازی لوله کشی شوفاژ بصورت کلکتوری

در مقاله لوله کشی آب گرم و سرد به روش کلکتوری توضیح دادیم که آب ورودی سرد ساختمان باید به کلکتور آب سرد اتصال داده شود و از خروجی آن برای ورودی منبع گرمایش یعنی پکیج و یا آبگرمکن یک انشعاب گرفته شود.

سپس آب گرم شده خروجی از پکیج و یا آبگرمکن برای تامین آب گرم به ورودی کلکتور آب گرم اتصال داده می شود.

وقتی قرار است در ساختمان از رادیاتور استفاده شود باید به این سیستم لوله کشی کمی ابعاد تازه تر اضافه شود.

در این روش باید بسته به تعداد رادیاتوری که در کل واحد ساختمان کار می شود کلکتوری تهیه کنیم با تعداد انشعاب مورد نیاز.

به عنوان مثال اگر سه رادیاتور در پذیرایی، یک رادیاتور در اتاق خواب اول و یکی در اتاق خواب دوم دارید و در سرویس حمام هم یک حوله خشک کن کار کرده اید باید دو کلکتور حداقل 6 خروجی تهیه کنید.

در آماده کردن کلکتور گرمایش توصیه می شود تعداد خروجی ها یک یا دو عدد بیشتر در نظر گرفته شود تا در آینده در صورت نیاز به تغییرات در لوله کشی گرمایش بتوانید از آنها استفاده کنید.

 لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری 4

این کلکتورها باید همانگونه که در مقاله کلکتور چیست توضیح داده شد توسط شیرهای مخصوص آماده شوند و در جعبه کلکتور اتصال داده شود.

یکی به عنوان کلکتور رفت و دیگری به عنوان کلکتور برگشت مد نظر شما خواهد بود.

کلکتور رفت را در بالا و کلکتور برگشت را در پایین تعبیه کنید. بهتر است جعبه کلکتور گرمایش و یا شوفاژ را در مجاورت جعبه کلکتور لوله کشی آب قرار دهید.

محل نصب رادیاتورها را مشخص کنید و بهترین مکان برای تعبیه شیر ورودی و خروجی رادیاتور را تعیین کنید.

محل تعیین شده باید حداقل 15 سانتی متر از کف بالاتر برای شیر برگشت باشد و فاصله شیر رفت و برگشت 50 سانتی متر تعیین شده و با خطی محل تعبیه شیر ها را علامت گذاری کنید.

به دلیل اینکه از صفحه فلزی امروزه برای نصب شیرآلات و لوله کشی شوفاژ استفاده می شود باید این علامت مشخص شده با دستگاه شیارزن خالی شود.

یعنی حدود 65  تا 70 سانتی متر از کف را باید با عرض حدودا 7 تا 8 سانتی متری برای لوله کشی شوفاژ و در عمق حدودا 3 سانتی متری خالی کنید.

بر اساس نقشه لوله کشی شوفاژ که مهندس تاسیسات در اختیار شما قرار داده است قبل از هر اقدامی مسیر لوله کشی را تعیین کنید و علامت گذاری کنید.

در این حالت باید اندازه لوله ها دقیقا و یا تا حدود زیادی مشابه باشد. یعنی طول لوله های شوفاژ اول و شوفاژ آخر باید یکسان تقریبا در نظر گرفته شود.

مثلا اگر برای لوله کشی شوفاژ آخر به 15 متر لوله کشی رفت و 15 متر برگشت نیاز دارید برای لوله کشی شوفاژ اول هم باید همین متراژ در نظر گرفته شود.

اهمیت این کار بسیار زیاد است به دلیل اینکه اصل در نظر گرفتن کلکتور توزیع مناسب گرما در بین همه رادیاتورها است و اگر فاصله به خوبی در نظر گرفته نشود باعث خواهد شد تا مسیر های کوتاه تر، گرم تر شوند.

ضمن اینکه اگر فاصله یکی از رادیاتورها خیلی کمتر به نسبت دیگر رادیاتورها باشد باعث خواهد شد که رادیاتور همانند مسیر بای پاس باز عمل کرده و آب در مدار کوتاه به گردش در بیاید.

 لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری 5

نحوه لوله کشی رادیاتورهای شوفاژ

اکنون نقشه شما آماده است، جعبه کلکتور را ساخته اید و باید بر اساس نقشه و مسیرها لوله کشی را انجام دهید. اولین اقدام تامین آب گرم اصلی مورد نیاز کلکتور است.

برای این کار لوله های 5 لایه با قطر 25 برای خانه های با متراژ متوسط رو به پایین و لوله های 5 لایه با قطر 32 برای متراژ بیشتر توصیه می شود.

از زیر پکیج و در راستای لوله های ورودی سرد و گرم پکیج که در ارتفاع 120 تا 130 سانتی متری در نظر گرفته شده اند لوله کشی شوفاژ را متناسب با مسیر از پیش طراحی شده انجام داده و تا زیر کلکتور ادامه دهید.

والو ورودی کلکتورها را از نوع کوپلینگ انتخاب کنید تا راحت تر بتوانید به کلکتور اتصال دهید.

 لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری 6

لوله ورودی آب گرم که به عنوان رفت هم شناخته می شود را به کلکتور بالا و یک لوله به کلکتور پایین برای آب برگشت با همان قطر اتصال دهید.

نکته مهم: به دلیل قطر زیاد لوله های 5 لایه 25 و یا 32 توصیه می شود برای خم کاری لوله ها حتما از دستگاه خم زن و یا فنرهای خم کاری مخصوص استفاده شود.

آب از خروجی پکیج پس از گرم شدن توسط مبدل وارد کلکتور رفت و یا بالایی می شود و از طریق این شیرها در ساختمان و بین رادیاتورها باید توزیع شود و بعد از آن توسط پمپ سیرکولاتور پکیج آب دوباره توسط لوله های برگشت به سمت کلکتور بازگشت داده می شود و از طریق لوله برگشت به سمت پکیج برمی گردد و دوباره گرم می شود و این سیر ادامه دارد.

بنابراین باید بعد از تعبیه لوله های رفت و برگشت اصلی کلکتور لوله های با قطر 16 را برای لوله کشی رادیاتورها انتخاب کنید.

از زیر شیرهای رفت ابتدا لوله را به سمت رادیاتور امتداد می دهید و در شیار از قبل آماده شده به شیر یا زانویی مخصوص رادیاتورها و در قسمت بالای آن اتصال می دهید.

سپس از قسمت برگشت و یا پایین رادیاتور دوباره لوله را به زانوی رادیاتور اتصال و به سمت کلکتور برگشت ادامه می دهید و به شیر برگشت زیر شیر رفت اتصال می دهید.

 لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری 7

اتصال لوله ها به کلکتور

دقت داشته باشید که شیر رفت و برگشت هر رادیاتور بهتر است زیر هم قرار بگیرد تا در آینده مشکلی برای طراحی کنترل رادیاتورها نداشته باشید.

بعد از این کار توسط پلاک و یا ماژیکی هر شیر را مشخص کنید که مرتبط با کدام رادیاتور است.

شیرهای رفت و برگشت کلکتور بهتر است از نوع کوپلینگ باشند تا در صورت خرابی نیازی به تعویض کل شیر نباشد.

این نوع لوله کشی را تا مرحله آخر ادامه دهید. بهتر است در هنگام خم کاری لوله ها دقت کافی را داشته باشید که لوله ها نشکنند و یا تا نشوند. ضمن اینکه باید خم به شکلی باشد که لوله در دل دیوار قرار بگیرد.

لوله کشی رادیاتور حوله خشک کن با سایر رادیاتورها تفاوت دارد. یعنی برخلاف سایر رادیاتورها که بصورت عمودی شیار زنی شده و صفحه شیرهای رادیاتور نصب شده اند برای رادیاتور حوله خشک کن باید شیار بصورت افقی باشد.

فاصله حوله خشک کن از کف معمولا 80 سانتی متر دیده می شود که این فاصله می تواند بسته به نظر شما کمتری و یا بیشتر هم باشد.

فقط توجه داشته باشید که در رادیاتور حوله خشک کن در شیرهای ورودی و خروجی در پایین آن تعبیه می شود که بعدا همانگونه که در مقاله نصب حوله خشک کن توضیح داده شد، حوله خشک کن توسط پایه هایی به دیوار اتصال داده می شود.

 

فیلم نحوه لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری

در فیلم زیر میتوانید آموزش لوله کشی پکیج به روش کلکتوری را ببینید

 

همچنین در کلیپ زیر میتوانید یکی دیگر از کلکتورهای نصب شده توسط همکاران ما را مشاهده کنید.

 

برای اطلاعات بیشتر در این راستا خواندن مقاله لوله کشی شوفاژ از سقف را نیز به شما توصیه میکنیم.

 لوله کشی شوفاژ به روش کلکتوری 8

نحوه اتصال لوله ها به حوله خشک کن

نظر به اهمیت اندازه های لوله کشی رادیاتورها و یا شوفاژ از نوع کلکتوری نسبت به نوع سنتی توصیه می شود اگر تجربه کار در این زمینه را ندارید این کار را به کارشناسان خبره و حرفه ای حوزه تاسیسات واگذار کنید.

گروه تاسیسات 24 ساعته با تکیه بر سال ها تجربه و دانش بالای دانشگاهی و تحصیلاتی کارشناسان خود آماده ارائه خدمات و مشاوره تخصصی در حوزه های تاسیساتی اعم از لوله کشی کلکتوری شوفاژ در تمامی مناطق تهران با بالاترین کیفیت می باشد.

اگر به دنبال تیم با تجربه و متخصص با رعایت کامل تمامی استانداردهای لوله کشی گرمایش و لوله کشی آب گرم و سرد و فاضلاب هستید و یا به دنبال گروهی با پشتوانه و سابقه اجرایی با درصد بالای رضایت مشتریان می گردید می توانید با مراجعه به قسمت سوابق کاری در وب سایت ما و مشاهده کارها و اقدامات تخصصی کارشناسان ما بدون هرگونه نگرانی پروژه و درخواست های تاسیساتی خود را به ما واگذار کنید.

شما هم می توانید با اعتماد به ما و واگذاری پروژه های اداری و خانگی خود با بالاترین ضریب اطمینان پروژه های تاسیساتی خود را از ما تحویل بگیرید.

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

همچنین شرکت های عمرانی و معماری نیز می توانند با هدف همکاری با گروه تاسیسات 24 ساعته با کارشناسان ما تماس بگیرند.

 

ضمانت جبران خدمات

تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد.

اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.

اشتراک گذاری این صفحه