یکی از خدمات ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته این است که موتور برق را برای ساختمان شما نصب و راه اندازی می کنیم. با ما همراه باشید تا بیشتر در جریان جزئیات این کار قرار بگیرید.

با توجه به اینکه قطعی برق شهری چه معضلاتی می تواند برای ساکنین یک ساختمان ایجاد کند، برای تامین برق مورد نیاز خانگی راهی جز استفاده از تجهیزات برق اضطراری وجود ندارد.

یکی از رایج ترین تجهیزات برق اضطراری در ساختمان ها موتور برق یا ژنراتور است که در زمان قطعی برق شهری، می تواند در مدار مصرف کننده قرار گرفته و برق مورد نیاز را از طریق سوخت گاز، بنزین و یا گازوئیلی خود تامین کند.

در ادامه این مطلب قصد داریم تا شما را با شیوه های مختلف نصب و راه اندازی موتور برق و اتصال آن به سیستم برق خانگی آشنا کرده و نکات ایمنی نصب و راه اندازی موتور برق را به شما گوشزد کنیم.

 

نحوه نصب موتور برق به صورت مستقیم به مصرف کننده

موتور برق ها از 2 طریق کلی قابلیت نصب و راه اندازی دارند، یکی نصب مستقیم و دیگری نصب غیر مستقیم.

در این قسمت می خواهیم به سراغ نصب مستقیم موتور برق به مصرف کننده برویم که با کمک کابل رابط انجام می شود.

نصب موتور برق به وسیله کابل رابط یکی از ساده ترین و در عین حال ارزان ترین روش ها برای راه اندازی این وسیله و اتصال آن به مصرف کننده است.

اما توجه داشته باشید که در این روش شما با یک سری محدودیت ها مواجه هستید، چرا که هر موتور برق غالباً بین یک الی دو عدد خروجی کابل برق دارد.

بنابراین شما اولاً باید جریان برق مصرفی دستگاه برقی خود را بکاپ بگیرید تا مطمئن شوید که موتور برق توان تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز آن را دارد و دوماً تنها می توانید یک الی دو عدد از لوازم برقی خود را به موتور برق وصل کنید.

روش نصب به این صورت است که ابتدا کابل رابط را به وسیله برقی مورد نظر خود اتصال داده و سپس طرف دیگر کابل را به ترمینال موجود بر روی موتور برق وصل می کنید.

در شکل زیر طریقه نصب موتور برق از طریق کابل رابط را به صورت شماتیک مشاهده می کنید.

نصب موتور برق 1

در این حالت باید مراقب باشید که فاصله موتور برق از فضای داخلی خانه تا اندازه کافی زیاد بوده و محل نصب موتور برق در امنیت کامل باشد.

کابل رابط موتور برق را می توانید به وسایل برق مختلف از جمله یخچال فریزر، قهوه ساز، مایکروویو، شارژر و هر وسیله ای که به دوشاخه برق خانه وصل می شود، اتصال دهید.

با این حال نمی توانید از این روش نصب برای راه اندازی تجهیزات الکترونیکی خانه که به صورت مستقیم به سیستم سیم کشی برق ساختمان وصل شده اند، از قبیل پنکه سقفی، کولر گازی، کولر آبی و سیستم روشنایی خانه استفاده کنید.

مزایای نصب موتور برق از طریق کابل رابط

  • بهترین گزینه برای راه اندازی تعداد محدود لوازم برقی ساختمان
  • عدم نیاز به تخصص فنی بالا برای نصب و راه اندازی
  • نصب ارزان و سریع

معایب نصب موتور برق از طریق کابل رابط

  • عدم امکان اتصال سیم کشی برق ساختمان به موتور برق
  • محدودیت اتصال به برخی لوازم برقی از جمله کولر گازی، پنکه سقفی و ...

 

نحوه نصب موتور برق به سیستم برق خانگی

بهترین استفاده ای که می توان از وجود موتور برق در ساختمان کسب کرد این است که این وسیله را از طریقی به سیستم برق ساختمان وصل کنیم.

این کار توسط تجهیزات جانبی دیگر به نام تابلو چنچ اور یا کلید انتقال صورت می گیرد. تابلو چنچ اور وسیله ای است که جریان برق شهری را از کنتور برق به موتور برق منتقل می کند.

این وسیله معمولاً در نزدیکی تابلو برق ساختمان نصب می شود و از طریق یک پریز متصل به سیستم برق ساختمان به موتور ژنراتور مرتبط می گردد.

نصب موتور برق 2

تابلو چنچ اور به شما کمک می کند تا به راحتی در زمان قطعی برق شهری به برق دسترسی داشته باشید، بدون اینکه نیاز باشد اقدامی خاصی در نصب و راه اندازی موتور برق انجام دهید.

زمانی که برق شهری قطع می شود، شما می توانید یا به صورت دستی موتور ژنراتور را روشن کنید و یا به صورت اتوماتیک موتور در کمتر از 10 ثانیه راه اندازی می شود.

با کمک تابلو چنچ اور می توانید تمامی تجهیزات الکترونیکی ساختمان خود از جمله سیستم روشنایی و وسایل برقی را در زمان قطعی برق راه اندازی کنید.

از جمله این لوازم برقی می توان به پمپ آب، پنکه سقفی، لوسترها، چراغ ها، کولرهای آبی و گازی، یخچال فریزر، تلوزیون، کامپیوتر، فر برقی و غیره اشاره کرد.

یکی دیگر از مزایای تابلو چنچ اور این است که از موتور ژنراتور شما محافظت می کند و علاوه بر این مصرف برق را مدیریت می نماید.

شما می توانید به سادگی هر چه تمام تر فیوزهای برق تعدادی از مصرفی های ساختمان خود را قطع و وصل کنید، با این کار میزان مصرف برق شما مدیریت شده و کاهش پیدا می کند.

تنها موردی که در خصوص استفاده از تابلو چنچ اور برای نصب موتور برق در ساختمان وجود دارد این است که این کار باید فقط توسط مجری برقکار متخصص صورت بگیرد.

با این حال در ادامه با کمک نقشه زیر طریقه اتصال موتور برق به سیستم برق خانگی با استفاده از تابلو چنچ اور را به شما آموزش می دهیم.

نصب موتور برق 3

  1. کلید چنچ اور را در نزدیکی تابلو برق ساختمان نصب می کنیم.
  2. برق فاز و نول را به عنوان ورودی به اولین ترمینال های بالای کلید چنچ اور متصل می کنیم.
  3. یک کابل برق AWG 6 را به دو ترمینال پایینی یا خروجی کلید چنچ اور اتصال می دهیم.
  4. یک پریز برق 3 پین را با کمک سیم برق سایز 6 یا 16 آمپری به دیوار نزدیک به موتور برق نصب می کنیم. اندازه سایز سیم با توجه به آمپر مصرفی ساختمان سنجیده می شود.
  5. پریز برق 3 پین موتور برق را به سوکت برقی از قبل نصب شده اتصال می دهیم.
  6. در این مرحله موتور برق ما از طریق کلید یا تابلو چنچ اور به سیستم برق خانگی متصل شده و می توانیم در زمان قطعی برق از آن استفاده کنیم.

هشدار: توجه داشته باشید که هرگز نباید موتور برق را به صورت مستقیم به سیستم برق ساختمان وصل کنید.

اما برخی افراد گمان می کنند برای راه اندازی برق ساختمان با ژنراتور کافیست، موتور برق را به صورت مستقیم به برق ساختمان وصل کنید.

در حالی که تنها راه ایمن برای اتصال سیستم برق ساختمان به موتور ژنراتور با کمک تابلو چنچ اور است.

به این دلیل که اگر ژنراتور را به صورت مستقیم و بدون کمک از تابلو چنچ اور به برق ساختمان وصل کنید، جریان الکتریکی از موتور برق برگشت کرده و به مدار برق خانگی وارد می شود.

برگشت جریان الکتریکی نه تنها موجب آسیب رسانی به فرد نصاب موتور برقی و مرگ وی می شود، بلکه خرابی موتور ژنراتور و بروز آتش سوزی در ساختمان را به دنبال دارد.

در حالی که استفاده از تابلو چنچ اور می تواند ریسک بازگشت جریان الکتریکی را به حداقل رسانده و اتصال ایمن بین موتور برق و سیستم برق خانگی را برقرار کند.

مزایای استفاده از تابلو چنچ اور برای نصب موتور برق در ساختمان

  • دسترسی سریع تر و راحت تر به برق شهری در مقایسه با اتصال موتور برق به کابل رابط
  • قابلیت مدیریت برق رسانی در نقاط مختلف خانه از طریق فیوزهای تابلو برق
  • امکان کنترل دستی و اتوماتیک با توجه به نوع تابلو چنچ اور
  • برقراری اتصال ایمن بین موتور برق و سیستم برق خانگی
  • امکان برق رسانی به تجهیزات الکترونیکی بیشتر

معایب استفاده از تابلو چنچ اور برای نصب موتور برق در ساختمان

  • لزوم استفاده از نیروی فنی متخصص همچون مجری برق کار برای نصب
  • هزینه بالای نصب

 

آموزش راه اندازی انواع موتور برق بعد از نصب

پس از اینکه موتور برق را به هر کدام از روش های مستقیم یا غیر مستقیم نصب کردیم، نوبت به راه اندازی دستگاه می رسد.

موتور برق ها از سه طریق کلی راه اندازی می شوند: استارتی، هندلی و اتوماتیک

ما در این قسمت نحوه راه اندازی موتور برق بنزینی، گازوئیلی و گازی را به ترتیب توضیح می دهیم، هر چند از لحاظ کلی شبیه به هم هستند.

  • راه اندازی موتور برق بنزینی و گازوئیلی بعد از نصب

برای راه اندازی موتور برق بنزینی و یا گازوئیلی بر اساس مراحل زیر اقدام کنید:

  1. در اولین اقدام باید سوخت موتور برق را بر اساس مدل آن که بنزینی است یا گازوئیلی، در داخل باک مخصوص سوخت آن بریزید.

بهتر است این کار را حداقل نیم ساعت قبل از روشن کردن موتور برق انجام دهید تا سوخت به اندازه کافی به لوله های انتقالی داخل موتور هدایت شده و نیازی به هواگیری لوله ها نباشد.

  1. روغن موتور برق را در داخل باک مخصوص روغن آن بریزید. شما می توانید سطح روغن موتور برق را از طریق گیج سطح روغن بر روی بدنه دستگاه کنترل کنید.

هر زمان گیج به نقطه فول رسید، به این معنی است که حجم روغن کافیست. لازم به ذکر است که برای موتور برق ها تا توان 4 کیلووات حجم روغن مورد نیاز 500 الی 800 سی سی بوده و بهتر است روغن موتور از نوع W10-40 باشد.

  1. شیر بنزین تعبیه شده در زیر باک سوخت دستگاه را باز می کنیم.
  2. اگر موتور برق از نوع استارتی باشد، لازم است تا قبل از این مرحله اتصال منفی و مثبت باتری را از طریق کابل آن برقرار کنیم. معمولاً کابل قرمز رنگ مخصوص اتصال فاز و سیم مشکی یا آبی اتصال نول است.
  3. حال سوئیچ موتور برق را در حالت استارت قرار داده و بلافاصله بعد از استارت زدن سوئیچ را رها می کنیم تا به حالت قبلی خود باز گردد.
  4. چنانچه موتور برق شما از نوع هندلی است، باید بعد از باز کردن شیر بنزین به سراغ ساسات موتور رفته و آن را در حالت RUN قرار دهیم.
  5. سپس هندل را با دست می کشیم و بعد از روشن شدن موتور بلافاصله ساسات را می خوابانیم. ساسات موتور برق معمولاً به شکل دسته بلند به بدنه وصل است.

توجه داشته باشید که در موتور برق های استارتی هیچ نیازی به فعال کردن ساسات نیست، چون ساسات به صورت برقی است و خود به خود عمل می کند.

نصب موتور برق 4

  • راه اندازی موتور برق گازی بعد از نصب

راه اندازی موتور برق گازی به اندازه موتور برق بنزینی و گازوئیلی ساده است:

  1. کابل های برق باتری را با توجه به علامت های مثبت و منفی آن متصل کنید.
  2. روغن موتور برق را به اندازه گیج اندازه گیری روغن در داخل محفظه مخصوص روغن بریزید.
  3. شیلنگ گاز موتور برق را به آن وصل کرده و محل اتصال را از لحاظ عدم نشتی گاز چک کنید.
  4. فشار و دبی گاز ورودی به موتور برق را بررسی کنید تا گاز زیادی باعث خاموش شدن موتور برق نشود.
  5. در صورتی که می خواهید از گاز شهری یا گاز مایع کپسول استفاده کنید، اهرم روی موتور برق را در حالت مناسب آن قرار دهید.
  6. شیر گاز را باز کرده و اهرم قرمز رنگ را در حالت ON بگذارید.
  7. اهرم ساسات را بر روی حالت بسته یا CLOSE قرار داده و استارت بزنید.
  8. بلافاصله بعد از روشن شدن موتور برق باید ساسات را روی حالت باز قرار دهید.
  9. کلید بار موتور برق را بر روی حالت ON بگذارید و سه شاخه خروجی را به آن وصل کنید.
  10. برای خاموش کردن موتور برق گازی نیز کافیست تا کلید بار را بر روی حالت OFF گذاشته و شیر گاز را ببندید.

نصب موتور برق 5

نکات ایمنی در زمان نصب و استفاده از موتور برق

در این قسمت نکات مهمی را به شما گوشزد می کنیم تا نه تنها از آسیب های احتمالی کار با موتور برق در امان باشید، بلکه بهترین بهره را از این وسیله ببرید:

  • پیشگیری از مسومیت با گاز مونواکسید کربن تولیدی در موتور برق

یکی از تولیدات انواع موتور برق گاز مونواکسید کربن است که بعد از احتراق در دستگاه ایجاد می شود. این گاز نه دیده می شود و نه بوی خاصی دارد. همین عامل خطرناک بودن آن را چندین برابر می کند.

استشمام گاز منو اکسید کربن می تواند در لحظه فرد را به کام مرگ بکشاند. به همین دلیل توصیه می کنیم موارد زیر را برای در امان ماندن از مسومیت با این گاز حاصل از احتراق موتور برق در نظر داشته باشید:

  1. محل نصب موتور برق را در مکانی خارج از فضای داخلی ساختمان و به دور از پنجره ها، درب ها و هواکش های ورودی به خانه در نظر بگیرید.
  2. هرگز موتور برق را در داخل خانه، گاراژ، حمام یا هر مکان بسته دیگری نصب و راه اندازی نکنید.
  3. از نصب موتور ژنراتور در نزدیکی پنجره ها و درب های ورودی به ساختمان اجتناب کنید.
  4. در صورت استشمام گاز منواکسید کربن حاصل از احتراق موتور برق، سریعاً به فضای باز مراجعت کرده و یا به پزشک مراجعه کنید.

برخی از علائم اولیه مسمویت با گاز منواکسید کربن عبارتند از:

  • سردرد
  • تنگی نفس
  • سرگیجه
  • احساس خستگی
  • حالت تهوع

اگر شدت مسمومیت در فرد بیش از حد باشد، با علائمی از جمله عدم تعادل حرکتی، کاهش سطح هوشیاری و در نهایت مرگ مواجه خواهد شد.

  • پیشگیری از برق گرفتگی در زمان نصب موتور برق

برق تولیدی در موتور برق ها به اندازه 220 ولت بوده و برای ایجاد شوک برقی در افراد به اندازه کافی زیاد است.

نصب موتور برق در محیط های مرطوب از قبیل مناطق بارانی و برفی، نزدیک به استخر یا فواره های آب و یا نصب این وسیله با دستان خیس می تواند سبب برق گرفتگی شود.

بنابراین توصیه می کنیم حتماً در زمان نصب و راه اندازی موتور برق از خشک بودن دستان خود و محیط نصب ممطئن شوید.

همچنین نصب غیراصولی موتور برق به سیستم برق خانگی می تواند بازگشت جریان الکتریکی و در نهایت آتش سوزی و فوت افراد را به دنبال داشته باشد.

توجه داشته باشید که کابل های برق متصل از موتور برق به سیستم برق خانگی و تابلو چنچ اور باید به طور کامل عایق کاری شده و نصب آن ها بر اساس قوانین مبحث 13 مقرارت ملی ساختمان باشد.

  • مراقبت از خود در برابر سوختگی حاصل از موتور برق

برخی از قسمت های موتور برق در زمان کار کردن تا حد زیادی داغ می شوند و گرمای خود را حتی بعد از مدتی از خاموش شدن نگه می دارند.

به همین دلیل توصیه می کنیم هرگز بلافاصله بعد از خاموش کردن موتور برق بدنه آن را لمس نکرده و قبل از بسته بندی آن بعد از استفاده اجازه دهید موتور به اندازه کافی سرد شود.

همچنین باید تمامی مواد قابل اشتعال را از نزدیکی موتور ژنراتور در زمان کار آن دور نگه دارید. حداقل فاصله موتور برق از ساختمان باید یک متر باشد.

گازوئیل می تواند تا حد زیادی آتش پذیر باشد، بنابراین هرگز در زمان روشن بودن موتور و یا داغ بودن آن به سوخت گیری مجدد موتور برق با گازوئیل اقدام نکنید.

توصیه می شود برای سوخت گیری موتور برق این وسیله را به محیط خارج از ساختمان با هواکش مناسب هدایت کنید.

از استعمال دخانیات در نزدیکی موتور برق خودداری کرده و سوخت موتور برق را در محیطی جداگانه و امن نگه داری کنید.

 

یک بار برای همیشه موتور برق خود را نصب و راه اندازی کنید!

قطعی وقت و بی وقت برق شهری ما را مجبور می کند به دنبال راهی باشیم تا خاطرمان از جهت دسترسی همیشگی به برق جمع باشد.

اکثراً موتور برق را به عنوان برق اضطراری انتخاب می کنیم چون بازدهی بسیار بالاتری به نسبت سایر تجهیزات برق اضطراری داشته و مدل اتوماتیک موتور برق می تواند در کمتر از چند ثانیه برق را به ما بازگرداند.

حال تصور کنید کلی هزینه بابت خرید موتور برق و تجهزات جانبی پرداخت کرده اید، اما به دلیل نصب غیر اصولی در سیم کشی این وسیله نه تنها موتور برق کار نمی کند، بلکه نوسانات برقی در آن باعث سوختن لوازم برقی گران قیمت در خانه شده است.

در چنین شرایط قطعاً مجبورید مبلغ هنگفتی را بابت خرید دوباره موتور برق و لوازم برقی خانه خود پرداخت کنید.

در حالی که اگر از ابتدا کار نصب موتور برق را به یک تکنسین فنی با تجربه می سپردید، لازم به صرف این حجم از هزینه اضافه نبود.

خبر خوب اینکه دیگری نیازی نیست برای نصب موتور برق خود به دنبال نیروی تخصصی و فنی مطمئن باشید.

نیروهای فنی و مجریان برقکار ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته این تعهد را به شما می دهند که موتور برقتان را به بهترین شکل ممکن نصب و راه اندازی می کنند.

اگر بعد از نصب از عملکرد موتور برق خود راضی نبودید، می توانید از ضمانت این مجموعه برخوردار شده و این بار بدون پرداخت ریالی هزینه موتور برق شما توسط نیروی فنی ما نصب می شود.

پس تردید را رها کرده و همین الان فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید و یا با شماره های داخل سایت تماس بگیرید تا با نصب موتور برق هر چه زودتر از قطعی برق نجات پیدا کنید.

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

منابع فارسی: منبع 1، منبع 2، منبع 3، منبع 4، منبع 5

منابع انگلیسی: منبع 1، منبع 2، منبع 3، منبع 4

 

اشتراک گذاری این صفحه