با توجه به یکی از ما در تاسیسات 24 ساعته به نصب و راه اندازی تایمر برق مشاعات در ساختمان های چند طبقه می پردازیم، در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با روند این کار آشنا کنیم.
آشنایی با تایمر برق مشاعات و دلیل اهمیت نصب آن
تایمر برق مشاعات که به نام تایمر راه پله در بین عموم شهرت دارد، در واقع یک رله زمانی است که روشنایی برق در آن منطقه مورد نظر از ساختمان را کنترل می کند.
در این وسیله تمامی لامپ های نصب شده توسط یک کلید شبیه یه شاستی زنگ روشن می شوند و بر اساس برنامه زمان بندی شده در تایمر روشن مانده و در نهایت بعد از گذشت مدت زمان لازم به صورت اتوماتیک خاموش می شوند.
حال چرا باید از تایمر برای روشنایی برق مشاعات یک ساختمان استفاده کرد؟ این هم سوال مهمی است که اگر به آن پاسخ دهیم بیشتر به اهمیت نصب تایمر پی می بریم.
مشاعات یک ساختمان قسمت هایی از فضای داخلی و خارجی ساختمان هستند که بین تمامی ساکنین مشترک محسوب می شوند.
به عنوان مثال قسمت هایی از قبیل راه پله ها، پارکینگ، حیاط، آسانسور، فضای موتورخانه، پشت بام، باغچه، لابی و راهروها جزو مشاعات یک ساختمان می باشند.
برای اینکه روشنایی مشاعات تامین شود لازم است تا از چراغ یا لامپ های متعددی استفاده شود. اما مشکلی که وجود دارد در خصوص نحوه استفاده از روشنایی مشاعات و در واقع بالا بودن میزان مصرف برق در این بخش است.
دلیل آن هم به عدم توجه برخی از ساکنین در خاموش کردن چراغ های اضافی در مشاعات در ساعاتی از شبانه روز باز می گردد.
به عنوان مثال تصور کنید یکی از ساکنین ساختمان تا آخر شب میهمانی داشته و به دلیل سهل انگاری او و یا میهمان ها کل برق های راهروها، سرویس پله و پارکینگ تا درب خروجی ساختمان از شب تا صبح روشن مانده اند.
تکرار این سری اتفاقات باعث می شود نه تنها آخر ماه مجبور به پرداخت قبض برق سنگین تر باشیم، بلکه طول عمر لامپ ها نیز کم شده و در بازه زمانی کوتاه تر نیاز به تعویض پیدا کنند.
بهترین راه حلی که می توان برای جلوگیری از روشن ماندن چراغ ها در مشاعات یک ساختمان انجام داد، نصب سیستم کنترلی زمان بندی شده از قبیل تایمر برای روشن و خاموش کردن چراغ ها است.
هر چند امروزه از سنسورهای حرکتی که به چشم راه پله معروفند، برای این منظور استفاده می شود. اما هنوز هم تایمر راه پله طرفداران خود را دارد. چرا که طول عمر این وسیله به نسبت سنسورهای حرکتی بیشتر است.
با این حال یکی از مهمترین معایب تایمرهای راه پله این است که تمام چراغ های سرویس پله را در یک لحظه روشن می کند، همین امر باعث می شود نتوان تا آن اندازه که می خواهیم در مصرف برق صرفه جویی کنیم.
طریقه عمل تایمر برق به چه صورت است؟
تا این قسمت با اهمیت نصب تایمر برق در مشاعات یک ساختمان آشنا شدید و الان می خواهیم بدانیم در صورت استفاده از این وسیله وضعیت روشنایی در مشاعات به چه شکل خواهد بود.
فرقی نمی کند که تعداد طبقات ساختمان ما زیاد باشد یا کم، در هر صورت برای تامین برق هر بخش از مشاعات ساختمان تنها به یک عدد تایمر نیاز داریم.
اگر فضای مشاع مورد نظر را راه پله ها در نظر بگیریم، تمامی کلیدهای برق نصب شده در راه پله ها به صورت موازی به یکدیگر وصل می شوند.
بنابراین زمانی که تنها یکی از کلیدها را فشار می دهیم، تمام چراغ های راه پله روشن شده و پس از گذشت زمانی معین که بر روی تایمر قابل تنظیم است، لامپ های راه پله صورت خودکار خاموش می شوند.
پس مشاهده می کنید که در صورت نصب تایمر دیگر نیازی به خاموش کردن چراغ ها توسط ساکنین نیست و شما در هر قسمت از راه پله ها که باشید، می توانید با زدن کلید برق همان قسمت، چراغ های کل راه پله را روشن کنید.
انواع تایمر برق مشاعات
تایمرهای راه پله یا مشاعات در دو نوع کلی تایمر سه سیم و چهار سیم در بازار موجود هستند، که هر کدام سیم کشی مختص به خود را دارند.
- تایمر سه سیم
تایمرهای سه سیم راه پله دارای سه عدد ترمینال برای اتصال سیم های برق ساختمان و لامپ به خود هستند، که با نام های زیر بر روی بدنه تایمر مشخص شده اند:
- نول ورودی به تایمر
- مشترک لامپ و شاستی
- فاز ورودی به تایمر
- تایمر چهار سیم
در این مدل از تایمر همانطور که از نامش مشخص است 4 عدد ترمینال به منظور اتصال 4 سیم به تایمر وجود دارند، که به قرار زیر هستند:
- نول ورودی به تایمر
- فاز ورودی به تایمر
- شستی ها
- لامپ ها
نحوه نصب تایمر برق مشاعات
برای اینکه از تایمر به منظور مدیریت و کنترل زمان روشن و خاموش شدن چراغ های مشاعات استفاده کنیم، باید این وسیله را نصب کرده و به سیستم برق راه پله خود وصل کنیم.
پس ابتدا محل مناسبی برای نصب تایمر در نظر می گیریم. از آنجا که اغلب از تایمر برای روشنایی برق راه پله استفاده می شود، بهترین محل برای نصب این وسیله در داخل پارکینگ و در ارتفاع 220 سانتی متری از کف است.
توجه داشته باشید این میزان از ارتفاع مقدار ثابتی نیست و با توجه به شرایط شما و ساختمانتان می تواند متفاوت باشد.
زیرا بسیار مهم است که اولاً تایمر آنقدر پایین نصب نشود که مورد دستکاری کودکان قرار بگیرد و از طرفی آنقدر بالا نصب نشود که برای تنظیم آن در مواقع ضروری به دردسر بیوفتیم.
پس از اینکه ارتفاع مورد نظر خود برای قرارگیری تایمر راه پله را تعیین کردیم، این وسیله را با کمک پیچ به دیوار نصب می کنیم.
روش سیم کشی تایمر برق مشاعات سه سیم
برای سیم کشی و نصب تایمر مشاعات 3 سیم به صورت زیر عمل می کنیم:
قدم اول: لوله گذاری شستی ها و تایمر
ابتدا به سراغ لوله گذاری های مورد نیاز برای شستی ها و تایمر می رویم. لوله گذاری را از طبقه همکف و یا پارکینگ ساختمان آغاز کرده و به صورت مستقیم به طبقات بالاتر و پاگردها ادامه می دهیم.
قدم دوم: نصب قوطی کلید تایمر و شستی ها
پس از لوله گذاری باید قوطی کلید مخصوص تایمر و قوطی های کلید مختص شستی ها را نصب کنیم. منظور از شستی، کلید مخصوصی است که شبیه به کلید زنگ بوده و برای روشن کردن چراغ های راه پله استفاده می شود.
قوطی کلید تایمر راه پله را در ارتفاه 220 سانتی متری از کف پارکینگ و یا طبقه همکف نصب می کنیم.
سپس قوطی های شستی های مورد نیاز در هر طبقه را در پاگرد همان طبقه و در ارتفاع 110 الی 120 سانتی متری از کف بر روی لوله برق تعبیه می کنیم.
به این شکل تمامی شستی ها از طریق یک لوله برق به یکدیگر متصل شده و در نهایت به تایمر راه پله در طبقه همکف یا پارکینگ متصل می شوند.
قدم سوم: لوله گذاری چراغ ها
اکنون نوبت به لوله گذاری برای چراغ ها می رسد. به این شکل که لوله گذاری از بالاترین پاگرد شروع شده و به ترتیب از هر چراغ به چراغ پاگرد پایینی یک عدد لوله برق در نظر می گیریم.
تا اینکه در آخرین مسیر لوله برق را به محل نصب تایمر در طبقه همکف یا پارکینگ وصل می کنیم.
توجه داشته باشید که این مدل از لوله گذاری تنها یک نمونه از چندین روش لوله گذاری برای نصب و سیم کشی تایمر برق مشاعات بود. بنابراین ممکن است مدل های دیگر لوله گذاری نیز وجود داشته باشند.
قدم چهارم: سیم کشی تایمر سه سیم
قدم نهایی این است که تایمر سه سیم را سیم کشی کنیم. برای این منظور به سیم نول و فاز از کنتور یا تابلو برق ساختمان نیاز داریم.
سیم فاز و نول را به ترمینال خود بر روی تایمر متصل کرده و خروجی فاز از تایمر را به شاستی های زنگ به صورت سری وصل می کنیم.
از سیم نول ورودی به تایمر یک خروجی دریافت کرده و آن را به صورت اشتراکی به کل چراغ های پاگردها اتصال می دهیم.
حال نوبت به اتصال سیم مشترک لامپ و شستی می رسد. این سیم را به تایمر وصل کرده و از خروجی آن دو انشعاب می گیریم و به صورت سری به شستی ها و چراغ ها می بندیم.
در نقشه زیر سیم بندی ها در تایمر سه سیم را مشاهده می کنید.
نحوه سیم کشی تایمر مشاعات چهار سیم
برای نصب و سیم کشی تایمر مشاعات یا راه پله چهار سیم لازم است تا کل مراحلی که برای نصب تایمر سه سیم توضیح دادیم، از قبیل لوله گذاری ها، نصب شاستی ها و تایمر را انجام دهید.
به همین دلیل در این قسمت از بیان توضیحات اضافی خودداری کرده و مستقیماً به سراغ آموزش نحوه سیم بندی تایمر چهار سیم می رویم.
همانطور که در نقشه زیر مشاهده می کنید، در تایمرهای چهار سیم دیگر از سیم مشترک لامپ و شستی خبری نیست و باید از دو سیم جداگانه برای اتصال به لامپ ها و شستی ها استفاده کرد.
به این صورت که از کنتور برق ساختمان و یا تابلو برق سیم فاز و نول را گرفته و به ترمینال فاز و نول بر روی تایمر 4 سیم اتصال می دهیم.
در ادامه خروجی فاز و نول تایمر را به صورت سری به شستی ها و لامپ ها می بندیم. حال به دو سیم دیگر نیاز داریم که از شستی ها و لامپ ها به شکل سری به ترمینال شستی و لامپ بر روی تایمر وصل شوند.
همانطور که دیدید میزان مصرف سیم در نصب تایمر برق مشاعات 4 سیم بیش از مدل 3 سیم است و همین موضوع بر روی هزینه نهایی کار تاثیر می گذارد.
قسمت های مختلف یک تایمر
برای اینکه بتوانید تایمر برق مشاعات را نصب و راه اندازی کنید، لازم است تا با بخش های تشکیل دهنده این وسیله آشنا شوید.
یک تایمر از قسمت های مختلفی تشکیل شده است:
- 3 یا 4 عدد ترمینال به نام های فاز، نول و مشترک لامپ و شاستی یا لامپ و شاستی
- پیچ تنظیم زمان تایمر
- لامپ نشان گر
- فیوز
سیم های برق ورودی به تایمر از جمله فاز، نول و مشترک لامپ و شاستی را باید به ترمینال های بر روی تایمر متصل نمود.
با کمک پیچاندن پیچ تنظیم زمان بر روی تایمر می توان بازه زمانی روشن بودن چراغ های محل نصب تایمر را بین چند ثانیه تا چند دقیقه تنظیم کرد.
حتی می توان با تنظیم تایمر بر روی حالت دائم از خاموش شدن چراغ ها پیشگیری کرد. از این ویژگی تایمر می توان در مواقعی که به عنوان مثال یک مهمانی و یا اسباب کشی داریم و باید چراغ ها برای مدت بیشتری روشن بمانند، استفاده نمود.
هدف از قرار دادن فیوز بر روی تایمر این است که در زمان بروز مشکل در سیستم برق ساختمان فیوز آن عمل کرده و از سوختن تایمر و بروز مشکل در مدار آن پیشگیری شود.
لامپ نشانگر بر روی تایمر زمان فعال بودن این وسیله را نشان می دهد، یعنی زمانی که تایمر فعال می شود، این لامپ روشن شده و بعد از اتمام کار تایمر خود به خود خاموش می شود.
با کمک تاسیسات 24 ساعته به پرداخت هزینه سنگین قبوض برق پایان دهید.
داستان های مختلفی در خصوص روشن ماندن چراغ ها در مشاعات ساختمان ها شنیده ایم که در نهایت حتی به درگیری بین همسایگان و یا دلخوری صاحب خانه ها کشیده شده است.
چون هیچ کدام دوست ندارند آخر ماه کلی پول بابت روشن ماندن بی دلیل لامپ های مشاعات پرداخت کنند و به همین دلیل به دنبال راهی برای صرفه جویی هر چه بیشتر در مصرف برق هستند.
نصب تایمر راه پله یکی از قدیمی ترین روش ها برای کنترل و مدیریت سیستم روشنایی مشاعات است که انصافاً توانسته رضایت ساکنین و صاحبین ملک را جلب کند.
اما چالش بعدی که به احتمال زیاد برای ما پیش می آید، پیدا کردن یک تیم حرفه ای و متخصص برای راه اندازی سیستم تایمر برق مشاعات در ساختمان است.
با این هدف که دیگر مجبور نباشیم بعد از مدت کوتاهی دوباره به همان سیستم قدیمی کلیدهای صلیبی و لامپ برگردیم.
در این بخش قصد داریم گروهی را به شما معرفی کنیم که توانسته اند با کمک دانش، تجربه و مهارت تکنسین های خود رضایت جمع کثیری از مشتریان را جلب کنند.
گروه تاسیسات 24 ساعته به دلیل تعهد بالایی که در خدمات رسانی به مشتریان خود دارد، یک پیشنهاد عالی به منظور نصب تایمر برق مشاعات ساختمان شماست.
چنانچه سفارش خود را به این مجموعه بسپارید، می توانید از ضمانت اجرایی آن نیز بهره مند شده و خدمات خود را با بالاترین سطح از کیفیت دریافت کنید.
پس اگر می خواهید بیش از این بابت روشن ماندن چراغ ها در مشاعات ساختمان خود هزینه نکنید و درگیر همسایه ها نشوید، همین الان فرم درخواست سرویسکار را پر کرده و یا با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصمنابع فارسی: منبع 1، منبع 2، منبع 3