در صده های اخیر با رشد روز افزون انبوه سازی و ساخت و ساز آپارتمان های چند طبقه و برج ها، چیزی که دغدغه ی بیشتر مردم شده این است که کدام طبقه برای سکونت بهتر است؟

آیا هر چه در طبقات بالاتر باشیم از مزایای بیشتری بهره می بریم یا طبقات پایین تر بهتر هستند؟

مزایا و معایب طبقه آخر چیست؟

 

ارتباط ارتفاع طبقات با آبرسانی، برق و سیستم گرمایش و سرمایش چیست؟ سیستم گرمایشی مناسب برای ساختمان های مرتفع چیست؟ این ها سوالاتی است که در ادامه پاسخ داده خواهند شد.

در این مقاله قصد داریم تا با دیدگاه تاسیساتی به موضوع مزیت ها و معایب طبقه آخر و یا طبقات بالای ساختمان بپردازیم.

از این رو بدون در نظر گرفتن مقولات دیگر و تنها با رویکرد آبرسانی و سیستم های گرمایشی و سرمایشی با ما در ادامه همراه باشید.

مزایا و معایب طبقه آخر آپارتمان 1

اصولا طبقات بالایی ساختمان به خاطر ارتفاعی که از سطح زمین دارند و نیروی جاذبه با مشکل آبرسانی مواجه می شوند که اگر از سیستم های گرمایش مرکزی مثل رادیاتور هم استفاده کنند ممکن است این مشکل چند برابر شود.

طبقات بالاتر اکثرا در فصل سرما سرد تر از بقیه طبقات هستند، بادگیر تر بوده و البته در مواردی هم  آفتاب گیر تر می باشند.

نصب پمپ آب و تانکر ذخیره آب چیزی است که همواره برای ساکنان طبقات بالاتر توصیه شده و استفاده می شود.

پمپ های آب باید متناسب با تعداد طبقات انتخاب شوند و اصول فنی در آنها رعایت شود و سعی شود برای آنها از مخازن مناسب استفاده شود تا میزان آلودگی صوتی آنها برای طبقات پایین تر کمتر شود.

قبلا در مقالات دیگر مانند مقاله راهنمای انتخاب پمپ آب خانگی به این موضوع پرداختیم که حتی اگر ساختمان در بالاترین نقطه یک آپارتمان هم باشد می توان با تعبیه خرید و نصب پمپ آب خانگی و یا یک بوستر پمپ آب رسانی مناسب مشکل کمبود آب را حل کرد.

مشکل ارتفاعات بالاتر را می توان با رویکرد های متنوعی مرتفع کرد ولی در این باره بهترین راه حل ها کدامند؟

برای ساختمان های شش طبقه به بالا

حال این سوال پیش می آید که کدام سیستم گرمایش و سرمایش برای ساختمان های بلند و طبقات بالا بهتر است؟

در جواب این سوال باید گفت که برای ساختمان های بیشتر از شش طبقه توصیه می شود که از سیستم گرمایش مرکزی HVAC استفاده شود.

و این به معنای استفاده از یک اتاق مشخص در ساختمان برای تجهیز ات تولید گرمایش و سرمایش است.

مزایا و معایب طبقه آخر آپارتمان 2

در این سیستم استفاده از دو فاکتور می تواند کمک شایانی به عملکرد تاسیسات یک ساختمان چند طبقه کند:

۱ - استفاده از منبع پمپ آب گرم

این یک روش مرسوم و پر طرفدار برای اکثر ساختمان های چند طبقه است که به سیستم دو لوله ای نیز معروف است.

این نام گذاری به این خاطر است که این سیستم آب را بوسیله دو لوله در ساختمان و در پمپ به جریان در می آورد. این سیستم هزینه ی کمی دارد و بسیار انعطاف پذیر است.

مزایا و معایب طبقه آخر آپارتمان 3

۲ - سیستم عمودی چهار لوله ای

این یک سیستم فن کویل است که از دو جفت لوله ی آب استفاده می کند، دو تای اولی برای آب گرم و دو تای دیگر برای آب سرد.

ساکنان طبقات از این سیستم بسیار راضی هستند، چرا که دسترسی آنها به آب گرم و سرد بسیار راحت است و سیستم برای طبقات بالاتر کارایی بالایی دارد.

 

برای ساختمان های کمتر از شش طبقه

برای این ساختمان ها بهتر است از سیستم های گرمایش مرکزی استفاده نشود. و پیشنهاد می شود از دو سیستم زیر استفاده گردد:

۱ - سیستم بدون داکت تک واحده

۲- سیستم پنجره ای تک واحده

سیستم بدون داکت شامل تجهیزات بیرونی و درونی می شود که تجهیزات درونی شامل کابل های اتصال بین دو تا تجهیزات بیرونی می شود.

در سیستم پنجره ای، پنجره ی هر واحد مجهز به تجهیزات گرمایشی و سرمایشی می شود. شما اغلب این سیستم را در هتل های کوچک مشاهده می کنید.

خوبی این سیستم این است که می تواند سرمایش و گرمایش یکسان برای همه طبقات ایجاد کند. اما از معایب آن نیاز به سرویس مرتب است.

مزایا و معایب طبقه آخر ساختمان22

قطع برق و کمبود فشار برای ارتفاع بالا

از دیگر مشکلات رایج در طبقات بالاتر ساختمان می توان به مشکلاتی همچون قطع شدن برق و از کار افتادن پمپ آب اشاره کرد.

همانگونه که اطلاع دارید پمپ های آب خانگی چه بصورت تنها و چه بصورت بوستر اگر کار شوند هر دو به برق برای راه اندازی نیاز دارند.

اگر برق قطع شود ممکن است فشار آب بیرون بتواند تا دو و یا بسته به محل سه طبقه را آب رسانی کند ولی هر چه این ارتفاع بیشتر شود متاسفانه با فشار آب امروزی تامین فشار آب به اندازه ای نخواهد بود که بدون پمپ آب به طبقات بالاتر برسد.

برای رفع این مشکل تعبیه یک موتور برق در آپارتمان ها و مجتمع های بزرگ پیشنهاد می شود و یا برخی از افراد با تعبیه یک تانکر و یا مخزن ذخیره آب در بالاترین ارتفاع ساختمان سعی می کنند این روز ها را پیش بینی کنند.

با تعبیه یک مخزن ذخیره آب در ارتفاع به عنوان مخزن جانبی این مشکل را تا حدود زیادی می توانید مرتفع نمایید.

آب بدون نیاز به پمپ آب در زمانی که برق قطع شود خیلی راحت طبقات پایین تر را آب رسانی می کند.

مزایا و معایب طبقه آخر آپارتمان 5

برای رفع این مشکل که آب به طبقات پایین تر نرود و بتواند تا ارتفاعی که آب شهری قادری به تامین نیست را تنها آبرسانی کند می تواند در هر طبقه یک والو برای باز و بسته کردن مسیر پیش بینی کنید.

محاسن طبقات بالای ساختمان چیست؟

از دیدگاه تاسیساتی می توان گفت محاسن زیادی نمی توان برای طبقات بالای ساختمان در نظر گرفت به غیر از چند مورد خاص:

  • اول از همه کم بودن صدای پمپ آب خانگی: وقتی پمپ آب خانگی در طبقه همکف بخصوص کار شود و اگر پمپ آب از نوع جت باشد صدای زیادی تولید می کند که در هر بار روشن و خاموش شدن می تواند واقعا مشکلات زیادی را برای طبقات پایین تر ایجاد کند.

پیشنهاد می شود درباره رفع این مشکل حتما مقاله عایق بندی صوتی پمپ آب خانگی را مطالعه و با استفاده از راه حل های توصیه شده تا حدود زیادی مشکل را مرتفع نمایید.

  • مورد بعدی دور بودن از صدای موتور برق در صورت کارکردن موتور برق در ساختمان رد مواقع اضطرار است. البته این موضوع به دلیل اینکه عموما موتور های برق در موتورخانه ها تعبیه می شوند خیلی اهمیتی ندارد.
  • موضوع مهم دیگر کمبود فشار آب در صورت تامین آب از مخزن ذخیره آب در ارتفاع است. گفتیم که برای رفع مشکل نرسیدن آب به ارتفاعات در زمان قطع برق می توان از یک منبع ذخیره آب جایگزین و یا ذخیره در پشت بام استفاده کرد.

اما طبقات بالا با این مشکل مواجه هستند که به دلیل کمتر بودن ارتفاع انها تا مخزن ذخیره آب باز هم فشار خوبی را دریافت نخواهند کرد.

در واقع در چنین حالتی باز هم هر چه طبقات پایین تر باشند ارتفاع سقوط آب بیشتر می شود و فشار آب بالاتر می رود و در نتیجه این نیز هر چند مشکل نبود آب را حد می کند ولی فشار به خوبی طبقات پایین تر نخواهد بود.

 

سردتر بودن محیط خانه ها در ارتفاع در زمستان

معمولا طبقات زیرین و طبقاتی که در ارتفاع هستند سرد تر می باشند.

شاید دلیل این موضوع بادگیر بودن و یا ساخت و ساز کمتر در اطراف ساختمان می باشد.

ضمن اینکه طبقات میانی به دلیل اینکه معمولا سیستم های گرمایش در فصول سرد در طبقه پایین تر و در طبقه بالا کار می کنند در گرمایش طبقه میانی تاثر گذار هستند و این در حالی است که طبقه بالا هم از اطراف و هم از سمت بالا سیستم گرمایشی معمولا ندارند.

از این رو برای تامین گرمایش خانه یا باید از لوله کشی گرمایش از کف و یک فن کوئل جانبی استفاده شود و یا تعداد رادیاتورهای بیشتری در ساختمان تعبیه شود تا کمبود گرمایش جبران شود.

در ضمت در این طبقات استفاده از پنجره های دو جداره و شیاربندهای درب بیشتر توصیه می شود که میزان پرت انرژی را کاهش دهد.

مزایا و معایب طبقه آخر آپارتمان 6

گرم تر بودن محیط خانه در تابستان

دقیقا آنچه در زمستان برای خانه های طبقه بالا اتفاق می افتد در تابستان هم به شکل دیگری خود را نشان می دهد.

در این فصول آفتاب مستقیما بر سقف خانه و بر پنجره ها می تابد و نور بیشتر وارد خانه می شود. خنک کننده های اطراف هم تاثیری بر سیستم خانه ندارند.

هر چند به عقیده برخی بادگیربودن خانه می تواند کمک کننده باشد که این درصورتی صحیح است که خانه در محیط هایی طبیعی تر و یا کمتر شهری شده واقع شده باشد و نه در محیط های شهری.

در چنین شرایطی استفاده از کولرهای آبی خیلی کفاف نمی دهد و بهتر است از سیستم کولر گازی و یا داکت اسپلیت ها استفاده شود.

 

سیستم های اطفا حریق

امروزه در ساختمان هایی که ساخته می شود الزاما باید وقتی تعداد طبقات بالاتر می رود سیستم اطفا حریق در ساختمان دیده شود. دلیل آن بسیار روشن است.

در هنگام حوادث یکی از بیشترین مشکلات که باعث تلفات جانی و مالی زیادی می شود عدم وجود فشار آب مناسب در طبقات بالا و نبود امکانات اطفا حریق مناسب در این طبقات می باشد.

حتی با این وجود عدم بازرسی و بازدید دوره ای این سیستم ها در برخی از خانه ها و یا استفاده از این شلنگ های اطفا حریق برای موضوعات متفرقه مانند شستشوی خانه ها و عدم آب گیری دوباره این مخازن باعث بروز مشکلات بسیار عدیده ای و زیادی می شوند.

پیشنهاد می شود حتما اگر طبقات ساختمان بیش از 3 طبقه است سیستم لوله کشی آتش نشانی را در دستور کار تاسیسات خانه خود قرار دهید و حتی اگر ساختمان از نوع قدیمی می باشد بصورت رو کار و با تعبیه درست شرایط حتما سیستم آبرسانی آتش نشانی را در ساختمان های خود اجرایی کنید.

اگر به هر دلیل امکان استفاده از سیستم آتش نشانی و لوله کشی در ساختمان و یا تعبیه مخزن آب آتش نشانی در روی بام خانه وجود ندارد (که البته با بررسی و تعیین شرایط امکان این کار به احتمال زیاد خواهد بود) حتما از کپسول های مناسب آتش نشانی در خانه بهره بگیرید.

مزایا و معایب طبقه آخر آپارتمان 7

 

استفاده از سیستم گرمایشی و سرمایشی صحیح و انتخاب مناسب سیستم بوستر پمپ و یا انتخاب درست پمپ آب خانگی در شرایط راحت تر زندگی در طبقات بالا تاثیر زیادی دارد.

بنا بر این در پایان بهتر است ذکر شود که قبل ساخت و ساز ساختمان با توجه به ارتفاع ساختمان و موقعیت جغرافیایی آن باید نسبت به تعبیه مناسب ترین سیستم سرمایشی و گرمایشی اقدام شود و بهترین سیستم پمپ و یا آب رسانی برای ساختمان در نظر گرفته شود.

چرا که بعضی از سیستم ها ساختار خاصی برای ساختمان می طلبند و این خود امر مهمی است، چرا که وقتی ساختمان سخته شد تغییر دادن آن هزینه بر خواهد بود.

در صورت نیاز به مشاوره برای بهینه سازی شرایط گرمایشی و سرمایشی خانه های طبقه بالای خود و تغییر در سیستم های تاسیساتی قدیمی خود به روش های بهینه و جدید در راستای بهبود شرایط فعلی ساختمان خود و همچنین انتخاب پمپ آب خانگی و نصب پمپ آب خانگی و مخزن ذخیره آب بهتر است بر روی تخصص کارشناسان ما در گروه تاسیسات 24 ساعته حساب کنید.

اشتراک گذاری این صفحه