قبلا در خصوص انواع شیر یکطرفه توضیحات کاملی را بیان کرده ایم و این بار قصد داریم تا در مورد نصب وتعویض شیر یکطرفه مطالبی را ارائه دهیم.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصهمانطور که قبلا نیز گفتیم شیر یکطرفه در سیستم لوله کشی این اطمینان را به مصرف کننده می دهد که در زمان برگشت جریان احتمالی سیال بر خلاف جهت مستقیم حرکت خود هیچ مشکلی سیستم را تهدید نمی کند.
اما به خاطر داشته باشید که این قطعه نیز مانند سایر قطعات موجود در هر سیستم لوله کشی با گذر زمان ممکن است دچار یک سری معایب شود که راهی جز تعویض آن با یک شیر یکطرفه جدید باقی نمی ماند.
به همین دلیل ما در ادامه این مطلب ابتدا نکاتی را در خصوص نصب شیر یکطرفه بیان خواهیم کرد و سپس در مورد علل خرابی و چگونگی تعویض آن توضیحاتی را اضافه می کنیم.
نصب شیر یکطرفه
شاید در نظر برخی افراد نصب شیر یکطرفه در داخل یک خط لوله بسیار ساده باشد، اما در هنگام نصب این قطعه باید به برخی نکات توجه داشته باشید که در قسمت ذیل به آن ها اشاره کرده ایم:
- جهت جریان
اولین و مهمترین نکته که باید در هنگام نصب شیر یکطرفه در هر سیستم لوله کشی اعم از شبکه لوله کشی آب، لوله کشی فاضلاب و حتی پمپ آب خانگی به آن توجه داشته باشید، جهت جریان سیالات است.
چرا که جهت حرکت سیال عامل اصلی و تعیین کننده در جهت نصب شیر یکطرفه است.
عاملی که سبب می شود تا شیر یکطرفه وظیفه خود یعنی جلوگیری از بازگشت سیال بر خلاف جهت مستقیم حرکت آن را به درستی انجام دهد، اتصال شیر یکطرفه در جهت جریان است.
- استفاده از شیر یکطرفه مناسب
همانطور که می دانید تنوع شیر یکطرفه از لحاظ شکل دیسک، سایز و حتی جنس مواد تشکیل دهنده آن زیاد است و شکل دیسک شیر یکطرفه نوع بهره وری از آن را تعیین می کند.
برخی از شیرهای یکطرفه فقط در حالت عمودی نصب می شوند و برخی دیگر هم در مسیر افقی جریان سیال و هم در مسیر عمودی.
بنابراین تشخیص اینکه کدام شیر یکطرفه به منظور نصب در مسیر جریان مد نظر ما مناسب است، بسیار مهم بوده و بهتر است توسط مجری تاسیسات یا لوله کش صورت بگیرد.
نحوه نصب شیر یکطرفه
حال بعد از توجه به نکات فوق و انتخاب شیر یکطرفه متناسب با سیستم لوله کشی خود و همچنین تشخیص جهت جریان سیال در لوله، نوبت به نصب شیر یکطرفه می رسد.
برای این منظور باید لوله مد را نظر را که قصد داریم شیر یکطرفه را در مسیر عمودی و یا افقی آن نصب کنیم، در فاصله مناسبی برای نصب شیر یکطرفه بر روی آن ببریم.
اگر لوله مورد نظر از جنس پی وی سی باشد، که می توان این کار را با استفاده از کاتر پی وی سی انجام داد و چنانچه جنس لوله فلزی باشد، از دستگاه های برش لوله فلزی استفاده می کنیم.
در صورت نیاز به تهیه قیچی لوله بر بر روی لینک خرید قیچی لوله بر از دیجی کالا بزنید و در ادامه آن برای کسب اطلاعات بیشتر راهنمای خرید بهترین قیچی لوله بر را نیز مطالعه کنید.
در این مرحله شیر یکطرفه را در جهت درست آن بر روی نقطه بریده شده از لوله قرار داده و با کمک فیتینگ مناسب آن را به سر لوله دیگر متصل می کنیم.
توجه داشته باشید که در صورت نصب شیر یکطرفه بر روی لوله پی وی سی لازم است که قبل از آغشته کردن لوله به بتونه و چسب پی وی سی به منظور نصب شیر یکطرفه بر روی آن، محل برش خورده لوله سمباده کشی شود.
در غیر این صورت محل های ناصاف داخل لوله که به دلیل برش خوردن آن تشکیل شده اند، سبب مسدود شدن مسیر حرکت سیال خواهند شد. برای تهیه سمباده لینک خرید ورق سمباده از دیجی کالا را لمس کنید.
توجه شیر یکطرفه قابل نصب بر روی لوله پی وی سی فقط باید از جنس پی وی سی باشد و نمی توان شیر یکطرفه فلزی را بر روی چنین لوله ای نصب کرد.
در صورت نیاز به تهیه بتونه ضد آب بر روی لینک خرید بتونه از دیجی کالا بزنید.
در انتها لازم به ذکر است که محل نصب شیر یکطرفه بر روی لوله بهتر است بر روی خط لوله ای قرار بگیرد که پایین ترین سطح ارتفاع را در کل سیستم لوله کشی دارد.
در این صورت وزن ستون آب به آبندی شیر یکطرفه بیشتر کمک می کند. همانطور که گفتیم ممکن است بعد از مدتی استفاده از شیر یکطرفه در داخل شبکه لوله کشی این قطعه با مشکل مواجه شده و خراب شود.
علائم خرابی شیر یکطرفه
- نشتی سیال از محل آب بندی شیر یکطرفه
- یکسره کار کردن پمپ در صورت استفاده از آن در سیستم پمپ آب
- حرکت سیالات در خلاف جهت اصلی
حال چه دلایلی سبب بروز این مشکل در این قطعه می شوند و چه راهکاری به منظور جلوگیری از بروز این مشکل وجود دارد؟
علت خرابی شیر یکطرفه
- ضربات قوچی آب
ضربه قوچی هنگامی در لوله رخ می دهد که موجی از سیال با فشار بالا به یک مسیر بسته یا مسدود شده برخورد کنند که این اتفاق با توجه به وظیفه شیر یکطرفه مکرراً برای آن رخ می دهد.
اما توجه داشته باشید که بروز این مشکل در شیر یکطرفه مدل چرخشی یا نوسانی به دلیل بسته شدن سریع شیر در مواجه با مسیر معکوس جریان بسیار رایج است.
همین موضوع یعنی ضربات مکرر قوچی سبب خراب شدن اتصالات داخلی شیر یکطرفه شده و در کمترین حالت خسارت باعث می شود که شیر دچار نشتی شود.
البته ضربات قوچی سیال نه تنها باعث وارد شدن آسیب به شیر یکطرفه می شود، بلکه فیتینگ و لوله را هم مورد آسیب قرار می دهد.
- جریان معکوس سیال
جریان معکوس سیال زمانی رخ می دهد که سیالات قصد داشته باشند بر خلاف جهت جریان حرکت کنند، این اتفاق بیشتر در موقع تخلیه آب از داخل پمپ آب رخ می دهد که آب باید مسیری برخلاف مسیر همیشگی را طی کند.
- نصب، راه اندازی و نگهداری نامناسب از شیر یکطرفه
شیر یکطرفه نیز مانند سایر قطعات مکانیکی نیاز دارد که اولاً به درستی نصب شود و ثانیاً به خوبی نگهداری شود، در غیر این صورت خسارات مالی فراوانی را به دستگاه وارد خواهد کرد.
همانطور که در قسمت نحوه نصب شیر یکطرفه گفتیم، مهمترین نکته در هنگام اتصال آن در خط لوله آن است که تمام شیرهای یکطرفه به یک صورت نصب نمی شوند.
بنابراین در صورتی که شیر طرفه قابل نصب در مسیر افقی را در مسیر عمودی لوله قرار دهیم، شیر خراب شده و به دستگاه آسیب وارد خواهد شد.
- رسوبات داخل لوله
هر نوع سیالی دارای مقداری رسوب می باشد که تجمع زیاد این رسوبات در داخل شیر یکطرفه می تواند مانع از باز و بسته شدن کامل شیر شود و چه بسا بعد از مدتی مکانیزم داخلی شیر یکطرفه را خراب کنند.
لازم به ذکر است که کاهش الاستومری و آب بندی شیر در دمای بالای سیال نیز از عوامل دیگر بروز مشکل در شیر یکطرفه هستند.
راه های پیشگیری از بروز مشکل در شیر یکطرفه
اولین و مهمترین راهکار به منظور پیشگیری از بروز نقص در شیر یکطرفه، حفظ و نگهداری صحیح از شیر است. برای اولین قدم در این امر باید شیر یکطرفه را از هر گونه رسوب و آلودگی حفظ کرد.
این هدف تنها با نصب فیلتر در محل های مورد نظر لوله کسب می شود. همچنین شستشوی منظم خط لوله مانند تمیز کردن شیر یکطرفه فاضلاب می تواند آلودگی های سطح شیر را از بین برده و احتمال تشکیل مواد شیمیایی را در آن کاهش دهد.
گریس کاری شیر یکطرفه نیز راهکار دیگری به منظور افزایش عمر مفید این قطعه محسوب می شود.
چرا که شیر یکطرفه از اجزای داخلی مختلف متصل به یکدیگر ساخته شده است که هر چه محل اتصال آن ها به یکدیگر نرم تر باشد، احتمال اصطکاک و خرابی شیر کمتر می شود.
در صورت نیاز به تهیه گریس برای روان کاری شیر یکطرفه بر روی لینک خرید گریس از دیجی کالا بزنید.
در انتها باید به نکته مهمی به منظور پیشگیری از بروز مشکل در شیر یکطرفه اشاره کنیم و آن انتخاب شیر یکطرفه در سایز مناسب آن است. باید شیر یکطرفه را بر اساس نیاز دستگاه انتخاب کرد نه بر مبنای سایز لوله.
معمولا در هنگام نصب سیستم لوله کشی در تجهیزات مختلف قطر لوله را به منظور نصب سایر قطعات کمی بزرگتر از حد معمول انتخاب می کنند، در نتیجه قطر بزرگ لوله به معنی تولید جریان کمتر است.
در این حالت جریان مورد نیاز به منظور باز و بست کردن شیر یکطرفه در داخل خط لوله وجود ندارد و همین مسئله سبب چرخش شیر یکطرفه می شود. به صورتی که شیر دائماً در حالت باز و بسته قرار می گیرد.
به این اتفاق در مورد شیر یکطرفه چترینگ می گویند و حرکات دائمی موجود در چترینگ سبب خرابی اتصالات داخلی شیر شده و آسیب های دیگری را به دستگاه وارد خواهد کرد.
حال که با نحوه نصب و اصول حفظ و نگهداری از شیر یکطرفه آشنا شدیم نوبت به بیان توضیحات در خصوص نحوه تعویض آن می رسد.
نحوه تعویض شیر یکطرفه
تعویض شیر یکطرفه بسیار ساده می باشد، بعد از اینکه با توجه به علائم فوق متوجه شدید که مشکلی در شیر یکطرفه ایجاد شده است، کافیست طبق مراحل زیر شیر را تعویض کنید:
- جریان اصلی سیال در سیستم را قطع کنید.
- شیر یکطرفه قبلی را از محل فیتینگ خود باز کنید.
- بعد از انتخاب و تهیه شیر یکطرفه جدید در سایز، جنس و مدل متناسب با سیستم لوله کشی آن را با کمک فیتینگ مناسب در محل قبلی بر روی خط لوله متصل کنید.
- دوباره جریان اصلی سیال را وصل کرده و چک کنید که شیر یکطرفه جدید هیچگونه نشتی نداشته باشد.
جمع بندی
همانطور که تا کنون متوجه شدید شیر یکطرفه یکی از اجزای بسیار ضروری در هرگونه سیستم مرتبط به آب، فاضلاب و حتی گازها به شمار می رود.
اما در کنار اهمیت مجهز بودن سیستم به شیر یکطرفه بسیار مهم است که شیر از نوع مناسب انتخاب شده و در محل درستی نصب شود.
علاوه بر این تنها نصب شیر کفایت نمی کند و باید به طور مرتب آن را مورد بازبینی قرار دهید تا در صورت وجود مشکل آسیب زیادی به قطعه و سیستم وارد نشود.
همکاران ما در گروه تاسیسات 24 ساعته تجربه و تخصص کافی در زمینه نصب، نگهداری و تعویض شیر یکطرفه در انواع سیستم های لوله کشی اعم از لوله کشی آب، فاضلاب، پکیج و پمپ آب خانگی را دارند.
پس در صورت نیاز همین الان برای ثبت سفارش با ما تماس بگیرید و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصسوالات متداول
ما در تمام مناطق شهر تهران، کرج، مشهد، شیراز، شهریار، اسلامشهر، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز، اراک، پردیس، رودهن، بومهن، پرند، دماوند، قم، ارومیه، کرمانشاه، شهر قدس فعالیت داریم.
باتوجه به اینکه همکاران ما در تمام مناطق شهر مستقر هستند، هزینه ای بابت ایاب و ذهاب از مشتریان نمیگیریم.
تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد. اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.
بابت مشاهده دستمزدها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید. همچنین لازم به ذکر است بعضی از پروژه ها را فقط بعد از بازدید میتوان قیمت اعلام کرد که آنها نیز هنگام تماس تلفنی مجری تاسیساتی با شما قبل از آمدن به محل پروژه قیمت حدودی اعلام می شود.
در این صورت فقط هزینه کارشناسی 200.000 تومان از شما دریافت می شود که اگر کار تعمیر را به ایشان بسپارید این هزینه کارشناسی از دستمزد انجام کار کم می شود یعنی غیر از دستمزد تعمیرات هزینه ای بابت کارشناسی از شما نمیگیرند.
تمامی سرویسکاران مجموعه ما قبل از شروع همکاری توسط تیم امور مجریان، از لحاظ تخصصی و فنی مورد سنجش قرار می گیرند.
شما میتوانید از 2 طریق سفارش خود را ثبت کنید:
1. در صفحه درخواست سرویسکار متخصص، فرم خدمات درخواستی مورد نظر خود را پر کنید تا سفارش شما ثبت شود.
2. با شماره های قسمت تماس با ما، تماس گرفته و سفارش خود را به صورت تلفنی به همکاران ما اعلام کنید.
منابع انگلیسی:
منبع 1 منبع 2 منبع 3 منبع 4 منبع 5 منبع 6
ممنون از شما فشار سنج فشار باد مخزن رو نشون میده اگه نشون میده باید چند باشه ما سی تا باد زدیم
به نظر ميرسد يك شير يكطرفه در خروجي پمپ نصب شود و بعد از آن روي لوله دو اينچ يك كمربند و خروجي بعد از شير يكطرفه نصب كنيم و روي اين كمربند يك كليد اتومات نصب كنيم تا مشكل حل شود. آيا درست است؟
ما از همین پمپ های آب مرسوم در ساختمانمون استفاده میکنیم ماههای قبل قبض آب برای ما کم می آمد ولی این ماه 5 برابر محاسبه شده پس از اعتراض به سازمان آب و مراجعه کارشناسان آن سازمان اعلام کردند آب پمپاژ شده توسط پمپ بعد از بسته شدن شیرهای ساختمان با فشار به مدار آب قبل از پمپ برگشت میشود این موضوع صحت دارد و اگر صحیح می باشد راهکار این موضوع چیست
با تشکر
بعضی وقتها که شیر آب رو باز میکنیم اولش پمپ چند
ثانیه گیر میکنه بعد کار میکنه علتش چیه ممنون
۱۰ واحد ۵ طبقه اتومات ایتالیا مخزن پرفشار ۶۰لیتری میزان باد ۳۸ بین ۵ روشن بشه ۶ قطع کنه که در طبقه ۵ مشکل ایجاد نشه ولی زیر ۵ روشن میکنه و نزدیک ۶ خاموش زیر ۵ روشن میشه در طبقه ۵ کمی افت فشار یجاد میشه فنر بزرگ اتومات رو هم بستم خیلی دیگه آخرشه ولی باز کمی زیر ۵ روشن میشه هیچ جا نشتی نداره ممنون میشم راهنمایی کنید
شیر یکطرفه در مسیر برگشت آب رادیاتور فلاش آن به کدام جهت باید باشد؟
خرابی شیر خودکار بعد از کنتور میتونه دلیلی باشه که کنتور بیشتر از مصرف واقعی رقم رو نشون بده . مثلا بجای مصرف ۳۰ متر مکعب بالای ۶۰ متر مکعب در دوره . چون میزان مصرف با گذشته تفاوت نکرده ولی کنتور دو برابر عدد میندازه
میخواستم بدونم در آپارتمان ما هم اتومات دیجیتال نصب شده بر روی پمپ(پنتاکس هیدروتانک) و هم بعد از کنتورهای فرعی شیر یطرفه وجود دارد، ما میتونیم شیر یطرفه بین منبع و قبل ورودی پمپ از مدار خارج کنیم..
مشکل خاصی پیش نمییاد؟
علتش چیه؟
ابگرمکن ما وقتی منبع اش پرمیشود ازقسمت شیراطمینان نشتی شدیددارد
تانک روی پشت ما باوجود آن که پر از آب است. آب آن تخلیه نشده و پایین نمی آید علت چیست ؟ تا حالا چندتا لوله کش هم اومدن موقتا درست میشه دوباره بعد از چند روز همونطور میشه
ممنون از پاسخگوییتون
تانکی آب خونم تا ۲ ماه پیش وقتی آبشو باز می کردیم تا ۲ الی ۳ روز بیشتر آب داشتیم یعنی فقط وقتی ازش استفاده می کردیم آبش کم می شد. بدون اینکه پمپ بخواد پرش کنه.
اما الان وقتی آبشو باز میزاریم از شب تا صبح تخلیه کامل میشه.بدون اینکه هیچ ازش استفاده کنیم.
چه قطعاتی لازم داره از کجا باید تهیه کنم؟
خدمت شما عرض کنم الا حدود ۵ الی ۶روز هست که هنگام استفاد در لوله ها همرا اب هوا هم وجود دارد بطوری که اب بعضی موقع بصورت شلاقی خارج میشه ولی سیستم اب رسانی هم از لحاظ فشار و هم از لحاظ استارد پمپ هم مشکلی وجود ندارد و همچنین منبع تحت فشار هم از لحاظ سوراخی تیوپ چک کردم ایرادی نداشته و در همین مدت درجه فشارشم تغییر نکرده علت این هوای که در سیستم وجود دار چیست و ساختمان ما ۴ طبقه تک واحدی هست . باتشکر
از طریق پیچ هواگیری انجام گردید تا سه روز خوب بود ولی بآز هوا گرفته
در زمانی که سطح اب از پمپ پایین تر باشد شیر یکطرفه باید یکعدد در ورودی و یکی در خروجی نصب گردد.
وقتتون بخیر
اینکه شیر یکطرفه باید در ورودی یا خروجی نصب شود هر کدوم مزایا و معایب خود را دارد مثل فشار اومدن به پروانه پمپ زمانیکه در ورودی پمپ نصب شود و شکستن فشار خروجی پمپ زمانیکه که در خروجی نصب شود.
ممنون از توجهتون
اگر پمپ مستقیم به آب شهری وصل شود شیر یکطرفه در ورودی نصب می شود و اگر قبل از پمپ مخزن ذخیره آب باشد شیر یکطرفه در خروجی پمپ نصب می شود بحث مزایا و معایب نیست اصول صحیح کار اینه
نحوه تعویض شیر ۱/۲ ۲۰ در جعبه مخصوص آن که چند تا شیر همزمان وصل میباشد
پمپ ما شیر یک طرفه و منبع نداره و طبقه ۳ هستیم.قبلا هم اینطوری بود و خوب کار میکرد. تا اینکه یه روز اب مخزن خالی شد و قبلنا هم خالی و پر میشد و بعدش با باز کردن اب و قطع کردنش هی روشن و خاموش میشه . ممنون میشم اساتید راهنمایی کنید.ایا پمپ هوا داره؟ یا شیر یه طرفه میخواد؟
ایا شیر خودکار سوزنی را می توان عمودی نصب کرد
اگر شیر یک طرفه در قبل از ورودی واحدی در طبقه سوم یک آپارتمان سه طبقه نصب شود به ضرر واحد پایینی خود از نظر حجم آب هست یا نه .
ممنون
من شیر یکطرفه بعد از مخزن آب نصب کردم فشار آب داخل ساختمان نصبت به قبل کم شده
علتش نصب شیر یکطرفه میتونه باشه
تشکر
پمپ های آب مجتمع ۵ طبقه ما تقریباً همسطح با مخزن خوابیده تغذیه کننده پمپ ها میباشد ، در ورودی پمپ ها از شیر یکطرفه نوع سوزنی استفاده شده است و همیشه مخزن وقتی نیمه پر میباشد عملاً دیگر پمپ کار نمیکند . آیا شیر یکطرفه دریچه ای این مشکل را حل میکند ؟ تشکر از شما