در سیستم های گرمایشی که تولید حرارت به وسیله گرمایش آب ایجاد می شود، به تاسیسات خاصی از جمله بویلر یا دیگ بخار نیاز است. دیگ چدنی یکی از پرمصرف ترین انواع دیگ ها است که در موتورخانه های منازل و ساختمان ها استفاده می شود.

اگر قصد تجهیز موتورخانه خود را دارید و می خواهید از دیگ چدنی استفاده کنید، با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا شما را با انواع دیگ های چدنی آشنا کنیم.

انواع دیگ موتورخانه

دیگ موتورخانه یا از نوع فولادی و یا چدنی است. در بخش زیر شما را با هر کدام از این دو مدل دیگ آشنا می کنیم:

  1. دیگ فولادی موتورخانه

بویلر فولادی یکی از مهمترین اجزای موتورخانه است که با گرمای حاصل از سوختن یک ماده سوختی همچون گاز و یا گازوئیل حرارت را بین آتش و آب منتقل می کند.

دیگ های فولادی به چند دسته تقسیم بندی می شوند که از آن جمله می توان به دیگ های آب گرم، دیگ های آب داغ و دیگ های فولادی بخار اشاره کرد. علاوه بر این در یک دسته بندی دیگر انواع دیگ فولادی را به دو گروه آتش در لوله و یا آب در لوله تقسیم بندی می کنند.

از جمله ویژگی های دیگ های فولادی موتورخانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان تغییر ضخامت دیگ با توجه به ظرفیت آن
  • بازدهی و راندمان حرارتی بالا
  • قابلیت تحمل فشار کاری بی نظیر
  • توانایی تحمل شوک های حرارتی
  • قابلیت احتراق با انواع سوخت ها

هر چند محدودیت هایی از جمله قیمت خرید بالا، هزینه تعمیر به نسبت سنگین و عدم امکان تغییر ظرفیت دیگ بعد از تولید باعث شده است اکثر مصرف کنندگان به استفاده از دیگ های چدنی روی بیاورند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دیگ فولادی لینک مقاله را لمس کنید.

انواع دیگ های چدنی 1

  1. دیگ های چدنی موتورخانه

دیگ چدنی همانند دیگ فولادی حرارت را بین سیال و ماده سوختی منتقل می کند تا از این طریق باعث گرم شدن آب شود. ویژگی مهم و قابل توجه دیگ های چدنی در طراحی پره پره آن ها است. به همین دلیل نه تنها می توان این مدل از دیگ موتورخانه را به راحتی جابجا کرد، بلکه می توان با کم و زیاد کردن پره های دیگ ظرفیت حرارتی آن را حتی پس از طراحی و تولید کاهش و یا افزایش داد.

توضیحات بیشتر در خصوص تاریخچه، شیوه طراحی و ساخت و همچنین روش نصب دیگ های چدنی را در بخش های بعدی همین مطلب مطالعه کنید.

انواع دیگ های چدنی 2

اولین دیگ بخار چدنی

دیگ بخار انرژی حرارتی ایجاد شده توسط مشعل را به آب انتقال می دهد. آب از طریق جریان در داخل لوله ها به سمت تاسیسات مرکزی رفته و گرمایش محیطی را ایجاد می کند. شما می توانید در مقاله اجزای تشکیل دهنده دیگ بخار با قسمت های دیگر و انواع دیگ های بخار آشنا شوید.

دیگ های چدنی دارای انواع مختلفی هستند و ظرفیت های متنوعی دارند. این دیگ ها معمولاً دارای چند پره هستند که در وسط آنها مشعل قرار گرفته و حرارت زایی می کند.

چدن از مدت های بسیار طولانی به عنوان عنصری برای ساخت دیگ بخار مورد استفاده قرار گرفته است و می توان گفت از اواخر قرن نوزدهم جزو اولین دیگ های بخار شدند. در آن تاریخ، ریخته گری های بسیاری در انگلستان وجود داشت که می توانستند خیلی ارزان و راحت قطعات مورد نیاز این دیگ ها را تولید کنند.

چدن همچنین برای قابلیت تحمل خود نسبت به گازهای سولفور بسیار مناسب است. سولفور یک محصول جانبی است که در نتیجه سوختن زغال سنگ که دارای محتوای گوگرد بالا است آزاد می شود و اغلب ریختگری ها از زغال سنگ برای ساخت چدن استفاده می کردند.

انواع دیگ های چدنی 3

زمانی که در سال 1956 اقداماتی در راستای هوا پاکیزه و سالم انجام شد، ما شاهد حرکت از سوخت جامد به گاز و روغن و همچنین ورود فولاد به عنوان یک ماده اولیه برای ساخت بویلرهای مبدل حرارتی بودیم. پس از آنکه گاز طبیعی به راحتی در دسترس قرار گرفت، این امکان را برای همه انواع فلزات و فرآیندهای تولید، برای ساخت بویلر یا دیگ بخار باز کرد.

امروزه دیگ های تولید شده با جنس های مختلف از فولاد، فولاد ضد زنگ و آلومینیوم گرفته تا مس و آهن را می بینیم.

مقایسه دیگ های قدیمی و جدید چدنی

 

طراحی دیگ بخار چدنی چه تغییراتی داشته است؟

کارایی دیگ های بخار چدنی در طول 40 سال گذشته بهبود بسیاری یافته است. اثبات شده که چدن یک ماده با استحکام بوده و برای ساخت دیگ های بخار قابل اطمینان است.

در طول سالهای گذشته، دیگ های حرارتی آهنی نیز ساخته شدند، اما آهن یک فلز قوی و ناهموار است که به راحتی ذوب نمی شود تا بتوان از آن دیگ ساخت.

در برخی از دیگ های بخار از لوله های توزیع جریان به منظور کمک به جریان مستقیم به سمت بخش های جلویی دیگ استفاده می شد. در اواخر دهه 1960 طراحی دیگ های بخار چدنی تغییر کرد به این صورت که بخش های افقی از بالا به طرف دیگر دیگ متصل می شدند.

در این مدل دیگ های چدنی آب بازگشتی از قسمت پایین وارد شده و به طرف جلو حرکت می کند و به سمت بالا می رود. سپس مجدداً به سمت عقب حرکت می کند و دوباره به سمت بالا می رود. این جریان به طور متعادل در سراسر دیگ بخار اتفاق می افتد.

 

مدل های مختلف دیگ های بخار چدنی

دیگ های بخار چدنی می توانند در مدل های مختلفی ساخته شوند. سه طرح رایج که در ساخت دیگ های چدنی استفاده می شود، عبارتند از:

  • دیگ چدنی مدل عمودی

دیگ چدنی عمودی از بخش های چدنی ساخته شده به طوری که قطعات شبیه به یک نیم دایره هستند. این مدل احتمالاً رایج ترین مدل دیگ های چدنی است که به دلیل اشغال فضای کمتر در موتورخانه محبوبیت بالایی دارد.

انواع دیگ های چدنی 4

  • دیگ چدنی مدل یکپارچه

در تولید دیگ چدنی یکپارچه از شیوه ریخته گری استفاده می کنند که قطعات دارای اتصال به یکدیگر نیستند. در این مدل فشار کاری بسیار کم است و به همین دلیل استفاده از دیگ چدنی یکپارچه محدودتر از مدل پره ای است. این نوع دیگ چدنی بیشتر کاربرد تولید آب گرم دارد و معمولاً ابعاد آن کوچک تر است.

  • دیگ چدنی پره ای

برای تولید دیگ چدنی پره ای نیز از روش ریخته گری استفاده می شود، با این تفاوت که پره های مختلف دیگ از طریق بوشن به یکدیگر وصل هستند. میزان گنجایش دیگ چدنی پره ای با توجه به تعداد پره های دیگ سنجیده می شود. به عبارتی دیگر هر چه تعداد پره ها بیشتر باشد، میزان گنجایش دیگ چدنی پره ای افزایش پیدا می کند.

طراحی دیگ چدنی پره ای به نحوی است که تعدادی پره در جلو، عقب و وسط دیگ قرار گرفته اند. فاصله پره های عقبی با فاصله پره های وسطی فرق می کند، اما پره های وسطی همگی در فاصله یکسان از یکدیگر طراحی شده اند.

اگر می خواهید از نحوه تعویض پره های دیگ چدنی باخبر شوید، توصیه می کنیم مطالعه مقاله تعویض دیگ و پره های موتورخانه را از دست ندهید.

  • دیگ چدنی مدل افقی

دیگ چدنی به صورت افقی از بخش های چدنی مونتاژ شده ساخته شده، به طوری که هر بخش شبیه به چند لایه روی هم قرار گرفته است.

در این مدل دیگ چدنی کوره اصلی خارج از مرکز بوده و در پایین محور عمودی قرار گرفته است. کروه فرعی در انتهای دیگ تعبیه شده و بخش عقب آن را کاملاً مرطوب می کند.

انواع دیگ های چدنی 5

نصب و کاربری دیگ های چدنی

دیگ های بخار به طور معمول با اتصالات مخروطی به نام نیپل فشاری یا واشرهای الاستومری به بخش های مورد نیاز متصل و مونتاژ می شوند. نوع دیگری از مونتاژ با استفاده از هیدرهای خارجی برای اتصال به لوله های آب است.

تقریباً برای هر کاربردی که از دیگ های بخار استفاده می شود می توان دیگ های بخار چدنی را بکار گرفت. این مدل از دیگ های موتورخانه را می توان جایگزین دیگ فولادی کرد که ممکن است در هنگام ساختن ساختمان نصب شده باشند. برای مقایسه دیگ چدنی با فولادی بر روی نام مقاله بزنید.

دیگ های بخار معمولاً می توانند در اتاق های موتورخانه نصب شوند. بویلرهای بسیار بزرگ را می توان به این شیوه، بدون نیاز به اصلاح ساختار ساختمان مورد استفاده قرار داد.

انواع دیگ های چدنی 6

  • از جمله مشخصات دیگ های چدنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • هر دیگ بخار چدنی باید حداقل یک شیر ایمنی داشته باشد.
  • فشار تنظیم شده دیگ چدنی نباید بیش از 15 اسب بخار باشد.
  • دریچه ورودی ایمنی دیگ چدنی نباید کمتر از NPS 1/2 و یا بیشتر از NPS 4-1 / 2 باشد.
  • حداقل ظرفیت تخلیه دریچه های ایمنی باید برابر با حداکثر خروجی دیگ بخار باشد.

توجه داشته باشید دیگ های چدنی که قبل از سال 1943 ساخته شده اند، ممکن است این خصوصیات را نداشته باشند. در این شرایط، بازرس باید حداکثر خروجی دیگ بخار را تخمین بزند. مشعل گاز یا نفت نیز معمولاً دارای یک صفحه یا برچسب به نام Btu است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص به مطلب مونتاژ و نصب دیگ چدنی را از دست ندهید.

 

اجزای دیگ بخار چدنی

هر دیگ بخار چدنی از اجزای زیر ساخته شده است:

  • یک لوله فشار با یک سیفون داخلی یا یک سیفون برای خط لوله گاز
  • یک دیگ بخار اختصاصی
  • دو کنترل گر فشار (اگر دیگ بخار به طور خودکار باشد)
  • قطع خودکار سوخت در موارد کم آبی (اگر دیگ بخار به صورت خودکار خاموش می شود)
  • یک فشار سنج
  • یک دماسنج

انواع دیگ های چدنی 7

جمع بندی

در این مطلب شما را با انواع دیگ موتورخانه به خصوص دیگ چدنی آشنا کردیم و پس از بررسی تاریخچه دیگ های چدنی به بررسی انواع دیگ های چدنی پرداختیم.

با این حال توجه داشته باشید که انتخاب دیگ موتورخانه نیازمند تخصص و تجربه است، چون باید با توجه به میزان مصرف و نوع کاربری ساختمان مدل دیگ و خصوصاً ظرفیت حرارتی آن ابتدا محاسبه شده و سپس انتخاب شود.

تکنسین های تاسیسات و موتورخانه در گروه تاسیسات 24 ساعته این آمادگی را دارند تا نه تنها برای انتخاب و خرید دیگ موتورخانه به شما مشاوره رایگان دهند، بلکه دیگ موتورخانه را برای شما نصب، راه اندازی و تعمیر نمایند.

در صورت سپردن خدمات خود به این مجموعه می تواند علاوه بر استفاده از مشاوره و بازدید رایگان متخصصین تاسیسات 24 ساعته از گارانتی تضمین کیفیت خدمات نیز بهره مند شوید.

برای ثبت سفارش کافیست همین الان با شماره های داخل سایت تماس بگیرید و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر و ارسال کنید.

انواع دیگ های چدنی 8

خلاصه ای از آنچه در این مطلب گفتیم

  • انواع دیگ موتورخانه در یکی از مدل های فولادی و چدنی طراحی و ساخته می شوند.
  • دیگ چدنی یکی از قدیمی ترین مدل های بویلر موتورخانه است که به صورت پره پره طراحی شده و سطح انتقال حرارت بالایی دارد.
  • از جمله انواع دیگ چدنی می توان به دیگ چدنی عمودی، دیگ چدنی افقی، دیگ چدنی یکپارچه و دیگ چدنی پره ای اشاره کرد.
  • برای نصب دیگ چدنی در موتورخانه ابتدا این وسیله را در خارج از موتورخانه دمونتاژ کرده و بعد از حمل به داخل موتورخانه آن را مونتاژ می کنند.
  • دما سنج، فشار سنج، قطع کن خودکار، لوله فشار و کنترل گر از جمله مهمترین اجزای دیگ بخار چدنی موتورخانه هستند.

 

پرسش و پاسخ های متداول

  1. از بین انواع دیگ چدنی کدام مدل بهتر است؟

دیگ چدنی پره ای به دلیل قابلیت تعویض پره های دیگ در زمان نیاز به تعمیر گزینه بهتری است.

  1. دیگ چدنی چه مزایایی به همراه دارد؟

قابل حمل بودن- قیمت مناسب- دوام بالا- امکان تعویض پره ها- انتقال حرارت مناسب- مقاومت در برابر کسید شدن

منابع فارسی: منبع 1، منبع 2، منبع 3

منبع انگلیسی

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

سوالات متداول

ما در تمام مناطق شهر تهران، کرج، مشهد، شیراز، شهریار، اسلامشهر، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز، اراک، پردیس، رودهن، بومهن، پرند، دماوند، قم، ارومیه، کرمانشاه، شهر قدس فعالیت داریم.

باتوجه به اینکه همکاران ما در تمام مناطق شهر مستقر هستند، هزینه ای بابت ایاب و ذهاب از مشتریان نمیگیریم.

تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد. اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.

بابت مشاهده دستمزدها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید. همچنین لازم به ذکر است بعضی از پروژه ها را فقط بعد از بازدید میتوان قیمت اعلام کرد که آنها نیز هنگام تماس تلفنی مجری تاسیساتی با شما قبل از آمدن به محل پروژه قیمت حدودی اعلام می شود.

در این صورت فقط هزینه کارشناسی 200.000 تومان از شما دریافت می شود که اگر کار تعمیر را به ایشان بسپارید این هزینه کارشناسی از دستمزد انجام کار کم می شود یعنی غیر از دستمزد تعمیرات هزینه ای بابت کارشناسی از شما نمی‌گیرند.

تمامی سرویسکاران مجموعه ما قبل از شروع همکاری توسط تیم امور مجریان، از لحاظ تخصصی و فنی مورد سنجش قرار می گیرند.

شما میتوانید از 2 طریق سفارش خود را ثبت کنید:

1. در صفحه درخواست سرویسکار متخصص، فرم خدمات درخواستی مورد نظر خود را پر کنید تا سفارش شما ثبت شود.

2. با شماره های قسمت تماس با ما، تماس گرفته و سفارش خود را به صورت تلفنی به همکاران ما اعلام کنید.

ضمانت جبران خدمات

تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد.

اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.

برخی از سوابق کاری مرتبط با سرویس و تعمیر موتورخانه و تجهیزات وابسته

 

اشتراک گذاری این صفحه