آیا از تعریف دقیق موتورخانه یا همان شوفاژخانه اطلاع دارید؟
آیا می دانید محاسبه فضای استاندارد موتورخانه و چیدمان اجزای آن بر اساس چه پارامترهایی صورت می گیرد؟
آیا می دانید برای تهویه موتورخانه به چه میزان فضایی نیاز است؟
چنانچه شما هم به این سوالات فکر می کنید و تمایل دارید که پاسخ مناسبی برای آن ها پیدا کنید، از شما دعوت می کنیم که حتماً این مطلب را تا پایان مطالعه نمایید.
ما ابتدا موتورخانه و فضای آن را تعریف خواهیم کرد و سپس فضای استانداردی که برای سیستم موتورخانه به آن احتیاج داریم را محاسبه می کنیم.
سپس فضایی را که برای قرارگیری اجزای مختلف موتورخانه لازم است، حساب کرده و در انتها به سراغ مشخص کردن فضای کافی برای تهویه این سیستم گرمایشی در ساختمان می رویم.
تعریف موتورخانه و فضای آن
موتورخانه یا شوفاژخانه اتاقی است که در آن سیستم های تولید و توزیع گرما قرار گرفته و در آن الزامات ایمنی رعایت شده باشد.
در ادامه آن مساحت موتورخانه عبارت است، از سطح زیر بنای موتورخانه که کل آن بر حسب متر مربع می باشد.
تعریف دیگری در هنگام محاسبه فضای مورد نیاز موتورخانه وجود دارد و آن مساحت گرمایش است.
این مقدار در واقع مساحتی از ساختمان است که پایانه های حرارتی تغذیه شده در موتورخانه در آن قرار دارند.
استاندارد و محاسبه فضای موتورخانه
استاندارد و محاسبه فضای موتورخانه وابسته به پارامترهای متعددی از جمله ابعاد درب موتورخانه، وجود پنجره در این فضا و همچنین نحوه چیدمان دیگ و دیگر متعلقات آن در موتورخانه است.
جنس و ابعاد درب موتورخانه
- بر اساس استانداردهای فنی موتورخانه، درب موتورخانه باید از یکی از دو گزینه درب چوبی و یا فلزی انتخاب شود.
- ارتفاع و عرض در موتورخانه باید به اندازه ای باشد، که امکان حمل بزرگترین اجزای موتورخانه از در آن وجود داشته باشد.
- همچنین ارتفاع و عرض در موتورخانه نباید از 100 تا200 سانتی متر کمتر باشد.
چنانچه این شرایط فراهم گردد، در موتورخانه مطلوب و استاندارد خواهد بود، در غیر این صورت در هنگام بررسی چک لیست موتورخانه گزینه نامطلوب انتخاب می شود.
وجود پنجره در بالای دیوار موتورخانه
- به منظور گردش طبیعی هوا و خروج هوای گرم و آلوده که معمولاً در بالا و زیر سقف موتورخانه جمع می شوند و نیز برای تامین نور طبیعی در طول روز، باید در دیوارهای طولی موتورخانه پنجره نصب شود.
- بهترین نوع پنجره برای فضای موتورخانه به صورتی است که در زیر سقف و ارتفاع حداکثر یک متر قرار گرفته و بطور نواری در طرفین طول موتورخانه نصب شود.
- همچنین بهتر است که تعدادی از پنجره ها بازشو باشند.
- جنس دیوار موتورخانه باید پلاستر سیمان و یا کاشی باشد، در غیر این صورت استاندارد نیست.
- جنس کف موتورخانه باید از بتون غیر مسلح، موزاییک، سرامیک و موادی از این دست باشد.
چنانچه برای محاسبه پمپ موتورخانه خود به دنبال یک منبع مناسب هستید، بر روی لینک مقاله بزنید.
محاسبه فضای مورد نیاز موتورخانه برای چیدمان اجزای آن
یکی از مواردی که باید در هنگام محاسبه فضای موتورخانه به آن توجه داشت، در نظر گرفتن فضای کافی برای قرار دادن اجزای موتورخانه ساختمان است:
- نحوه استقرار دیگ و سایر ملحقات آن به این صورت است، که اگر موتورخانه شامل چند دیگ باشد، قسمت جلوی آن ها باید در یک خط قرار گیرد و اختلاف طول باید در انتهای آن ها باشد.
- فاصله بین دو دیگ نباید از 1 متر کمتر باشد.
- حداقل باید 1 متر فضا در قسمت جلوی دیگ به منظور انجام تعمیرات و بازدید از دیگ وجود داشته باشد.
- ارتفاع سقف موتورخانه باید به اندازه ای باشد، که سقف دیگ در فاصله حداقل 1 متری از آن قرار بگیرد.
- مساحت موتورخانه باید به حدی باشد، که برای انجام عملیات تعمیر و تعویض سایر تجهیزات موتورخانه که در مقابل و یا پشت دیگ ها قرار گرفته اند، فضای کافی وجود داشته باشد.
- فاصله مخزن تا دیوارهای زیر زمین و تاسیسات ساختمان نباید از 50 سانتی متر کمتر باشد.
- دهانه لوله برگشت مخزن گازوئیل باید حداقل 60 سانتی متر با هر باز شو ساختمان فاصله داشته باشد.
در خصوص محاسبات دیگ بخار اطلاعات جامعی را در همین سایت قرار داده ایم، جهت دسترسی به آن ها لینک مقاله را لمس کنید.
در کلیپ زیر مهندس اسماعیلی برای شما توضیح می دهد که ترتیب و استاندارد قرارگیری اجزای موتورخانه و فاصله بین آن ها چگونه است.
فضای کافی برای تهویه موتورخانه
وجود فضای کافی به منظور فراهم کردن هوای کافی برای تهویه موتورخانه مورد مهمی است، که باید در هنگام محاسبه مساحت موتورخانه به آن توجه شود.
تهویه موتورخانه به سه صورت تامین هوا از فضای بسته داخلی، تامین هوا از فضای بیرون و همچنین تهویه مکانیکی قابل اجراست. حال در ادامه بیشتر در این خصوص توضیح می دهیم.
تامین هوا از فضای بسته داخلی موتورخانه
مساحت موتورخانه در ساختمان هایی با درزبندی معمولی که دستگاه های با سوخت مایع یا گاز در آن نصب شده است، باید بیش از یک متر مکعب برای هر 177 کیلوکالری در ساعت باشد.
اما اگر حجم فضای مذکور کمتر از یک متر مکعب برای هر 177 کیلوکالری در ساعت باشد، در این صورت ممکن است هوای احتراق از فضای مجاور آن تامین شود.
در این حالت باید مجموع حجم فضای اصلی و فضای مجاور حداقل یک متر مکعب برای هر 177 کیلوکالری در ساعت باشد.
برای برقراری جریان هوا بین محل نصب دستگاه ها و فضای مجاور نیز باید حداقل دو دهانه باز بدون مانع پیش بینی شود.
یکی به فاصله 30 سانتی متری از کف و دیگری به فاصله 30 سانتی متری از سقف، روی در یا جدار بین این دو فضا تعبیه شوند.
سطح آزاد هر یک از این دهانه ها باید حداقل برابر یک سانتی متر مربع برای هر 38 کیلوکالری در ساعت باشد.
سطح آزاد هر یک از این دهانه ها، به هر حال نباید از 645 سانتی متر مربع کمتر باشد. در غیر این صورت فضای موتورخانه برای تامین هوای تازه کافی نیست.
مساحت مورد نیاز برای موتورخانه رابطه مستقیمی با نوع سوخت مورد استفاده در آن دارد، به عنوان مثال سوخت زغالی فضای بیشتری نسبت به سوخت گاز یا نفت نیاز دارد.
تامین هوا از فضای بیرون یا باز
در صورتی که هوای احتراق موتورخانه از فضای بیرون تامین گردد، به ازای هر 72 کیلوکالری بر ساعت ظرفیت دیگ، یک سانتی متر مربع معبر ورود هوا از بیرون نیاز است.
بر اساس استانداردهای بین المللی سوخت موتورخانه، هر موتورخانه باید به دو روزنه باز با فاصله 30 الی35 سانتی متر از کف و 30 الی 35 سانتی متر از سقف، به منظور گردش هوای آزاد در فضای داخلی داشته باشد.
وجود حداقل دو روزنه در موتورخانه احتمال مسدود شدن هوای ورودی به موتورخانه را به دلیل گرفتگی و انسداد توسط اجسام خارجی کاهش می دهد.
تهویه هوای مکانیکی
مقدار هوایی که توسط سیستم تعویض هوای مکانیکی به داخل فضای داخلی موتورخانه ای که در آن دستگاه هایی با سوخت مایع و یا گاز نصب شده اند، باید حداقل برابر یک متر مکعب در ساعت برای هر 355 کالری در ساعت باشد.
جمع بندی
ما کلیه توضیحات لازم درباره محاسبه مساحت موتورخانه را در این مطلب قرار دادیم. اما با این حال بار دیگر با ذکر چند نکته این مطلب را مرور می کنیم:
- موتورخانه یا شوفاژخانه اتاقی است که سیستم های تولید و توزیع گرما با رعایت کلیه موارد ایمنی در آن قرار گرفته است و مساحت آن شامل سطح زیر بنای موتورخانه بوده و بر حسب متر مربع تعیین می شود.
- ارتفاع و عرض شوفاژخانه باید طوری باشد که حتی امکان حمل بزرگترین اجزای موتورخانه هم وجود داشته باشد.
- بهترین نوع پنجره ای برای فضای موتورخانه به این صورت است که در زیر سقف و در ارتفاع حداکثر 1 متری قرار گرفته باشد و به شکل نواری در طرفین طول موتورخانه نصب شود.
- تهویه موتورخانه به سه روش تامین هوا از فضای بسته داخلی، تامین هوا از فضای بیرون و تهویه مکانیکی قابل اجرا می باشد.
با توجه به این که محاسبه مساحت موتورخانه باید به صورتی باشد که علاوه بر حفظ زیبایی آن، امکان بازدید و سرویس موتورخانه هم وجود داشته باشد، بهتر است که این کار را افراد متخصص بسپارید.
در غیر این صورت با یک اشکال محاسباتی ممکن است که کار رسیدگی به موتورخانه را سخت نمایید و یا حتی مشکلات بیشتری مثل نبود تهویه هوای مناسب در آن را به وجود آورید.
چه بسا موتورخانه های زیادی که با تخمین اشتباه در مساحت روبرو شده و برای قرار دادن اجزای موتورخانه دچار مشکل شده اند.
حتی ممکن است درب موتورخانه به قدری کوچک باشد که راهی جز تخریب آن برای ورود یا خروج تجهیزات موتورخانه وجود نداشته باشد
لذا توصیه می کنیم که اگر قصد بنا کردن موتورخانه را دارید حتماً از کارشناسان خبره و مجرب مجموعه تاسیسات 24 ساعته کمک بگیرید.
چرا که شما در صورت سپردن کار خود به این مجموعه می توانید از مشاوره رایگان کارشناسان ما زیر نظر ناظر فنی مجموعه بهره مند شوید.
همچنین خدمات این مجموعه تضمین شده می باشد و اگر به هر دلیلی مشتری از خدمات ما راضی نباشد، ما موظف هستیم که کار را از ابتدا و بدون دریافت هزینه برای او انجام دهیم.
بنابراین همین حالا سفارش خود را بدون دردسر از طریق پر کردن فرم درخواست سرویسکار متخصص و یا تماس با شماره تلفن های موجود در سایت ثبت نمایید تا بتوانید از خدمات با کیفیت ما استفاده نمایید.
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیماگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
ضمانت جبران خدمات
تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد.
اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.
سوالات متداول
ما در تمام مناطق شهر تهران، کرج، مشهد، شیراز، شهریار، اسلامشهر، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز، اراک، پردیس، رودهن، بومهن، پرند، دماوند، قم، ارومیه، کرمانشاه، شهر قدس فعالیت داریم.
باتوجه به اینکه همکاران ما در تمام مناطق شهر مستقر هستند، هزینه ای بابت ایاب و ذهاب از مشتریان نمیگیریم.
تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد. اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.
بابت مشاهده دستمزدها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید. همچنین لازم به ذکر است بعضی از پروژه ها را فقط بعد از بازدید میتوان قیمت اعلام کرد که آنها نیز هنگام تماس تلفنی مجری تاسیساتی با شما قبل از آمدن به محل پروژه قیمت حدودی اعلام می شود.
در این صورت فقط هزینه کارشناسی 200.000 تومان از شما دریافت می شود که اگر کار تعمیر را به ایشان بسپارید این هزینه کارشناسی از دستمزد انجام کار کم می شود یعنی غیر از دستمزد تعمیرات هزینه ای بابت کارشناسی از شما نمیگیرند.
تمامی سرویسکاران مجموعه ما قبل از شروع همکاری توسط تیم امور مجریان، از لحاظ تخصصی و فنی مورد سنجش قرار می گیرند.
شما میتوانید از 2 طریق سفارش خود را ثبت کنید:
1. در صفحه درخواست سرویسکار متخصص، فرم خدمات درخواستی مورد نظر خود را پر کنید تا سفارش شما ثبت شود.
2. با شماره های قسمت تماس با ما، تماس گرفته و سفارش خود را به صورت تلفنی به همکاران ما اعلام کنید.
برخی از سوابق کاری ما مربوط تعمیر و نگهداری موتورخانه
منبع: قسمتی از این مقاله برگرفته از کتاب موتورخانه معاینه فنی دوره ای با هدف بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش انتشار آلاینده های هوا است.