فیوز که به عنوان قطعه حفاظتی از مدار برق در برابر آتش سوزی، انفجار و یا هر گونه آسیب خطرناک دیگری، محافظت می کند، ممکن است به دلایلی مثل اتصالی در برق دچار مشکل شود.

بنابراین برای این که بدانیم چگونه فیوز پریده را وصل کنیم، ابتدا عیب یابی و دلیل تعویض فیوز برق را توضیح می دهیم و سپس علت پریدن کنتور برق دیجیتال و راه های جلوگیری از پریدن فیوز را بررسی می کنیم و در نهایت راجع به نحوه تشخیص خرابی فیوز مینیاتوری، تعمیر و تعویض فیوز فشنگی و شیوه تعویض فیوز پکیج بوتان صحبت می کنیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

 

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

عیب یابی فیوز برق

اگر تمام دستگاه های الکتریکی و پریزهای برق را بررسی کرده اید و هنوز مشکل را پیدا نکرده اید، احتمالاً مشکل به فیوز برق برمی گردد. بنابراین باید با روش عیب یابی آن آشنا شوید.

  • نحوه تشخیص مشکل فیوز

جعبه های فیوز را می توان به راحتی باز و بررسی نمود و در صورت نیاز فیوز را تعویض کرد و یا قطع کننده مدار را بدون آسیب رساندن به دستگاه، مجدداً راه اندازی نمود.

اگر دستگاه یا لامپی روشن نمی شود باید سعی کنید که لامپ یا دستگاه دیگری را در همان مدار روشن نمایید. در صورتی که باز هم کار نکند ممکن است سوختن فیوز برق خانه اتفاق افتاده باشد. اما اگر قطع کننده مدار بدون هیچ دلیلی قطع می شود، باید آن را آزمایش کنید و در صورت خرابی نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.

ذکر این نکته الزامی است که اگر از سیستم ایمن برق ساختمان خود مطمئن نیستید، بهتر است که از یک متخصص برق کمک بگیرید.

ابزار مورد نیاز برای عیب یابی فیوز

* پیچ گوشتی

* فیوزکش (وسیله ای برای تعویض فیوزهای کاردی)

* مولتی متر

  • مراحل عیب یابی فیوز برق

به حالت اولیه برگرداندن یک قطع کننده مدار

در این حالت باید انتهای هر قطع کننده را در جعبه فیوز بررسی نمایید و به دنبال کلیدی بگردید که سوییچ آن به جای خاموش، بالا پریده باشد. اگر یک قطع کننده که دچار اشکال شده است را پیدا کردید باید شاخص مدار را کنترل نمایید تا مشخص شود که توسط چه مداری کنترل می شود.

همچنین باید اطمینان حاصل کنید که کلیه وسایلی که توسط این مدار کنترل می شوند، قطع و یا خاموش شده باشند و دوباره کلید یا قطع کننده مدار را بازنشانی و یا به حالت اول برگردانید. اگر باز هم خراب شود، ممکن است مشکل از سیم کشی باشد که در این حالت باید حتماً از نیروی برقکار کمک بگیرید.

همچنین وسایل برقی یا لامپ های مداری که دچار مشکل شده است را روشن کرده و بررسی نمایید. در حالتی که باز هم مدار قطع شود، احتمالاً مشکل از دستگاه می باشد و در غیر این صورت ممکن است مشکلی وجود نداشته باشد.

تعویض فیوز پیچ خورده

فیوزهای پیچ دار معمولاً شیشه ای دارند که به شما این امکان را می دهد که بتوانید نوار فلزی داخل آن را بازرسی نمایید.

وقتی صحبت از نوار آسیب دیده می شود منظور این است که فیوز منفجر شده است و نیاز به تعویض دارد. اگر نوار فلزی فیوز به طور کامل شکسته شود مدار بیش از حد بارگیری می شود. ولی اگر اطراف فیوز به دلیل اتصال کوتاه سیاه شده باشد به این مفهوم است که سیم ها به همدیگر و یا به فلز برخورد کرده اند.

در حالتی که با فیوز معیوبی برخورد کردید، باید آن را با فیوز دیگری در همان محدوده جریان تعویض نمایید. لازم است بدانید که آمپرهای معمول15، 20 و 30 می باشد. چرا که نصب فیوزهایی با آمپر بالاتر می تواند باعث آتش سوزی شود.

تعویض فیوز کارتریج

برای این کار ابتدا باید برق را خاموش کرده و بعد با استفاده از فیوزکش، فیوز کارتریج را بردارید. سپس مقاومت آن را با استفاده از مولتی متر اندازه بگیرید.

اگر مقاومت پایینی نمایش داده شود، فیوز سالم است. اما در غیر این صورت منفجر شده و باید آن را با فیوز مناسب دیگری جایگزین کنید.

آزمایش مدار قطع کننده جعبه فیوز

شاخه های مولتی متر را به پیچ ترمینال قطع کننده و زمین متصل نمایید. اگر برق نداشته باشد، قطع کننده خراب است و نیاز به تعویض دارد. سپس کلید اصلی یا قطع کننده را خاموش کنید و درپوش پنل قطع کننده را بردارید و پیچ های نگهدارنده آسیب دیده را هم باز کنید و از صفحه جدا نمایید.

پس از آن لازم است که سیم های متصل به قطع کننده مدار را شناسایی کرده و بعد جدا کنید. همچنین باید قطع کننده مدار را با یکی از آمپرهای مناسب 15، 20 و یا 30 آمپر جایگزین نمایید و این بار سیم ها را به قطع کننده جدید وصل کنید.

عیب یابی یا تعویض فیوز 1

در پایان کار باید قطع کننده مدار تعویض را سوار و محکم نمایید. البته به خاطر داشته باشید که برخی از قطع کننده های مدار در پنل محکم می شوند. در حالی که برخی دیگر برای محکم شدن به بست های پیچ نیاز دارند. نهایتاً هم برق را به سیستم برگردانید و مدار را آزمایش نمایید.

 

دلیل تعویض فیوز برق ساختمان

برای این که بدانیم چرا باید فیوز را تعویض نماییم، لازم است که ابتدا علت پریدن کنتور برق یا همان پریدن فیوز برق را بررسی کنیم.

اتصال کوتاه

یکی از علل فیوز پریدن، اتصالی در سیم کشی ساختمان یا همان اتصال کوتاه می باشد. اتصال کوتاه جریان الکتریکی را از مسیر ناخواسته ای عبور می دهد. همین عامل باعث افزایش بیش از حد جریان الکتریکی در مدار، گرم شدگی و در نتیجه آسیب دیدن آن خواهد شد.

عیب یابی یا تعویض فیوز 2

توجه داشته باشید که برای بر طرف کردن مشکل اتصال کوتاه در برق ساختمان، لازم است که محل اتصالی را پیدا کنید.

برای این کار ابتدا تمام فیوزها را به پایین فشار داده و سپس فیوز کنتور را وصل نمایید و آن را به سمت بالا فشار دهید. در صورت پریدن فیوز برق خانه، می توان متوجه شد که سیم کشی برق اصلی ساختمان دچار اتصالی شده است. اما اگر فیوز نپرید، مجدداً فیوزها را وصل می کنیم و فیوز هر قسمت که پرید، اتصالی مربوط به همان بخش است و باید تعویض شود.

خطای زمین هم نوع خاصی از اتصال کوتاه بوده که در آن مسیر ناخواسته جریان الکتریکی سرگردان مستقیماً به زمین جریان پیدا می کند. به عبارت دیگر خطای زمین، جاری شدن برق از مسیر کم مقاومت و یا با مقاومت بالا به زمین است که می تواند بر اثر اتصال مستقیم هادی فاز با زمین یا از طریق بدنه تجهیزات صورت می گیرد.

خطر شوک زمانی اهمیت پیدا می کند که فردی در ارتباط مستقیم با مسیر ضعیف زمین قرار می گیرد که این خطا هم می تواند در مکان های با میزان رطوبت بالا مثل آشپزخانه و حمام رخ دهد و به همین علت است که آشپزخانه ها و سرویس های بهداشتی به قطع کننده مدار خطای زمین مجهز هستند.

برای آشنایی با نحوه سیم کشی جعبه فیوز ساختمان به شما پیشنهاد می کنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

اضافه بار

یکی دیگر از دلایل پریدن فیوز برق می تواند اضافه بار یا اوورلود باشد. در واقع زمانی که جریان الکتریکی بیش از اندازه ای از یک رسانا یا سیم عبور می کند، سبب ایجاد گرمای زیاد می شود و ممکن است آتش سوزی و یا انفجار رخ دهد.

افزایش بیش از اندازه بار الکتریکی، اتصال کوتاه و یا طراحی نادرست مدار الکتریکی، از جمله دلایل اوورلود یا همان اضافه بار می باشند.

عیب یابی یا تعویض فیوز 3

مثلا گاهی ممکن است فیوز به دلیل اتصالی در کلیدهای مربوط به روشنایی ساختمان، بالا بپرد. برای اطمینان از این مساله باید کلیدها را خاموش کرده و دوباره فیوز را وصل نمایید.

اگر فیوز قطع شد و بالا نماند، اتصالی در بخش روشنایی می باشد که در این حالت باید سرپیچ ها و لامپ ها را به نوبت بررسی نمایید تا متوجه شوید که کدام سرپیچ دچار اتصالی شده است.

در واقع گاهی پیش می آید که سیم های وارد شده به یک سرپیچ، درون آن به یکدیگر متصل شده و سبب اتصالی می شوند.

در این حالت باید سرپیچ مربوطه تعویض شده و سپس روشنایی دیوارها و سیم هایی که برای نصب لامپ از آن ها استفاده شده هم چک شود تا از عدم اتصالی سیم ها مطمئن شوید.

بنابراین پس از پریدن فیوز باید حتماً مصرف بیش از حد برق را بررسی نمود تا مطمئن شویم که برق اوورلود نشده است. همچنین با چک کردن اتصالی ها، باید از عدم وقوع اتصال کوتاه نیز اطمینان حاصل نماییم.

خراب شدن دستگاه های برقی پر مصرف

خراب شدن دستگاه های مصرفی متصل به جریان هم می توانند سبب پریدن فیوز برق خانه شوند. چرا که دستگاه هایی با مصرف برق زیاد و یا دارای اشکال در سیم پیچی، ممکن است که باعث شوند جریان زیادی از مدار رد شود و در نتیجه فیوز برق بپرد.

برای مثال کولرهای گازی به دلایلی مانند مسدود شدن فیلتر هوا به علت وارد شدن فشار اضافی به سیستم، خرابی فن کولر به دلیل کارکرد بیش از حد سیستم برای تولید باد خنک، ایراد در خازن کولر، سست بودن اتصالات الکتریکی برق و تغییرات دما می توانند سبب پریدن کنتور برق شوند.

شما می توانید برای اطلاع از نحوه سیم کشی و نصب جعبه فیوز، فیلم مربوط به آن را از طریق لینک مربوطه مشاهده نمایید.

 

علت پریدن کنتور برق دیجیتال

در مدارهای 120 ولتی، فیوزها دستگاه های کوچک پیچ دار سرامیکی هستند که درون سرپیچی مثل سرپیچ لامپ در پنل فیوز قرار می گیرند. فیوز در داخل خود یک نوار فلزی دارد که همه جریان مدار از آن رد می شود و اندازه این نوار با سایز سیم مدار تناسب دارد. چنانچه جریان عبوری از نوار زیاد باشد، ذوب شده و مدار از بین می رود.

علاوه بر این فیوزها یک پنجره شیشه ای دارند که از طریق آن می توان روبان فلزی را نیز مشاهده کرد. در واقع از طریق این پنجره می توان در هنگام سوختن فیوز برق خانه متوجه شد که روبان فلزی ذوب شده و یا سالم است.

معمولاً فیوزها، 15، 20 و یا 30 آمپری هستند. برای مدارهای 240 ولتی که مدارهای اصلی لوازم خانگی مثل کولر را کنترل می کنند، فیوزها دستگاه های کارتریج کوچکی هستند که مابین اتصالات فلزی قرار گرفته اند. عمدتاً از این فیوزها برای مدارهای خانگی 240 ولتی که 30، 40 و 50 آمپر هستند، استفاده می شود.

  • علت بالا زدن فیوز برق لوازم خانگی الکتریکی

زمانی که لامپ های زیاد و یا لوازم الکتریکی مثل یخچال و ماشین لباسشویی وارد مدار می شوند، ممکن است روبان فلزی فیوز ذوب شود. در نتیجه تمام چراغ ها، پریزها و وسایل برقی به طور ناگهانی خاموش خواهند شد.

برای حل این مشکل لازم است فیوزی با همان اندازه جایگزین شود. البته فراموش نکنید که به منظور جلوگیری از اضافه بار و سوختن فیوز دیگر، باید تعدادی از لوازم خانگی را به مدارهای دیگر انتقال دهید.

  • دلیل پریدن فیوز برق کولر

همان طور که گفته شد انسداد فیلتر هوا در روزهای گرم تابستان که کولر برای خنک کردن هوا تحت فشار است، می تواند سبب پریدن و حتی سوختن فیوز برق شود. دلیل این امر هم این است که برای عبور هوا از فیلترهای کثیف به سیستم، فشار اضافی تحمیل می شود. شما می توانید با شست و شو و تمیز کردن کولر از بروز این مساله پیشگیری نمایید.

همچنین زمانی که کولر مجبور است برای خنک کردن منزل، بیشتر کار کند، ممکن است فیوز بپرد و یا مشکلات برقی دیگری به وجود بیاید. در واقع وقتی که فن کولر خراب است، سیستم نمی تواند به طور موثر خنک شود و در نتیجه امکان دارد فیوز دچار مشکل شود.

علاوه بر موارد فوق علت پریدن فیوز مینیاتوری کولر می تواند به خازن آن ارتباط داشته باشد. خازن به عنوان یک بخش کوچک در داخل سیستم خنک کننده به تنظیم جریان الکتریکی کمک می کند. حالا اگر خازن کار خود را به درستی انجام ندهد، موجب پریدن فیوز کنتور برق می شود.

البته این موضوع می تواند به شل شدن اتصالات الکتریکی داخل تابلو برق بر اثر تغییرات دمایی هم ارتباط داشته باشد. به بیان ساده تر تغییرات دما سبب انبساط و انقباض سیم ها شده و به همین دلیل اتصالات سست می شوند.

  • علت پریدن فیوز پمپ آب

از علل اصلی پریدن فیوز پمپ آب می توان به انتخاب اشتباه کلید، سوختن کلید، پریدن کلید بر اثر اتصال کوتاه در مدار، سوختن پمپ، کشیدن آمپر بیش از حد توان فیوز اشاره کرد.

 

راه های جلوگیری از پریدن فیوز

همان طور که می دانید وقتی که جریان الکتریکی در مدار بیش از اندازه بالا می رود فیوز جریان را قطع می کند تا به مدار صدمه ای وارد نشود.

عیب یابی یا تعویض فیوز 4

اما روش هایی هم وجود دارد که بتوان به کمک آن ها از پریدن فیوز برق جلوگیری نمود که شامل موارد زیر می باشند.

1- برای جلوگیری از پریدن فیوز برق خانه که معمولاً به علت اتصال کوتاه و اضافه بار رخ می دهد، باید از طراحی صحیح سیم کشی ساختمان اطمینان حاصل کنیم. پس لازم است که از تکنسین های ماهری برای سیم کشی ساختمان کمک بگیریم.

2- همچنین به جای استفاده از وسایل قدیمی پر مصرف، بهتر است از وسایل جدیدتری که انرژی کمتری مصرف می کنند، استفاده کرد.

3- استفاده از چند راهه هایی با تعداد پریز کمتر و مقاومت بالاتر هم به عنوان یکی دیگر از روش های جلوگیری از پریدن فیوز، توصیه می شود. البته توجه داشته باشید که برای وسایل برقی پرمصرف نباید از چند راهه استفاده شود، چرا که با اتصال چند وسیله پر مصرف به آن ها، ممکن است آتش سوزی اتفاق بیفتد.

4- در وسایلی مانند کولر گازی برای جلوگیری از انسداد فیلتر هوا و در نتیجه وارد شدن فشار اضافی به سیستم و پریدگی فیوز کولر، لازم است که کولر گازی را تمیز نمایید.

 

تشخیص خرابی فیوز مینیاتوری

فیوز مینیاتوری وسیله ای ارزان برای حفاظت از وسایل و افراد در برابر اتصال کوتاه و یا اضافه بار می باشد که در سه نوع تک پل، دو پل، سه پل و چهار پل وجود دارد.

برای تشخیص خرابی فیوز مینیاتوری و تست سالم بودن آن باید آمپری بیش از رنج آن، در زمانی مشخص از فیوز مینیاتوری عبور داده شود. در صورتی که قطع نشود، قطعاً سوخته است.

گاهی هم پیش می آید که فیوز مینیاتوری، اصلاً وصل نمی شود و به همین علت دیگر کاربرد ندارد و باید تعویض شود.

  • علت داغ شدن فیوز مینیاتوری

علت داغ شدن فیوز کنتور برق، کشیدن آمپر بالا بوده که معمولاً هم با پریدن برق فیوز مینیاتوری همراه است. علاوه بر این خرابی های پلاتین ها نیزسبب داغ شدن فیوز مینیاتوری می شوند.

عیب یابی یا تعویض فیوز 6

نحوه تعویض فیوز اصلی کنتور برق

اگر با شرایطی از جمله سوختن فیوز مینیاتوری مواجه شدید، لازم است که آن را تعویض نمایید. بنابراین در این قسمت صفر تا صد نحوه تعویض فیوز مینیاتوری را به شما توضیح خواهیم داد.

عیب یابی یا تعویض فیوز 7

  • تعیین محل نصب فیوز

1- ابتدا باید سرویس قطع کننده مدار اصلی را در پنل پیدا کنید و آن را در وضعیت خاموش قرار دهید. احتمالاً این قطع کننده دارای بیشترین مقدار آمپر است و در بالا یا داخل پنل قرار می گیرد.

اگر فیوز قطع خدمات را در پنل مشاهده نکردید، باید آن را در جای دیگری از ساختمان جستجو کنید. فراموش نکنید که برای جلوگیری از آسیب دیدن وسایل برقی مثل تلویزیون و کامپیوتر، باید پیش از خاموش کردن پنل، آن ها را قطع کنید.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 8

2- برای نصب فیوز جدید باید یک قسمت خالی و بی استفاده بر روی تابلوی برق پیدا کنید تا بتواند یک مدار قطع کننده را در خود جای دهد. ابتدا به بخش های بلا استفاده در بالا و پایین پوشش توجه کنید، چرا که برخی از تولید کنندگان پنل های برقی در این محل ها، دارای صفحه قابل جدا شدن هستند ولی پنل، مکانی برای نصب قطع کننده ندارد.

عیب یابی یا تعویض فیوز 9

3- در مرحله سوم باید با کمک پیچ گوشتی، پیچ های پنل برقی را باز کنید، البته توجه داشته باشید که نباید درپوش پنل جدا شود. بنابراین می توانید برای نگه داشتن درپوش از یک نفر دیگر هم کمک بگیرید.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 10

4- حالا برای بررسی وجود برق باید پنل را با مولتی متر تست کنید تا مطمئن شوید که برق قطع است. اگر بیشتر از 120 ولت را نشان داد یعنی پنل هنوز تغذیه می شود و باید پیش از ادامه دادن خاموش شود. در صورتی که قطع کننده سرویس یا main مدار breaker در این پنل وجود داشته باشد، برق را روی ترمینال هایی که کابل ها به هم وصل هستند، نشان می دهد. اگر هنوز برق در قطع کننده مدار وجود داشته باشد باید تا زمانی که منبع برق  قطع نشده است، کار را ادامه دهید.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 11

5- در این مرحله باید یک فضای بلااستفاده در کنار یا بین قطع کننده های مدار پیدا کنید. توجه داشته باشید که قطع کننده مدار جدیدی می خواهید نصب کنید باید حتماً در کنار قطع کننده مدار در حال استفاده قرار بگیرد. حالا باید این محل را از نظر هم ترازی با پوشش قبلی برداشته شده، مقایسه کنید.

  • قرار دادن فیوز در پنل

 عیب یابی یا تعویض فیوز 12

6- در مرحله بعد باید فیوز جدید را در پنل قرار دهید. برای این کار باید بر اساس اطلاعات موجود بر روی برچسب پنل، فیوز را انتخاب کنید. معمولاً توصیه می شود که از فیوزهایی که توسط همان شرکت تولید کننده پنل تولید شده اند، استفاده شود. در ضمن اندازه ترمینال هم باید به قدر کافی بزرگ باشد تا سیم برق به خوبی در آن جا بگیرد.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 13

7- فیوز دارای سه حالت روشن و خاموش و همچنین حالت وسط است که پیش از نصب کلید باید فیوز را در حالت خاموش قرار دهید تا در حین نصب از امنیت آن مطمئن باشید.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 14

8- حال قطع کننده مدار را طوری شیب دهید که گیره نگهدارنده در پایین فیوز به نوار پلاستیکی گیرنده در پنل وصل شود. بعد از اتصال، قطع کننده مدار را روی کنتاکت مکانیکی و به سمت مرکز پنل بچرخانید. به منظور اتصال به نوار پلاستیکی ممکن است که مجبور به اعمال فشار بر روی فیوز شوید.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 16

9- به کمک انگشت شست خود به آرامی فیوز را فشار دهید تا جایی که کاملاً در نوار باس و در سر جای خود صحیح خود قرار بگیرد.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 15

10- بعد از این که مطمئن شدید که فیوز همچنان خاموش است، باید سیم سیاه و سفید را به برق متصل نمایید. پیچ را از روی ترمینال اتصال قطع کننده شل کرده و سیم ها درمکان های مناسب ترمینال قرار دهید و مجدد پیچ را محکم کنید.

فیوز شما باید دارای برچسب باشد تا مشخص شود که سیم های سیاه و سفید باید در کجا قرار بگیرند. در صورتی که یک قطع کننده دوبل را نصب می کنید باید حتماً آن را به سیم های سیاه و قرمز متصل نمایید، اما حتماً مطمئن شوید که از سوئیچی مناسب استفاده می کنید.

فراموش نکنید که اصلاً نیازی به خم نمودن انتهای سیم به قلاب نیست، بلکه کافی است مستقیماً در ترمینال اتصال قرار بگیرد.

  • تست نصب صحیح فیوز

 عیب یابی یا تعویض فیوز 17

11- برای مقایسه محل قرارگیری فیوز جدید با دهانه جلد آن، باید با کمک یک انبردست صفحات حذفی در محل پوشش فیوز را جدا نمایید.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 18

12- در این مرحله باید ابزار، ضایعات سیم و یا هر جسم خارجی دیگری که می تواند سبب وقوع اتصال کوتاه شود را از داخل پنل بردارید. سپس پوشش را روی پنل قرار دهید تا بتوانید بررسی کنید که قطع کننده مدار به طور کامل در هر دو نقطه تماس و در پوشش قرار گرفته است. در آخر هم درپوش را روی پنل، پیچ کنید.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 19

13- حال در کنار پنل بایستید و با تنظیم قطع کننده سرویس بر روی حالت روشن، برق را به پنل برگردانید و سپس فیوز جدید را هم بر روی حالت روشن تنظیم نمایید. بعد از آن هم لازم است که تست سالم بودن فیوز مینیاتوری را به وسیله مولتی متر انجام دهید. اگر فوراً فیوز قطع شد، باید پیش از تنظیم مجدد، هر گونه اتصال کوتاه را برطرف کنید.

 عیب یابی یا تعویض فیوز 20

14- در مرحله آخر توضیحات لازم برای مدار را در قسمت داخلی درب پنل قرار دهید و در آن محل فیوز را مشخص کنید و توضیحی از مدار را در فضای تعیین شده یادداشت نمایید. در صورتی خرابی فیوز مینیاتوری و تعویض و یا جا به جایی آن، حتماً فهرست را ویرایش و اصلاح کنید.

اگر تمایل دارید راجع به تعمیر جعبه فیوز ساختمان به اطلاعات کاملی دست پیدا کنید، بر روی لینک آن بزنید و این مطلب را مطالعه نمایید.

 

تعمیر فیوز فشنگی

فیوز فشنگی که در بین متخصصین  به نام LS مشهور است، فیوزی از نوع ذوب شونده است که قدرت قطع کمتری دارد و از آن در مدارهای برق خانگی استفاده می شود. فیوز فشنگی دارای سه بخش کلاهک، مغزی یا فشنگی و پایه فیوز است که مثل فیوزهای مینیاتوری و اتوماتیک، یک ورودی و یک خروجی جریان دارد.

عملکرد این فیوز به این صورت است که وقتی جریانی با آمپراژ بیشتر از جریان نامی به فیوز وارد شود، سیم حرارتی درون آن داغ و ذوب شده و حتی گاهاً جرقه می زند و جریان مدار را قطع می کند.

اما لازم است بدانید که تعمیر فیوزهای فشنگی طبق مقررات بین المللی ممنوع است. بنابراین زمانی که فیوز منزل شما خراب شود و عمل نکند باید آن را با فیوز فشنگی جدید جایگزین نمایید.

 

آشنایی با نحوه تعویض فیوز فشنگی

هر گاه فیوز فشنگی خراب شود یا بسوزد، پولک درون کلاهک به داخل فیوز افتاده و لازم است که شما فیوز را تعویض نمایید. همچنین معمولاً اگر فیوز به دلایلی مثل جریان کشی در مدار، کاهش حساسیت فیوز نسبت به جریان اسمی خود، قطر نامناسب سیم های استفاده شده در مدار و وجود دستگاه های پر مصرفی که جریانی بیش از توان فیوز مصرف می کنند، داغ کند هم باید آن را تعویض نمود.

برای تعویض ابتدا باید برق یا فیوز اصلی را قطع نمایید. معمولاً هنگامی که فیوز عمل می کند، نیازی نیست که کل آن را عوض نمایید، زیرا مشکل با تعویض مغزی آن حل می شود. برای این کار باید کلاهک فیوز را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا باز شود. سپس مغزی را از پایه جدا کرده و مغزی جدید را در جای آن قرار دهید و دوباره کلاهک را ببندید.

عیب یابی یا تعویض فیوز 21 

 

نحوه تعویض فیوز پکیج بوتان

وقتی فیوز پکیج می سوزد، احتمالاً مشکلی در اتصالات فاز و نول پکیج وجود دارد و سوختن فیوز به اشکالات برقی ارتباط دارد. بنابراین برای این که دلیل سوختن فیوز را متوجه شوید باید سلامت فاز و نول آن را بررسی کنید.

اما در صورتی که فیوز پکیج به طور مداوم می سوزد، بهتر است پیش از تعویض آن از دلایل سوختن فیوز مینیاتوری مطلع شوید.

* سوختن پمپ سیرکولاسیون پکیج

* سوختن فن پکیج

* معیوب بودن محافظ برق پکیج

* سوختن شیر موتوری

* یکسره شدن رله های برد کنترل دستگاه

* سوختگی بوبین 220 شیر کنترل گاز پکیج

تعویض فیوز پکیج بوتان کار چندان سختی نیست و اگر کمی با سیستم فیوز آشنا باشید، می توانید این کار را انجام دهید.

  • مراحل تعویض فیوز پکیج بوتان

1- ابتدا باید برق پکیج با کشیدن دو شاخه آن از برق، قطع کنید.

2- سپس باید قاب رویی محفظه برد پکیج که در جلوی پکیج و قسمت پایین است را با دست خود باز کنید.

3- حال باید به کمک فازمتر و رعایت کلیه نکات ایمنی از نبود جریان برق بر روی برد پکیج بوتان اطمینان حاصل کنید.

4- به کمک فازمتر به فشار اندکی به زیر فیوز وارد کرده و آن را بردارید.

5- در صورتی که محفظه شیشه ای فیوز، سیاه شده و یا سیم داخل آن قطع شده باشد، متوجه می شویم که فیوز سوخته است.

6- در نهایت فیوز جدید را درست در سرجای خود بر روی برد قرار دهید تا نصب آن به اتمام برسد.

 

جمع بندی:

ما در این مطلب عیب یابی یا تعویض فیوز را با توضیح مواردی مثل علت پریدن کنتور برق دیجیتال و روش برطرف کردن آن بررسی کردیم.

اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که تشخیص خرابی فیوز مینیاتوری، برطرف کردن عیب و یا تعویض آن توسط افراد غیر متخصص می تواند چه خطراتی را برای شما به همراه داشته باشد؟

بدیهی است که همان قدر که یک کار اصولی در برق ساختمان می تواند آرامش را برای شما به ارمغان بیاورد، به همان میزان کار غیر اصولی می تواند خطرات جانی و مالی بسیاری را به شما تحمیل نماید. بنابراین اگر قصد ندارید که سلامت خود و اطرافیانتان را به خطر بیاندازید، باید از فرد یا گروهی متبحر و حرفه ای برای تعویض و یا تعمیر فیوز مینیاتوری و یا دیگر انواع فیوزها کمک بگیرید.

یکی از خدمات تخصصی مجموعه تاسیسات 24 ساعته مربوط به برق ساختمان می باشد که آن را توسط نیروهای کاربلد، با تجربه و همراه با ضمانت به مشتریان عزیز ارائه می دهد.

عیب یابی یا تعویض فیوز 5 

تعهد ما در این مجموعه ارائه خدماتی با کیفیت و در سریعترین زمان ممکن می باشد تا رضایت همه جانبه مشتریان را کسب نماید.

پس برای درخواست تعویض فیوز کنتور برق و دیگر خدمات برقی همین حالا سفارش خود را از طریق پر نمودن فرم درخواست سرویسکار و یا شماره تماس های موجود در سایت ثبت نمایید تا در اسرع وقت نسبت به رفع نیاز شما اقدام شود.

 

خلاصه ای از آنچه در این مطلب گفتیم

  • جعبه فیوز یا تابلوی برق را می توان به راحتی باز کرد و فیوز را دوباره به کار انداخت یا آن را تعویض نمود.
  • اگر در هنگام تعویض فیوز از فیوزی با آمپر بالاتر استفاده کنید، امکان وقوع آتش سوزی وجود دارد.
  • افزایش بیش از حد بار الکتریکی، وقوع اتصال کوتاه و یا طراحی غلط مدار الکتریکی از جمله عللی هستند که سبب اورلود یا اضافه بار می شوند.
  • با کمک روش هایی مثل اطمینان از طراحی صحیح سیم کشی ساختمان، استفاده از وسایل جدیدتر با مصرف انرژی کمتر، استفاده از چند راهه هایی با تعداد پریز کمتر و مقاومت بالاتر و تمیز کردن فیلترهای کولر گازی می توان تا حد زیادی از پریدن فیوز برق جلوگیری کرد.
  • فیوز را باید بر اساس اطلاعات موجود بر روی برچسب محفظه فیوز و از همان شرکت تولید کننده پنل انتخاب کرد.
  • بر اساس مقررات بین المللی تعمیر فیوز فشنگی ممنوع بوده و در صورت خرابی باید حتماً آن را تعویض نمایید.
  • از جمله دلایل سوختن فیوز پکیج می توان به سوختن پمپ سیرکولاسیون پکیج، سوختن فن و خراب بودن محافظ برق پکیج اشاره کرد.

 

پرسش و پاسخ های متداول

1- از کجا می توان فهمید که فیوز برق سوخته است؟

سوختن فیوز برق را می توان با امتحان کردن چند دستگاه یا لامپ در مدار متوجه شد. اگر دستگاه یا چراغ روشن نشد، یعنی فیوز سوخته است.

2- چرا فیوز می پرد؟

دلایل پریدن فیوز برق شامل خرابی فیوز، اتصالی در جریان برق و آمپر کشیدن بیش از حد فیوز می باشد.

3- اگر فیوز بپرد، باید چه کاری انجام دهیم؟

در این حالت باید به دنبال یک خروجی یا وسیله مشخصی بگردید که به شدت کار می کند. بنابراین باید وسیله ای که انرژی مصرفی زیادی دارد و یا از آن استفاده نمی شود را از پریز برق بکشید.

4- از کجا بفهمیم فیوز پریده است؟

خاموش شدن ناگهانی چراغ ها، خروجی ها و لوازم متصل به مدار و یا وقوع اتصال کوتاه در زمان زدن یک وسیله برقی در پریز، جز علائم خرابی فیوز مینیاتوری هستند که باعث می شوند فیوز بپرد.

5- علت قطع برق بدون پریدن فیوز چیست؟

اگر کلید لامپ خانه را زدید اما اتفاقی نیفتاد و مطمئن بودید که مشکل از پریدن فیوز و یا خراب بودن لامپ نیست، باید به خرابی کلید شک کنید. به خصوص اگر کلید قدیمی یا شل باشد، این احتمال بیشتر هم می شود.

6- چگونه فیوز پریده را درست کنیم؟

در صورتی که فیوز برق به علت نوسان الکتریکی قطع شده باشد، مشکل خاصی وجود ندارد و می توان بار دیگر آن را وصل کرد، ولی اگر فیوز به دلیل گرما و فشار ذوب شود باید تعویض فیوز انجام شود.

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

سوالات متداول

ما در تمام مناطق شهر تهران، کرج، مشهد، شیراز، شهریار، اسلامشهر، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز، اراک، پردیس، رودهن، بومهن، پرند، دماوند، قم، ارومیه، کرمانشاه، شهر قدس فعالیت داریم.

باتوجه به اینکه همکاران ما در تمام مناطق شهر مستقر هستند، هزینه ای بابت ایاب و ذهاب از مشتریان نمیگیریم.

تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد. اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.

بابت مشاهده دستمزدها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید. همچنین لازم به ذکر است بعضی از پروژه ها را فقط بعد از بازدید میتوان قیمت اعلام کرد که آنها نیز هنگام تماس تلفنی مجری تاسیساتی با شما قبل از آمدن به محل پروژه قیمت حدودی اعلام می شود.

در این صورت فقط هزینه کارشناسی 200.000 تومان از شما دریافت می شود که اگر کار تعمیر را به ایشان بسپارید این هزینه کارشناسی از دستمزد انجام کار کم می شود یعنی غیر از دستمزد تعمیرات هزینه ای بابت کارشناسی از شما نمی‌گیرند.

تمامی سرویسکاران مجموعه ما قبل از شروع همکاری توسط تیم امور مجریان، از لحاظ تخصصی و فنی مورد سنجش قرار می گیرند.

شما میتوانید از 2 طریق سفارش خود را ثبت کنید:

1. در صفحه درخواست سرویسکار متخصص، فرم خدمات درخواستی مورد نظر خود را پر کنید تا سفارش شما ثبت شود.

2. با شماره های قسمت تماس با ما، تماس گرفته و سفارش خود را به صورت تلفنی به همکاران ما اعلام کنید.

ضمانت جبران خدمات

تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد.

اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.

نظر آقای محمدزاده در مورد تجربه استفاده از خدمات مجموعه تاسیسات 24 ساعته

 

 

منابع فارسی: منبع 1، منبع 2، منبع 3، منبع 4، منبع 5، منبع 6

منابع انگلیسی: منبع 1، منبع 2

اشتراک گذاری این صفحه