هر چند سرویس بهداشتی منطقه و مساحت کمی از خانه را در اختیار دارد ولی توجه به ابعاد و استانداردهای طراحی این فضای کوچک اهمیت بسیار زیادی در سهولت استفاده و نمای آن خواهد داشت.
از این رو باید در هنگام برنامهریزی و نقشهکشی ساختمان فضایی درست را برای سرویس بهداشتی در نظر بگیرید. در تکمیل مطلب بازسازی سرویس بهداشتی با ما همراه باشید تا ضوابط طراحی سرویس بهداشتی مسکونی را مورد بررسی قرار دهیم.
استانداردهایی که باید برای طراحی سرویس بهداشتی در نظر داشت
- درب سرویس بهداشتی نباید در مقابل سایر مناطق خانه باز شود و باید به سمت حاشیه و یا فضاهای پرت ساختمان در نظر گرفته شود. به عنوان مثال نباید درب ورودی سرویس بهداشتی دقیقا رو به قسمت پذیرایی ساختمان باشد.
- درب سرویس بهداشتی باید اندازه 71، 76 و یا 81 سانتی را داشته باشند و اگر قرار است ویلچر نیز از درب عبور کند باید عرض 91 سانتیمتری حتما در نظر گرفته شود.
- دربهای سرویس بهداشتی باید نسبت به رطوبت مقاومت بالایی داشته باشند و به راحتی تحت تاثیر این رطوبت تغییر شکل نداده و خراب نشوند.
- برای سرویس بهداشتی باید یک پیش فضا الزاما در نظر گرفت
- فضای نصب روشویی و فضایی که توالت در آن قرار دارد نباید یکی باشد و حتما باید بصورت جدای از هم طراحی شود.
- فاصله توالت ایرانی تا دیوار پشت باید حدود 30 سانتیمتر در نظر گرفته شود و فاصله آن نباید کمتر و یا بیشتر باشد.
- رعایت جهت قبله در طراحی سرویس بهداشتی و بخصوص توالت امری مهم تلقی میشود. بنابراین برای نصب توالت فرنگی و نصب توالت ایرانی باید ترجیحا کاسه توالت به سمت شرق تعبیه شود.
- فاصله لوله فاضلاب توالت فرنگی تا دیوار باید بین 15 تا 20 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
ابعادی که باید در طراحی سرویس بهداشتی به آن عمل شود
- سرویس بهداشتی نباید کمتر از 120 در 110 طراحی شود
- بهترین اندازه برای سرویس بهداشتی در خانههای کوچک و با وسعت کم 155 در 110 است
- اگر از سرویس بهداشتی قرار است معلولین هم استفاده بکنند باید حداقل ابعاد 170 در 150 رعایت شود.
- در سرویس بهداشتی که قرار است اقدام به نصب روشویی و همچنین نصب توالت فرنگی شود اگر درب به سمت بیرون باز میشود 190 در 75 و اگر درب سرویس بهداشتی به سمت داخل باز میشود 140 در 120 سانتیمتر باید باشد.
- در سرویس بهداشتی اگر قرار است نصب وان حمام، توالت فرنگی و روشویی هم انجام شود حداقل ابعاد سرویس بهداشتی نباید از 215 در 155 کمتر باشد.
- سرویسهای بهداشتی که قرار است در آنها اقدام به نصب روشویی سنگی، وان حمام، توالت فرنگی و همچنین تعبیه محیطی برای دوش بصورت جداگانه با نصب دوش حمام انجام شود نباید ابعاد سرویس بهداشتی از 350 در 185 کمتر باشد.
در کلیپ زیر مهندس اسماعیلی ابعاد سرویس بهداشتی و جایگذاری تجهیزات در آن را به صورت کامل توضیح می دهند.
استاندارد سرویس بهداشتی با داشتن توالت فرنگی و ایرانی همزمان
در کلیپ زیر مهندس اسماعیلی استاندارد ابعاد یک سرویس بهداشتی را توضیح میدهند که در آن هم توالت ایرانی و هم توالت فرنگی دارد.
در این مدل سرویس بهداشتی ها خیلی مهم است طراحی طوری باشد که باهم دیگر تداخل نداشته باشند و یا موقع استفاده به مشکل برنخوریم.
مطالعه بیشتر: صفر تا صد بازسازی حمام
سایر الزامات و توصیهها برای طراحی سرویس بهداشتی
- اندازه محیط سرویس بهداشتی باید به گونهای در نظر گرفته شود که به تجهیزات سرویس بهداشتی خیلی فشرده و درهم پیچیده کار نشوند تا عبور و استفاده از تجهیزات را با مشکل مواجه نمایند.
- در نصب توالت فرنگی و یا توالت ایرانی باید دقت شود که به شکلی این کار انجام شود که به محض ورود فرد به سرویس بهداشتی توالت در مسیر عبور او قرار نداشته باشد.
- در طراحی درب سرویس بهداشتی باید به گونهای عمل شود که در صورت باز شدن درب سرویس بهداشتی درب به فردی که در حال استفاده از سرویس بهداشتی است برخورد نکند.
- در نصب روشویی سرویس بهداشتی باید به گونهای عمل شود که روشویی در مسیر رفت و آمد نباشد و یا درب توالت به آن گیر نکند. در صورتیکه فضای کافی در دستشویی وجود ندارد بهتر است از روشوییهای کوچکتر استفاده شود.
جهت مشاهده انواع روشویی، اطلاع از قیمت و همینطور مقایسه آنها با یکدیگر بر روی لینک روشویی در سایت دیجی کالا بزنید.
- سرویس بهداشتی باید از یک سمت به بیرون از ساختمان ترجیحا راه داشته باشد تا مشکل تهویه در سرویس بهداشتی به وجود نیاید.
- بهتر است سرویس بهداشتی در ایران در غرب ساختمان طراحی شود تا لولههای هواکش فاضلاب بو را به سمت مکان نصب کولر آبی هدایت نکنند. در صورتیکه چارهای نبود باید ارتفاع لولهها را بالاتر در نظر گرفت.
- اگر ساختمان دارای چندین طبقه میباشد و یا عمومیت بیشتری دارد بهتر است در پارکینگ، لابی و زیر زمین هم فضایی به عنوان سرویس بهداشتی در نظر گرفته شود تا در شرایط اضطراری و برای مهمان کاربرد داشته باشد.
- بهتر است در سرویس بهداشتی حتما اقدام به نصب حوله خشک کن شود.
- در خانههایی که حیاط دار هستند بهتر است یک سرویس بهداشتی هم در حیاط با رعایت شرایط گفته شده در نظر گرفته شود.
- چنانچه سرویس بهداشتی منزل با حمام بصورت یکپارچه طراحی میشوند و قرار است در آن اقدام به نصب توالت فرنگی، روشویی، وان حمام و یا نصب جکوزی حمام صورت بگیرد بهتر است هر یک از این موارد بصورت مجزا طراحی شوند.
مثلا دوش و جکوزی در اتاقک دوش طراحی شوند، در یک قسمت محصور توالت فرنگی و یا ایرانی و در سمت دیگر نصب روشویی انجام شود. در کل این کار در سرویسهای بهداشتی بزرگ الگوی بهتری خواهد داشت.
- استفاده از کاشی تنها یکی از راههای پوشش دیوار و کف حمام است. به جای کاشی میتوانید از تایلهای شیشهای، سنگی و یا سرامیک هم استفاده کنید. اما در هر صورت باید کف سرویس بهداشتی و دیوارها تا ارتفاع 185 سانتیمتری حتما عایق رطوبتی شده باشند. برای این کار بهترین عایق حرارتی و رطوبتی ساختمان را انتخاب کنید.
- در زوایای دیوار و کنجهای آن در سرویس بهداشتی بهتر است از یک ماهیچه بتنی بصورت شیبدار استفاده کنید. این کار باعث میشود تا در اجرای عایق رطوبتی شکست ایجاد نشود.
- کاشیها و یا سرامیک سرویس بهداشتی نباید لغزنده انتخاب شوند تا در اثر رطوبت و یا نم زیاد لیز شود.
- برای روشنایی سرویس بهداشتی باید یک نور به عنوان نور عمومی در نظر گرفته شود و یک نور هم به عنوان نور متمرکز در مکان نصب آینه و کنسول باید در نظر گرفته شود تا برای اصلاح و شستشو امکان استفاده از آن باشد.
- برای ایجاد نور متمرکز در مکان نصب آینه و کنسول بهتر است از نور دو طرف آینه و به صورت دیوار کوب استفاده شود تا ایجاد سایه نکند. این نورها باید در ارتفاع تقریبی 160 تا 165 در نظر گرفته شوند و در بین آنها اگر از دو نور استفاده شد باید حداقل 75 سانتیمتر فاصله در نظر بگیرید.
- در سرویسهای بهداشتی بسیار کوچک نباید از نور آویز استفاده شود و بهترین نور برای این سرویسهای بهداشتی نور روشنایی کنج در بالای قسمت نصب آینه و کنسول است.
- برای نصب توالت ایرانی بهتر است از توالتهایی استفاده شود که حالت ارگونومی دارند. این توالتها با کمی شیر در محل نشستن فشار وارد شدن به زانو و کمتر را کنترل میکنند.
- در سرویسهای بهداشتی کوچک برای نصب شیرآلات بهتر است از شیرآلاتی استفاده شود که توکار هستند.
- در سرویس بهداشتی کوچک اگر مجبور به استفاده از توالت فرنگی بودید بهتر است از توالتهای فرنگی دیواری و یا وال هنگ استفاده شود. نصب توالت فرنگی وال هنگ ( توکار ) نیاز به فضای کم دارد.
در فیلم زیر نظر مهندس اسماعیلی را در مورد تفاوت توالت فرنگی وال هنگ و معمولی می شنویم.
جهت مشاهده انواع توالت فرنگی وال هنگ و دیدن قیمت آنها بر روی لینک خرید توالت فرنگی وال هنگ از سایت دیجی کالا بزنید.
جمع بندی
به منظور طراحی سرویس بهداشتی استفاده از تخصص و دانش افراد خبره توصیه میشود. یکی از خدمات ما در تاسیسات 24 ساعته بازسازی منازل مسکونی، از جمله بازسازی سرویس بهداشتی است که نمونه آن را در کلیپ زیر مشاهده میکنید.
همچنین در کلیپ زیر نمونه پروژه بازسازی سرویس بهداشتی به همراه نصب دو عدد وال هنگ را مشاهده می کنید که در مطب جناب دکتر هاشم زاده انجام شده است.
اگر شما هم قصد دارید تا سرویس بهداشتی خود را طراحی کنید همین الان با ما تماس بگیرید تا کارشناسان ما در کمترین زمان در محل شما حضور پیدا کنند و به شیکترین شکل ممکن سرویس بهداشتی شما را طراحی کنند.
ما در این مجموعه از حرفه ای ترین کادر نیروهای متخصص تاسیساتی و نفرات ماهر در زمینه بنایی و طراحی ساختمان به منظور بازسازی سرویس بهداشتی، بازسازی واحد اداری و تجاری و دیگر اماکن کمک می گیریم.
خدمات بازسازی ما همراه با گارانتی تضمین کیفیت است، به این دلیل که ما به تجربه تیم بازسازی و تبحر متخصصین خود اعتماد کامل داریم.
پس اگر شرکت طراحی داخلی دارید و قصد همکاری با ما را دارید، با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصسوالات متداول
ما در تمام مناطق شهر تهران، کرج، مشهد، شیراز، شهریار، اسلامشهر، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز، اراک، پردیس، رودهن، بومهن، پرند، دماوند، قم، ارومیه، کرمانشاه، شهر قدس فعالیت داریم.
باتوجه به اینکه همکاران ما در تمام مناطق شهر مستقر هستند، هزینه ای بابت ایاب و ذهاب از مشتریان نمیگیریم.
تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد. اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.
بابت مشاهده دستمزدها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید. همچنین لازم به ذکر است بعضی از پروژه ها را فقط بعد از بازدید میتوان قیمت اعلام کرد که آنها نیز هنگام تماس تلفنی مجری تاسیساتی با شما قبل از آمدن به محل پروژه قیمت حدودی اعلام می شود.
در این صورت فقط هزینه کارشناسی 200.000 تومان از شما دریافت می شود که اگر کار تعمیر را به ایشان بسپارید این هزینه کارشناسی از دستمزد انجام کار کم می شود یعنی غیر از دستمزد تعمیرات هزینه ای بابت کارشناسی از شما نمیگیرند.
تمامی سرویسکاران مجموعه ما قبل از شروع همکاری توسط تیم امور مجریان، از لحاظ تخصصی و فنی مورد سنجش قرار می گیرند.
شما میتوانید از 2 طریق سفارش خود را ثبت کنید:
1. در صفحه درخواست سرویسکار متخصص، فرم خدمات درخواستی مورد نظر خود را پر کنید تا سفارش شما ثبت شود.
2. با شماره های قسمت تماس با ما، تماس گرفته و سفارش خود را به صورت تلفنی به همکاران ما اعلام کنید.
خوشحالیم که مطالب مورد پسند شما همراهان سایت قرار گرفته است
می خواستم بپرسم که برای نصب توالت ایرانی و فرنگی کنار هم چقدر جا لازم است
با تشکر : کشاورز
آیا کف سرویس ها از کف سالن با اتاقها الزاما باید پایین تر باشد
از لحاظ اصول استاندارد آیا قانونی در این زمینه وجود دارد؟
متنتون برام مفید و کابردی بود ممنونم
وقتتون بخیر
اپارتمانی که خریدم توالت ایرانی رو به قبله داره و طبقه همکف هست و زیر پامون پارکینگه
متاسفانه تیر سقف از زیر توالت رد شده و نمیشه جهتش رو عوض کرد
لطفا اگر راهکاری در این مورد دارید بفرمایید تا اصلاح کنیم
مثلا نوعی کاور که بشه عمود بر روی سنگ قبلی گذاشت که خیلی بالا نیاد و ....
با تشکر
سلام
وقتتون بخیر
فاصله محور طولی توالت ایرانی و فرنگی طبق استاندارد حداقل ۷۶ سانتی متر باید باشد، از طرفی نیز از محور طولی خود فاصله ۴۵ سانتی متر داشته باشد.
عرض ۱۳۰ برای کنار هم قراردادن توالت ایرانی و فرنگی کم است.
حداقل عرض سنگ فرنگی و ایرانی ۴۵ سانت است که عرض شما برای رعایت فاصله بین و کنارین کم است.
قصد دارم در گوشه حیاط یک توالت ایرانی با روشویی داخل آن بسازم ابعاد مناسب اینکار چقدره؟
وقت بخیر
از اطلاع رسانی مفید و کاربردی شما سپاسگزارم.
لطفا بفرمایید ابعاد یک دستشویی که در آن یک توالت فرنگی و یک دستشویی سنتی همراه با یک روشویی باشد، حداقل چند در چند است؟
ممنون از وقتی که صرف می نمایید.
برای فضای روشویی و توالت فرنگی و ایرانی باید چه ابعادی داشته باشیم؟برای حمام و سرحمام چه ابعادی؟
یک اتاق 20 متری در پشت بام داریم که میخواهم داخلش یک سرویس بهداشتی شامل دستشویی فرنگی و دوش و روشویی بسازم. زیرِ این مکان، پذیرایی واحد پایین که خودمان ساکن هستیم قرار دارد. از نظر فنی شدنی است؟
درب سرویس ۹۰ سانتی متردرنظر گرفته شده بود متاسفانه کاشیکاربدون هماهنگی به ۷۰ سانتیمتر رسانده است اگر۱۰سانت یابیشتر چارچوب دررا درنظربگیریم در ورودی خیلی کوچک خواهدبود مساحت سرویس درحدی نیست که چارچوب را به داخل سرویس انتقال دهیم . باتوجه به اینکه شاید جانباز ویلچری هم از ان استفاده کند غیراز کندن و ساخت دوباره و هزینه گزاف کندن کاشیهای اطراف وخرید کاشی تازه و حمل و سیمان و دستمزد کارگرو...چه راهکاری پیشنهاد می کنید حالا ورود با ویلچرهم نادیده بگیریم .
ما در حال باسازی یک خونه هستیم
ابعاد دستشویی عرض:۱۱۰ و طول ۲۲۰ با کاشی کاری هست خواستم بدونم میشه هم از توالت فرنگی و هم ایرانی و یک روشویی کوچیک استفاده کرد؟(توالت ها باید ب سمت متراژ بیشتر باشند چون قبله هست اونطرف یعنی هر دو تو عرض قرار دارند)
و اینکه اگ نمیشه میشه توالت فرنگی رو تو حمام قرار داد؟ابعاد حمام عرض:۱ طول ۲۲۰
سرویس ۱۷۰ در ۱۴۰ هستش
آیا میشه توالت فرنگی و ایرانی رو در طول ۱۷۰ کنار هم و روشویی رو در عرض ۱۴۰ گذاشت ؟؟؟
و داخل سرویس پنجره یک متر در ۵۰ سانت قشنگ میشه ؟
برای جدا کردن قسمت توالت از جایی که روشویی در آن قرار گرفته در یک سرویس بهداشتی با ابعاد 110 در 2 متر چه راهکاری پیشنهاد میکنید؟