شاید بسیاری از افراد اطلاعات محدودی راجع به مشعل موتورخانه داشته باشند و گمان کنند که نیازی نیست نسبت به رسیدگی به آن حساسیت خاصی به خرج دهند.

اما قطعاً قضیه به همین سادگی ها هم نیست و اگر این مشعل با مشکلی مواجه شود دیگر شعله ای وجود نخواهد داشت که به دنبال آن گرمایشی رخ دهد.

پس برای این که اهمیت مشعل و رسیدگی آن را به شما یادآور شویم، تصمیم گرفتیم که در این مطلب ابتدا درباره مشعل و اهمیت آن توضیحاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

سپس در قدم بعدی به سراغ توضیح راجع به وسایل لازم و نحوه تنظیم مشعل گازی موتورخانه رفته ایم تا با کمک این اطلاعات شما را با طریقه تنظیم صحیح مشعل گازی موتورخانه آشنا کنیم.

پس از شما دعوت می کنیم که تا انتهای این متن با ما همراه باشید. مطمئن باشید که با مطالعه این مطلب به اطلاعات جامعی راجع به سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه دست پیدا خواهید کرد.

 

مشعل موتورخانه چیست؟

 

مشعل وسیله ای برای انتقال نهایی سوخت مایع یا گاز به همراه هوا، به اتاق اشتعال دیگ یا هر دستگاه دیگر مصرف كننده سوخت و احتراق و كنترل آن می باشد.

كار اصلی مشعل ایجاد گرمایش است. بیشترین و پركاربردترین استفاده مشعل در صنعت گرمایش به عنوان موتور احتراق بویلرهاست.

در انواع دیگ های به کاررفته در موتورخانه ها مشعل هایی با ظرفیت های كاری متفاوت استفاده می شود.

اساس كار مشعل موتورخانه بدین شكل است كه با پاشش سوخت (عمدتا گاز یا گازوییل) از طریق ورودی و ایجاد جرقه، حرارت مورد نیاز را به صورت شعله تامین می کند.

بدیهی است تنظیم درست مشعل، باعث بهبود کارایی آن و  افزایش بازدهی سیستم موتورخانه می شود.

همچنین هرچه هنگام سرویس مشعل، راهکارهای مناسب تری اتخاذ شود، مدت زمان استفاده از مشعل، افزایش یافته و همزمان، کارایی سیستم ارتقا می یابد.

سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه 1

 شکل 1مشعل گازی نصب شده در موتورخانه

در کلیپ کوتاه زیر مهندس اسماعیلی کارشناس تاسیسات در مورد وظیفه مشعل موتورخانه و انواع مشعل ها توضیحاتی را ارائه می کنند.

 

ابزار مورد نیاز برای تنظیم و سرویس مشعل موتورخانه

 

پیش از آنکه به سراغ آموزش نحوه تنظیم و سرویس مشعل موتورخانه برویم، ابزار مورد نیاز این کار را برای شما معرفی کرده ایم:

ابزار و وسایل لازم

  • یک دستگاه مشعل گازسوز
  • آچار آلن در اندازه هاى متفاوت 
  • آچار تخت در اندازه هاى مختلف 
  • آوومتر (آمپرمتر انبرى). 

 

اجزای مشعل گازی موتورخانه

مشعل‌های موتورخانه از اجزای متعددی تشکیل شده‌اند که در عملکرد کلی سیستم گرمایشی نقش حیاتی دارند.

این اجزا شامل نازل سوخت، مخزن‌های ورودی هوا، بخش احتراق، صداگیر، مخلوط‌کن ورایزر، ظرف انتقال سوخت، شیر قطع‌کننده دستی، فیلتر، شیر برقی، رله کنترل، الکتروموتور، فن، دمپر تنظیم هوا، ترانس جرقه و الکترود جرقه می‌باشند.

هر یک از این اجزا وظیفه مخصوص به خود را دارند و بر کارایی کلی مشعل تاثیر می‌گذارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اجزای مشعل موتورخانه مشاهده کلیپ زیر را از دست ندهید.

 

مراحل تنظیم و سرویس مشعل گازی موتورخانه

 

در کلیپ زیر مشکلات رایج مشعل موتورخانه، سرویس مشعل شامل چیست و همینطور زمان سرویس آن را از زبان آقای اسماعیلی می شنویم.

 

در قسمت زیر، با شیوه تنظیم مشعل گازی آشنا خواهیم شد:

1.  کلید اصلى برق ورودى به مشعل را قطع می کنیم.

2. به وسیله یک آچار مناسب در مشعل را باز می کنیم.

3. مهره ماسوره یا مهره لوله ورود گاز به داخل مشعل را باز کرده و دو عدد پیچ نگه دارنده لوله گاز را که بعد از شیر برقى در بدنه مشعل قرار دارد شل می نماییم.

4. مجموعه لوله گاز، الکترود جرقه و الکترود یون شبکه احتراق را بیرون آورده و پیچ روى بست الکترود جرقه و الکترود یون را شل می کنیم.

5. فاصله میان الکترود جرقه و شبکه احتراق و یا فاصله میان دو الکترود جرقه از هم در مدل هاى دیگر را حداقل ۳ میلی متر تنظیم می کنیم.

فراموش نکنیم که فاصله میان الکترودهاى جرقه (از نقاط فلزى قسمت هاى دیگر مشعل) بایستی به اندازه اى باشد که امکان جرقه زدن بین الکترود و این قسمت هاى فلزى وجود نداشته باشد. این فاصله ها باید حداقل ۳ میلی متر باشد.

سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه 2

 شکل 2نمای شماتیکی از قسمت جلویی مشعل گازسوز

توجه1

دقت شود که میله یونیزاسیون با بدنه مشعل تماس نداشته باشد و فاصله هوایى بین میله زمین (عصایى) و میله یونیزاسیون (الکترود یون)، را بین ۳ تا ۵ میلی متر تنظیم کنیم.

6.  مجموعه را در محل خود بسته و براى تنظیم شبکه احتراق، پیچ قفل کننده (۳) را شل می نماییم و در ادامه به وسیله بادامک تنظیم شعله (2) مجموعه شبکه احتراق را، با جلو و عقب بردن، تنظیم می کنیم.

7.  پس از تنظیم شعله، پیچ قفل کننده (۳) راسفت می کنیم و برق ورودى به مشعل را وصل کرده و مشعل را استارت می زنیم.

توجه2

در این مرحله، به وسیله آمپرمتر انبرى، با قراردادن یکى از سیم هاى تغذیه (نول یا فاز) در داخل قسمت (انبر)، میزان جریان عبورى به مشعل را مشاهده و آن را با آمپر نامى دستگاه مقایسه نماییم.

درصورت مغایرت حتماً مشعل را خاموش و علت یابى می کنیم. برای این منظور لازم است، شفت الکتروموتور، دمنده و قسمت هاى گردنده وارسى گردد. بدین ترتیب تنظیم یک مشعل گازی با طی فرآیند ذکر شده، انجام می شود.

برای اطلاعات بیشتر در این رابطه می توانید به مقاله تعمیر و عیب یابی مشعل موتورخانه مراجعه فرمایید و با علل مشکلات شایع مشعل های گازی و راهکارهای پیشنهادی جهت رفع آن ها آشنا شوید.

سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه 3

 شکل 3نمایی از یک مشعل گازی

نکات طلایی در خصوص سرویس دوره ای مشعل گازی موتورخانه

 

در ادامه نکاتی چند در مورد بازرسی از مشعل های گازی هنگام سرویس های دوره ای، آورده شده است:

الف) تنظیم شعله

تنظیم شعله بایستی به گونه ای انجام شود كه شاهد هیچ برخوردی بین شعله و انتهای دیگ نباشیم.

این کار بایستی در نقطه ای كه دیگ و مشعل در بالاترین راندمان خود قرار دارند، صورت گیرد و حد استاندارد محصولات احتراق مطابق با استانداردهای موجود رعایت گردد و همچنین هوای اضافه در كمترین مقدار ایمن آن مطابق با استانداردهای ملی باشد.

توجه

در موتورخانه هایی كه مشعل به کار رفته در آن ها، از نوع گازوییل سوز است، بایستی علاوه بر اندازه گیری غلظت محصولات احتراق، فرآیند آنالیز دود نیز مطابق استاندارد ملی، انجام شود.

  • وضعیت درزبندی و یا نشتی دیگ بایستی مورد بررسی قرار گرفته و در صورت امكان اصلاح شود.
  • درزبندی سایر منافذ (مانند اطراف محل نصب مشعل) نیز در صورت امكان با چسب آلومینیوم یا خمیر دیگ انجام شود.
  • نصب دامپر مناسب روی دودكش، در صورت امكان توصیه می شود. همچنین بنا به توصیه، درصورتی که تعویض بخشی از دودكش لازم باشد، بایستی این كار با هماهنگی مسئول موتورخانه انجام گیرد.
     درصورتیكه مكش دودكش مثبت یا صفر باشد، بایستی با بازبینی آن از عدم گرفتگی مسیر دودكش اطمینان حاصل شود.

ب) بازبینی دقیق یون شعله و جرقه زن و در صورت لزوم تعویض آن با هماهنگی مسوول تاسیسات ساختمان.
پ) بازبینی شعله پخش كن و شعله پوش و تنظیم آن ها در صورت نیاز.

سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه 4

شکل 4تنظیم مشعل گازی موتورخانه توسط تکنسین

توجه

در موتورخانه هایی كه سوخت مشعل آن ها، گازوییل است، عملكرد پمپ و نازل گازوییل به صورت چشمی بررسی شود.

  • همچنین در هنگام سرویس بایستی، لقی و نصب صحیح مشعل را در محل خود مورد بررسی قرار داد. بازدید حس كننده فشار گاز و هوا و رله و اطمینان از استقرار و تنظیم صحیح آن ها نیز جز فعالیت های انجام شده در تنظیم مشعل موتورخانه به شمار می آید.

برای آشنایی با رله مشعل گازی می توانید به مقاله مدار و نقشه رله مشعل گازی و همچنین رله مشعل گازی از طریق همین سایت مراجعه فرمایید.

  • برای ایجاد تطابق نسبی میان ظرفیت دیگ و مشعل، با مقایسه مقدار مصرف اولیه گاز و مقدار مصرف بهینه به دست آمده، مقدار گاز ورودی مشعل به صورت متناسب كم یا زیاد شود. در این حالت توجه شود که شعله به ته دیگ نخورده و حتی الامكان 80 درصد طول دیگ را بپوشاند.
  • پس از تنظیم اولیه دبی گاز یا گازوییل، دریچه هوا طوری تنظیم شود كه مقدار CO در محدوده استاندارد تعریف شده قرار گیرد و هوای اضافه در كمترین مقدار ممكن خود باشد (توصیه می گردد این مقدار كمتر از 30 درصد باشد).
  • چنانچه با تنظیم دریچه هوای مشعل، رسیدن به این نقطه امكان پذیر نبود می توان با كم كردن تدریجی و اندك دبی گاز یا گازوییل و تغییر دریچه هوا به درجه مطلوب دست پیدا کرد.
  • توجه شود که هوای تازه و كافی برای احتراق مناسب مشعل باید همیشه با تهویه مناسب در موتورخانه وجود داشته باشد.

 سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه 5

 شکل 5 سرویس مشعل موتورخانه توسط یک تکنسین

  • توصیه می شود در لوله كشی گاز مشعل از شیر قطع و وصل و فیلتر گاز متناسب با قطر لوله گاز استفاده شود. همچنین شلنگ و اتصالات گاز مصرفی بایستی مورد تائید شركت ملی گاز و استاندارد باشد.
  • از مناسب بودن محل نصب قبلی اطمینان حاصل کرد. به این منظور محل نصب شیر گاز باید نزدیك به مشعل و به گونه ای باشد كه حداكثر با یك شیلنگ به طول یک الی یک و نیم متر به مشعل متصل شود و آنقدر هم نزدیك نباشد كه مزاحمتی برای نصب و یا سرویس مشعل ایجاد کند.
  • هنگام سرویس، بررسی شود که فشار گاز ورودی به موتورخانه مناسب و كافی باشد.
  • اگر دو یا چند مشعل همزمان از یك خط لوله گاز تغذیه می شوند برای متوازن كردن جریان و کنترل افت فشار گاز حتما باید بالانسر(متعادل کننده) نصب شود.
  • اتصال فیلتر به مشعل، بایستی با شیلنگ فشار قوی انعطاف پذیر باشد. طول شیلنگ باید به اندازه ای باشد كه نه بر روی زمین بیافتد و نه در معرض حرارت و گرمای بدنه دیگ قرار بگیرد و همچنین امكان دسترسی آسان به منظور سرویس مشعل به راحتی فراهم باشد.

سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه 6

  • از نصب بودن یك كلید قطع برق اضطراری خارج از موتورخانه اطمینان حاصل کرد تا هنگام رخداد خطر (نشت گاز یا بروز آتش سوزی) بتوان در اسرع وقت، برق موتورخانه را از بیرون قطع كرد.
  • همچنین مدارهای برقی بر اساس استاندارهای پذیرفته شده اجرا شود و موارد ایمنی همچون برقرار بودن اتصال زمین و كاركرد درست و مطمئن فیوزها و ... به درستی انجام شده و مورد بررسی قرار گیرد.

موارد گفته شده در بالا به دلایل تخصصی و ایمنی بهتر است توسط مجری متخصص تاسیساتی انجام شود، اما اگر میخواهید بدانید چه مواردی توسط خودتان (یا مدیر ساختمان) برای مشعل را میتوانید چک و کنترل کنید، دیدن کلیپ زیر را از دست ندهید.

 

پس از پایان عملیات سرویس برای اطمینان از عملكرد درست مشعل باید آن را روشن و خاموش كرد و همواره به این نکته توجه داشت كه احتراق خوب بدون دود و بو است و دود كردن مشعل، صدای بیش از حد مشعل، احساس خفگی در موتورخانه، روشن نشدن مشعل و ... نشان از کارکرد نامناسب مشعل می باشد.

در کلیپ زیر با دلایل سر و صدای مشعل موتورخانه و اقدامی که خود شما برای آن میتوانید انجام دهید از زبان آقای اساعیلی آشنا می شویم.

 

جمع بندی

مطمئن هستیم که با مطالعه این مطلب دید شما نسبت به مشعل موتورخانه تغییر پیدا کرده است و اهمیت تنظیم و سرویس آن را متوجه شده اید.

اما برای این که بتوانیم خلاصه ای از آنچه گفته شد را در اختیار شما قرار دهیم، لازم است که توجه شما را به موارد زیر جلب نماییم:

  • تنظیم صحیح مشعل سبب بهبود کارآیی آن و افزایش راندمان سیستم موتورخانه ساختمان می شود.
  • تنظیم شعله باید در نقطه ای که دیگ و مشعل در بالاترین راندمان خود قرار دارند، انجام شود تا شاهد هیچ برخورد مابین شعله و انتهای دیگ نباشیم.
  • پس از سرویس مشعل باید با روشن و خاموش کردن آن از عملکرد درست و احتراق خوب مشعل که لازم است بدون دود و بو باشد، مطمئن شویم.

با همه این تفاسیر برخی از افراد تنها زمانی به اهمیت مشعل پی می برند که دیگر نمی تواند کار خود را به درستی انجام دهد و تازه آنجا است که متوجه می شوند که چه سهل انگاری بزرگی مرتکب شده اند.

بنابراین اگر نمی خواهید به این مرحله برسید لازم است که سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه را به موقع و توسط افرادی کاربلد انجام دهید.

چون اگر این کار را به فردی مبتدی بسپارید، نه تنها مشکل را برطرف نمی کنید بلکه معضلات و هزینه های خود را هم چند برابر می کنید.

پس برای پیشگیری از این موضوع کافی است کار سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه را به مجموعه تاسیسات 24 ساعته بسپارید.

این مجموعه تنها مجریانی را به کار گرفته است که توانایی فنی و تخصصی بالایی دارند و می توانند کار شما به بهترین شکل ممکن به پایان برسانند.

در صورتی که برای سرویس و تنظیم مشعل موتورخانه خود به متخصص نیاز دارید، ما پیشنهاد می‌کنیم از خدمات تخصصی گروه تاسیسات 24 ساعته استفاده کنید. دلایل توصیه ما برای انتخاب این تیم حرفه‌ای عبارتند از:

1. تکنسین‌های با تجربه: تکنسین‌های مجرب این گروه دارای سال‌ها تجربه عملی در زمینه تنظیم و سرویس مشعل‌های موتورخانه هستند.

2. شفافیت در هزینه‌ها: اطلاع دقیق و شفاف از هزینه‌های تنظیم مشعل قبل از شروع کار.

3. پشتیبانی رایگان: بهره‌مندی از مشاوره و پشتیبانی رایگان کارشناسان ما در طول انجام پروژه.

4. گارانتی کیفیت: ارائه خدمات تعمیر و تنظیم مشعل گازی با ضمانت کیفیت.

5. پرداخت در محل: تسویه حساب با متخصص پس از تست و اطمینان از عملکرد صحیح مشعل.

 

برای استفاده از این خدمات، کافیست این مراحل را دنبال کنید:

1. با شماره‌های موجود در وب‌سایت تماس بگیرید یا فرم درخواست سرویسکار را پر کنید.

2. متخصص برای تعیین هزینه و برنامه‌ریزی کار با شما تماس خواهد گرفت.

3. سرویس و تنظیم مشعل گازی شما بر اساس برنامه زمانی و قیمت توافق شده انجام خواهد شد.

4. پس از اتمام کار و تایید عملکرد مشعل، هزینه را به متخصص پرداخت کنید.

برای استفاده از خدمات ما سفارش خود را از طریق پر کردن فرم درخواست سرویسکار و یا تماس با شماره تلفن های موجود در سایت ثبت نمایید تا هم در زمان و هم در هزینه های خود صرفه جویی کنید.

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

ضمانت جبران خدمات

تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد.

اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.

سوالات متداول

ما در تمام مناطق شهر تهران، کرج، مشهد، شیراز، شهریار، اسلامشهر، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز، اراک، پردیس، رودهن، بومهن، پرند، دماوند، قم، ارومیه، کرمانشاه، شهر قدس فعالیت داریم.

باتوجه به اینکه همکاران ما در تمام مناطق شهر مستقر هستند، هزینه ای بابت ایاب و ذهاب از مشتریان نمیگیریم.

تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد. اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.

بابت مشاهده دستمزدها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید. همچنین لازم به ذکر است بعضی از پروژه ها را فقط بعد از بازدید میتوان قیمت اعلام کرد که آنها نیز هنگام تماس تلفنی مجری تاسیساتی با شما قبل از آمدن به محل پروژه قیمت حدودی اعلام می شود.

در این صورت فقط هزینه کارشناسی 200.000 تومان از شما دریافت می شود که اگر کار تعمیر را به ایشان بسپارید این هزینه کارشناسی از دستمزد انجام کار کم می شود یعنی غیر از دستمزد تعمیرات هزینه ای بابت کارشناسی از شما نمی‌گیرند.

تمامی سرویسکاران مجموعه ما قبل از شروع همکاری توسط تیم امور مجریان، از لحاظ تخصصی و فنی مورد سنجش قرار می گیرند.

شما میتوانید از 2 طریق سفارش خود را ثبت کنید:

1. در صفحه درخواست سرویسکار متخصص، فرم خدمات درخواستی مورد نظر خود را پر کنید تا سفارش شما ثبت شود.

2. با شماره های قسمت تماس با ما، تماس گرفته و سفارش خود را به صورت تلفنی به همکاران ما اعلام کنید.

نظر آقای محمدزاده در مورد تجربه استفاده از خدمات مجموعه تاسیسات 24 ساعته

 

اشتراک گذاری این صفحه