در این مطلب با آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه تا انتها با ما همراه باشید.

 

لوله کشی آب و فاضلاب یکی از مهمترین مراحل ساخت و ساز هر بنایی محسوب می شود، به نحوی که سکونت در هر منزلی تنها پس از تکمیل سیستم لوله کشی آن معنا پیدا می کند.

آشپزخانه نیز به عنوان قلب هر خانه ای با اهمیت ترین بخش در این فضاست، که اتفاقاً سهم عمده ای از سیستم آب و فاضلاب بنا در همین قسمت خلاصه می شود.

به طور معمول تجهیزات مختلفی همچون سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی در آشپزخانه اکثر خانه ها وجود دارند، که هر یک به سیستم آب و فاضلاب مختص خود نیازمندند.

اگر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید، به شما خواهیم آموخت که چگونه می شود لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه را اجرا کرد.

 

لوله کشی فاضلاب آشپزخانه

سیستم لوله کشی فاضلاب آشپزخانه شامل لوله های فاضلابی مورد نیاز برای تخلیه آب خاکستری تولید شده در سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی به درون لوله اصلی فاضلاب ساختمان می باشد.

علاوه بر این در اکثر خانه ها و بنا به درخواست کارفرما یا صاحب خانه یک عدد کفشور نیز در کف آشپزخانه تعبیه می کنند تا اگر به دلیل شستشو آب در آشپزخانه جاری شد، این آب توسط کفشور به داخل رایزر فاضلاب تخلیه شود.

کفشور آشپزخانه را می توان هم در قسمت وسط آشپزخانه و هم برای حفظ زیبایی و یکدستی کف بنا در زیر کابینت ها تعبیه کرد.

البته هر کدام از تجهیزات بنا به نوع کارایی خود به لوله ونت یا هواکش و یا سیفون نیز در سیستم فاضلابی مختص خود احتیاج دارند، تا به تخلیه سریع آب های فاضلابی کند.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه1

لوله فاضلاب هر کدام از تجهیزات ذکر شده، یعنی ماشین لباسشویی، سینک، ماشین ظرفشویی و لوله کفشور همگی به یک رایزر هدایت می شوند تا در نهایت به رایزر اصلی آب فاضلاب منتقل شود.

با این حساب در هر آشپزخانه ای باید 4 عدد خروجی فاضلاب در نظر داشته باشیم، تا کار اجرای سیستم لوله کشی فاضلاب در آشپزخانه با هیچ محدودیتی مواجه نشود.

سیستم لوله کشی فاضلاب آشپزخانه را می توان به دو روش سنتی یا کف خواب و لوله کشی زیرسقفی اجرا نمود، که هر کدام از این دو مدل شرایط خاص خود را مطلبند.

اما اگر طراحی خانه به صورتی باشد که از آشپزخانه جزیره ای استفاده کرده ایم، نحوه لوله کشی فاضلاب آشپزخانه کمی متفاوت خواهد بود.

در این حالت دیگر نمی توانیم با کمک روش زیر سقفی لوله کشی سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ظرفشویی را اجرا کنیم.

روش تعبیه سیستم لوله کشی آب و فاضلاب در آشپزخانه جزیره ای کاملاً با مدل آشپزخانه های معمولی متفاوت است.

مثلاً اگر کانتر آشپزخانه جزیره ای ما متحرک باشد، امکان نصب تجهیزات بهداشتی همچون سینک ظرفشویی بر روی آن وجود ندارد، در نتیجه عملاً نمی توان سیستم آب و فاضلاب را در زیر کانتر اجرا نمود.

و یا اینکه اگر کابین های اطراف برای نصب سینک ظرفشویی و کانتر برای جایگیری ماشین ظرفشویی انتخاب شود، باید برای هرکدام از آن ها یک لوله فاضلاب مجزا در نظر گرفت.

در کل لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه مدل جزیره ای دارای جزئیات زیادی است، که در مقاله لوله کشی آشپزخانه جزیره ای به طور مفصل در این خصوص صحبت کرده ایم.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه2

حال در ادامه این مطلب سیستم فاضلابی هر کدام از تجهیزات آشپزخانه را به صورت جزئی تر بررسی خواهیم کرد:

  • آموزش لوله کشی فاضلاب سینک ظرفشویی

سیستم لوله کشی فاضلاب سینک ظرفشویی شامل لوله فاضلاب برای تخلیه مواد فاضلابی، لوله ونت یا هواکش و یک عدد سیفون می باشد.

برای اجرای لوله ها می توان از لوله های فاضلابی مختلف همچون لوله های چدنی، گالوانیزه و یا پلاستیکی کمک گرفت.

هر چند امروزه لوله های پلاستیکی همچون لوله پلیکا و یا پوش فیت فاضلابی به دلیل سرعت بالا در نصب، قیمت خرید مناسب و مقاومت زیاد، بهترین انتخاب برای انتقال آب های خاکستری سینک و تخلیه آن به داخل لوله فاضلاب اصلی آشپزخانه هستند.

اگر هنوز هم بین انتخاب لوله های پلیکا و پوشفیت برای استفاده در سیستم لوله کشی فاضلاب آشپزخانه دچار تردید هستید، برای سهولت تصمیم گیری خود به مطلب لوله کشی فاضلاب پلیکا بهتر است یا پوش فیت مراجعه کنید و یا کلیپ کوتاه زیر را ببینید.

در این فیلم کوتاه نظر مهندس اسماعیلی - کارشناس تاسیسات- در مورد تفاوت لوله پلیکا و پوش فیت را جویا شده ایم.

 

همچنین بکارگیری لوله ونت برای خروج گازهای فاضلابی در سیستم لازم است. در نهایت لوله هواکش به رایزر هواکش متصل می شود.

لوله فاضلاب مختص سینک ظرفشویی را از لوله اصلی فاضلاب انشعاب گرفته و به محل مورد نظر برای نصب سینک ظرفشویی هدایت می کنیم.

لوله فاضلابی تخلیه سینک ظرفشویی باید در نهایت با فاصله 45 سانتی متری از کف زمین بالا بیاید، تا در ادامه سیفون سینک به آن متصل شود.

توجه داشته باشید سیفون کارگذاشته شده در زیر سینک ظرفشویی آشپزخانه مانع از انتشار بوی بد در آشپزخانه شده و به تخلیه بهتر آب های فاضلابی کمک می کند.

  • نحوه لوله کشی فاضلاب ماشین لباسشویی و ظرفشویی

سیستم لوله کشی فاضلاب ماشین لباسشویی و ظرفشویی تقریباً شبیه به هم هستند، اما هر کدام به یک خروجی مجزا نیاز دارند.

برای سیستم لوله کشی فاضلاب ماشین لباسشویی و ظرفشویی بر خلاف لوله کشی سینک ظرفشویی هیچ نیازی به استفاده از سیفون نیست.

بلکه می توان یک عدد لوله ونت یا هواکش را به لوله فاضلاب تخلیه هر کدام متصل نمود، این لوله در واقع نقش سیفون را برای لوله کشی فاضلاب ماشین لباسشویی و ظرفشویی ایفا می کند تا بوی بد چربی غذاها و یا بوی لباس ها در خانه پخش نشود.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه3

نکته مهمی که باید در هنگام اجرای لوله کشی فاضلاب ماشین ظرفشویی و لباسشویی رعایت کنید، توجه به شیب استاندارد لوله فاضلاب می باشد.

شیب مشخص و استاندارد لوله فاضلابی برای این تجهیزات 10 الی 15 سانتی متر می باشد، تا تخلیه آب از ماشین لباسشویی و ظرفشویی به راحتی صورت بگیرد.

برای اجرای لوله کشی فاضلاب ماشین لباسشویی و ظرفشویی دو عدد انشعاب از رایزر اصلی ساختمان می گیریم و تا محل مورد نظر برای نصب ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی متصل کنیم.

لوله فاضلابی مورد نظر برای ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی همانند لوله فاضلاب سینک باید در ارتفاع 40 الی 45 سانتی متر از کف زمین بالا بیاید.

در صورتی که امکان اجرای لوله فاضلاب جداگانه برای تخلیه ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی وجود نداشته باشد، می توانید از سیفون چند کاره کمک بگیرید.

این قطعه دارای چند راه ورودی آب می باشد که می توانید لوله خرطومی ماشین لباسشویی یا ظرفشویی را به آن وصل کرده و سیفون را در سر راه تخلیه خروجی فاضلاب قرار دهید.

 

قطر لوله فاضلاب آشپزخانه

پارامتر مهمی که باید در هنگام لوله کشی فاضلاب آشپزخانه به آن دقت داشته باشید، قطر لوله فاضلاب است.

قطر لوله فاضلاب آشپزخانه برای خروجی های سینک، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی در حالت استاندارد سایز 5 و بر اساس عرف سایز 6 فوکو می باشد.

همانطور که گفتیم دو جنس لوله پلیکا و لوله پوش فیت به دلیل کارنامه درخشان تر در کارایی خود، محبوبیت بیشتری هم در بین مصرف کنندگان دارند.

بنابراین اگر بخواهیم از لوله پوش فیت برای لوله کشی فاضلاب آشپزخانه کمک بگیریم، سایز 65 میلی متری این محصول برای ما ایده آل خواهد بود. اما در صورت انتخاب لوله پلیکا، سایز 60 میلی متری مناسب است.

در صورتی که انتخاب شما لوله پوش فیت است، حتماً برای آشنایی با روند لوله کشی با استفاده این لوله مقاله اجرای لوله کشی فاضلاب پوش فیت را مطالعه کنید.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه4

نقشه لوله کشی فاضلاب آشپزخانه

در این قسمت برای آشنایی بیشتر شما با طریقه لوله کشی فاضلاب آشپزخانه یک نمونه نقشه لوله کشی فاضلاب ساختمان را آورده ایم.

همانطور که ملاحظه می کنید، در این پلان آشپزخانه در سمت چپ واقع شده و لوله اصلی برای سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی منشعب شده است.

چنانچه مایلید نقشه های بیشتری را در خصوص روش لوله کشی فاضلاب و هواکش آشپزخانه بررسی کنید، بر روی لینک دانلود رایگان نقشه تاسیسات فاضلاب ساختمان بزنید.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه5

 

لوله کشی آب آشپزخانه

اجرای لوله کشی آب در آشپزخانه از اهمیت زیادی برخوردار است، تا آب سالم و بهداشتی به سهولت مورد استفاده ساکنین قرار بگیرد.

سیستم لوله کشی آب سرد و گرم در سه نقطه در داخل آشپزخانه مورد نیاز است:

  1. لوله آب سرد و گرم سینک ظرفشویی
  2. لوله آب سرد و گرم ماشین لباسشویی
  3. لوله آب سرد و گرم ماشین لباسشویی

تنوع روش های انتقال سیستم لوله کشی به آشپزخانه بسیار بیشتر از روش های لوله کشی فاضلاب در این مکان است.

ما می توانیم از هر کدام از روش های لوله کشی آب روکار، لوله کشی آب کلکتوری، لوله کشی آب زیر سقفی و لوله کشی آب توکار به روش کف خواب در آشپزخانه استفاده کنیم.

تنها یک استثناء وجود دارد، آن هم اینکه اگر آشپزخانه از نوع جزیره ای باشد، باز هم نمی توان روش لوله کشی آب سرد وگرم زیر سقفی را در آشپزخانه اجرا نمود.

مهمترین نکته ای که باید در زمان اجرای لوله کشی آب سرد و گرم آشپزخانه در نظر داشته باشید، جنس لوله آب انتخابی است.

با توجه به اینکه لوله های پلیمری تک لایه، سه لایه و پلیمر پنج لایه در توزیع آب شرب در ساختمان حرف اول را می زنند، پیشنهاد ما هم به شما انتخاب این جنس از لوله است.

اگر لوله آب آشپزخانه خود را از پلیمر پنج لایه انتخاب کنید، دست شما برای نوع لوله کشی نیز باز خواهد بود.

چون تنها لوله پنج لایه است که می تواند در روش های کلکتوری، زیر سقفی و روکار بهترین بازدهی را داشته باشد.

قطر لوله آب مورد نیاز برای اجرای لوله کشی آب سرد و گرم سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی پنج لایه 16 بوده و ارتفاع لوله از کف 55 تا 60 سانتی متر می باشد.

در انتها این لوله ها قرار است به شیر پیسوار و شلنگ پیسوار متصل شده به ورودی آب سرد و گرم سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی وصل شوند.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه6

  • لوله کشی آب سرد و گرم آشپزخانه به روش روکار

یکی از ساده ترین روش هایی که می توان از آن برای اجرای لوله کشی آب سرد و گرم برای سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی آشپزخانه استفاده کرد، لوله کشی آب روکار است.

در این روش کافیست یک انشعاب از رایزر آب در ساختمان گرفته و به هر کدام از محل های نصب تجهیزات متصل به آب در آشپزخانه هدایت کرد.

مزیت لوله کشی آب روکار این است که هر زمان قصد جابجایی تجهیزات متصل به آب در آشپزخانه را داشته باشیم، می توانیم لوله ها را به راحتی منشعب کرده و تغییر مسیر دهیم.

به منظور آشنایی با جدیدترین سیستم لوله کشی آب ساختمان کافیست لینک مقاله را لمس کنید.

  • لوله کشی آب سرد و گرم آشپزخانه به روش کلکتوری

چنانچه کل سیستم آب ساختمان به روش کلکتوری اجرا شده، لازم است یک کلکتور جداگانه برای سیستم آب سرد و گرم آشپزخانه در نظر گرفته و لوله ها را از کلکتور تا محل جایگذاری تجهیزات آبی هدایت کرد.

در این صورت امکان کنترل شدت جریان و فشار آب و حتی قطع و وصل کردن آب به راحتی صورت خواهد گرفت.

تجربه ثابت کرده که لوله کشی آب به روش کلکتوری با لوله پنج لایه مقاومت بالایی در برابر دمای زیاد آب گرم دارد.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه7

  • لوله کشی آب سرد و گرم آشپزخانه به روش زیر سقفی

در روش زیر سقفی لوله های آب سرد و گرم از نوع پنج لایه بوده و از سقف منشعب خواهند شد. سپس در ارتفاع مناسب به محل نصب سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی منتهی می شوند.

اگر میخواهید با تفاوت لوله کشی از سقف  با لوله کشی از کف اشنا شوید پیشنهاد میکنیم فیلم کوتاه زیر را مشاهده کنید.

 

 

نقشه لوله کشی آب آشپزخانه

تنها زمانی می توان ادعا کرد که سیستم لوله کشی آب یک ساختمان بدون هیچ ایرادی تعبیه شده است که تمام جزئیات کار بر روی نقشه پیاده شده باشد.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه8

شما تصویر نمونه ای از نقشه لوله کشی آب سرد و گرم ساختمان را در قسمت فوق می بینید که نحوه لوله کشی آب سرد و گرم آشپزخانه در قسمت راست تصویر مشخص است.

 

فیلم نحوه لوله کشی فاضلاب آشپزخانه

در فیلم زیر با نحوه لوله کشی فاضلاب آشپزخانه که توسط یکی از همکاران ما در گروه تاسیسات 24 ساعته انجام شده است بیشتر آشنا می شوید.

پیشنهاد میکنم دیدن آن را از دست ندهید.

 

حرف آخر...

لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه اگر اصولی اجرا شود، می تواند آسایش ساکنین را تضمین کند. در مقابل اگر کوچکترین خطایی در اجرای آن روی دهد، آن وقت است که مشکلات فراوان ایجاد می شوند.

از بالا زدن چاه تخلیه ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی گرفته تا کمبود فشار آب در محل های نصب این وسایل.

به همین دلیل ما به شما توصیه می کنیم حتماً از مجری لوله کش متخصص و با تجربه در این امر کمک بگیرید.

آموزش نحوه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه9

لازم به ذکر است که یکی از خدمات ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته اجرای لوله کشی آب و لوله کشی فاضلاب در تمامی ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری می باشد.

بنابراین اگر شما هم برای اجرای لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه خود نیاز به مشاوره و بازدید رایگان دارید، همین الان با ما تماس بگیرید و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید.

فیلم نمونه لوله کشی آب و فاضلاب آشپزخانه - کارفرما جناب آقای مهندس ترابیان

 

نظر جناب آقای مهندس ترابیان در استفاده از خدمات مجموعه تاسیسات 24 ساعته

 

منابع انگلیسی:

منبع 1 منبع 2

اشتراک گذاری این صفحه