در این مطلب قصد داریم تا در خصوص استرس در شغل لوله کشی و راه های برخورد با آن برای فعالان یا علاقه مندان به حوزه لوله کشی صحبت کنیم.
این حقیقت بر هیچ کس پوشیده نیست که لوله کشی یک شغل بسیار پر استرس است، این حرف را نه تنها افراد تازه کار، بلکه لوله کش های حرفه ای و قدیمی نیز تایید می کنند.
محدودیت زمانی، حجم بالای کار، رقبایی که همیشه منتظر هستند پروژه لوله کشی شما را از آن خود کنند و خطرات جانی احتمالی موجود در محیط کار، تنها گوشه ای از نگرانی هایی هستند، که می توانند باعث ایجاد استرس در شغل لوله کشی شوند.
ما در مطالب قبلی خطرات و بیماری های شغل لوله کشی را بررسی کردیم، بنابراین بسیار ضروریست که موضوع استرس در این شغل را نیز بررسی کرده و در نهایت راه های برخورد با آن را بیان کنیم.
چنانچه تمایل دارید با دیگر نقاط قوت و ضعف در شغل لوله کشی آشنا شوید، بر روی نام مقاله بزنید.
چرا لوله کشی شغل پر استرسی است؟
در قسمت مقدمه تا حدودی به این سوال جواب دادیم، اما در این قسمت قصد داریم جواب این سوال که آیا لوله کشی شغل پر استرسی است؟ را از زبان خود مجریان لوله کش بدهیم.
به همین دلیل این سوال را از تعدادی مجری لوله کش قدیمی و جدید پرسیده ایم، در ادامه پاسخ آن ها را خواهید خواند:
«زمانی که مشتری زنگ می زند لوله آب خانه ترکیده، من باید به سرعت خود را به محل پروژه رسانده و در کمترین زمان ممکن محل اصلی ترکیدگی لوله آب را پیدا کرده و جریان آب را قطع کنم.
این کار تقریباً شبیه وظیفه یک جراح در اتاق عمل و با همان مقدار استرس است، که بیمار دچار خونریزی شده و مرگ و زندگی بیمار به دست پزشک است، که محل خونریزی را زود پیدا کرده و خونریزی را متوقف بکند یا خیر.»
«من در یک شرکت لوله کشی اینترنتی مشغول به کار هستم، زمانی که پروژه ای را قبول می کنم، باید در کمتر از 15 دقیقه تمام ابزار لوله کشی مناسب با آن پروژه را آماده کنم.
سپس با سرعت خود را به سر پروژه ای برسانم که اطلاعات محدودی از میزان خرابی و سطح سرویس مورد نیاز دارم، اگر شما در چنین شرایطی باشید، مضطرب نمی شوید؟»
«ساعات کاری شما در شغل لوله کشی بالا و نامشخص است، شما باید بعد از درخواست مشتری به سرعت خود را در محل حاضر کنید، در حالی که سطح ترافیک داخل شهر بسیار بالاست.
علاوه بر این باید با مشتریانی برخورد کنید، که برخی از آن ها تلاش شما را در رفع مشکل لوله کشی نادیده گرفته و فقط سعی دارند از شما تخفیف بگیرند یا ایرادات بی اساس از نتیجه کار می گیرند.
تمام این مشکلات باعث می شود هر روزه با استرس های مختلفی در شغل لوله کشی مواجه شوم.»
«من در حدود 10 سال است که در زمینه شغل لوله کشی فعالیت می کنم، با این حال هنوز هم این استرس و نگرانی دارم، که آیا کار خود را به خوبی انجام داده ام یا خیر؟
با اینکه مطمئنم بهترین خدمات را به مشتری ارائه داده ام، ولی باز هم این استرس من را رها نمی کند.»
«بله، من همیشه در شغل لوله کشی استرس دارم، از اینکه نکند اتصالات لوله هایی که من نصب کردم، باز شوند یا وقتی هیچ کس در خانه نیست، آب تمام خانه مشتری را پر کند.
اما در چنین مواقعی همیشه حرف یک مجری لوله کش قدیمی را در ذهنم مرور می کنم، که می گفت: ما پزشک نیستیم و قرار نیست هیچ کس به خاطر اشتباهات ما در لوله کشی بمیرد.»
مقاله یک لوله کش دقیقاً چه کاری انجام می دهد؟ را مطالعه کنید تا بدانید یک مجری لوله کش چه وظایفی دارد.
انواع استرس در شغل لوله کشی
تا این قسمت حرف های مجریان لوله کش در خصوص وجود استرس در این شغل را با هم شنیدیم، همانطور که ملاحظه کردید، تمام مجریان فقط بر جنبه منفی استرس اشاره داشتند.
در حالی که نه تنها در شغل لوله کشی، بلکه در تمام زمینه های زندگی فردی، اجتماعی و حتی عاطفی دو نوع استرس وجود دارد: استرس مثبت یا خوب یا مفید و استرس منفی یا بد یا مضر.
- استرس منفی
استرس منفی (DISTRESS) شکلی از نگرانی است که وقتی فرد خود را در مواجه با شرایطی می بیند، که توان کنترل، تغییر و مقابله با آن را ندارد، حس می کند.
در چنین شرایطی فرد افکار منفی زیادی مانند ترس داشته و رفتارهای خاصی همچون شب بیداری، کاهش وزن، اختلالات خلقی و کاهش تمرکز را از خود نشان می دهد.
استرس منفی معمولاً طولانی مدت است و می تواند ریتم زندگی طبیعی فرد را مختل کند. در ادامه اگر هر چه سریع تر رفع نشود، می تواند باعث بیماری های روحی مثل افسردگی و مشکلات جسمی از قبیل سکته قلبی شود.
از جمله نمونه های استرس منفی در شغل لوله کشی می توان به اخراج از محل کار در صورت فعالیت در یک شرکت تاسیساتی، شکایت کارفرما از نحوه انجام کار و شکست مالی اشاره کرد.
به همراه داشتن استرس منفی در شغل لوله کشی نه تنها باعث رشد مثبت در کار نمی شود، بلکه افت شدید موفقیت های شغلی را در پی دارد. پس تا می توانید از این نوع استرس دوری کنید.
- استرس مثبت
استرس مثبت (EUSSTRES) درست نقطه مقابل استرس منفی یا بد قرار می گیرد، این نوع استرس به فرد کمک می کند بیشتر بیاموزد، رشد کند و قوی تر شود.
استرس مثبت به ندرت در فرد ایجاد می شود، ماندگاری کوتاهی داشته و فرد را وادار به انجام کار مثبتی می کند. تمام این احساسات در مجموع موجب تقویت فرد شده و از او انسان بهتری می سازد.
با توجه به این توضیحات کاملاً مشخص می شود که استرس مثبت نه تنها بد نیست، بلکه برای رشد و ترقی انسان در زندگی شغلی، عاطفی و اجتماعی بسیار لازم و ضروریست.
به طور مثال فرض کنید شما به عنوان مجری لوله کش استرس مثبت ندارید، در این صورت به احتمال زیاد دیر بر سر پروژه حاضر می شوید، در روند کار خود سهل انگاری کرده و اگر به همین شکل به کار کردن ادامه دهید، صد در صد شغل خود را از دست می دهید.
از جمله نمونه های استرس مثبت در شغل لوله کشی می توانیم به تعدادی از صحبت های مجریان لوله کشی که در قسمت فوق گفتیم، اشاره کنیم.
به عنوان مثال فرض کنید مجری لوله کش در خصوص نحوه اتصال لوله ها استرس مثبت نداشته باشد، در این صورت چه اتفاقی می افتد؟ در کوتاه ترین زمان ممکن لوله ها از هم جدا شده و فاجعه بزرگی رخ خواهد داد.
اما صحبت مجری لوله کشی که می گفتند، حتی بعد از 10 سال سابقه در این شغل و اطمینان از صحت کار خود باز هم استرس دارند، نمونه ای از استرس منفی و وسواس گونه است.
از نظر متخصصین این نوع استرس نیاز به بررسی های بیشتر داشته و شاید لازم باشد فرد به پزشک روانشناس مراجعه کند تا بتواند استرس منفی خود در شغل لوله کشی را به استری مثبت تبدیل کند.
این در حالی است که استرس مثبت در شغل لوله کشی باعث پیشرفت شغلی در لوله کشی خواهد شد.
راه های برخورد با استرس در شغل لوله کشی
در این قسمت راهکارهایی را با شما به اشتراک می گذاریم که می توانید با کمک آن ها استرس منفی در شغل لوله کشی را به استرس مثبت تبدیل کنید، به نحوی که به بهترین شکل استرس خود در این شغل را کنترل کنید:
- روزتان را با برنامه ریزی شروع کنید.
مهمترین عاملی که باعث ایجاد استرس در شغل لوله کشی می شود، نگرانی بابت دیر رسیدن بر سر کار یا پروژه مورد نظر به دلایل مختلف از جمله ترافیک، گرفتاری های زندگی شخصی، خواب ماندن و حجم بالای سفارشات است.
تنها راهکاری که می تواند از بروز استرس منفی در چنین شرایطی پیشگیری کند، در نظر گرفتن یک برنامه ریزی دقیق برای انجام تمام وظایف و مسئولیت های جاری خود در طول روز می باشد.
برای اینکه این نوع برنامه ریزی مفید باشد، حتماً باید بر روی پارامترهایی از قبیل خوش قولی، احساس مسئولیت و تنظیم ساعت خواب خود دقت کنید.
برای آشنایی با راهکارهای جذب مشتری بیشتر، به شما پیشنهاد می کنیم به مقاله راه های بازاریابی و فعالیت در حوزه لوله کشی مراجعه کنید.
- از بحث و جدل دوری کنید.
بحث و جدل می تواند آسیب های زیادی را به سلامتی روحی و جسمی شما وارد کند، بنابراین اگر در یک مجموعه و با تعدادی همکار مشغول به کار لوله کشی هستید، از هرگونه بحث و جدل با همکاران دوری کنید.
مثلاً در موقعیت هایی که صحبت از سیاست و مذهب می شود، خود را کنار کشیده و سعی نکنید نظرات شخصی خود را به دیگران القا کنید.
یا اگر یکی از همکاران شما کار خود را به خوبی انجام نمی دهد، به جای بحث کردن با او مشکل را با سرپرست خود در میان بگذارید یا از آن چشم پوش کنید.
این نوع طرز برخورد را حتی با مشتریان خود نیز داشته باشید. اگر مشتری از نحوه کار شما ناراضی است، به جای بحث کردن و عصبی شدن، حق را به مشتری داده و سعی کنید در کمال آرامش و خونسردی روال پروژه رو توضیح دهید.
در نهایت اگر ایشان مجاب نشدند، می توانید نارضایتی مشتری را به سرپرست خود اطلاع دهید و مطمئن باشید اگر شما در کار خود کوتاهی نکرده باشید، هیچ مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد.
- منظم باشید.
حتی اگر به طور طبیعی شخصتی بی نظم دارید، سعی کنید بر منظم بودن در شغل لوله کشی تمرکز داشته باشید.
این نوع نظم شامل مرتب نگه داشتن لوازم کار، آراستگی ظاهری، خوش قولی و تعهد پذیری در این شغل می شود.
در این صورت به جای اینکه در دقیقه نود و با کلی استرس و ظاهری ناآرام بر سر پروژه ها حاضر شوید و ساعت های طولانی به دنبال ابزار لوله کشی خود بگردید، سر وقت و با آرامش کار خود را به اتمام خواهید رساند.
برای بررسی پاسخ این سوال که آیا تاسیساتی و لوله کش پول زیادی به دست می آورد؟ بر روی لینک آن بزنید.
- چندین پروژه لوله کشی را با هم قبول نکنید.
هر چند متاسفانه کم نیستند مجریان لوله کشی که چندین پروژه را با هم قبول می کنند، اما شما از این کار اجتناب کنید، در غیر این صورت مطمئن باشید با استرس منفی در این شغل مواجه خواهید شد.
به جای اینکه چندین پروژه را انتخاب کنید، یک پروژه را قبول کرده و همان را در بهترین حالت ممکن و با کیفیت بالا انجام دهید.
آشنایی با راههای پیشگیری از خطرات شغل لوله کشی می تواند نقش موثری در کاهش استرس های این شغل داشته باشد، برای این منظور پیشنهاد می کنیم مقاله 10 روش برای حفظ امنیت و سلامت در شغل لوله کشی را مطالعه کنید.
- مهارت های خود در شغل لوله کشی را افزایش دهید.
یکی از مهمترین عواملی که می تواند باعث استرس منفی شما در شغل لوله کشی شود، عدم اطمینان از قابلیت های خود در این شغل به دلیل مهارت های محدودتان است.
در مقابل اگر مهارت های لوله کشی خود را دائما رشد و ارتقا دهید، اعتماد به نفس شما افزایش پیدا کرده و استرس شما به همان نسبت کاهش پیدا می کند.
با مطالعه دانشگاه های رشته تاسیسات می توانید مسیر بهتری برای افزایش مهارت های خود در شغل لوله کشی پیدا کنید.
جمع بندی:
با وجود اینکه وجود استرس در شغل لوله کشی بر هیچ کس پوشیده نیست، اما با توجه به توضیحاتی که دادیم دقیقاً معلوم می شود که وجود استرس مثبت در این شغل نه تنها برای مجری مضر نیست، بلکه تاثیرات مثبتی نیز در پی دارد.
مواردی همچون خوش قولی، دقت در اجرای پروژه، نظم، تعهد، خوشرویی، کیفیت بالای خروجی کار و بهبود مهارت های شغلی از جمله نمونه های بارز اثرات مثبت استرس در شغل لوله کشی هستند.
در مقابل استرس منفی و وسواس گونه، ترس و نگرانی های بی مورد هیچ نتیجه مثبتی در رشد و بهبود شغل لوله کشی نداشته و حتی باعث بیماری های جسمی و روحی فرد در این شغل می شود.
بنابراین اولاً نوع استرس خود در شغل لوله کشی را شناسایی کرده و در صورت داشتن استرس مثبت آن را پرورش دهید.
دوماً اگر استرس شما در این شغل از نوع منفی است، با پزشک در میان بگذارید، تا قبل از اینکه قوای بدنی و ذهنی شما را کاهش دهد، آن را ریشه یابی و حل کنید.
در انتها برای شما مجریان لوله کش پیشنهاد ویژه ای داریم، اگر مایل هستید کار در محیطی آرام و بدون استرس را تجربه کنید، پیشنهاد ما به شما پیوستن به مجموعه تاسیسات 24 ساعته است.
این شرکت با در نظر گرفتن دوره های آموزشی مختلف برای بهبود مهارت های مجریان خود، برنامه ریزی دقیق شغلی و رسیدگی به امور مجریان، تلاش می کند فضای شغلی مثبت و لذت بخشی را برای ایشان فراهم آورد.
برای همکاری با مجموعه تاسیسات 24 ساعته کافیست همین الان فرم همکاری تکنسین را پر کنید.
دعوت به همکاری
اگر تاسیساتی حرفهای هستید، جهت همکاری با ما کلیک کنید.
منابع انگلیسی: