به منظور تکمیل مطلب معرفی شغل لوله کشی قصد داریم تا خطرات و بیماری های شغل لوله کشی را نیز بررسی کنیم.
یکی از مهمترین اقداماتی که هر مجری لوله کش باید در هنگام اجرای پروژه مد نظر داشته باشد، حفظ امنیت و سلامت خود و دیگران است.
مسئله ای که شاید در ابتدا برای بسیاری از افراد مهم نباشد، اما لازم است بدانید شغل لوله کشی از جمله مشاغل پر خطر است.
از جمله آسیب هایی که ممکن است به مجری لوله کش وارد می شود می توان به برق و گاز گرفتگی، سر و صدای زیاد، گرما، سرما و رطوبت بالا، بیماری های پوستی، خطرات کار با ابزار لوله کشی مختلف، افتادن و سقوط از ارتفاع اشاره کرد.
حتی برخی معتقدند استرس بالا نیز در این شغل باعث بیماری فرد می شود، به همین دلیل مطلب استرس در شغل لوله کشی و 5 راه برخورد با آن را برای شما گردآوری کرده ایم.
لوله کش بودن چقدر خطرناک است؟
خطرات شغل لوله کشی برای همه آشکار نیست، به حدی که برای بسیاری از افراد شغل لوله کشی تنها به رفع نشتی لوله ترکیده، باز کردن لوله فاضلاب گرفته یا تعمیر شیر آب خراب محدود می شود.
به همین دلیل این سری افراد فکر می کنند، لوله کشی یک فعالیت بسیار کم خطر است و هیچ موضوع خطرناکی نیست که جان یک مجری لوله کش را تهدید کند.
در حالی که بر اساس گزارشات بین المللی اروپا، لوله کشی در مقایسه با سایر مشاغل دارای بالاترین سطح از خطر و مصدومیت می باشد.
اگر هنوز هم به این گزارشات شک دارید، می توانید نگاهی به بریده های روزنامه های حوادث بیاندازید:
لوله کشی که بر اثر گاز گرفتگی فاضلاب درگذشت، فوت یک لوله کش بر اثر فرو ریختن چاه، سوختگی دو لوله کش بر اثر انفجار لوله های گاز، برق گرفتگی یک مجری لوله کش در زمان نصب ماشین لباسشویی و...
تمام این ها نمونه های واقعی از ده ها و یا شاید صدها لوله کشی باشند، که بر اثر خطرات موجود در محیط کاری خود آسیب دیده اند و حتی فوت کرده اند.
بنابراین میزان خطرات شغل لوله کشی می تواند از یک سوختگی ساده دست با اتو لوله کشی آغاز شده و در شرایط بسیار وخیم تر به مرگ در اثر تنفس گازهای سمی یا افتادن از ارتفاع ختم شود.
البته هدف ما از بیان نمونه های آسیب دیده در شغل لوله کشی و ذکر خطرات موجود در این شغل، این نیست که شما را به عنوان مجریان لوله کش را به اضطراب بیاندازیم.
بلکه قصد نهایی ما این است که شما را از آسیب های احتمالی در این شغل آگاه کرده و لزوم توجه به نکات ایمنی و سلامت در هنگام اجرای پروژه های لوله کشی را گوشزد کنیم.
مضرات شغل لوله کشی چیست؟
مضرات شغل لوله کشی برای افراد حرفه ای و سابقه دار در این شغل پوشیده نیست. اگر پای صحبت های ایشان بنشینید، متوجه خواهید شد که اکثر آن ها بعد از سال ها فعالیت در شغل لوله کشی به انواع بیماری های مفصلی دچار شده اند.
برخی دچار زانو درد و پا درد هستند و برخی دیگر از درد پشت رنج می برند. در حالی که اگر توصیه های ایمنی و سلامتی شغل خود را جدی می گرفتند، حتماً الان در شرایط بدنی بهتری بودند.
در این قسمت به چند مورد از آسیب های جدی در زمینه شغل لوله کشی اشاره می کنیم، که آگاهی از آن ها می تواند از بروز این چنین خطرات و آسیب ها به لوله کش پیشگیری کند:
- کار در ارتفاع
بیشترین درصد آسیب های وارده به مجریان لوله کش در زمان کار در ارتفاع رخ می دهد، در حالی که کار در ارتفاع نیازمند در نظر گرفتن شرایط ایمنی کار همچون پوشیدن کلاه ایمنی، شرایط آب و هوایی مناسب و بررسی های مداوم شرایط مجری است.
- کار در فضاهای محدود
متاسفانه، بدترین آسیب ها به مجری لوله کش زمانی وارد می شود که در فضایی محدود مشغول کار است.
مکان های بسته همچون موتورخانه ها، چاه فاضلاب، لوله های هواکش و غیره که درصد کمی از اکسیژن را دریافت می کنند، می توانند تنفس مجری لوله کش را به شماره بیاندازند.
- حرکات مداوم و تکراری
صدمات حاصل از حرکات مداوم مشکلاتی هستند، که اگر مجری لوله کش کار تکراری را برای مدت طولانی انجام می دهد، وارد می شوند.
این سری صدمات در دراز مدت خود را نشان می دهند و معمولاً دیر تشخیص داده می شوند. بعضی از رایج ترین صدماتی که ممکن از به دلیل حرکات مداوم به مجری لوله کش وارد شوند، عبارتند از:
- درد شانه، گردن و کمر
- گرفتگی عضلات
- آسیب به دیسک کمر
برای پیشگیری از این سری مشکلات به مجریان لوله کش توصیه می کنیم یک فعالیت بدنی تکراری سخت را در مدت طولانی انجام نداده و به طور منظم ورزش کنند.
- آسیب های وارده از ابزار لوله کشی
بسیاری از ابزاری که امروزه مجریان لوله کش مورد استفاده قرار می دهند، پرقدرت تر از نمونه ابزارهای لوله کشی قدیمی هستند.
با این حال میزان ریسک و خطر این سری ابزارآلات نیز با گذر زمان بیشتر شده است، تا حدی که برخی ابزار دستی لوله کشی می توانند باعث صدماتی از قبیل شکستگی مفاصل و بریدگی دست و پا شوند.
- احتمال آسیب دیدگی در محل کار
فرقی نمی کند که شما به عنوان مجری لوله کش برای پروژه شهری بزرگ کار لوله کشی را انجام می دهید یا در یک محیط کار کوچک مشغول به کار هستید.
در هر دو حالت خطرات مختلفی وجود دارند که می توانند سلامتی شما را تهدید کنند.
از جمله این خطرات عبارتند از:
- اگر در هنگام اجرای لوله کشی به طور نامناسب خم شوید، جسم سنگینی را بلند یا حمل کنید، این احتمال وجود دارد که زانوها، کمر و سایر عضلات شما آسیب ببینند.
- کار در محیط های تنگ و باریک فشار زیادی را به سیستم بدنی شما وارد می کند.
- بالا رفتن از نردبان، سکوی بلند یا حرکت بر روی سطوح لغزنده و مرطوب می تواند باعث لیز خوردن یا سقوط کردن شما از ارتفاع شود.
- در هنگام کار در داخل چاه مراقب فرو ریختن لبه های چاه باشید، در غیر این صورت ممکن است خطر مرگ شما را تهدید کند.
- معمولاً در پروژه های بزرگ تیم های مختلف ساختمانی در حال انجام کار هستند، همین مسئله سر و صدای زیادی را ایجاد کرده و ممکن است به بر روی شنوایی مجری لوله کش تاثیر منفی بگذارد.
- خطرات ناشی از مواد شیمیایی
یک مجری لوله کش ممکن است روزانه در معرض خطرات مواد شیمیایی سمی و سرطان زا قرار داشته باشد. این سری مواد می توانند باعث آسیب های تنفسی شدید به مجری لوله کش شوند.
بنابراین بسیار مهم است که چشم ها، صورت و شش های خود را در برابر موادی همچون دی اکسید سلفور، محلول های لوله بازکنی، سرب، حلال ها و مخصوصاً آزبست یا پنبه نسوز حفظ کنید.
- کار با لوله های فاضلابی
یکی از منابع مهم و بزرگ انواع میکروب و آلودگی لوله های فاضلابی و تجهیزاتی مانند انواع توالت و سیستم فاضلاب سرویس بهداشتی است، که با فاضلاب سر و کار دارند.
از جمله بیماری هایی که یک مجری لوله کش ممکن است در صورت مجاورت با مواد فاضلابی به آن ها مبتلا شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت معده
- انواع هپاتیت
- اسهال خونی
- ورم روده
- ورم مغز
- حصبه
- مواد قابل اشتعال زا و سیم های برق
مواد قابل احتراق و برق از جمله دو عامل مهم و تهدید کننده برای سلامتی مجریان لوله کش هستند.
برای جلوگیری از بروز خطر آتش سوزی و برق گرفتگی در هنگام اجرای لوله کشی ساختمان حتماً در محیط های کاری زیر بیشتر مراقب سلامتی خود باشید:
- مواد قابل اشتعال
- خطوط گازرسانی
- کابل های برق
- لوله های بخار
- بویلرها
- آب داغ
آیا لوله کش ها زیاد بیمار می شوند؟
در پایان بد نیست به این سوال پاسخ دهیم که آیا لوله کش ها زیاد بیمار می شوند؟ پاسخ این سوال را می توانیم با توجه به مطالب گفته شده در این مطلب به راحتی پیدا کنیم.
بله، همانطور که گفتیم مجری لوله کش در معرض آسیب های بدنی مختلف قرار دارد، که می تواند باعث بیماری فرد شده و حتی جان وی را به خطر بیاندازد.
اما با این وجود توصیه ها و نکات فراوانی نیز وجود دارند، که توجه به آن ها می تواند از بیمار شدن مجری لوله کش پیشگیری کرده و سلامتی و امنیت او را حفظ کند.
اگر دوست دارید با از این توصیه ها مطلع شوید به شما پیشنهاد می کنیم مطالعه مطلب 10 روش برای حفظ امنیت و سلامت در شغل لوله کشی را از دست ندهید.
توجه داشته باشید که ما در قسمت فوق تنها به 30 درصد از کل آسیب ها و بیماری هایی که می توانند یک مجری لوله کش را تهدید کنند، اشاره کردیم.
در حالیکه مجریان لوله کش در معرض خطرات بیشماری هستند، که بسیاری از آن ها به یک باره اتفاق افتاده و شاید هرگز تشخیص داده نشود.
بنابراین مهمترین رکن در هنگام اجرای پروژه های مرتبط با شغل لوله کشی حفظ امنیت خودتان است.
شما هم می خواهید بدانید آیا تاسیساتی و لوله کش پول زیادی به دست می آورد؟ کافیست لینک مربوطه را لمس کنید.
خطرات و بیماری های شغل لوله کشی
اگر بخواهیم با توجه به مطالبی که تا این قسمت گفتیم، خطرات و بیماری های شغل لوله کشی را عنوان کنیم، می توانیم این موارد را به صورت لیست وار اینگونه بگوییم:
- سقوط از ارتفاع
- برق گرفتگی و سوختگی
- احتمال بریدن دست و پا
- مسمومیت های باکتریایی و میکروبی
- مشکلات تنفسی، ریوی و آلرژتیک
- شکستگی استخوان ها و دررفتگی مفاصل
- گرفتگی عضلات و رماتیسم مفصلی
- بیماری های عفونی و پوستی
- آسیب به پرده گوش و ناشنوایی
برای اینکه احتمال بیمار شدن و آسیب دیدن در شغل لوله کشی را کاهش دهید، حتماً توصیه های زیر را مد نظر داشته باشید:
- قبل از اقدام به کار عملی در اجرای لوله کشی، حتماً شرایط محیطی را مد نظر داشته و بررسی های لازم را انجام دهید.
- پوشیدن لباس های ایمنی و مخصوص کار لوله کشی را پشت گوش نیاندازید. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص مقاله تاسیساتی ها چه می پوشند؟ را از دست ندهید.
- از ابزار لوله کشی مناسب و مطمئن در هنگام کار استفاده کنید.
- اگر برای اجرای یک پروژه لوله کشی نیاز به کمک داشتید، حتماً از دستیار لوله کش کمک بگیرید.
علاوه بر این در هنگام کار با مواد و لوله های فاضلابی به نکات زیر دقت کنید:
- قبل از خوردن، نوشیدن و حتی دوش گرفتن، دست های خود را به خوبی با مواد صابونی بشویید.
- با دست های آلوده صورت خود را لمس نکرده و اگر در بدن خود زخم روباز دارید، آن را قبل از کار بانداژ کنید.
- از چکمه ها و دست کش های کار ضد آب استفاده کنید.
- محل غذا خوردن و استراحت خود را در مکانی به دور از پروژه انتخاب کرده و حتماً لباس های کار خود را در کیسه پلاستیکی جداگانه مهر و موم کنید.
به این موضوع نیز توجه داشته باشید که اگر شما به عنوان مجری لوله کش می خواهید دائماً بیمار نشده و طول عمر طولانی داشته باشید، باید در کنار اصول و نکات گفته شده، ورزش منظم و تغذیه سالم را الگوی زندگی خود قرار دهید.
در این صورت به شما قول می دهیم شغل لوله کشی نه تنها برای شما خطرناک نیست و باعث بیماری شما نمی شود، بلکه تبدیل به یک شغل لذت بخش و پر درآمد نیز خواهد شد.
کلام آخر...
در کنار تمام نقاط قوت و ضعف شغل لوله کشی نمی توان از خطرات و بیماری های تهدید کننده مجری لوله کش به سادگی گذشت.
بنابراین ما لازم دانستیم تا با نگاهی واقع بینانه خطرات این شغل را در این مطلب موشکافی کنیم، با این هدف که سطح هوشیاری شما به عنوان مجری لوله کش نسبت به این آسیب ها و بیماری ها بیشتر شود، تا مراقبت های لازم را از خود به عمل آورید.
در انتها لازم به ذکر است که استخدام و همکاری با مجریان لوله کش با تجربه و آگاه جزو افتخارات مجموعه تاسیسات 24 ساعته به شمار می آید.
بنابراین چنانچه شما نیز مایل به همکاری با این مجموعه هستید، می توانید همین الان فرم همکاری تکنسین را پر و ارسال کنید.
دعوت به همکاری
اگر تاسیساتی حرفهای هستید، جهت همکاری با ما کلیک کنید.
منابع انگلیسی: