چنانچه شما نیز با مشکل رطوبت در ساختمان خود مواجه هستید، با ما همراه باشید، زیرا قصد داریم در خصوص عوارض خانه مرطوب توضیحاتی را ارائه دهیم.

 

حتماً به خاطر دارید که بیشتر خانه ها در زمان های گذشته دارای رطوب و نم فراوان بودند، به خصوص این مشکل بیشتر در طبقات پایین ساختمان، مانند زیر زمین مشاهده می شد.

امروزه هم با وجود توسعه ساخت و ساز و تغییر چشمگیر طراحی ساختمان ها به نسبت گذشته، باز هم شاهد وجود رطوبت در خانه ها هستیم.

از آنجا که خانه نم دار تاثیرات مضر زیادی بر روی سلامتی ساکنین ساختمان و خود سازه دارد، ما در ادامه این مطلب بیشتر در خصوص عوارض خانه مرطوب توضیح می دهیم.

 

منشا رطوبت خانه

شاید در اولین قدم بررسی این موضوع این سوال برای شما مطرح شود، که اصولاً منشا رطوبت خانه از کجاست و چه اتفاقی می افتند که دیوارها، سقف و حتی کف خانه نم دار و مرطوب می شود؟

به همین دلیل ابتدا بهتر است دلایل ایجاد رطوبت در ساختمان را بیان کنیم:

  • نشتی از لوله های آب و فاضلاب ساختمان

جالب است بدانید، یکی از رایج ترین دلایل تشکیل رطوبت در ساختمان نشتی از سیستم لوله کشی آب و فاضلاب در منزل است.

مهمتر اینکه موضوعی که سبب زیاد شدن حجم رطوبت در چنین شرایطی می شود، ناشناخته بودن محل اصلی نشتی است.

یعنی ممکن است آب یا فاضلاب مدت ها در لوله های داخل ساختمان نشتی کند.

ولی چون در اکثر موارد لوله کشی ها به صورت توکار هستند، به خصوص در مورد لوله کشی فاضلاب ساختمان امکان تشخیص سریع نشتی برای ساکنین ممکن نیست.

به همین دلیل روز به روز بر حجم رطوب و نم منزل افزوده می شود، تا حدی که با نشانه های نشتی در لوله کشی ساختمان، همچون زردی کچ یا رنگ دیوار، برآمدگی کاغذ دیواری و بوی نم در محیط خود را نشان می دهد.

معمولاً عوامل متعددی سبب نشتی لوله ها در ساختمان می شوند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از بین رفتن اتصالات یا فیتینگ لوله ها
  • بالا بودن فشار آب و ترکیدن لوله
  • گرفتگی لوله های فاضلاب 
  • وارد شدن ضربه به لوله ها

عوارض خانه مرطوب 1

  • تجمع بخار در منزل

یکی دیگر از منشاهای تشکیل رطوبت در منزل این است، که روزانه حجم زیادی از بخار در ساختمان تولید می شود و هیچ راه هواکشی برای خروج آن وجود ندارد.

در نتیجه میزان زیادی رطوبت به دلیل تجمع بخارها بر روی دیوار و سقف منزل تشکیل می شوند.

دلایل بسیاری می توانند باعث تشکیل بخار در ساختمان شود، که از آن جمله می توان به عدم هواکش مناسب ساختمان به خصوص در محل هایی همچون سرویس بهداشتی و آشپزخانه اشاره کرد.

در صورتی که برای رفع بخارات و جلوگیری از نم زدگی در ساختمان خود نیاز به خریداری هواکش دارید، روی لینکخرید هواکش از دیجی کالا بزنید.

همچنین عامل مهم دیگر، یعنی عدم عایق بندی مناسب کف ساختمان را نمی توان نادید گرفت. همانطور که می دانید در فصول گرم سال، آب با برخورد به مصالح ساختمانی بخار می شود.

زیرا مصالح ساختمانی در کف سازه از هوای بیرون خنک تر هستند و همین موضوع سبب ایجاد فرآیند میعان یا تشکیل بخار آب در کف خانه می شود.

در نتیجه چنانچه از مصالح و یا عایق کاری مناسب در ساختمان سازی استفاده نشده باشد، این حجم از بخار آب به مرور زمان به دیوارها نفوذ کرده و سبب نم زدن آن ها می شوند.

  • عدم نصب سیستم جمع آوری آب باران

امروزه سیستم فاضلاب ساختمان مجهز به یک سری لوله کشی های خاص به منظور جمع آوری آب باران در ساختمان به نام لوله کشی آب باران هستند.

این سیستم در فصول پر بارش، آب باران را از طریق لوله کشی خود جمع کرده و به چاه فاضلاب خارج از ساختمان هدایت می کنند.

حال تصور کنید که خانه ای دارای این سیستم نباشد، با حجم زیادی از آب باران مواجه می شود که در طی سال های متوالی سبب نم زدن سقف و دیوارها می شوند.

  • از بین رفتن عایق رطوبتی سقف منزل

اصلی ترین هدف استفاده از لایه های عایق ایزوگام بر روی پشت بام، منازل مبازه با ورود رطوبت آب باران و برف بر روی سقف و دیوارهای داخلی ساختمان است.

در غیر این صورت نم زدن دیوار و سقف غیر اجتناب است و حتی در صورت آسیب دیدن جزئی لایه ایزوگام نیز باید شاهد نم زدن سقف باشیم.

 

عوارض خانه مرطوب بر روی سلامتی ساکنین

توجه داشته باشید که وجود رطوبت در خانه یکی از فاکتورهای مهم در حفظ کیفیت هوا محسوب می شود، اما بالا بودن میزان رطوبت از حد مشخصی تاثیر منفی زیادی در سلامتی افراد دارد.

یکی از بزرگترین عوارض خانه مرطوب بر روی تنفس افراد ساکن در ساختمان است.

به این صورت که وجود رطوبت در ساختمان سبب مشکلات تنفسی از قبیل: تنگی نفس، حساسیت های تنفسی، سرفه و خس خس سینه برای افراد ساکن در محل می شود.

همچنین وقتی رطوبت بیش از حد بالا باشد، عرق بدن نمی تواند به سرعت خارج شود و در نتیجه مکانیسم طبیعی سیستم بدنی دچار مشکل می شود.

یکی دیگر از عوارض خانه مرطوب در زمینه ابتلای افراد به دردهای رماتیسمی است و این احتمال وجود دارد که اثرات آن تا آخر عمر همراه آن ها باشد.

عوارض خانه مرطوب 2

عوارض خانه مرطوب بر روی محیط زندگی

علاوه بر ساکنین، محیط زندگی و خانه نیز تحت تاثیر مستقیم حجم زیاد رطوبت قرار می گیرند. از جمله:

  • تشکیل قارچ در خانه

همانطور که می دانید قارچ ها دوستدار محیط های مرطوب برای رشد و تکثیر هستند و خانه ای که رطوبت آن به اندازه 50 درصد است، احتمال تجمع قارچ در آن جا به خصوص در گوشه و کنار دیوارها بسیار بیشتر است.

  • ورود حشرات به خانه

حشرات نیز مانند قارچ ها دوست دارند محیط زندگی گرم و مرطوب داشته باشند، در نتیجه وقتی میزان رطوبت در منزل بیشتر از 70 درصد باشد، به این معنی است که حشرات موذی می توانند در خانه شما به راحتی زندگی کنند.

  • خرابی سیستم برق ساختمان

خانه مرطوب نه تنها سلامتی شما را به خطر می اندازند، بلکه وسایل الکتریکی و سیستم برق ساختمان را نیز از بین می برند.

به این صورت که رطوبت موجود در ساختمان سبب از بین رفتن عایق الکتریکی وسایل برقی شده و سبب ایجاد اتصال کوتاه در وسیله می شوند. این مشکل عمر دستگاه برقی را کوتاه می کند.

  • از بین رفتن وسایل چوبی در خانه

حجم بالای رطوبت عامل از شکل افتادن وسایل چوبی مانند تخت خواب، درهای چوبی، کمد و هر وسیله چوبی دیگر در منزل می شود و حتی در حجم بسیار بالای آن می تواند سبب پوسیده شدن چوب شود.

 

راه های کنترل رطوبت در خانه

تا این قسمت از متن با عوامل ایجاد کننده رطوبت در منزل آشنا شدید و همچنین عوارض رطوبت بر روی انسان و محیط زندگی را به طور کامل بررسی کردیم.

حال به دنبال راهکاری به منظور کنترل رطوبت در ساختمان هستیم.

همانطور که می دانید ما هر روزه مقدار زیادی رطوبت و بخار آب را از طریق پخت و پز، نفس کشیدن، شستشو و حمام کردن در ساختمان تولید می کنیم.

در اصل همانطور که زیاد بودن رطوبت در خانه بسیار مضر است، کمبود رطوبت نیز مانع از تنفس راحت انسان می شود. بنابراین وجود حجم کمی از رطوبت در ساختمان لازم و ضروری است.

همچنین توجه به این نکته ضروری است، که بیشترین حجم رطوبت در طول فصل زمستان در منزل تولید می شود.

زیرا هوای داخل خانه گرمتر از بیرون بوده و بسته بودن در و پنجره ها سبب تعریق بیشتر سرما در دیوارهای ساختمان می شود.

3 عوارض خانه مرطوب

در تکمیل مطلب 7 راه جلوگیری از نم ساختمان می توان گفت، راهکارهای زیادی به منظور کنترل رطوبت در خانه وجود دارند.

از آن جمله به موارد ذیل اشاره می کنیم:

  1. عایق کاری سقف و دیوارها
  2. استفاده از هواکش های پر قدرت در حمام و آشپزخانه
  3. بررسی سیستم لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان

گزینه آخر یعنی بررسی سیستم لوله کشی آب و فاضلاب و تشخیص نشتی لوله ها و در نهایت تعمیر قسمت های آسیب دیده، یکی از مهمترین اقداماتی است که شما می توانید در کنترل رطوبت در ساختمان و جلوگیری از نم زدن ساختمان انجام دهید.

در اکثر موارد جنس نامرغوب لوله ها سبب ترکیدگی لوله ها و بروز نشتی و در انتها تشکیل نم و رطوبت در ساختمان می شود.

بنابراین شما می توانید با بررسی های دوره ای سیستم لوله کشی خود را کنترل کرده و حتی در صورت نیاز به بازسازی آن اقدام کنید.

با توجه به درمان های گزاف در صورت ابتلای افراد به بیماری های تنفسی و همچنین خسارت های سنگین وارد شده به وسایل ساختمان به دلیل رطوبت، بهترین گزینه برای صرفه جویی در هزینه ها و جلوگیری از خسارت ها اقدام به پیشگیری بروز این مشکل است.

به این صورت که در صورت ملاحظه هر گونه علامت مبنی بر وجود رطوبت در ساختمان از قبیل بوی رطوبت، نم زدگی و زرد شدن دیوارها، از مجری تاسیساتی دعوت کنید تا لوله های آب و فاضلاب ساختمان را بررسی کند.

در این صورت شما می توانید تا قبل از وارد شدن خسارت های بیشتر به ساختمان برای تعمیر و بازسازی لوله های آب و فاضلاب اقدام کنید.

به شما توصیه می کنیم، به منظور تکمیل این موضوع مقاله رفع نم و رطوبت دیوار را از دست ندهید.

گروه تاسیسات 24 ساعته سال ها تجربه در تشخیص نم و همچنین رفع نم و رطوبت در ساختمان را دارد.

بنابراین در صورت نیاز به مشاوره و کمک همکاران ما همین الان با ما تماس بگیرید و یا فرم درخواست سرویسکار را پر کنید.

 

اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفه‌ای دارید

همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتی‌تان را در اسرع وقت برطرف کنیم

درخواست سرویسکار متخصص

منابع انگلیسی:

منبع 1 منبع 2 منبع3

اشتراک گذاری این صفحه