ونت در لاتین به معنی هواکش است و مطابق با الزامات نظام مهندسی باید برای طراحی شبکه فاضلاب خانگی حتما از ونت یا هواکش مطابق با روشهای مهندسی باید بهره گرفته شود.
قبلا در مقاله نحوه اجرای ونت فاضلاب در این خصوص توضیحات زیادی ارائه شد.
در این مقاله قصد داریم تا در خصوص تفاوت بین ونت تر و ونت خشک برای آشنایی با موضوع ونت خشک برای شما توضیحاتی را ارائه کنیم.
در سیستم لوله کشی فاضلاب خانگی باید از لوله های ونت به عنوان هواکش سیستم استفاده شود. این لوله ها وظیفه دارند تا بو و رطوبت و انتشار گازهای موجود در مسیر فاضلاب را به بیرون هدایت کنند.
طراحی این لوله ها باید به شکلی باشد تا هوا بتواند به راحتی و در اندازه مناسب هم از لوله ها خارج و هم در صورت نیاز وارد شود
استفاده از هواکش همچنین باعث می شود تا از شکستن آب هوا بند سیفون ها بر اثر فشار معکوس یا مکش سیفونی جلوگیری شود.
طراحی لوله ونت فاضلاب
ونت خشک چیست؟
ونت خشک از پایین ترین نقطه لوله کشی فاضلاب شروع می شود و با اتصال به بدنه اصلی لوله فاضلاب در مسیر خود تمامی تجهیزات بهداشتی را پوشش می دهد.
در این مسیر ممکن است لوله فاضلابی که به عنوان لوله ونت خشک در نظر گرفته می شود برای هر طبقه بصورت مجزا و یا بصورت مشترک برای چند طبقه استفاده شود.
نکته مهم در ونت خشک این است که در طول مسیر خود به هیچ عنوان هیچ آب ریزی به این لوله ها وجود ندارد.
لوله ونت خشک در پایین ترین نقطه لوله کشی فاضلاب
نحوه لوله کشی ونت خشک به این صورت است که در ابتدایی ترین مسیر لوله اصلی یا رایز اصلی فاضلاب در مسیری مجزا تعبیه می شود.
در هر طبقه نیز در بالای هر یک از تجهیزات بهداشتی و در کنار توالت های فرنگی و ایرانی یک لوله مجزا به عنوان ونت خشک و تنها در راستای تخلیه و تنظیم فشار هوای داخل لوله تعبیه می شود و از یکی از زوایای ساختمان به بالا هدایت می شود.
در بالاترین نقطه این لوله های ونت خشک به همدیگر متصل می شوند و در نهایت به لوله ونت اصلی که در پایین ترین قسمت لوله فاضلاب تعبیه شده بود قفل می شوند و به بالاترین نقطه خانه که فضایی بالاتر از آخرین نقطه سقفی ساختمان باشد هدایت می شوند.
نحوه قفل شدن لوله ونت خشک زیر سقف
همانگونه که توضیح داده شد این لوله ها معمولا نباید ورودی آب داشته باشند.
بهترین حالت طراحی ونت خشک این است که سرویس ها و تجهیزات بهداشتی در یک مسیر به یک لوله اصلی ونت خشک قفل شوند تا به بیرون یا بالای پشت بام هدایت شوند.
لازم به توضیح است که بهترین قطر لوله برای ونت خشک همان لوله فاضلاب با قطر 45 می باشد.
در انتها باید در نظر داشته باشید که لوله ونت خشک باید از کف پشت بام حداقل 30 سانتی متر بالاتر باشد و اگر در نزدیکی آن بام و یا ارتفاع دیگری ایجاد شده و یا منطقه سردسیر است باید از بالاترین ارتفاع کمی بالاتر باشد.
ضمن اینکه باید به منظور جلوگیری از ورود اشیا و یا آب باران به داخل ونت خشک حتما سر لوله دودکش مخصوص تعبیه شود و اگر لوله بلند است باید حتما بوسیله یک سازه مهار شود.
تعبیه دودکش سر لوله های ونت خشک
ونت تر چیست؟
مطابق با استاندارد ملی ساختمان در خصوص فاضلاب لوازم بهداشتی، باید تمامی تجهیزات بهداشتی بوسیله یک سیفون به شاخه اصلی و یا افقی فاضلاب هدایت شوند.
با توجه به تعریفی که در مبحث قبلی داشتیم در هر صورت به منظور جلوگیری از شکستن آب هوابند سیفون ها و ایجاد فشار معکوس و یا مکش سیفونی بای حتما در طراحی لوله کشی فاضلاب از هوا کش استفاده شود.
لوله فاضلاب هواکش سیفون
اما بر اساس تعاریف مندرج در بند 16 بحث لوازم بهداشتی ساختمان گاها می توانید برای چند سیفون نزدیک به هم از یک لوله هواکش استفاده کنید.
بنابراین تعریف می توان برای کلیه تجهیزات بهداشتی داخل یک حمام، توالت و حتی یک آشپزخانه کوچک از یک ونت و یا هواکش استفاده کرد.
همچنین در طراحی لوله کشی ونت می توان بصورتی عمل کرد که لوله های هواکش طبقه پایین به عنوان لوله های فاضلاب طبقه دوم یا بالاتر استفاده شود.
به این شکل که لوله هایی که برای فاضلاب طبقه دوم در نظر گرفته شده فضای کافی داشته باشد تا به عنوان لوله هوا کش طبقه اول عمل کند.
ساختار هواکش خشک و تر در فاضلاب
بنابراین ونت تر، ونت و یا هواکشی است که بر خلاف لوله ونت خشک که هیچ آب ریز و یا ورودی آبی ندارد، در طبقات بالا دست خود به عنوان لوله فاضلاب و برای طبقات پایین به عنوان لوله ونت عمل می کند. تفاوتی هم در تعداد طبقات وجود ندارد و این سلسله می تواند تا حتی چندین طبقه ادامه داشته باشد.
ونت تر از محل اتصال ونت خشک شروع می شود و تا پایین ترین نقطه لوله کشی فاضلاب ساختمان ادامه پیدا می کند.
در این حالت باید هر یک از تجهیزات بهداشتی بصورت مجزا با شاخه افقی فاضلاب یا لوله هواکش تر یا ونت تر اتصال داده شوند.
در این حالت ونت خشک می تواند مستقیما به لوله افقی ونت تر و یا بصورت مجزا به لوله فاضلاب هر یک از تجهیزات بهداشتی اتصال داده شود( البته به غیر از کفشور).
نهایتا ما می توانیم تنها یکی از تجهیزات بهداشتی که ونت تر برای آن در نظر گرفته ایم را در بالاترین نقطه اتصال لوله ونت خشک به ونت تر تعبیه کنیم.
نکته مهمی که باید در نظر گرفته شود این است که قطر لوله فاضلاب هواکش تر نمی تواند در هیچ مقطعی کمتر از قطر لوله فاضلاب وصل شده به شاخه افقی فاضلاب یا همان ونت تر در آن مقطع باشد.
بنابر این تعریف مطابق با جدول زیر باید ارقام قطر ونت تر را در ساختمان بر حسب D.F.U لوازم بهداشتی در نظر بگیریم:
برگرفته از مبحث 14 نظام مهندسی
کارشناسان ما در گروه تاسیسات 24 ساعته آماده پاسخگویی و ارائه خدمات مناسب به مشتریان عزیز در هر ساعت از شبانه روز می باشند.
آقا این مشکل عدم اجرای ونت خشک رو تو تاسیسات چه طوری حل میکنی؟
منظورم جاهاییه که دیوار کم عرض داره (پارتیشن).
یا همون تیغه 10 سانتی که عملا امکان اجرای ونت خشک وجود نداره و فقط به سیفون اکتفا میشه. چون احتمال داره بوی نامطبوع وارد فضا بشه.
؟
سپاس گذارم
منزل اینجانب در یک آپارتمان 4 واحدی است. درحال حاضر واحد 4 مشغول تغییر نقشه واحد خود است. ایشان سرویس بهداشتی خود را جابهجا کردهاند و برای همین لوله ونت را تغییر مسیر دادهاند. در بالای پشت بام نیز لوله ونت با زانویی 90 درجه در حدود نیم متر جابهجا شده است. آیا اینکه لوله ونت از بالا تا پایین دیگر مستقیم نیست در تهویه فاضلاب مشکلی ایجاد نمیکند؟
طبق صحبت خودشان نیم متر مشکلی ایجاد نمیکند! همینطور ایشان بیان کردند که در بالای پشت بام ارتفاع لوله (در حدود 2 متر) و نیز قطر لوله (از 75 به 110) را افزایش دادهاند.
سپاسگزار خواهم شد راهنمایی بفرمایید.
وقتتون بخیر
با توجه به اینکه میفرمایید جابجایی افقی در نیم متر می باشد و در بام نیز افزایش ارتفاع انجام داده اند حرکت هوا در لوله ونت به خوبی انجام می شود و مشکل ساز نمی باشد.
منزل ما ۴ واحدی است. واحد ۴ به دلیل بازسازی و تغییر نقشه لوله ونت را به اندازه ۶۰ سانت با زانویی افقی جابهجا کرده است. با این حال لوله ارتفاع لوله از کف بام را تا ۲ متر بالا برده است و در قسمت انتهایی آن نیز قطر لوله را از ۷۵ به ۱۱۰ افزایش داده است.
سوال من این است که این افقی کردن لوله ونت در یک قسمت آیا مشکلی ایجاد نمیکند؟
مدتیه که راه هوای توالت فرنگیمون که توحمامه تقریباً کیپ شده هروقت سیفون توالت فرنگی رومیزنیم کف شورحمام شروع به پلق پلق میکنه بعدازاینکه کفشور آبش تخلیه شد توالت فرنگی تخلیه میشه
از پاسخ فنی شما سپاسگزار خواهم بود
بوی بد دستشویی در آپارتمان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. از جمله دلایل شایع این مشکل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گرفتگی لوله ها: یکی از شایع ترین دلایل بوی بد دستشویی، گرفتگی لوله ها است. در صورتی که لوله ها گرفته باشند، گازهای فاضلاب نمی توانند به درستی خارج شوند و در نتیجه بوی بد ایجاد می شود.
نبود سیفون: در صورتی که سیفون توالت یا روشویی به درستی کار نکند، گازهای فاضلاب می توانند به داخل فضای سرویس بهداشتی نفوذ کنند و بوی بد ایجاد کنند.
خرابی بوگیر: بوگیر توالت وظیفه دارد که بوی بد فاضلاب را جذب کند. در صورتی که بوگیر خراب شود، بوی بد فاضلاب به داخل فضای سرویس بهداشتی نفوذ می کند.
پر شدن چاه فاضلاب: در صورتی که چاه فاضلاب پر شود، گازهای فاضلاب نمی توانند به درستی خارج شوند و در نتیجه بوی بد ایجاد می شود.
برای رفع بوی بد دستشویی در آپارتمان، باید ابتدا علت این مشکل را شناسایی کنید. پس از شناسایی علت مشکل، می توانید اقدامات لازم را برای رفع آن انجام دهید.
در اینجا چند راه حل برای رفع بوی بد دستشویی در آپارتمان آورده شده است:
لوله بازکنی: در صورتی که لوله ها گرفته باشند، باید آنها را باز کنید. برای این کار می توانید از روش های مختلف لوله بازکنی استفاده کنید.
نصب سیفون: در صورتی که سیفون توالت یا روشویی به درستی کار نکند، باید آن را تعویض کنید.
تعویض بوگیر: در صورتی که بوگیر خراب شده باشد، باید آن را تعویض کنید.
تخلیه چاه فاضلاب: در صورتی که چاه فاضلاب پر شده باشد، باید آن را تخلیه کنید.
اگر با انجام اقدامات ذکر شده، مشکل برطرف نشد، باید از یک متخصص لوله بازکنی کمک بگیرید.
در مورد آپارتمان شما، به دلیل اینکه ساختمان جدید است، احتمال گرفتگی لوله ها یا خرابی بوگیر بیشتر است. بنابراین، می توانید ابتدا از طریق باز کردن شیر آب های سرویس بهداشتی و حمام، از عدم گرفتگی لوله ها مطمئن شوید. اگر لوله ها گرفته نبودند، می توانید بوگیر را تعویض کنید.
در صورتی که با انجام این اقدامات، مشکل برطرف نشد، باید از یک متخصص لوله بازکنی کمک بگیرید.
اضافه کردن توالت فرنگی در کنار توالت ایرانی در سیستم لوله کشی زیر سقفی بدون کارکرد در طبقه پایین امکان پذیر میباشد؟
جواب میده !!!