موضوعی که کمتر به آن پرداخته شده، نحوه لوله کشی حمام است. اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص هستید، تا اتنها با ما همراه باشید.
وقتی نام لوله کشی به گوشمان می رسد، شبکه ای از هم پیچیده از لوله ها در نظرمان تداعی می شود، در حالی که می توان این سیستم را به بخش های مختلف تقسیم نمود تا درک بهتری از نحوه اجرای آن متصور شد.
لوله کشی حمام نیز یکی از قسمت های این سیستم به ظاهر پیچیده است، که ما در ادامه این مطلب قصد داریم تا بیشتر در خصوص جزئیات روش اجرایی این سیستم صحبت کنیم.
بخش های مهم لوله کشی حمام
سیستم لوله کشی حمام یک بخش بسیار مهم از شبکه لوله کشی آب، فاضلاب و هواکش ساختمان شما را تشکیل می دهد و از بخش های مختلفی تشکیل شده است:
- لوله های آب سرد و گرم
قسمت مهمی از شبکه لوله کشی در حمام به آب سرد و گرم موجود در این محل اختصاص دارد. این آب از رایزر اصلی آب در ساختمان منشعب شده و به داخل حمام هدایت شده است.
آب سرد به صورت مستقیم از رایزر به حمام رفته و سپس در قسمت های مختلف مصرفی همچون سینک روشویی، وان، دوش حمام و توالت (در صورت نصب توالت فرنگی در داخل حمام) منشعب می شود.
هر کدام از این قسمت ها که گفتیم نیاز به آب گرم هم دارند، بنابراین لوله آب گرم ابتدا به سمت آبگرمکن، پکیج و یا موتورخانه هدایت شده و سپس به طرف سینک روشویی ، وان و دوش حمام عبور داده می شود.
- لوله های فاضلاب
لوله های فاضلاب مسئول انتقال آب های فاضلابی تولید شده در تجهیزات آبی موجود در حمام، یعنی توالت، دوش حمام، سینک روشویی و وان به داخل رایزر فاضلاب در ساختمان هستند.
- لوله های هواکش یا ونت
بخش بسیار مهم از شبکه لوله کشی حمام که شاید در نظر ابتدایی زیاد مهم به نظر نرسد، لوله های مربوط به هواکش یا ونت حمام است که در واقع قسمتی از سیستم لوله کشی فاضلاب حمام است.
سیستم ونت در حمام هوای مورد نیاز برای لوله های فاضلاب حمام را تامین می کنند تا حرکت مواد فاضلابی با سرعت مناسب و به سهولت صورت بگیرد.
این سیستم غالباً از لوله هایی از جنس PVC یا ABS تشکیل شده است که به سیستم لوله کشی ونت خشک ساختمان متصل هستند.
در نهایت انتهای لوله های ونت یا هواکش به سمت پشت بام هدایت می شود تا گازهای فاضلابی بتوانند از سیستم تخلیه شده و با ورود هوای تازه به داخل لوله های هواکش باعث سرعت بخشیدن به حرکت مواد فاضلابی شوند.
تمام تجهیزات آبی در حمام باید به رایزر هواکش یا ونت در ساختمان متصل شوند.
- تجهیزات آبی نصب شده در حمام
هر چند نوع و تعداد تجهیزاتی که در حمام مورد استفاده قرار می گیرند، با توجه به طراحی حمام متفاوت است، اما به هر حال ممکن یکی یا تمام تجهیزات زیر در حمام مورد استفاده قرار بگیرند:
- سینک روشویی
- توالت فرنگی
- دوش حمام
- وان
بنابراین لازم است تا در زمان طرحی لوله کشی حمام برای هر یک از تجهیزات ذکر شده در قسمت فوق سیستم لوله کشی آب، فاضلاب و ونت جداگانه در نظر گرفته شود.
نقشه لوله کشی حمام
در اختیار داشتن نقشه لوله کشی حمام یکی از مهمترین کارهایی است که باید پیش از اقدام به اجرای لوله کشی در این محل مد نظر داشته باشید.
در داخل نقشه لوله کشی مکان های نصب تجهیزات مختلف و همچنین نوع سیستم لوله کشی آب و فاضلاب مشخص می شود.
در قسمت زیر نمونه ای از نقشه لوله کشی حمام را مشاهده می کنید که طریقه اتصال لوله های آب سرد و گرم و لوله های فاضلاب و ونت یا هواکش به صورت مجزا مشخص شده اند.
- چند نکته مهم در خصوص تهیه نقشه لوله کشی حمام
- زمانی که نقشه لوله کشی حمام را بر اساس طریقه قرارگیری تجهیزات مختلف در این محل طراحی می کنید، هدف شما باید راحتی بیشتر و استفاده از فضای مفید در حمام باشد.
- دیوارهای داخلی حمام معمولاً ضخیم تر از دیوارهای خارجی بوده و به همین دلیل بهترین محل برای عبور لوله های آب، فاضلاب و ونت حمام هستند.
- فراموش نکنید که برای نصب وان در داخل حمام باید حداقل 150 در 80 سانتی متر فضا در اختیار داشته باشید.
- استاندارد قطر لوله فاضلاب در حمام باید بین 90 تا 110 میلی متر باشد. انتخاب قطر بیشتر یا کمتر از این مقدار باعث اختلال در روند تخلیه آب های فاضلابی می شود.
- بهترین لوله برای فاضلاب حمام را در نظر بگیرید، که در زمان نوشتن این مطلب لوله پوش فیت و پلیکا کیفیت بسیار عالی در سیستم فاضلاب دارند. برای مقایسه بیشتر این دو لوله می توانید به مقاله لوله فاضلاب پوش فیت بهتر است یا پلیکا مراجعه کنید.
- در خصوص سیستم لوله کشی آب حمام هم می توانید از مدل های متنوع لوله های PEX یا پلیمری استفاده کنید.
سایز 5 اینچ یا 12 میلیمتری از لوله آب برای حمام کفایت می کند. اما اگر به دنبال فشار آب بالاتر هستید، می توانید سایز بزرگتر از لوله آب را انتخاب کنید.
نحوه لوله کشی فاضلاب حمام
پیش از اقدام عملی به اجرای لوله کشی فاضلاب در حمام لازم است تا اندازه های استاندارد محل قرارگیری لوله ها فاضلاب و ونت در حمام را برای هر یک از تجهیزات نصبی در این محل بررسی کنیم:
- لوله فاضلاب سینک روشویی
مرکز لوله فاضلاب سینک روشویی باید در ارتفاع 18 اینچ یا 47 سانتی متر از کف تمام شده حمام باشد و از دو طرف سینک باید در فاصله 30 اینچی یا 76 سانتی متری قرار بگیرد.
- لوله فاضلاب توالت فرنگی
مرکز لوله فاضلاب توالت فرنگی باید در فاصله حدودی 30 سانتی متر از دیوار پشتی بوده و فاصله آن از دو طرف در حدود 80 سانتی متر باشد. به بیانی دیگر مرکز لوله فاضلاب توالت فرنگی در وسط 80 سانتی متر قرار می گیرد.
- لوله فاضلاب یا لوله تخلیه وان حمام
سایز لوله خوطومی برای فاضلاب حمام عموماً 5 است اما از سایز 4 هم ممکن است استفاده شود و فاصله این لوله از دیوار اطراف در حدود 45 تا 50 سانتی متر می باشد.
نحوه انجام لوله کشی فاضلاب در حمام
پس از اینکه فاصله لوله های مختلف فاضلاب در حمام را مشخص کردید، نوبت به اجرای لوله کشی می رسد. در این مرحله ابتدا باید نوع سیستم لوله کشی فاضلاب حمام را بر اساس نوع لوله کشی فاضلاب کل ساختمان انتخاب کنید:
- لوله کشی فاضلاب حمام به صورت زیر سقفی
اگر قرار باشد لوله کشی فاضلاب در حمام را به صورت زیر سقفی اجرا کنید، باید برای هر کدام از نصبیات در داخل حمام یک خروجی جداگانه در نظر بگیرید.
توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نمی توانید از خروجی فاضلاب روشویی و یا وان به عنوان خروجی فاضلاب توالت فرنگی استفاده کنید.
چرا که قطر لوله فاضلاب توالت فرنگی بیشتر از قطر کفشور و روشویی حمام است و اگر خروجی توالت را به کفشور حمام وصل کنید، در آینده ای نه چندان دور باید منتظر گرفتگی لوله فاضلاب در حمام و عدم تخلیه صحیح توالت فرنگی باشید.
برای اجرای لوله کشی فاضلاب حمام به روش زیر سقفی این طور عمل می کنیم:
- داکت هایی را به صورت عمودی و افقی برای عبور لوله های فاضلابی در سقف حمام در نظر می گیریم.
- یک انشعاب اصلی به رایزر اصلی می دهیم و از این انشعاب به سمت نصبیات مختلف در حمام شاخه کشی می شود.
- لوله های هواکش یا ونت و لوله های فاضلاب حمام منشعب شده را از داخل داکت ها عبور می دهیم.
- در این صورت به جای اینکه لوله های فاضلابی در کف حمام منشعب شوند، این کار را در زیر طبقه انجام می دهیم.
- برای زیبایی کار و پنهان کردن لوله های فاضلاب زیر سقفی در حمام، لوله ها را در زیر کناف پنهان می کنیم.
شما می توانید برای بررسی دقیق تر جزئیات این روش از لوله کشی فاضلاب به مقاله لوله کشی فاضلاب به روش زیر سقفی مراجعه کنید.
- لوله کشی فاضلاب حمام به صورت سنتی
در روش سنتی هیچ نیازی به داکت کشی برای عبور دادن لوله های فاضلاب حمام نیست، بلکه لوله ها بر اساس نقشه لوله کشی در کف ساختمان اجرا می شوند.
یعنی ابتدا از رایزر اصلی فاضلاب در ساختمان یک رایزر برای حمام در نظر گرفته می شود و سپس همان یک لوله بر اساس تعداد نصبیات منشعب می شود.
پس از آن شیب بندی لوله های فاضلاب در حمام انجام شده و با خاک نرم و پوکه های ساختمانی روی آن ها پوشانده می شود.
در نهایت ماهیچه هایی از جنس سیمان تهیه شده و برای محافظت از لوله ها روی آن ها قرار می گیرد.
در خصوص لوله کشی فاضلاب توالت فرنگی در حمام توجه داشته باشید که اولاً باید خروجی جداگانه برای آن در نظر بگیریم و دوماً حتماً از بوگیر برای اتصال لوله خروجی فاضلاب توالت به لوله فاضلاب اصلی استفاده شود.
اما در خصوص وان حمام از لوله خرطومی به عنوان لوله تخلیه استفاده می شود و لازم نیست مثل توالت فرنگی از بوگیر در هنگام نصب و اتصال آن به لوله فاضلاب کمک بگیرید.
طریقه اتصال وان به لوله فاضلاب در کف حمام درست همانند سیفون روشویی است. یعنی از طریق لوله خرطومی خود به خروجی رایزر فاضلاب در حمام متصل می شود.
نحوه لوله کشی آب سرد و گرم حمام
همانطور که پیش از اقدام به اجرای لوله کشی فاضلاب در حمام ابتدا اندازه های استاندارد ارتفاع نصبیات را در نظر گرفتیم، در مورد لوله کشی آب حمام نیز لازم است تا همین کار را انجام دهیم:
- لوله آب سرد و گرم سینک روشویی
لوله ورودی آب سرد و گرم سینک روشویی باید حدوداً 8 سانتی متر بالاتر از لوله فاضلاب آن قرار بگیرد، این اندازه تقریباً 53 سانتی متر بالاتر از کف حمام می شود.
همچنین فاصله بین لوله آب سرد و لوله آب گرم برای سینک روشویی در حدود 20 سانتی متر است.
یعنی این مقدار 10 سانتی متر از مرکز خط لوله فاضلاب به سمت چپ و 10 سانتی متر از لوله فاضلاب به سمت راست می شود.
- لوله آب وان و دوش حمام
قطر اسمی لوله آب وان و لوله دوش حمام 15 میلی متر یا 1/2 اینچ می باشد. همچنین ارتفاع لوله آب وان و دوش حمام 70 سانتی متر از کف حمام محاسبه می شود.
- لوله آب شیر پیسوار توالت فرنگی
چنانچه قصد نصب توالت فرنگی در حمام را داشته باشیم، لازم است تا لوله آب مخصوص ورودی به شیر پیسوار توالت فرنگی را تا ارتفاع 55 سانتی متری از کف در نظر بگیریم.
نحوه انجام لوله کشی آب حمام
پس از اجرای لوله کشی فاضلاب حمام به لوله کشی آب در این محل رسیدیدم. گفتیم که هر کدام از تجهیزات نصبی در حمام بایستی لوله آب سرد و گرم مجزا داشته باشند.
لوله کشی آب در حمام را می توانیم به چندین روش مختلف انجام دهیم:
- لوله کشی آب به روش روکار
ساده ترین روشی که می توان برای اجرای لوله کشی آب سرد و گرم حمام در نظر گرفت، لوله کشی آب به روش روکار است.
به این صورت که لوله های آب را پس از اتمام کار ساخت و ساز در حمام نصب می کنیم. بنابراین می توان از این روش برای ساختمان هایی که قصد بازسازی حمام را دارند، استفاده کرد.
برای این منظور باید از رایزر آب در ساختمان انشعابی به عنوان لوله اصلی آب سرد به حمام هدایت کنیم.
در ادامه برای هر کدام از نصبیات از جمله دوش حمام، وان، توالت فرنگی و روشویی یک انشعاب از آب سرد در نظر می گیریم.
لوله آب گرم را از آب گرم پکیج، موتورخانه یا آبگرمکن انشعاب گرفته و به عنوان خط لوله اصلی آب گرم به داخل حمام هدایت می کنیم.
تمامی این انشعابات برای لوله آب سرد و گرم حمام به صورت روکار اجرا می شوند و هیچ نیازی به کنده کاری هم وجود ندارد.
- لوله کشی آب کلکتوری
اگر روش لوله کشی آب در ساختمان به صورت کلکتوری باشد، کار ما برای لوله کشی آب در حمام بسیار ساده است.
به این صورت که از کلکتور آب سرد و گرم انشعابی را به سمت حمام هدایت می کنیم و از همان لوله برای محل های مصرفی در حمام شاخه کشی می نماییم.
- لوله کشی آب به روش زیرسقفی
و اما چنانچه در زمان اجرای لوله کشی فاضلاب در حمام لوله ها را به صورت زیر سقفی اجرا کردیم، این امکان وجود دارد که لوله های آب سرد و گرم را نیز در کنار لوله های فاضلابی به همین صورت زیر سقفی بخوابانیم.
جالب اینجاست که لوله کشی آب سرد و گرم زیر سقفی در حمام را می توانید پس از لوله کشی کلکتوری انجام دهید.
یعنی اگر در روش کلکتوری لوله ها در کف منشعب می شوند، در روش زیر سقفی لوله ها ابتدا از کلکتور منشعب می شوند، اما به جای کف حمام، در داخل سقف کاذب این محل قرار می گیرند.
در ادامه از سقف تا ارتفاع استاندارد خود بر روی زمین پایین می آیند تا به مصرف کننده خود برسند.
در نهایت باید لوله های آب سرد و گرم زیر سقفی را در جای خود به خوبی محکم نمود و روی لوله ها را با کناف پوشاند.
البته در روش سنتی هم می توانید لوله های آب سرد و گرم حمام را بدون کلکتور، اما به صورت زیر سقفی اجرا کنید.
اما ما استفاده از کلکتور را بیشتر توصیه می کنیم، چون امکان کنترل جریان آب در حمام وجود دارد و در صورت بروز مشکل در لوله کشی آب حمام، مجبور نیستید آب کل ساختمان را قطع کنید.
اگر می خواهید روش لوله کشی زیر سقفی را بیشتر بررسی کنید، به مقاله مزایا و معایب لوله کشی آب و فاضلاب زیر سقفی مراجعه کنید.
جمع بندی:
دسترسی به آب گرم فوری در حمام و تجربه لذت بخش دوش گرفتن تنها زمانی محقق می شود که لوله کشی آب و فاضلاب در این محل به بهترین و اصولی ترین روش خود انجام شده باشد.
در غیر این صورت باید دائماً درگیر کمبود فشار آب در حمام بوده و یا با گرفتگی چاه فاضلاب در حمام کلنجار بروید.
به همین توصیه می کنیم که اگر قصد بازسازی حمام را دارید و یا می خواهید برای خانه در حال ساخت خود فکری به حال سیستم لوله کشی حمام آن بکنید، از یک گروه تاسیساتی مطمئن برای اجرای لوله کشی در حمام ساختمان خود کمک بگیرید.
همکاران ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته یک گروه حرفه ای برای اجرای انواع سیستم های لوله کشی در ساختمان هستند.
شما می توانید از طریق شماره های موجود در سایت برای ثبت سفارش با ما تماس گرفته و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید.
منابع انگلیسی: