در این مطلب قصد داریم تا در خصوص 6 مسیر شغلی مختلف در لوله کشی با شما صحبت کنیم.

 

6 مسیر شغلی مختلف در لوله کشی1

همانطور که در مطلبی تحت عنوان 10 دلیل برای لوله کش شدن توضیح دادیم، مزایای لوله کش بودن زیاد هستند.

در حقیقت، بزرگترین مزیت این شغل نیاز دائمی جامعه به آن است، که نه تنها باعث افزایش درآمد از شغل لوله کشی می شود، بلکه کاری می کند که یک مجری لوله کش هیچ وقت بیکار نماند.

چون تا زمانی که مردم و ساختمان سازی وجود دارد، همیشه نیاز به حضور یک لوله کش حرفه ای برای اجرا، بازسازی و تعمیر سیستم لوله کشی و نصب تجهیزات متصل به این سیستم احساس می شود.

اگر می خواهید با معایب این شغل نیز آشنا شوید، ما در مطلب نقاط قوت و ضعف شغل لوله کشی در این خصوص صحبت کرده ایم.

حال ما می خواهیم در ادامه این مطلب این حقیقت را به شما بگوییم، که فکرتان را محدود به شغل لوله کشی نکنید.

این شغل مسیرهای مختلفی را شامل می شود که می توانید هر زمان از شغل قبلی خسته شدید، در مسیر دیگر آن به فعالیت خود ادامه دهید.

البته لازمه ادامه دادن در مسیرهای دیگر شغل لوله کشی باز هم کسب آموزش و حرفه ای شدن است، چون بدون مهارت نمی توان در این شغل و مسیرهای مرتبط با آن موفق شد.

  • مسیر شغلی مختلف در لوله کشی

در این قسمت مسیرهای شغلی در لوله کشی را بررسی کرده و مهارت های مورد نیاز در هر رشته را بیان خواهیم کرد:

  1. مجری لوله کش

همانطور که در مطلب معرفی شغل لوله کشی گفتیم، یکی از رایج ترین مسیرهای شغلی در لوله کشی این است که شما بعد از گذراندن دوره های مخصوص این شغل مهارت های مورد نیاز برای مجری لوله کش شدن را به کسب کنید.

شما می توانید از این مهارت ها برای لوله کشی ساختمان های اداری، لوله کشی خانگی و حتی لوله کشی آب و فاضلاب شهری استفاده کنید.

برای فعالیت در شغل مجری لوله کشی باید یا دوره های آن را با کمک آموزش های ارائه شده در مراکز فنی و حرفه ای و یا در نزد استادکار ماهر بگذرانید.

در طی این دوره ها شما با نحوه نصب و نگهداری از انواع سیستم های لوله کشی آب و لوله کشی فاضلاب آشنا خواهید شد.

6 مسیر شغلی مختلف در لوله کشی2

همچنین توانایی تعمیر و نصب تجهیزات مرتبط با سیستم لوله کشی از قبیل سینک روشویی و ظرفشویی، سر دوش حمام و وسایل استفاده کننده از آب مانند ماشین لباسشویی و ظرفشویی را یاد می گیرید.

مهمتر از همه اینکه شما به عنوان مجری لوله کشی باید بتوانید سیستم های لوله کشی را عیب یابی کرده و مشاور خوبی برای مشتریان در خصوص سوالات مرتبط با لوله کشی باشید.

به عنوان مثال چنانچه یک مشتری قصد بازسازی سیستم لوله کشی آب ساختمان خود را داشت، شما باید بتوانید بهترین روش لوله کشی برای شرایط ساختمان وی را یافته و اجرا کنید.

به حدی که کمترین هزینه و بالاترین کیفیت را داشته و علاوه بر آن وقت و انرژی زیادی را صرف نکند.

از جمله مهارت های مورد نیاز در شغل لوله کشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تکنسین یا مهندس تاسیسات

شغل لوله کشی قابیلت ارتقا دارد، بنابراین اگر در رشته تاسیسات این شغل مشغول به ادامه تحصیل شوید، می توانید آموزش های مورد نیاز برای تکنسین تاسیسات شدن را کسب کنید.

در این شغل شما می توانید مهارت های تخصصی در حوزه نصب، نگهداری و ایمنی تجهیزات موتورخانه را به دست آورید.

تاسیسات به طور کلی به دو بخش تاسیسات مکانیکی مانند گرمایی، سرمایی، تهویه، گازرسانی و بخار و تاسیسات الکتریکی از قبیل روشنایی، برق رسانی، سیستم اعلام حریق، اجرا و خدمات آسانسور، دوربین مدار بسته و غیره تقسیم می شود.

بنابراین اگر در شغل مهندسی تاسیسات وارد شدید باید مهارت های مورد نیاز در زمینه های تاسیساتی ذکر شده در قسمت فوق را کسب کنید.

برای فعالیت در شغل مهندسی تاسیسات لازم است به رشته تاسیسات در دانشکده های فنی وارد شده و تا مقطع کاردانی و کارشناسی تحصیل کنید.

6 مسیر شغلی مختلف در لوله کشی3

مهارت و دانش مورد نیاز برای فعالیت در شغل مهندسی تاسیسات عبارتند از:

  • طرح، محاسبه، اجرا، راه اندازی، سرویس و نگهداری تاسیسات بهداشتی، گرمایی و گازرسانی ساختمان های مسکونی
  • نقشه خوانی و نقشه کشی تاسیسات بهداشتی، حرارتی، گازرسانی و برودتی
  • راه اندازی، سرویس و تعمیر تاسیسات برودتی خانگی و تجاری
  • آگاهی از مسائل ایمنی و دستورالعمل های قانونی
  • مهارت های فنی و عملی خوب
  • مهارت های ارتباطی مناسب
  • توانایی کار فردی و تیمی
  • رویکردی دقیق و منظم
  • توانایی جسمانی مناسب

برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص مطالعه مطلب تمام مهارت هایی که می تواند در کنار شغل تاسیسات از شما فرد بهتری بسازد را از دست ندهید.

  1. مجری لوله کش گاز

شغل لوله کشی گاز نیز در ادامه مشاغل مربوط به لوله کشی است. تکنسین یا لوله کش گاز فردی است که توانایی اجرا و نصب لوله های حامل گاز را در ساختمان های خانگی و تجاری دارد.

همچنین می تواند لوله های گاز را تعمیر و تعویض کند، با استفاده از سیستم های عیب یابی مخصوص وجود نشتی در لوله ها را تشخیص داده و قطعات مورد نیاز برای سیستم گازکشی ساختمان را سفارش دهد.

مجری لوله کش گاز باید مهارت تشخیص لوله های مخصوص گاز را داشته باشد و با استفاده از توانایی نقشه خوانی خود لوله کشی گاز ساختمان را به صورت استاندارد اجرا کند.

از جمله مهارت ها و توانایی های مهم مورد نیاز برای یک مجری لوله کش گاز خانگی و تجاری عبارتند از:

  • به همراه داشتن ویژگی های شخصیتی همچون کنجکاوی، صبر، حوصله، هوشیاری و وجدان کاری
  • توانایی سوهان کاری و شناخت انواع سوهان و کاربردهای آن
  • شناسایی اصول پیاده کردن نقشه در لوله کشی
  • آشنایی با مشخصات نقشه های لوله کشی
  • آشنایی با فلزات آهنی و کاربردهای آن
  • توانایی تست لوله های گازرسانی
  • توانایی ترسیم نما از قطعات کار

6 مسیر شغلی مختلف در لوله کشی4

  1. لوله کش سیستم اطفاء حریق

یکی دیگر از انواع شغل لوله کشی که در مسیر شغلی این فعالیت قرار گرفته و جزو زیر شاخه های رشته تاسیسات می باشد، لوله کشی سیستم اطفاء حریق است.

البته مجریان لوله کش در این مسیر باید تخصص های لازم برای انجام این کار را داشته باشند، چون روند لوله کشی آتش نشانی یا اطفاء حریق از لوله کشی معمولی ساختمان متفاوت است.

مجری لوله کش آتش نشانی متخصصان لوله کشی هستند، که سیستم های آبپاش یا اسپرینکر اتوماتیک را نصب، اصلاح و بازرسی می کنند.

معمولاً افرادی که علاقه زیادی به لوله کشی، پیشگیری از آتش سوزی و حل مشکلات دارند، جذب این مسیر از شغل لوله کشی می شوند.

غالباً مجریان لوله کش آتش نشانی یا سیستم اطفاء حریق در شرکت های لوله کشی استخدام می شوند، اما حدود 11 درصد از آنها به عنوان پیمانکار مستقل کار می کنند.

تاسیسات آتش نشانی در ساختمان شامل سیستم اعلان و اطفای حریق و سیستم لوله کشی مخصوص آتش نشانی می باشد.

از جمله وظایف و مهارت های مجری لوله کش اطفاء حرق یا آتش نشانی عبارتند از:

  • مهارت نصب اسپرینکر یا آبپاش در ساختمان
  • عیب یابی و تعمیر سیستم های آب پاش
  • توانایی سرهم کردن لوله ها و اتصالات
  • تست لوله ها و سیستم اسپرینکر بعد از نصب
  1. سرپرست مجریان

یکی دیگر مسیرهای شغلی مرتبط با شغل لوله کشی فعالیت در این حوزه به عنوان مدیر یا سرپرست مجریان دیگر است.

چنانچه در این شغل مشغول شوید باید فعالیت روزانه تعداد زیادی از مجریان لوله کش یا تاسیساتی را در پروژه های مختلف مدیریت کنید.

6 مسیر شغلی مختلف در لوله کشی5

برای اینکه به عنوان مجریان لوله کشی کار کنید، نه تنها باید با مهارت های تخصصی لوله کشی و تاسیسات ساختمان آشنا باشید، بلکه لازم است دوره های مخصوص مدیریت را نیز طی کنید تا با اصول این کار بیشتر آشنا شوید.

شما باید از نحوه اجرای پروژه گرفته تا طریقه برخورد مجری با مشتری را مدیریت کرده و دوره های آموزشی مورد نیاز برای افزایش مهارت های مجریان را برگذار کنید.

آشنایی با مقررات ملی ساختمان از جمله مبحث 16 مقررات ملی تاسیسات بهداشتی و مبحث چهاردهم مقررات ملی تاسیسات مکانیکی ساختمان دو مهارت مهم در این شغل هستند.

لازم به ذکر است که مسئولیت سرپرست مجریان بسیار زیاد می باشد و به همین دلیل غالباً حقوق دریافتی آنان نیز بیشتر از بقیه است.

 

  1. صاحب کسب و کار لوله کشی

در نهایت یک مجری لوله کش می تواند کسب کار لوله کشی خود را دایر کرده و با استخدام تعدادی مجری لوله کش در این شغل به صورت های اینترتی یا حضوری فعالیت خود را ادامه دهد.

صاحب کسب و کار لوله کشی بودن شغل بسیار پر مسئولیت و پیچیده ای است، با این حال از لحاظ ساعات کاری محدودتر بوده و درآمد آن می تواند بیشتر از سایر مشاغل مرتبط با لوله کشی باشد.

همچنین لازم است فرد دوره های مرتبط با شغل لوله کشی و تاسیسات را به طور گذرانده باشد تا بتواند به آگاهی بالایی در زمینه تاسیسات ساختمان برسد.

لازم به ذکر است که شرکت در دوره های مدیریتی نیز برای کسب مهارت های مورد نیاز در اداره هرچه بهتر مجریان لوله کش تحت استخدام فرد ضروری است.

مصاحبه با یک مجری تاسیساتی موفق در خصوص مسیرهای شغلی در این حرفه

ما در این قسمت قصد داریم تا شما را با یکی از مجریان با سابقه مجموعه تاسیسات 24 ساعته به نام آقای داوود کریمی آشنا کنیم.

6 مسیر شغلی مختلف در لوله کشی6

ایشان بیش از 20 سال است که در شاخه های متنوع شغل تاسیساتی از جمله شوفاژخانه، لوله کشی سرد و گرم، لوله کشی شوفاژ، تعویض منبع دوجداره، لوله کشی فاضلاب و غیره مشغول به کار هستند.

حال در ادامه می خواهیم مسیرهای شغلی متنوع در حرفه لوله کشی را از زبان جناب کریمی بشنویم.

-داشتن چه مهارت هایی به شما کمک کرد تا این همه سال در شغل تاسیسات و لوله کشی بمانید؟

اولین چیزی که من همیشه از شروع روزانه کار مد نظر داشتم، اول توکل به خدا و دوم داشتن صداقت در کار است.

من در طول این سال ها چه کارفرما بالای سرم بوده و چه نبوده، خودم را موظف می دانستم که کارم را به بهترین شکل ممکن انجام دهم.

حتی در شرایطی که کار به خوبی پیش نرفته است، کارفرما را در جریان قرار داده ام. بعد از این موارد خوش قولی در این شغل و استمرار آن بسیار مهم است. چون اگر مشتری بد قولی ببیند، چه بسا دیگر کار را به ما نسپارد.

-برای خیلی از دوستان که قصد ورود به شغل لوله کشی را دارند، جنبه مادی این شغل بسیار مهم است. آیا شما از میزان درآمد این حرفه راضی بوده اید؟

خدا را شکر با قناعت و تلاش زیاد تا به حال از درآمد این حرفه راضی بوده ام. هر چند خیلی مواقع بوده که مشتری از وضعیت مالی خوبی برخوردار نبوده و من هم اصلاً دستمزدی دریافت نکرده ام.

با این حال همیشه در پولی که کسب کرده ام برکت وجود داشته و من هم سعی کرده ام مشتری را راضی نگه دارم.

البته باید بگوییم که همه سرمایه پول نیست، بلکه فرزند سالم و صالح، برکت به خانه و خانواده خود سرمایه مهمی برای من بوده است.

-چه مسیرهای شغلی مختلفی در حرفه تاسیسات وجود داره که مجری بتونه درآمد بالاتری کسب کنه؟

یادگیری کار در نصب و راه اندازی دستگاه های چلیر و هواساز، کولر گازی، مبدل حرارتی و در کل تجهیزاتی که جدیداً وارد تاسیسات ساختمان شده اند.

توسعه شغلی یکی از مهمترین عواملی هست که می تونه درآمد مجری را بیشتر کند. هرچه مهارت های مجری بیشتر باشد و آگاهی بالاتری در تمام شاخه های تاسیسات داشته باشد، درآمد او بالاتر خواهد شد.

-تصور کنید یک روزی از شغل خودتون خسته شدید، کدام مسیر شغلی رو انتخاب می کنید؟

اولاً که من در حال حاضر با تمام قوا و با عشق و علاقه به حرفه فعلی خود ادامه می دهم، اما طبیعتاً در آن زمان کارم رو سبک تر خواهم کرد.

اگر قرار به انتخاب باشد، انتخاب اصلی من شغل لوله کشی است. چون در آن زمان که سنم بالاتر رفته است، طبیعتاً توانم کم شده و ادامه به فعالیت هایی همچون تعویض منبع آب گرم کمی برایم سنگین و سخت خواهد بود.

حتی ممکن است به عنوان سرپرست مجریان در این حرفه ادامه به کار دهم. مثلاً فردی را به عنوان مجری استخدام کرده و هم به او آموزش دهم و هم بر روی کارش نظارت کنم.

-مسیرهای شغلی یک مجری تاسیساتی چه هستند؟

به نظر من تخصص برق هم در مسیرهای شغلی یک تاسیساتی قرار دارد. یعنی در حقیقت بسیار لازم است تا مجری تاسیساتی با امور برق کاری هم تا حدودی آشنا باشد.

به عنوان مثال ممکن است یک کولر آبی نیاز به سرویس داشته باشد و شما در بین کار متوجه قطعی کابل برق کولر شوید.

در چنین شرایطی بهتر است تا مجری با طریقه اصلاح کابل برق کولر آبی آشنایی داشته باشد تا نیاز نباشد از یک مجری دیگر در پروژه استفاده شود.

در غیر این صورت وقت مشتری گرفته می شود و او اصلاً راضی نخواهد بود، که از یک فرد دیگر فقط برای اصلاح کابل برق کولر کمک بگیرد.

به غیر از شاخه برق، کسب مهارت در نحوه نصب و راه اندازی مبدل های حرارتی هم یک مسیر شغلی جدید در حرفه تاسیسات است.

مبدل های حرارتی چند سالی است که در حال تصاحب جای منبع آب دوجداره در موتورخانه ها هستند و روز به روز به متقاضیان آن ها اضافه می شود.

مهارت های مختلف دیگر از قبیل نصب رادیاتورهای پنلی، نصب پکیج و لوله کشی شوفاژ هم از دیگر شاخه های شغل لوله کشی و تاسیسات هستند، که امروزه به دلیل استفاده کمتر از شوفاژخانه بسیار رواج پیدا کرده اند.

آنچه که خواندید بخشی از مصاحبه ما با آقای داوود کریمی بود، اگر مایلید از محتوای کامل این گفتگو آگاه شوید، فایل صوتی مصاحبه را از قسمت زیر گوش کنید.

نتیجه گیری:

اگر می خواهید پس از مدتی کار کردن در شغل لوله کشی محدود به یک فعالیت خاص و تکراری نشوید، می توانید مهارت های مورد نیاز در مسیرهای شغلی متنوع در این شغل را یاد بگیرید، تا یک شغل دائمی با بازار کار عالی برای خود دست و پا کنید.

توجه داشته باشید که سهم درآمدی و ساعات کاری در هر کدام از مسیرهای شغلی لوله کشی متفاوت است و این شما هستید که می توانید با توجه توانایی ها، مهارت ها و علاقه مندی خود در یکی از این زمینه ها مشغول به کار شوید.

مجموعه تاسیسات 24 ساعته یک گروه لوله کشی و تاسیساتی بزرگ است، که از شما مجریان لوله کش علاقه مند و فعال در زمینه شغلی لوله کشی آب و فاضلاب و تاسیسات ساختمانی دعوت به همکاری می کند.

برای پیوستن به این گروه تاسیساتی کافیست همین الان فرم همکاری با تکنسین را پر و ارسال کنید، تا پس از بررسی های لازم از سمت سرپرست مجریان این مجموعه برای همکاری دعوت شوید.

برای آشنایی بیشتر با شرایط استخدام در این مجموعه مقاله عوامل مهم استخدام لوله کش در شرکت تاسیساتی را مطالعه کنید.

منابع انگلیسی:

منبع1 منبع 2

منابع فارسی:

منبع1 منبع 2

 

اشتراک گذاری این صفحه