اگر می خواهید با صفر تا صد اجرای سیستم گرمایش از کف و لوله کشی آن آشنا شوید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
- سیستم گرمایش از کف چیست؟
- 6 مزیت و 3 عیب گرمایش از کف
- گرمایش از کف بهتر است یا رادیاتور؟ راهنمای انتخاب سیستم گرمایشی
- انواع سیستم گرمایش از کف
- طراحی لوله کشی سیستم گرمایش از کف
- عکس گرمایش از کف
- تهیه نقشه گرمایش از کف
- انواع عایق حرارتی گرمایش از کف
- انتخاب لوله مخصوص برای گرمایش از کف
- بهترین لوله گرمایش از کف
- محاسبات گرمایش از کف
- انتخاب نوع سیستم مولد گرما در گرمایش از کف
- مراحل اجرای گرمایش از کف
- روش اجرای گرمایش از کف
- مراحل تست شبکه لوله کشی شده گرمایش از کف
- نحوه اجرای پارکت بر روی گرمایش از کف
- طریقه تنظیم دمای آب ورودی به گرمایش از کف
- هواگیری گرمایش از کف
- فیلم راهنمای صفر تا صد گرمایش از کف
- بررسی دقیق نمونه پروژههای گرمایش از کف انجام شده توسط تاسیسات 24 ساعته
- چرایی برتری تاسیسات 24 ساعته در اجرای سیستمهای گرمایش از کف
- فرآیند استفاده از خدمات گرمایش از کف در تاسیسات 24 ساعته
- گارانتی و خدمات پس از فروش در گرمایش از کف
سیستم گرمایش از کف چیست؟
سیستم گرمایش از کف نوعی روش برای گرم کردن ساختمان هاست، که بر اساس آن گرما با کمک سه حالت انتقالی به نام های رسانایی، تابشی و همرفتی از کف ساختمان در کل محیط منتشر می شود.
استفاده از سیستم گرمایش از کف برای بشر سابقه طولانی دارد، که به دوره های نوسنگی و عصر حجر مربوط می شود.
حفاری های باستان شناسان در آسیا و جزایر آلوتیا در آلاسکا نشان می دهد، که چگونه ساکنان آن مناطق دود آتش سوزی را از طریق سنگرهای پوشیده شده از سنگ در کف خانه های زیرزمینی بیرون می آوردند.
دود داغ سنگ های کف را گرم کرده و سپس گرما به فضای زندگی آن ها منتقل می شد. این شکل اولیه از سیستم گرمایش از کف امروزه با استفاده از لوله های آب گرم یا کابل های برق به سیستم های مدرن تبدیل شده است.
امروزه از سیستم گرمایش از کف در اکثر مکان ها از جمله مجتمع های مسکونی، تجاری، چمن ورزشگاه، کارخانه ها و سوله های صنعتی و حتی استخرهای روباز و سرپوشیده استفاده می شود.
6 مزیت و 3 عیب گرمایش از کف
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که شک دارید آیا سیستم گرمایش از کف می تواند برای ساختمان شما مفید باشد یا نه، در ادامه پاره ای از مزایا و معایب گرمایش از کف را برایتان ذکر کرده ایم:
مزایای گرمایش از کف
- مقرون به صرفه بودن
میزان مقرون به صرفه بودن سیستم گرمایش از کف را می توانیم با مقایسه آن با رادیاتور شوفاژ به راحتی متوجه شویم.
به این صورت که شوفاژهای رادیاتور برای اثر بخشی بیشتر نیاز به حرارتی بین 65 تا 75 درجه سانتی گراد دارند.
در حالی که سیستم گرمایش از کف با توجه به نوع عایق خود تنها به 29 درجه سانتی گراد یا کمتر از آن دما نیاز دارد، تا فضای داخلی را به صورت مناسب گرم کند.
بنابراین با یک حساب سرانگشتی می توان به راحتی به این پرسش که گرمایش از کف بهتر است یا رادیاتور اینطور پاسخ داد، که سیستم گرمایش از کف بسیار مقرون به صرفه تر است.
علاوه بر این رادیاتورها ابتدا هوای نزدیک به خود را گرم می کنند، به همین دلیل اتاق هایی که با رادیاتور گرم می شوند، مستعد ایجاد نقاط سرد هستند.
به این معنی که هوا در وسط اتاق سرد و در کنار رادیاتورها بسیار گرم می شود. اما سیستم گرمایش از کف گرمای تابشی را از کف به سمت بالا در فضای اتاق و بدون ایجاد نقاط سرد و به صورت یکنواخت فراهم می کند.
- قابلیت اجرای آسان
یکی از کلیدی ترین مزایای سیستم گرمایش از کف این است، که فقط شما لازم است یک بار این سیستم را در ساختمان خود اجرا کنید و هیچ نیازی برای تغییرات و نگهداری پس از آن وجود ندارد.
توجه داشته باشید اگر سیستم گرمایش از کف را توسط ترموستات اتوماتیک کنترل کنیم، شاید در ابتدا برایمان هزینه بردار باشد.
اما نه تنها دیگر نیاز نیست سیستم را به صورت دستی روشن و خاموش کنیم، بلکه در بلند مدت نیز باعث صرفه جویی فراون در هزینه های مربوط به انرژی خواهد شد.
- عدم اشغال فضا
چنانچه سیستم گرمایش از کف را در ساختمان خود راه اندازی کنید، حتی کمترین فضای داخلی نیز در بنای شما اشغال نخواهد شد.
حتی مدرن ترین رادیاتورها هم مقداری جزئی از فضای شما را اشغال می کنند، اما با سیستم گرمایش از کف شما کل فضا را برای چیدمان باب دل خود در اختیار دارید.
- عدم سیاه کردن دیوار و پرده ها
استفاده از دیگر تجهیزات حرارتی در خانه همچون انواع بخاری، شومینه و حتی رادیاتور شوفاژ به مرور باعث سیاه و لکه دار شدن دیوار پوش ها و پرده ها می شود.
اما با وجود سیستم گرمایش از کف که حرارت خود را به صورت همرفتی و تابشی در فضا منتشر می کند، دیگر از سیاه شدن در و دیوار و پرده ها خبری نیست.
- امکان استفاده از انواع کف پوش
بر خلاف برخی از ادعاها که می گفتند: سیستم گرمایش از کف با پوشش فرش جور در نمیاید، چون گرمای این سیستم باعث باردار شدن پرزهای قالی شده و بیماری های تنفسی حتی سرطان را به دنبال دارد، امروزه خلاف آن ثابت شده است.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، گرمای حاصل از گرمایش کف آبی بدون هیچ گونه الکتریسته است، بنابراین خود بدون بار بوده و نمی تواند پرزهای قالی را باردار کند.
در نتیجه با توجه به این توضیحات پاسخ به این سوال که آیا گرمایش از کف سرطان زاست؟ کاملاً جواب داده می شود، با در اختیار داشتن یک سیستم گرمایش از کف با کیفیت و استاندارد، هیچ مشکلی برای شما پیش نخواهد آمد.
از طرفی شما می توانید بر روی سیستم گرمایش از کف خود از هر نوع پوششی همچون چوب، قالی، سنگ، سرامیک، موزاییک، لمینت و پارکت استفاده کنید.
- امنیت بالا
مشکلی که در خانه های مجهز به سیستم رادیاتور شوفاژ، بخاری و شومینه به وفور حس می شود، ترس از برخورد بچه ها با لبه تیز و بدنه داغ این وسایل حرارتی است.
در حالی که در صورت به کار بردن سیستم گرمایش از کف در ساختمان، دیگر این از این دست نگرانی ها وجود ندارد.
چون این سیستم کاملاً در قسمتی به دور از دسترس و امن نصب شده و به دلیل کنترل کننده های حرارتی موجود در آن آنقدر داغ نمی شود که باعث سوختگی فرد شود.
- معایب سیستم گرمایش از کف
بد نیست در ادامه صحبت در مورد مزایای این سیستم معایب گرمایش از کف را هم عنوان کنیم:
- قیمت نصب بالا
نصب سیستم گرمایش از کف کمی پیچیده و پر هزینه است. دلیل آن هم لزوم استفاده از تجهیزات مختلف در این سیستم همچون کلکتور، لوله های چند لایه، عایق های کف پوش، بتن و شیرهای مختلف بر روی کلکتور می باشد.
- زمان بر بودن اجرای سیستم
زمان نصب سیستم گرمایش از کف طولانی تر از سایر سیستم های حرارتی است، چرا که مراحل و پیش نیازهای متعددی از کف سازی ساختمان گرفته تا اجرای لوله کشی این سیستم وجود دارند.
فقط خشک شدن بتن روی لوله ها حداقل سه روز طول می کشد، با این حال می توان با سپردن پروژه به یک گروه تاسیساتی معتبر زمان اجرای این سیستم را به حداقل رساند.
- افزایش ارتفاع کف
یکی از مشکلات اجرای سیستم گرمایش از کف در ساختمان های در حال بازسازی، افزایش ارتفاع کف ساختمان به دلیل کف سازی است. به این صورت که کف ساختمان بالا می آید، در حالی که ارتفاع سقف ثابت است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مزایا و معایب سیستم گرمایش از کف مشاهده کلیپ زیر را از دست ندهید.
گرمایش از کف بهتر است یا رادیاتور؟ راهنمای انتخاب سیستم گرمایشی
اگر هنور هم در انتخاب بین گرمایش از کف و رادیاتور تردید دارید، کلیپ زیر را تماشا کنید تا بدانید برای ساختمان شما کدام سیستم بازدهی مناسب تری دارد و در نهایت با خاطری آسوده یکی از این دو سیستم گرمایشی را انتخاب کنید.
انواع سیستم گرمایش از کف
سیستم های گرمایش از کف امروزی از طریق یکی از دو نوع گرمایش از کف برقی یا سیستم الکتریکی یا خشک و گرمایش از کف آبی یا سیستم هیدرونیک سبب گرم شدن محیط می شوند.
هر کدام از این دو روش را می توان در انواع ساختمان های مسکونی، اداری، ورزشگاه ها، کارخانه جات و حتی مرغداری ها به کاربرد.
هم اکنون از سیستم گرمایش از کف برقی یا خشک در کشورهای دیگر برای ذوب کردن یخ و برف معابر، جاده ها، زمین های فوتبال و غیره استفاده می شود.
- سیستم گرمایش از کف برقی
از سیستم گرمایش از کف برقی بیشتر در مناطقی استفاده می شود که دسترسی به گاز وجود ندارد. این سیستم را به دو دسته کلی فیلم حرارتی و کابل حرارتی-الکتریکی تقسیم بندی می کنند:
- فیلم حرارتی
در این مدل از سیستم گرمایش از کف برقی از نوعی فیلم حرارتی کربنی ساخته شده از پلی استر بسیار نازک قرار گرفته در قسمت زیر کف پوش ساختمان استفاده می شود.
از جمله مزایای قابل توجه این سیستم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت تنظیم دمای سیستم با استفاده از ترموستات
- امکان نصب کف پوش بدون نیاز به استفاده از بتن
- ایمنی بالا در مقابل آتش سوزی و برق گرفتگی
- ضخامت بسیار کم فیلم های حرارتی
- سرعت گرم شوندگی بالا
- امکان کنترل از راه دور
- طول عمر بسیار بالا
- نصب بسیار آسان
- کابل حرارتی-الکتریکی
سیستمی که امروزه به نام گرمایش از کف برقی در ساختمان ها اجرا می شود، از نوع کابل حرارتی-الکتریکی است.
کابل های حرارتی-الکتریکی را می توان در زیر کاشی و سرامیک بدون نیاز به استفاده از عایق اجرا کرد، اما باید لایه ای از بتن بر روی کابل ها قرار داده و سپس کف پوش ساختمان را بر روی آن ها نصب نمود.
برای نصب این سیستم ابتدا شبکه ای از کابل های حرارتی یا المنت را به صورت فیکس در کف ساختمان می خوابانند و سپس توسط سیمان آن را می پوشانند.
کابل های حرارتی به یک منبع برق متصل شده و تنظیم دمای آن توسط سوئیچ متصل شده به دیوار صورت می گیرد.
مزایای سیستم گرمایش از کف برقی
- عدم نیاز به سرویس و نگهداری مداوم
- راندمان نزدیک به 85 درصد
- قابلیت کنترل از راه دور
- سرعت نصب بسیار بالا
- نیاز به کف سازی اندک
معایب سیستم گرمایش از کف برقی
- مصرف بالای انرژی
- استهلاک بیشتر
- تجهیزات گران قیمت
- سیستم گرمایش از کف آبی
استفاده از سیستم گرمایش از کف آبی به دلیل مصرف پایین و بازدهی مناسب در ساختمان های مسکونی رواج بیشتری دارد، به همین دلیل ما تا انتهای این متن در خصوص جزئیات و روش اجرای این روش بیشتر توضیح خواهیم داد.
برای راه اندازی سیستم گرمایش از کف آبی از لوله های مخصوص این سیستم و آب گرم ساده یا مخلوط شده با مواد ضد یخ از قبیل پروپیلن گلیکول استفاده می شود.
این مواد در داخل یک مسیر بسته یا مدار از لوله ها در حال حرکت هستند و گرمای خود را از یک منبع حرارتی همچون پکیج، موتورخانه یا پمپ حرارتی می گیرند.
همانند رادیاتور که آب گرم را از پکیج یا موتورخانه دریافت کرده و سپس با گردش آن در بین اتاق ها و رادیاتورها باعث گرم شدن محیط می شود.
این سیستم نیز به موتورخانه یا پکیج متصل شده و با چرخش آب گرم در بین طبقات و قسمت های مختلف ساختمان آن را گرم می کند.
اتصال لوله ها در سیستم گرمایش از کف آب گرم از طریق وسیله ای به نام کلکتور صورت می گیرد. هر چه مساحت فضا بیشتر باشد، سیستم شما هم به اندازه بزرگ تر شده و در نتیجه به طول لوله بیشتری نیاز پیدا خواهید کرد.
مزایای سیستم گرمایش از کف آبی
- هزینه کمتر در مصرف انرژی
- بازدهی حرارتی بالا
معایب سیستم گرمایش از کف آبی
- نیازمند زمان طولانی تر برای نصب
- نیاز به کف سازی عمیق تر
- هزینه بالا برای نصب
کلیپ زیر را تماشا کنید تا به صورت جامع تر با انواع روش های اجرای سیستم گرمایش از کف آشنا شوید.
طراحی لوله کشی سیستم گرمایش از کف
به طور معمول طراحی لوله کشی سیستم گرمایش از کف به 4 صورت عمده صورت می گیرد، که هر کدام نقاط قوت و ضعف مخصوص به خود را دارند.
البته در بسیاری از موارد می توان طرح های دیگری از ترکیب طرح های دیگر در ساختمان اجرا کرد، با این حال این 4 مدل جزو رایج ترین آن ها هستند.
اینکه ما در پایان کدام طرح و نقشه را در ساختمان خود عملی کنیم، بستگی به نوع بهره وری اتاق، نوع سیستم گرمایش از کف، تعداد دیوارهای سرد و مقدار حرارت مورد نیاز ما از این سیستم دارد.
توجه داشته باشید که لوله کشی کف ساختمان باید به صورتی انجام شود که آب گرم ابتدا سطحی از اتاق را که در مجاور دیوارهای خارجی، یعنی دیوارهایی که با هوای بیرون در تماس هستند، را گرم کرده و سپس سطح داخلی اتاق را گرم کند.
همچنین لوله ها نباید به هیچ عنوان از روی هم عبور نمایند و مسیر لوله کشی گرمایش از کف باید به صورتی طراحی شود، که کمترین پیچ و خم را داشته باشد.
رایج ترین روش های لوله کشی گرمایش از کف عبارتند از:
- طرح مارپیچ یک راهه
ساده ترین و رایج ترین شیوه خواباندن لوله ها در سیستم گرمایش از کف به صورت مارپیچ است. در این طرح یک لوله تک وارد اتاق شده و از همان بدو ورود به صورت زیگ زاگ در عرض اتاق خوابانده می شود.
در نهایت همان لوله از قسمت ورودی از اتاق خارج می شود. گرچه شیوه لوله کشی سیستم با استفاده از این طرح بسیار ساده است، اما توجه داشته باشید که گرما به صورت یکسان در کل فضا پخش نمی شود.
چون طرح مارپیچ لوله باعث می شود، حرارت آب داغی که از ابتدای لوله وارد اتاق شده تا انتهای آن نرسیده سرد شود.
بنابراین از طرح مارپیچ یک طرفه بیشتر در فضاهای کم عرض و دارای یک دیوار سرد، همچون راهروها استفاده می شود.
- طرح مارپیچ دو راهه
در طرح مارپیچ دو راهه لوله ورودی به اتاق قبل از حرکت زیگ زاگی، ابتدا در طول محیط اتاق خوابانده می شود، سپس به عقب برمی گردد تا جریان متقابل ایجاد کند.
آب با دمای پایین تر در کنار آب گرمتر و نزدیک ورودی لوله، جریان می یابد و اجازه می دهد تا دما در سراسر اتاق یکنواخت شود.
طرح مارپیچ دو طرفه مناسب برای اتاق هایی با دو دیوار سرد می باشد، این طرح بهترین روش برای توزیع یکسان حرارت در چنین فضاهایی است.
- طرح مارپیچ سه طرفه
به طرح مارپیچ سه راهه لوله کشی در سیستم گرمایش از کف، طرح U شکل هم می گویند. این طرح بیشتر مخصوص اتاق هایی با سه دیوار سرد بوده و باز هم فشردگی به سمت مرکز طرح خواهد بود.
- طرح متمرکز یا مارپیچ برگردان یا لوپ
این طرح اساساً حلقه های متحدالمرکز را تشکیل می دهد.، بر اساس آن لوله ورودی قبل از رسیدن به مرکز اتاق در اطراف فضا اجرا می شود، سپس به صورت مکرر در اطراف اتاق حرکت می کند.
در طرح متمرکز یا مارپیچ برگردان بیشترین حرارت از لوله ها در قسمت های به دور از مرکز اتاق توزیع می شود، در صورتی که در روش های دیگر گرما در اطراف اتاق هدر می روند.
از آنجا که اتلاف گرما معمولاً در پایین ترین سطح در مرکز اتاق است، دمای اتاق باید به طور متوسط باشد.
طرح مارپیچ برگردان از بهترین نوع چیدمان در طراحی نقشه گرمایش از کف می باشد، چرا که بیشترین راندمان حرارتی در این طرح نهفته است و می توان در اتاق های بزرگ و سالن های مهمان این طرح را به کار برد.
تمام آنچه در این قسمت در خصوص انواع مدل های اجرای سیستم گرمایش از کف توضیح دادیم را می توانید در کلیپ زیر تماشا کنید.
عکس گرمایش از کف
شما در این قسمت می توانید عکس های مختلف گرمایش از کف را مشاهده کنید، تا بتوانید طرح های مختلف لوله کشی گرمایش از کف را در پروژه های واقعی ببینید.
لازم به ذکر است برخی از این عکس ها جزو سوابق کاری همکاران ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته می باشد.
تهیه نقشه گرمایش از کف
مرحله بعدی قبل از اقدام عملی به اجرای سیستم گرمایش از کف، طراحی نقشه لوله کشی گرمایش از کف با کمک یکی از طرح های گفته شده یا ترکیبی از آن هاست.
چند نکته مهم در خصوص طراحی نقشه لوله کشی گرمایش از کف
- مهمترین قسمت هایی که باید در داخل نقشه لوله کشی این سیستم مشخص باشد، محل قرارگیری کلکتور گرمایش از کف است.
- باید پارامترهای دیگر همچون: محل درز انبساطی، طول لوله ها، حداکثر فاصله لوله ها از یکدیگر و سایز لوله ها نیز مشخص باشند. در قسمت های بعدی نحوه محاسابات لازم برای دست یابی به این مولفه ها را مشخص کرده ایم.
- یکی از مهمترین نکاتی که باید در هنگام تهیه نقشه لوله کشی گرمایش از کف مد نظر داشته باشید، توجه به محل قرارگیری وسایل و چیدمان تجهیزات در ساختمان است.
به عنوان مثال در قسمت زیرین محل قرارگیری یخچال، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، گاز و کابینت ها در آشپزخانه اصلاً نباید لوله های گرمایش از کف عبور کنند.
در غیر این صورت به موتور دستگاه آسیب های زیادی وارد می شود. همچنین قسمت های دیگر خانه همچون محل نصب کمد دیواری هیچ نیازی به عبور دادن لوله ها ندارند.
پس لازم است در هنگام تهیه نقشه لوله کشی گرمایش از کف علاوه بر جا نمایی صحیح کلکتور بر روی نقشه، محل قرارگیری این سری لوازم و تجهیزات هم مشخص شوند، تا از عبور لوله ها در آن قسمت ها پیشگیری شود.
- طراح نقشه لوله کشی گرمایش از کف باید با توجه به نوع کاربری پروژه طراحی لوله کشی را به صورتی انجام دهد که هر طبقه به چند زون با فواصل نزدیک به هم تقسیم شوند.
- حداکثر اختلاف طول مجاز در مدارهای یک کلکتور به روش کنترل دستی 10 درصد باشد، برای مثال اگر طولانی ترین مدار 90 متر است، بلندترین مدار نمی توان از 99 متر بیشتر باشد.
تصویر نمونه از نقشه لوله کشی گرمایش از کف
- طراحی گرمایش از کف
اهمیت طراحی گرمایش از کف از این جهت است که مطمئن شویم سیستم نصب شده کارایی کافی و مناسب برای گرمایش مطلوب محیط را دارا می باشد.
در مقابل اگر طراحی سیستم گرمایش از کف اصولی نباشد، شاهد دریافت بار حرارتی ناکافی در بنا خواهیم بود.
از طرفی رفع عیب سیستم گرمایش از کف بعد از اتمام پروژه بسیار زمان بر و پر هزینه است، بنابراین لازم است قبل از اینکه وارد فاز عملیاتی پروژه شویم، کل طراحی این سیستم را بررسی کنیم.
نکاتی که باید در زمان طراحی گرمایش از کف به آن ها توجه داشته باشیم:
- انتخاب محل مناسب برای نصب جعبه کلکتور گرمایش از کف
- در نظر گرفتن محل دقیق برای قرارگیری لوازم مختلف منزل
- تعیین حداکثر فاصله بین لوله ها
- محاسبه سایز صحیح لوله ها
- محاسبه طول یا متراژ لوله ها
انواع عایق حرارتی گرمایش از کف
عایق حرارتی گرمایش از کف در دو نوع تخت و رولی به بازار عرضه می شوند.
- فوم عایق یونولیت یا پلی استایرن تخت
فوم عایق یونولیت تخت عموماً برای سیستم گرمایش از کف از دانستیته 20 الی 20 در هر متر مکعب، با ضخامت 2 سانتی متر و در قالب ورق های 1 متر ارائه می شوند.
- عایق شانه تخم مرغی
بعضی از عایق های کف طوری طراحی شده اند، که می توانند لوله ها را از طریق برآمدگی های روی خود به خوبی نگه دارند، به این نوع از عایق حرارتی، فوم شانه تخم مرغی گرمایش از کف می گویند.
در صورت استفاده از این نوع عایق حرارتی در سیستم گرمایش از کف نه تنها سرعت عمل شما در خواباندن لوله ها بالاتر می شود، بلکه کیفیت و دقت انجام کار نیز بیشتر خواهد شد.
ورق های یونولیت شانه تخم مرغی از جنس پلی استایرن و به صورت نر و مادگی در هم قفل شده و یک سطح یکپارچه را به وجود می آورند.
همچنین شما می توانید فوم شانه تخم مرغی را بر اساس سایز مورد نظر خود تنها با استفاده از یک چاقو تیز برش بزنید. ابعاد فوم تخم مرغی گرمایش از کف 50×100 سانتی متر است.
- ورق متالایز
عایق متالایز به شکل رول بوده و در بسته های 100 متری در بازار موجود هستند. این نوع از عایق دارای یک لایه نایلون متالایز شده می باشد، که در انتقال و گسترگی گرما به سمت بالا بسیار خوب عمل می کند.
عموماً ورق متالایز را بر روی فوم تخت در سیستم گرمایش از کف قرار می دهند، تا عملکرد این سیستم بازدهی بالاتری داشته باشد.
لایه عایق با توجه به شرایط حرارتی زیر سازه سیستم گرمایش از کف باید حداکثر مقاومت حرارتی را داشته باشد.
توجه داشته باشید که برای فیکس کردن عایق بر روی کف هرگز نباید از میخ و پیچ استفاده کنید، در غیر این صورت باعث اختلال در روند سیستم گرمایش از کف خواهید شد.
به جای آن می توانید عایق را برش های منظم و دقیق زده و در نهایت آن ها را با نوار چسب پهن در کنار یکدیگر فیکس کنید.
انتخاب لوله مخصوص برای گرمایش از کف
یکی از مهمترین تجهیزاتی که باید برای اجرای گرمایش از کف آبی تهیه کنیم، لوله مخصوص به منظور انتقال آب از سیستم حرارت مرکزی و گردش آن در کف ساختمان است.
توجه داشته باشید که هر نوع لوله ای را نمی توانید برای سیستم گرمایش از کف ساختمان خود به کار ببرید.
مشخصات لوله مخصوص گرمایش از کف
لوله مخصوص گرمایش از کف باید خصوصیات زیر را داشته باشد:
- مقاومت بالای طولی و عرضی در برابر گرما
- قابلیت خم شوندگی زیاد
- عدم رسوب پذیری
- عدم نفوذ اکسیژن
- مقاومت فیزیکی
- تحمل فشار بالا
- اجرای آسان
- ضایعات کم
- وزن سبک
با توجه به این مشخصات واضح است که از لوله فلزی نمی توان در این سیستم استفاده کرد، چون نه تنها وزن سبکی ندارد، بلکه انعطاف پذیر هم نیست و همچین به سرعت رسوب می گیرد.
در بین تمام لوله هایی که امروزه در بازار موجود هستند، فقط لوله های پلیمری باقی می مانند، اما با توجه به اینکه لوله های پلیمری خود تنوع فراوانی دارند، باید ببینیم کدام نوع از لوله پلیمری بهترین کارایی را در این سیستم دارد؟
بررسی انواع لوله پلیمری به منظور استفاده در گرمایش از کف
- لوله پلیمری تک لایه PE
لوله پلیمری تک لایه یا PE در گذشته به نام لوله سبز و سفید در بازار وارد شد. دلیل طراحی و ساخت این جنس از لوله کیفیت بسیار پایین لوله های فلزی بود.
بنابراین لوله پلیمری یک لایه ساخته شد، تا معایب لوله های فلزی همچون وزن بالا، رسوب پذیری، زنگ زدگی و دشواری در نصب را هموار کند.
به همین دلیل امروزه شاهد استفاده وسیع از لوله های تک لایه پلیمری سبز و سفید در سیستم لوله کشی آب آشامیدنی هستیم.
مزیت های لوله پلیمری تک لایه PE
- مقاومت در برابر خوردگی
- عدم رسوب پذیری
- تحمل فشار بالا
- انعطاف پذیری
- زیبایی ظاهری
- اجرای آسان
- وزن سبک
با وجود تمام مزیت هایی که لوله پلیمری تک لایه یا لوله سفید از خود نشان داد، باز هم به دلیل معایب زیر اجرای سیستم گرمایش از کف با لوله سفید امکان پذیر نمی باشد.
معایب لوله های پلیمری تک لایه PE
- بالا بودن ضریب انبساط طولی در حرارت
- عدم مقاومت در برابر آتش سوزی
- عدم مقاومت مکانیکی
- نفوذ پذیری اکسیژن
- تحمل دمایی پایین
- ایجاد ضایعات بالا
- لوله پلیمری PERT یا لوله پلی اتیلن با مقاومت دمایی بالا
PERTیک پلی الفین ترموپلاستیک است که دارای خواص فیزیکی، حرارتی و مکانیکی بالاتری به نسبت پلی اتیلن معمولی می باشد.
این نوع از پلیمر مقاومت هیدرواستاتیکی بالایی داشته و در مقایسه با لوله های پلی اتیلنی قابلیت فرآیند پذیری مناسبی نیز دارد.
مزیت های لوله پلیمری PERT
- کم بودن ضریب انبساط طولی
- مقاومت در برابر خوردگی
- عدم رسوب پذیری
- عدم نفوذ اکسیژن
- مقاومت مکانیکی
- تحمل فشار بالا
- انعطاف پذیری
- زیبایی ظاهری
- کمی ضایعات
- اجرای آسان
- وزن سبک
لوله پلیمری PERT یک لوله پلیمری مناسب برای استفاده در سیستم گرمایش از کف است، تنها نکته ای که باید در زمان استفاده از این جنس لوله در سیستم گرمایش از کف در نظر داشته باشید، مقاومت حرارتی پایین این لوله است.
حداکثر دمای آب گرم ورودی به سیستم گرمایش از کف 55 درجه است و لوله پلیمری PERT می تواند تا 70 درجه سانتی گراد دمای آب و فشار 10 بار را تحمل کند.
با این حال بهتر است به دنبال لوله ای با مقاومت حرارتی بالاتر باشید، تا خاطرتان از بابت عدم نشتی لوله به دلیل بالا رفتن یکباره دمای سیستم جمع باشد.
بهترین لوله گرمایش از کف
در این قسمت شما را با بهترین لوله گرمایش از کف یعنی لوله پلیمری پنج لایه PEX آشنا خواهیم کرد.
- لوله پنج لایه PEX
تنها لوله ای که توانست با حضور خود یک انقلاب اساسی در سیستم لوله کشی آب ایجاد کند، لوله پنج لایه پلیمری PEX بود.
این جنس از لوله نه تنها معایب لوله های فلزی را از بین برد، بلکه به دلیل ضریب حرارتی بالای خود بهترین گزینه برای استفاده در سیستم گرمایش از کف ساختمان شناخته شد.
لوله پلیمری اولین باری توسط یک محقق آلمانی در سال 1968 طراحی و ساخته شد، پس از آن لوله پنج لایه در سال 1980 وارد آمریکا شد.
لوله پنج لایه توانست به عنوان جایگزینی مناسب و فوق العاده به جای لوله های فلزی و حتی پلاستیکی در صنعت لوله کشی آب ساختمان ها مطرح شود.
برای ساخت لوله پلیمری PEX از ترکیب پنج لایه مختلف پلیمر، چسب و فلز آلومنیوم استفاده شده است. به این صورت که یک لایه آلومینیوم توسط دولایه پلیمر احاطه شده و اتصال آن ها با کمک چسب مخصوص است.
بنابراین لوله پنج لایه نه تنها خاصیت های لوله های پلیمری تک لایه را دارد، بلکه لایه فلزی به کار رفته در هسته آن سبب مقاومت مکانیکی بالایی لوله می شود.
- ویژگی های لوله پنج لایه یا PEX
- تحمل حرارتی بالا حدود 95 درجه سانتی گراد
- امکان نصب آسان بدون نیاز به جوشکاری
- دارای ضریب انبساط طولی پایین
- مقاوم در برابر ضربات قوچی آب
- مقاومت بالا در برابر یخ زدگی
- عدم خوردگی و پوسیدگی
- انعطاف پذیری فوق العاده
- دارای مقاومت مکانیکی
- تولید ضایعات کم
- عدم نفوذ اکسیژن
- وزن بسیار سبک
- تحمل فشار بالا
در کلیپ زیر جنس لوله ها و انواع فوم عایق گرمایش از کف به شما معرفی شده است که تماشای آن را به شما پیشنهاد می کنیم.
محاسبات گرمایش از کف
یکی از مهمترین مراحل اجرای گرمایش از کف به محاسبات مورد نیاز برای عملی کردن این پروژه مربوط می شود.
مرحله اول: محاسبه بار حرارتی مورد نیاز
برای محاسبه مقدار بار حرارتی ساختمان باید ابتدا میزات تلفات و تبادلات انرژی حرارتی در قسمت های مختلف بنا را محاسبه کرده و سپس از میزان به دست آمده برای محاسبه بار حرارتی کل ساختمان استفاده کرد.
تلفات و انتقالات حرارتی می تواند از طرق مختلفی همچون پنجره ها، درها، دیوارها و هوای نفوذی از درزهای بنا صورت بگیرد.
به منظور محاسبه تلفات حرارتی در سیستم گرمایش از کف ما به دو مولفه نیاز داریم: Q1 که نشان دهنده تلفات حرارتی جدارها است و Q2 که مقدار تلفات حرارتی به دلیل نفوذ هوا یا تهویه را مشخص می کند.
- فرمول نحوه محاسبه Q1 یا میزان تلفات حرارتی جداره ها
(Q=UA(ti-to
بار حرارتی بر حسب Q=Btu⁄hr
مساحت جداره شامل در یا پنجره بر حسب A=ft2
U=Btu/ft2 hr.fo ضریب کلی انتقال حرارت بر حسب
ti=F دمای داخلی بر حسب
to= F دمای خارجی بر حسب
- فرمول محاسبه انتقال حرارت از کف در سیستم گرمایش از کف
انتقال حرارت از کف در سیستم گرمایش از کف از دو طریق اتفاق می افتد:
- انتقال حرارت از کف قرار گرفته رو یا دیوار زیر زمین با خارج از ساختمان
این مقدار انتقال حرارت در سیستم گرمایش از کف بین کف قرار گرفته روی زیر زمین یا دیوار زیر زمین و خارج از ساختمان بسیار ناچیز بوده و در طول سال ثابت است، پس می توان از آن صرف نظر کرد.
با این وجود می توانید مقدار این تلفات انرژی را در جدول زیر ملاحظه کنید:
دمای خارج از بنا بر حسب فارنهایت | دمای کف زمین بر حسب فارنهایت |
-30 | 40 |
-20 | 45 |
-10 | 50 |
0 | 55 |
10 | 60 |
20 | 65 |
جدول دمای خارج از ساختمان و دمای زمین بر حسب فارنهایت
- انتقال حرارت بین کف روی زمین با خارج از ساختمان
انتقال حرارت از کف واقع بر روی زیر زمین با هوای بیرون از ساختمان میزانی است، که باید بر اساس فرمول زیر حساب شده و در محاسبه بار حرارتی ساختمان لحاظ شود.
Q=0.6P(ti-to)+0.05A(ti-tg)
Q=Btu⁄hr اتلاف حرارت از کف قرار گرفته روی زمین بر حسب
P= طول محیط در معرض هوای بیرون بر حسب فوت
ti= F دمای داخل فضا بر حسب
to= F دمای خارج از فضا بر حسب
A= ft2 مساحت کف بر حسب
tg= F دمای زمین بر اساس جدول بر حسب
- محاسبات Q2 یا تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای بیرون
مقدار تلفات حرارتی حاصل از ورود هوای بیرون به داخل ساختمان به قدری زیاد است، که نمی توان از مقدار آن در محاسبه بار حرارتی ساختمان چشم پوشی کرد.برای محاسبه مقدار تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای بیرون از دو شیوه نام های روش درزی و روش حجمی استفاده می کنند:
- روش درزی محاسبه تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای بیرون
در این روش تمام درزهای ساختمان از قبیل پنجره ها، در و هر درزی که با فضای بیرون از بنا در تماس هستند، بر حسب فوت اندازه گرفته شده و در جدول زیر قرار داده می شود:
نوع پنجره | چوبی | فلزی | |
سرعت باد بر حسب مایل بر ساعت | 5 | 0.12 | 0.33 |
10 | 0.35 | 0.78 | |
15 | 0.65 | 1.23 | |
20 | 0.98 | 1.73 | |
25 | 1.33 | 2.3 | |
30 | 1.73 | 2.8 |
جدول محاسبه تلفات حرارتی به دلیل نفوذ هوای بیرون از پنجره ساختمان
جدول محاسبه تلفات حرارتی به دلیل نفوذ هوای بیرون از درب ساختمان
- روش حجمی محاسبه تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای بیرون:
از روش حجمی برای محاسبه تلفات حرارتی در ساختمان هایی استفاده می شود، که از وسایل تهویه استفاده نشده است.همچنین فرض را بر این می گیریم که مقدار هوای داخلی اتاق بسته به دیوارهایی است که در مجاروت با هوای خارج در اثر نفوذ بین ./5 تا 2 بار در ساعت است.
جدول تعداد دفعات تعویض هوا در اثر نفوذ در ساختمان های کوچک | |
تعداد دیوارهای مجاور هوای بیرون | تعداد دفعات تعویض هوا در ساعت |
0 | 0.5 |
1 | 1 |
2 | 1.5 |
3 و 4 | 2 |
هال ورودی و راهروها | 2 |
روش حجمی محاسبه تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای بیرون
فرمول محاسبه تلفات ناشی از نفوذ هوا:
Q2=0.0749 V×0.241(ti-to)
V=v×n
V= CFH حجم هوای نفوذی بر حسب-فوت مکعب بر ساعت
v=ft3 حجم اتاق بر حسب
n= دفعات تعویض هوای اتاق
Q2=Btu⁄hr بار حرارتی ناشی از نفوذ حرارتی بر حسب
0.0749=ib/ft3 جرم مخصوص هوا در شرایط استاندارد بر حسب
0.241=Btu/ib.f جرم مخصوص هوا در شرایط استاندارد بر حسب
فرمول نهایی محاسبه بار گرمایی و تلفاتی کلی حرارتی در یک سیستم گرمایش از کف
QR=(Q1+Q2)×K
در این فرمول K یک ضریب اطمینان و جبران اشتباه بین 10 تا 20 درصد می باشد، یعنی باید مجموع بارهای حرارتی را در 1/1 یا 1/20 ضرب کنیم.
مقدار Qr بار حرارتی هر اتاق در سیستم گرمایش از کف می باشد، که برای محاسبه این سیستم باید حساب شود
.مرحله دوم: محاسبه شار حرارتی لازم برای سیستم گرمایش از کف
یکی دیگر از پارامترهای مهم که باید برای محاسبه سیستم گرمایش از کف در نظر داشته باشیم، میزان شار حرارتی لازم گرمایش از کف است.
با کمک شار حرارتی دیگر مجهولات برای اجرایی کردن این سیستم از قبیل سایز لوله، طول لوله، فواصل لوله و دبی پمپ گرمایش نیز به دست می آیند.
اگر تلفات حرارتی ساختمان را محاسبه نکنید، نمی توانید شار حرارتی لازم برای سیستم گرمایش از کف را نیز محاسبه کنید.
- فرمول محاسبه شار حرارتی:
از آنجا که شار حرارتی، به معنی مقدار حرارت مورد نیاز بر واحد سطح است. می توان با محاسبه مقدار تلفات حرارتی در ساختمان با ضریب 10 یا 20 درصد، مقدار شار حرارتی را بر اساس فرمول زیر به راحتی محاسبه کرد:
qo=QBtu/hr/Area(m2)
در این فرمول مقدار حرارت لازم جهت گرمایش ساختمان بر حسب btu/hr بوده و مساحت سطح که با Area نمایش داده شده، بر حسب متر مربع می باشد.
- محاسبه فاصله و سایز لوله گرمایش از کف
پارامتر مهم بعدی که باید در زمان طراحی سیستم گرمایش از کف به آن توجه داشته باشیم، مقدار سایز لوله در کنار حداکثر فاصله لوله در گرمایش از کف می باشد.
اهمیت توجه به سایز و فاصله لوله ها در سیستم گرمایش از کف از آن جهت است، که اگر فاصله لوله ها به درستی رعایت نشود، دمای مطلوب از این سیستم دریافت نمی شود.
طراحی اغلب ساختمان های مسکونی و مراکز کم جمعیت تجاری، با لوله سایز 12-16 انجام می گیرد.
توجه به فاصله لوله ها از یکدیگر و سایز آن ها در گرمایش از کف مسئله ای است، که متاسفانه تنها به این دلیل که لوله ها گران هستند، از سمت بسیاری از مجریان تاسیساتی مورد توجه قرار نمی گیرد.
بنابراین طول لوله ها را کم کرده و یا قطر آن را کاهش می دهند. فاصله بین لوله ها در گرمایش از کف با کمک چندین روش قابل محاسبه است، که ما در ادامه به توصیف هر دو روش خواهیم پرداخت:
- محاسبه فاصله بین لوله ها در حالت های مختلف
شما می توانید فاصله و حتی سایز لوله گرمایشی را با کمک جدول زیر و در شرایط مختلف بنا به راحتی محاسبه کنید:
سایز لوله نیوپایپ مصرفی و فواصل بین لوله ها متریک | |||
سطوح سایز لوله | 9-12 | 12-16 | 16-20 |
در حاشیه سرد تیپ طبقات | 15 cm | 15 cm | 20 cm |
در حاشیه سرد طبقه آخر | 10 cm | 10 cm | 15 cm |
اتاق خواب تیپ طبقات | 15 cm | 20-25 cm | 25-30 cm |
اتاق خواب طبقه آخر | 10 cm | 20 cm | 25 cm |
حمام / آشپزخانه | 15 cm | 20 cm | -------- |
اتاق پذیرایی / ناهار خوری | 15-20 cm | 20-30 cm | 25-35 cm |
دفتر کار / کلاس درس | -------- | 20-30 cm | 30 cm |
پارکینگ محفوظ / پیلوت محفوظ | -------- | 30-35 cm | 30-40 cm |
جدول فاصله پیشنهادی بین لوله ها در حالت های مختلف مسکونی و تجاری
- محاسبه فاصله و سایز لوله ها با توجه به شار حرارتی
ما می توانیم در یک روش دیگر با کمک شار حرارتی به دست آمده در فرمول مربوط به این پارامتر، سایز و حتی فواصل لوله ها را نیز تعیین کنیم:
شار حرارتی W/m2 | سایز لوله های 5 لایه و فاصله آن ها در سیستم گرمایش از کف | |||
9 تا 12 | 12 تا 16 | 16 تا 20 | 20 تا 25 | |
0 تا 32 | 25 cm | 30 cm | 30 cm | 35 cm |
32 تا 63 | 25 cm | 30 cm | 30 cm | 35 cm |
63 تا 95 | 15 cm | 25 cm | 25 cm | 30 cm |
95 تا 126 | 10 cm | 15 cm | 20 cm | 25 cm |
جدول محاسبه سایز و حداکثر فاصله لوله ها در سیستم گرمایش از کف بر اساس شار حرارتی
- محاسبه طول لوله گرمایش از کف
همانطور که سایز لوله ها و فاصله آن ها از یکدیگر مهم است، طول لوله های به کار رفته در این سیستم نیز اهمیت زیادی دارد.
ما نمی توانیم یک مدار طولانی از لوله های پنج لایه در کف ساختمان بخوابانیم، چون پمپ سیرکولاتوری گرمایش از کف نمی تواند فشار آب مورد نیاز برای مدار را فراهم کند.
فاصله بین لوله ها در مجاورت دیوار سرد ساختمان کمتر است و هرچه به مرکز زون می رسیم، این فاصله بیشتر می شود. علاوه بر این حداکثر مجاز طول یک مدار لوله در این سیستم بین 80 تا 100 متر می باشد.
علاوه بر این طول زیاد لوله ها در سیستم گرمایش از کف باعث می شود، دمای آب در طول لوله افت پیدا کرده و سیستم عملاً بازدهی نداشته باشد.
جدول حداکثر طول لوله در مدار گرمایش از کف | |
قطر لوله ها به میلیمتر | طول لوله ها به متر |
6 تا 9 | 38.1 |
9 تا 12 | 76.2 |
12 تا 16 | 91.4 |
16 تا 20 | 138 |
20 تا 25 | 182 |
- محاسبه مقاومت حرارتی پوشش گرمایش از کف
مقاومت حرارتی با میزان ضخامت رابطه مستقیم دارد، به بیانی دیگر هرچه ضخامت یک سطح بیشتر باشد، مقاومت حرارتی در سیستم گرمایش از کف نیز بیشتر می شود.
چنانچه مقاومت حرارتی در گرمایش از کف محاسبه نشود، ممکن است در صورت افزایش مقاومت حرارتی در زمان راه اندازی سیستم، زمان زیادی طول بکشد تا گرمایش به پوست بدن ساکنین برسد.
جدول حداکثر مقاومت حرارتی سطح به ازای ضخامت یک اینچ | |
مقاومت حرارتی به ازای یک اینچ | جنس پوشش به کار رفته در گرمایش از کف |
0 | کف بدون پوشش |
1.1 | تخته سه لا |
1.4 | تخته OSB یا تخته تراشه چوب |
1.1 | پارکت |
1.6 | ورق ونیل |
1.6 | کاشی کامپوزیت |
1.5 | مشمع فرشی |
1.3 | کفپوش لاستیکی متراکم |
2.25 | آجر |
1 | سرامیک |
1 | ام دی اف/ پلاستیک لمینیت |
0.8 | سنگ مرمر |
جدول محاسبه مقاومت حرارتی گرمایش از کف با توجه به نوع پوشش آن
چنانچه در پوشش کف از ترکیبی از مصالح مختلف استفاده شد، باید مقاومت حرارتی تمامی آن ها با یکدیگر جمع شود. اما نباید مجموع مقاومت حرارتی بیش از 2.5ft2.h.f باشد.
با توجه به جدول ارائه شده در این قسمت بهترین کف پوش برای استفاده در سیستم گرمایش از کف که دارای کمترین مقاومت حرارتی بوده و در نتیجه می تواند بیشترین صرفه جویی در مصرف انرژی را داشته باشد، سنگ مرمر با مقاومت حرارتی 0.8 می باشد.
کف پوش سرامیک در رتبه دوم از میزان مقاومت حرارتی قرار دارد، بنابراین می توان بعد از سنگ مرر از این جنس کف پوش هم در ساختمان استفاده کرد.
- محاسبه میانگین دمای آب سیستم گرمایش از کف
میانگین دمای آب سیستم گرمایش از کف با توجه به پارامترهای مختلفی از جمله شار حرارتی یا گرمایی مورد نیاز و مقاومت حرارتی سطح گرمایش از کف با کمک نمودار زیر قابل محاسبه است.
حداکثر میانگین دمای آب گرم ورودی به سیستم گرمایش از کف با ورقه بتونی 55 درجه سانتی گراد و حداکثر دمای کف که آسایش را برای ما تعیین می کند، 29 درجه سانتی گراد می باشد. نمودار میانگین دمای آب در سیستم گرمایش از کف
- محاسبه پمپ گرمایش از کف
آخرین پارامتری که باید برای طراحی این سیستم محاسبه کنیم، میزان دبی یا جریان سیال در پمپ گرمایش از کف است.
نه تنها در سیستم گرمایش از کف بلکه در تمام سیستم های تاسیساتی آب گرم، دبی پمپ سیرکولاتور گرمایشی تابعی از بار حرارتی سیستم است.
توجه داشته باشید دبی پمپ با توجه به شرایط محیطی و موقعیت جغرافیایی متغییر است. در سیستم گرمایش از کف اختلاف دمای رفت و برگشتی آب درون لوله ها 15 درجه فارنهایت در نظر گرفته می شود
.با این اوصاف فرمول محاسبه جریان سیال یا دبی پمپ سیرکولاتور گرمایش از کف به این صورت است:
Q(gpm)=Btu/hr/7500
در این فرمول Btu/hr همان بار حرارتی کلی ساختمان است، که در قبلاً در خصوص نحوه محاسبه آن توضیحات کامل را داده ایم.
جدول نهایی از تخمین پارامترهای موثر در سیستم گرمایش از کف
در این قسمت قصد داریم با نمایش یک جدول بسیار ساده، کلیه پارامترهای محاسبه شده در قسمت های قبل را به شما نمایش دهیم:
نوع کاربری | مسکونی | |||
پارامترهای موثر | متریک | سیستم انگلیسی | ||
دمای اتاق | 18-22 C | 65-72 F | ||
میانگین دمای آب | 35-60 C | 95-140 F | ||
دمای سطح | 25-29 C | 75-85 F | ||
شار گرمایی | 47.5-95 w/ | 15-30 Btu/f.hr | ||
افت دمای آب | 8-10 C | 15-20 F | ||
قطر لوله | 9-12 mm | 12-16 mm | 3/8 | 1/2 |
حداکثر طول لوله | 60 m | 90 m | 200 ft | 300 ft |
دبی جریان برای هر مدار | 1.3 L/M | 2.8 L/M | 0.35 G/M | 0.75 G/M |
افت فشار در هر مدار | 1.5-1.8 m | 1.8-2.2 m | 5-6 ft | 6-7 ft |
فاصله بین لوله ها | 10-20 cm | 20-30 cm | 4-8 in | 8-12 in |
نوع کاربری | تجاری | |
پارامترهای موثر | متریک | سیستم انگلیسی |
دمای اتاق | 15-22 C | 60-72 F |
میانگین دمای آب | 32-60 C | 90-140 F |
دمای سطح | 25-29 C | 75-85 F |
شار گرمایی | 47.5-95 w/ | 15-30 Btu/f.hr |
افت دمای آب | 8-10 C | 15-20 F |
قطر لوله | 12-16 mm | 1.2 |
حداکثر طول لوله | 90 m | 300 ft |
دبی جریان برای هر مدار | 2.8 L/M | 0.75 G/M |
افت فشار در هر مدار | 1.8-2.2 m | 6-7 ft |
فاصله بین لوله ها | 20-30 cm | 8-12 in |
شما می توانید با کمک نرم افزارهای موجود سیستم گرمایش از کف ساختمان خود را به راحتی طراحی کرده و محاسبات مورد نیاز را انجام دهید.
نرم افزار Carrier یکی از این مدل ابزارهای محاسباتی و طراحی سیستم گرمایش از کف می باشد، که بیشتر توسط مهندسین تاسیساتی مورد استفاده قرار می گیرد. برای دانلود نرم افزار کریر روی لینک آن بزنید.
انتخاب نوع سیستم مولد گرما در گرمایش از کف
سیستم گرمایش از کف نیازمند یک منبع انرژی حرارتی مناسب می باشد، تا بتواند گرمای مطلوب در این سیستم را فراهم کند
.بنابراین لازم است قبل از اجراییات این پروژه ابتدا نوع مولد گرما در سیستم گرمایش از کف را تعیین کنیم.مهمترین سیستم مولد گرما در گرمایش از کف عبارتند از:
الف) الکتریسیته
ب) آب گرم
پ) هوای داغ
الف) سیستم گرمایش از کف با جریان الکتریسته:
همانطور که در ابتدای متن نیز گفتیم، در روش سیستم گرمایش از کف برقی با قرار دادن سیستم های برقی با مقاومت بالا در کف فضای مورد نظر و عبور جریان الکتریکی، گرمای ایجاد شده به کف اتاق منتقل می شود.
بنابراین مولد گرمایی در سیستم گرمایش از کف با جریان الکتریسته یک منبع برق با توان تولید جریان الکتریکی بالا می باشد
.ب) سیستم گرمایش از کف با آب گرم:
در این سیستم گرمایشی آب گرم در لوله هایی که در کف ساختمان تعبیه شده به گردش درآمده و گرمای آب سبب گرم شدن کف می شود. معمولاً دمای آب گرم موجود در لوله ها بین 40 تا 50 درجه سیلسیوس می باشد.
پ) سیستم گرمایش از کف با هوای گرم:
تامین گرمای مورد نیاز در گرمایش از کف با هوای گرم باز هم توسط آب گرم شده در منبع حرارتی همچون پکیج و موتورخانه تامین می شود. اما این روش به دلیل بازدهی پایین زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد.
مولد گرمایی در سیستم گرمایش از کف با آب گرم:
آب گرم مورد نیاز در سیستم گرمایش از کف را می توان به یکی از روش های زیر تامین نمود:
- پکیج دیواری که در هر واحد نصب شده و امکان تامین آب گرم با دو دمای مختلف یکی برای استفاده در آب گرم مصرفی و دیگری آب گرم در سیستم گرمایش از کف را داشته باشد.
برای اجرای لوله کشی پکیج گرمایش از کف کافیست لوله آب رفت و برگشت پکیج را به کلکتور رفت و برگشت گرمایش از کف متصل نماییم.
همانطور که در مطلب راه اندازی پکیج گرمایش از کف گفتیم، برای تنظیم پکیج گرمایش از کف به منظور تامین انرژی حرارتی مورد نیاز برای این سیستم، ابتدا دستگاه را در حالت گرمایش تنظیم می کنیم.
سپس به منظور دست یابی به دمای مطلوب بر روی 30 درجه تنظیم می کنیم. اگر قصد تهیه پکیج برای سیستم گرمایش از کف دارید، پیشنهاد می کنیم قبل از اقدام به خرید مطالعه راهنمای خرید بهترین پکیج موجود در بازار ایران را از دست ندهید
.
- دیگ آب گرم در سیستم موتورخانه با دمای کمتر از 50 درجه سیلسیوس به منظور تامین آب گرم گرمایش از کف و یک منبع دوجداره که آب گرم بهداشتی را فراهم کند
در صورتی که بخواهیم همزمان از دیگ آب گرم موتورخانه برای سیستم گرمایش از کف با رادیاتور و گرمایش از کف استفاده کنیم.
باید با نصب یک مبدل کاهنده دما در مسیر لوله تامین آب گرم گرمایش از کف، دمای آب دیگ را به کمتر از 50 درجه سیلسیوس برسانیم.
توجه داشته باشید که اتصال سیستم گرمایش از کف به آب گرم موتورخانه بیشتر در ساختمان های اداری که دارای آب گرم در مدار بهداشتی کمتر از 45 درجه سانتی گراد می باشند، توصیه می شود.
چنانچه دمای آب دیگ بالاتر از 50 درجه سیلسیوس باشد، می توان با نصب دستگاه کاهش دما در ورودی آب به سیستم گرمایش از کف، دمای آب ورودی به سیستم را در حد مورد نیاز به صورت ثابت نگه داشت.
در این روش با اتصال دستگاه کاهش دما، در ابتدای جریان آب ورودی رایزر گرمایش در هر واحد و از طریق مخلوط کردن آب 70 درجه ورودی با آب برگشتی امکان داشتن دو خروجی رفت و برگشت با دمای متفاوت و قابل کنترل از طریق ترموستات جداگانه وجود دارد.
چنانچه از چنین چیدمانی در سیستم گرمایش از کف ساختمان استفاده کنیم، بهره برداری همزمان از سیستم رادیاتور و حوله خشک کن با سیستم گرمایش از کف، ولی با دو دمای مجزا امکان پذیر است.
بهترین مبدل برای گرمایش از کف در ساختمان، مبدل صفحه ای است.
- دو دیگ آب گرم مجزا
در ساختمان های بزرگ از دو دیگ مجزا برای تامین انرژی گرمایی در موتورخانه گرمایش از کف استفاده می شود.
یک دیگ برای سیستم گرمایش از کف با دمای کمتر از 50 درجه سیلسیوس و دیگ دوم برای استفاده با دمای بالاتر از 50 درجه سانتی گراد برای تامین آب گرم بهداشتی و سیستم گرمایش رادیاتورها.
اگر می خواهید بدانید چطور می شود از پکیج به طور همزمان برای گرمایش از کف و رادیاتور استفاده کرد، به مقاله نحوه اتصال هم زمان گرمایش از کف و رادیاتور به پکیج مراجعه کنید.
به شما پیشنهاد می کنیم کلیپ زیر را تماشا کنید تا بدانید برای سیستم گرمایش از کف از چه منبع گرمایشی می توانید استفاده کنید.
نکات مهم قبل از اجرای سیستم گرمایش از کف
لطفاً قبل از اقدام به اجرای سیستم گرمایش از انجام تک به تک نکات زیر مطمئن شوید:
- از مرغوب ترین و با کیفیت ترین مصالح در کنار بهترین مجریان برای اجرای سیستم لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان کمک بگیرید.
- برای لوله کشی آب سرد و گرم که قرار است در زیر سیستم گرمایش از کف قرار بگیرد، نباید از لوله های فلزی و پلیمر تک لایه یا لوله سبز استفاده کرد، زیرا ممکن است دچار نشتی شده و خسارات زیادی به بنا وارد کند.
- تنها لوله مورد تایید برای لوله کشی کف ساختمان در سیستم آبرسانی سرد و گرم بهداشتی لوله 5 لایه با اتصال به کلکتور جداگانه می باشد.
- مراحل تست لوله های پنج لایه آب و تست لوله کشی فاضلاب باید با دقت بسیار انجام شود.
- پیش از نصب لایه های عایق، کف بنا باید کاملاً تراز و مسطح باشد، به طوری که هیچ گونه برآمدگی در کف نباشد، تا آب درون لوله ها به صورت یکنواخت پخش شده و فشاری به پمپ وارد نشود.
- از شن طبیعی و ماسه نمی توان برای تراز کردن کف بنا استفاده کرد.
- قبل از اجرای سیستم گرمایش از کف باید کف سیستم های بهداشتی مانند حمام و دستشویی و سایر سطوح بنا که نیاز به عایق کاری رطوبتی دارند، به طور کامل عایق کاری رطوبتی شوند.
- کلیه تجهیزات تاسیساتی ساختمان از جمله لوله کشی گاز و برق باید به طور کامل نصب شده و کارایی آن ها تست و تایید شده باشد.
- چارچوب های در و پنجره باید در ساختمان کار گذاشته شده و گچ کاری دیوارها تا ارتفاع 30 سانتی متر از کف تکمیل باشد.
مراحل اجرای گرمایش از کف
همانطور که تا این قسمت از مطلب می توان درک کرد، اجرای پروژه گرمایش از کف در ساختمان بسیار پیچیده و تخصصی است.
بنابراین لازم است مراحل انجام این کار به دقت از یکدیگر تفکیک شده و یک به یک مورد بررسی قرار بگیرد. اگر می خواهید مراحل گرمایش از کف را به صورت تصویری مشاهده کنید، لینک فیلم مراحل اجرای سیستم گرمایش از کف را لمس کنید.
ساختار کلی سیستم گرمایش از کف به ترتیب از پایین به بالا، عبارتند از:
- لایه عایق
- لوله ها
- ورقه بتونی
- پوشش کف
با توجه به این نوع ساختار، مراحل اجرای گرماش از کف را به چند مرحله کلی: مرحله پیش از اقدام، مرحله اجرایی و مرحله پس از اجرا تقسیم بندی می کنند.
در کلیپ زیر بصورت مختصر این مراحل را میتوانید مشاهده کنید که توسط همکاران ما انجام شده است.
- مرحله پیش از اقدام
- نصب کلیه تجهیزات تاسیسات ساختمان
اجرای سیستم گرمایش از کف را در آخرین مرحله از ساخت ساختمان انجام می دهند، چرا که بعد از نصب این سیستم دسترسی به لوله ها و تجهیزات خوابانده شده در کف بنا بسیار دشوار یا شاید غیر ممکن باشد.
بنابراین لازم است قبل از اقدام به هر کاری ابتدا سیستم لوله کشی آب، لوله کشی فاضلاب، گازکشی و برق کشی ساختمان تکمیل شود.
حتی باید تمام این تجهیزات به طور دقیق تست شوند، چون اگر کوچکترین نشتی در سیستم لوله کشی آب و فاضلاب ایجاد شود، می تواند هزینه های سنگینی برای کارفرما ایجاد کند.
توصیه می شود در ساختمان های مجهز به سیستم گرمایش از کف از لوله کشی آب و فاضلاب زیر سقفی استفاده شده و لوله های برق نیز در سقف کاذب اجرا شوند.
به دو این دلیل بهتر است لوله های تاسیساتی ساختمان از داخل سقف کاذب عبور کنند:
دلیل اول: دیگر نیازی به کف سازی مجدد بر روی لوله های آب و برق نباشد، که خود باعث افزایش ارتفاع کف، بیشتر شدن وزن سازه و هزینه های مربوط آن می شود.
دلیل دوم: در صورت نیاز به دسترسی به لوله های آب و برق، امکان دسترسی به سقف کاذب به مراتب راحت تر و بهتر از دسترسی در کف و زیر سیستم گرمایش کفی می باشد.
- کف سازی اولیه در سیستم گرمایش از کف
چنانچه لوله های تاسیساتی ساختمان در کف اجرا شوند، کف نیاز به تراز و مسطح شدن دارد.
قبل از اجرای سیستم گرمایش از کف که تقریباً آخرین مرحله از عملیات ساختمانی است، باید یک سری اقدامات در مرحله کف سازی اولیه ساختمان صورت بگیرد:
- نصب چارچوب تمام ورودی ها و خروجی ساختمان مانند چارچوب درها و پنجره ها
- گچ کاری داخلی ساختمان تکمیل شده تا 30 سانتی متر از کف نهایی بنا
- کف سازی اولیه ساختمان
- دو روش کف سازی ساختمان
در ابتدای کار سطح محل اجرای گرمایش از کف باید صاف، تمیز و بدون کمترین شیب در سطح، برای تسهیل در حرکت آب آماده شود.
بنابراین لازم است قبل از هر کاری کف بنا کاملاً صاف و یک دست شود. برای کف سازی اولیه بنا به منظور پیاده سازی سیستم گرماش از کف از دو روش استفاده می شود:
روش اول: کف سازی با فوم بتن
به طور معمول در کف سازی با مصالح سبک از فوم بتن استفاده می شود. این نوع بتن علاوه بر داشتن بتن معمولی خواص دیگری از قبیل وزن مخصوص بسیار کم و مقاومت فشاری بالا را نیز دارا می باشد.
فوم بتن ملاتی است که از آب، سیمان، فوم کفزا و ماسه بادی یا ماسه نرم تشکیل شده است. چگالی فوم بتن بسیار پایین بوده و عایق صوتی و حرارتی مناسبی در ساختمان می باشد.
برای ساخت فوم بتن ابتدا ماسه بادی یا ماسه نرم به همراه سیمان را با آب در دستگاه میکسر مخلوط کرده و سپس فوم کفزا را در محفظه فوم ساز دستگاه با آب رقیق می کنیم.
در ادامه با استفاده از پمپ هدا از لوله مخصوص خروجی های ریز همراه با فشار زیاد برای تولید کف عبور داده می شود.
در نهایت پس از مخلوط شدن کامل مواد بتن آماده شده را با کمک پمپ به طبقات پمپاژ کرده با ضخامت 10 سانتی روی سطح پخش می کنیم.
روش دوم: کف سازی با پوکه معدنی
پوکه معدنی نوعی سنگ معدنی سرشار از عناصر نعدنی است که کاربردهای زیادی از جمله در صنعت ساختمان سازی دارد.
برای انجام کف سازی با پوکه معنی باید ابتدا سطح تراز را ایجاد کرده و سپس با یک لایه ملات سیمان آن را می پوشانند.
توجه داشته باشید سطح ایجاد شده باید تراز باشد، برای این منظور کف ساختمان را شیب بندی و کروم بندی می نمایند و سپس پوکه را در تمام سطح پخش می کنند.
برای تراکم سازی دانه های پوکه بهتر است، کوبیده شده و در نهایت با استفاده از ملات سیمان و ماسه روی آن کاملاً پوشانده شود، تا سطح صاف و هموار به دست آید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کف سازی اولیه در اجرای سیستم گرمایش از کف، کلیپ زیر را تماشا کنید.
- نصب نوارهای عایق حرارتی پیرامونی
عایق پیرامونی یا فوم تخت از جنس (EPE) یا (XPE)با حداقل ضخامت 2 سانت و ارتفاع حدوداً 8 الی 10 سانتی متر از کف بر روی تمام دیوارهای داخلی و خارجی نصب شده و پس از ملات ریزی کف، اضافه عایق پیرامونی بریده می شود.
منظور از پیرامون ساختمان تمام دیوارهای داخلی و خارجی، چهار چوب درها، ستون ها و هر فضایی که سطح گرمایشی با آن در ارتباط است.
لزوم استفاده از نوارهای عایق پیرامونی از این جهت است که به بتن اجازه حرکت و انبساط می دهد، در نتیجه از تخریب دیوارهای خارجی توسط حرارت جلوگیری کرده و مانع از نم زدن نمای خارجی به دلیل اختلاف دمای دو طرف می شود.
- نصب لایه عایق حرارتی کف
از آنجا که در سیستم گرمایش از کف سطوح حرارتی یا کف ساختمان انرژی را از لوله های حرارتی دریافت کرده و به محیط محل سکونت منتقل می کنند.
همچنین برای اینکه لوله های گرمایش از کف در بستری مناسب قرار بگیرند، باید کلیه سطوح زیرین لوله های گرمایش از کف و لبه های دیوارها عایق کاری شوند.
عایق کاری سطوح در سیستم گرمایش از کف توسط ورق های پلی استایرن (EPS) یا پلی اتیلن (EPE و XPE) با حداقل چگالی 25 کیلوگرم بر مترمکعب صورت می گیرد.
ضخامت عایق با چگالی 25 کلوگرم بر مترمکعب در طبقات بالا حدود 3 سانتی متر و در طبقات روی پارکینگ حدود 4 سانتی متر می باشد.
روش اجرای گرمایش از کف
تا این قسمت از متن با جزئیات کامل انواع سیستم گرمایش از کف، اقدامات لازم قبل از اجرای این سیستم در کنار محاسبات ضروری آن آشنا شدیم.
حال به مرحله مهم کار، یعنی اجرای سیستم گرمایش از کف در ساختمان می رسیم. این مرحله نیز دارای جزئیات و نکات ریزه کاری مختلفی می باشد.
- نصب کلکتور گرمایش از کف
پس از اتمام نصب عایق های مورد نیاز در کف و کناره دیوارها نوبت به نصب کلکتور گرمایش از کف در یک محل مناسب می رسد.
- خصوصیات محل نصب کلکتور گرمایش از کف
محل نصب کلکتور در نقشه گرمایش از کف از اهمیت بالایی برخوردار است، از جمله خصوصیات محل نصب این وسیله می توان به موراد زیر اشاره کرد:
- امکان نصب آسان لوله های رفت و برگشت سیستم حرارت مرکزی، یعنی پکیج یا موتورخانه به کلکتور وجود داشته باشد.
- محل نصب جعبه کلکتور باید به صورتی باشد، که بتوان در مواقع ضروری به کلکتور داخل آن دسترسی داشت.
- جعبه کلکتور گرمایش از کف باید در محلی نصب شود، که کمترین طول لوله را در سیستم ایجاد کند، تا پرت حرارتی به حداقل برسد.
- برای پروژه های بزرگ از بیش از یک کلکتور گرمایش از کف استفاده می شود.
- معمولاً بهترین محل برای نصب کلکتور گرمایش از کف در ساختمان های بزرگ در زیر پله ها، انباری یا بر روی دیوار نزدیک به کنتور می باشد.
- حدالامکان از جای گذاری جعبه کلکتور گرمایش از کف در بالکن پرهیز شود، در غیر این صورت احتمال یخ زدن کلکتور در زمان خاموش بودن پکیج یا موتورخانه و ایجاد پرت حرارتی وجود دارد.
- در پروژه های مسکونی از نصب جعبه کلکتور در داخل اتاق خواب اجتناب شود.
- محل نصب کلکتور رفت و برگشت باید در قسمتی از ساختمان باشد که مدارهای هم طول ایجاد کند، بنابراین بهترین محل برای نصب کلکتور گرمایش از کف وسط مناطق انتخابی است.
انتخاب محل مناسب برای نصب کلکتور گرمایش از کف یکی از مهمترین اقداماتی است که باید قبل از اجرای سیستم و توسط مجری متخصص انجام شده و سپس محل آن بر روی نقشه سیستم پیاده شود.
- طریقه نصب کلکتور گرمایش از کف
برای نصب کلکتور گرمایش از کف ابتدا باید کلکتور را با توجه به تعداد انشعابات و قطر کلکتور انتخاب کنیم.
سپس بر روی کلکتور رفت کلیه شیرآلات مورد نیاز از قبیل شیر قطع و وصل یا شیر برقی نصب می شود.
همچنین شیر تخلیه، شیر هواگیری دستی یا اتوماتیک نیز بر روی کلکتور رفت و برگشت نصب می شوند.
در انتها جعبه کلکتور حاوی کلکتور و قطعات آن را در ارتفاع 50 سانتی متری از کف ساختمان و در محل مخصوص آن نصب می کنند.
برای نصب کلکتور گرمایش از کف به اقلام زیر نیاز داریم:
- جعبه کلکتور
- پیچ و رول پلاک
- کلکتور
- پایه کلکتور
- بست کلکتور
- شیر کلکتوری یک سر مغزی
- شیر هواگیر
ابزار مورد نیاز برای نصب کلکتور گرمایش از کف به دیوار
- دریل
- 2 عدد آچار فرانسه
- پیچ گوشتی تخت
- پیچ گوشتی چهارسو
مرحله اول: ابتدا محل نصب جعبه کلکتور را با کمک متر و ماژیک بر روی دیوار محل نصب کلکتور علامت زده و سپس با استفاده از دریل جعبه کلکتور را بر روی نقطه علامت گذاری شده به دیوار پیچ می کنیم.
شما می توانید جهت اطلاع از قیمت دریل و خرید آن روی لینک خرید دریل از دیجی کالا بزنید.
مرحله دوم: برای راحتی کار بهتر است کلکتور را قبل از نصب بر روی جعبه کلکتور سرهم کنیم. بنابراین شیرهای قطع و وصل و شیر هواگیری کلکتور را به کمک آچار فرانسه به آن متصل می کنیم.
مرحله سوم: با نصب شیر بای پس در محل خود از وارد شدن فشار مضاعف و استهلاک زودرس پمپ پیشگیری کرده و همچنین به یکنواخت شدن جریان آب در مدارهای لوله کشی کمک خواهید کرد.
مرحله چهارم: اکنون کلکتور شما برای نصب بر روی جعبه کلکتور آماده است. برای این منظور ابتدا پایه های نگه دارنده کلکتور را با کمک پیچ گوشی بر روی جعبه متصل می کنیم.
مرحله پنجم: حال کلکتور را بر روی پایه نگه دارنده آن قرار داده و لوله های رفت و برگشت به پکیج یا موتورخانه را به کلکتور رفت و برگشت متصل می کنیم.
در زیر فیلم آموزش نصب کلکتور گرمایش از کف و نحوه هواگیری اولیه آن را مشاهده می کنید.
توضیحات تکمیلی در خصوص مراحل اجرای سیستم گرمایش از کف به همراه نکات مهم هر مرحله را در کلیپ زیر ببینید.
- لوله کشی گرمایش از کف
حال که عایق کاری حرارتی در کف ساختمان و دیوارها انجام شد و کلکتور گرمایش از کف در محل مناسب خود قرار داده شد، نوبت به اجرای لوله کشی گرمایش از کف می رسد.
همانطور که در توضیحات قبلی نیز گفتیم، در سیستم گرمایش از کف با آب گرم، ما در هر منطقه یا زون از بنا به دو مسیر رفت و برگشت از لوله ها نیاز داریم.
به این صورت که ابتدا فضای مورد نیاز را بر اساس طراحی و نقشه لوله کشی گرمایش از کف به زون ها مختلف تقسیم می کنیم.
سپس با توجه به طرح انتخابی برای خواباندن لوله ها، یک لوله رفت را ابتدا به کلکتور رفت متصل کرده و پس از آن حرکت لوله را از کنار دیوارها آغاز کرده و به مرکز اتاق خاتمه می دهیم.
در ادامه مسیر لوله کشی برگشت را از انتهای مسیر رفت آغاز کرده و این بار از مرکز اتاق به سمت دیوارها لوله ها را عبور می دهیم.
در نهایت مسیر لوله برگشت یا آب کمی سرد شده را به کلکتور برگشت تعبیه شده بر روی دیوار اتصال می دهیم.
توجه داشته باشید که آب در حال جریان در مسیر رفت لوله ها دارای مقدار اولیه حرارت است، که با توجه به بار حرارتی ساختمان، نوع بنا، جنس کفپوش و حتی اقلیم آب و هوایی منطقه آن را محاسبه کرده ایم.
اما وقتی آب گرم در مسیر لوله های رفت از منبع حرارتی حرکت می کند، مقداری از دمای خود را به محیط منتقل می کند.
بنابراین آب موجود در لوله برگشتی دچار افت دمایی شده و باید دوباره با کمک کلکتور به منبع حرارتی انتقال داده شود تا دمای اولیه مورد نیاز سیستم گرمایش از کف، که حدود 29 درجه سانتی گراد است را به دست آورد.
این توضیحات یک ترسیم کلی از سیستم لوله کشی گرمایش از کف با آب گرم است.
در ادامه شما را به صورت مرحله به مرحله با آموزش لوله کشی گرمایش از کف آشنا خواهیم کرد:
الف) استفاده از رول باز کن لوله پنج لایه
از آنجا که هر کلاف از لوله پنج لایه تقریباً بین 300 تا 400 متر است، باید از وسیله ای مخصوص به نام رول بازکن لوله پنج لایه استفاده کرد، تا در زمان اجرای لوله کشی به لوله ها در هم پیچیده نشوند.
رول باز کن وسیله ایست که قابلیت صحیح لوله های پنج لایه در سایزهای مختلف را دارا می باشد و در دو مدل ثابت و متحرک طراحی شده است.
- ب) پوشاندن لوله با فوم
چون قرار است تعدادی زیادی لوله آب گرم بر روی کلکتور و در کنار یکدیگر قرار بگیرند، لازم است قسمت ابتدایی لوله توسط عایق لوله فومی پوشانده شود.
فوم لوله ای از جنس پلی اتیلن است، ساختار منحصر به فرد این فوم باعث شده به عنوان عایق حرارتی بر روی لوله ها آب گرم استفاده شود، تا از هدر رفت انرژی از لوله ها جلوگیری نماید.
پ) اتصال لوله پنج لایه رفت به کلکتور
حال باید یک سر لوله پنج لایه را به کلکتور رفت متصل کنیم. برای این منظور به ابزار زیر نیاز داریم:
- آچار فرانسه
- مهره و ماسوره
- فنر لوله خم کن
- برقو
همانطور که در فیلم نحوه اتصال لوله پنج لایه به کلکتور توضیح داریم، ابتدا باید لوله را برای نصب صحیح به کلکتور خم کنیم.
برای این منظور از وسیله ای به نام فنر لوله خم کن استفاده می کنیم. البته کاربری فنر لوله خم کنی فقط به این مرحله محدود نمی شود.
از آنجا که سیستم لوله کشی گرمایش از کف سراسری و بدون هیچ گونه فیتینگ و برش لوله است، فنر لوله خم کن یک ابزار بسیار مهم در اجرای لوله کشی گرمایش از کف به شمار می آید.
به عنوان مثال در محل هایی مثل پایان یک مدار مستقیم که لوله نیاز به خم شدن دارد، باید از فنر خم کننده لوله پنج لایه استفاده شود.
در ادامه اتصال لوله به کلکتور، مهره را داخل لوله پنج لایه قرار می دهیم. سپس سر لوله را با کمک برقو کمی گشاد می کنیم تا لوله به راحتی وارد کلکتور شود.
اکنون لوله را وارد کلکتور کرده و با کمک آچار فرانسه اتصال مهره و کلکتور را محکم می کنیم.
- ت) علامت گذاری عایق حرارتی
با توجه به طراحی انجام شده در خصوص نحوه چیدمان لوله ها و بر اساس نقشه لوله کشی گرمایش از کف، محل عبور لوله ها را با ماژیک بر روی فویل عایق حرارتی کف علامت گذاری کنید.
برای افزایش دقت علامت گذاری محل نصب لوله ها و تعیین فاصله لوله ها از یکدیگر از شابلون لوله کشی کمک بگیرید. البته این روش کمی ابتدایی بوده و بیشتر به عایق های فوم تخت ساده مربوط می شود.
امروزه با کمک عایق های خط کشی شده و فوم یونولیت تخم مرغی گرمایش از کف، اجرای این سیستم با سرعت عمل و دقت بالاتری قابل اجراست.
چون در صورت استفاده از عایق های حرارتی خط کشی شده در کف ساختمان هیچ نیازی به خط کشی کردن عایق نیست و فقط کافیست محل دقیق لوله ها را بر روی آن علامت بزنید.
- ث) خواباندن لوله ها
در این مرحله مجری لوله کش با توجه به نقشه لوله کشی و طرح تعیین شده در داخل نقشه به نصب لوله ها بر روی فوم یا عایق کف ساختمان اقدام می کند.
حال لوله های گرمایشی پنج لایه را به صورت منظم و طراحی شده اجرا می کنیم. با توجه به محاسبات مجری باید توجه داشت که بهتر است طول اجرای هر مدار لوله بیش از 90 متر نباشد.
همچنین فواصل لوله ها با توجه به شرایط محیطی از 10 الی 25 سانتی متر برای بهتر گرم شدن محیط رعایت می شوند.
دقت و توجه مجری لوله کش برای اجرای صحیح لوله کشی منطبق بر محاسبات انجام شده بسیار مهم است، تا هم لوله ها بر اساس طرح روی نقشه بر روی زمین اجرا شوند و هم فاصله لوله ها از یکدیگر به خوبی رعایت شود.
در محل هایی که لوله باید خم شود، از فنر لوله خم کنی متناسب با قطر لوله استفاده می شود. برای جلوگیری از دو پهن شدن لوله حداقل شعاع خم باید 5 برابر قطر خارجی لوله باشد.
اجرای این سیستم گرمایشی باید توسط افراد متخصص انجام شود، زیرا در لوله هایی که در کف خوابانده می شود هیچ گونه اتصالی استفاده شده و لوله ها به صورت یک تکه اجرا می شود.
- ج) ثابت نگه داشتن لوله ها بر روی عایق
یکی از مهمترین مراحل اجرای لوله کشی سیستم گرمایش از کف، بحث ثابت نگه داشتن لوله بر روی عایق کف می باشد، که با کمک چند روش قابل انجام است:
- استفاده از بست خاردار گرمایش از کف
بست خاردار ابتدایی ترین وسیله برای ثابت نگه داشتن لوله گرمایش از کف بر روی عایق است. این نوع بست را می توان به صورت دستی یا با استفاده از دستگاه منگنه بست خاردار بر روی لوله قرار داد.
رعایت فاصله بست ها از یکدیگر مهمترین مسئله ای است که باید در زمان فیکس کردن لوله به این روش رعایت شود.
- استفاده از بست های ریلی
حفظ فاصله استاندارد و محاسبه شده بین لوله ها در سیستم گرمایش از کف، بسیار حائز اهمیت است و اگر کمترین خطا در این زمینه رخ دهد، زمینه ساز مشکلات بسیاری در لوله ها خواهد شد.
به همین دلیل از وسایل مختلفی همچون یونولیت گرمایش از کف تخم مرغی، بست های ریلی و مش فلزی در هنگام اجرای لوله کشی این سیستم استفاده می شود.
بست ریلی گرمایش از کف به شکل یک ریل پلاستیکی است، که چسب نواری دو طرفه بسیار قوی در قسمت زیرین آن وجود دارد، تا بتواند محکم به ورق متالایز چسبیده و در نهایت لوله بین دندانه های آن فیکس شود.
فاصله بین برجستگی ها به گونه ای تنظیم شده است که در صورت افزایش طول ریل، فاصله میان لوله ها از حالت استاندارد خارج نشود.بست ریلی به صورت های بست ریلی دو متری، بست ریلی خاردار 30 سانتی متری و بست ریلی 40 سانتی در بازار موجود هستند. مجری می تواند بر حسب نیاز در زمان اجرای سیستم لوله کشی بست ریلی گرمایش از کف را در اندازه های مختلف برش دهد. اما بست ریلی گرمایش از کف 40 سانتی متری بر خلاف بست ریلی دو متری و 30 سانتی متری مزیت های بیشماری دارد:
- قابلیت اتصال به بست ریلی دیگر تا رسیدن به متراژ دلخواه
- اجرای لوله کشی سریع تر
- حمل و نقل آسان تر
- ایجاد پرت کمتر
چنانچه برای نگه داشتن لوله ها قصد داشتید از بست های ریلی مخصوص گرمایش از کف استفاده کنید، باید این وسیله را قبل از خواباندن لوله ها و دقیقاً بر روی عایق کف قرار داده و سپس لوله ها را بر روی شیارهای آن فیکس کنید.
- به کارگیری مش
یک روش بسیار کاربردی برای نگه داری لوله ها در سیستم گرمایش از کف از طریق اتصال بست های کمربندی پلاستیکی بر روی مش فلزی می باشد.
مش فلزی شبکه توری شکل است که در مرحله بعد از عایق کاری کف در کل سطح قرار می گیرد.
مزایای استفاده از مش فلزی در لوله کشی گرمایش از کف
- ایجاد فاصله بین لوله و عایق پلی استایرن به حدی که بتوان بتن را تا زیر لوله ها هم پوشش داد.
- انتقال حرارت به نواحی که لوله عبور نکرده است.
- فیکس شدن محکم لوله ها بر روی عایق
- یکنواخت تر شدن دمای کف
- استحکام بیشتر بتن
- یکپارچه شدن کف
- مسطح شدن بتون
چنانچه قصد داشتید در سیستم لوله کشی گرمایش از کف خود از مش فلزی استفاده کنید، بر اساس مراحل زیر عمل نمایید:
- به منظور جلوگیری از انتقال حرارت از سیستم گرمایش از کف به سمت پایین عایق پلی استایرن کف را در کل فضاهای مخصوص عبور لوله ها اجرا کنید.
- با استفاده از نایلون روی عایق پلی استایرن کف را بپوشانید.
- حال کافیست مش های فلزی را بر روی نایلون بکشید.
- در انتها لوله های هر مدار را بر طبق نقشه گرمایش از کف بر روی مش های فلزی اجرا کرده و لوله ها را با کمک بست های پلاستیکی به سوراخ های مش فلزی محکم بندید.
لازم به ذکر است که به کارگیری مش فلزی به نسبت سایر روش های ثابت نگه داشتن لوله ها ، گران تر می باشد، به همین دلیل بیشتر برای پروژه های تجاری و صنعتی کاربرد دارد.
همچنین دقت داشته باشید که مش فلزی نباید دارای هیچ گونه برجستگی یا زائده اضافی باشد، تا لوله را زخمی نکند
.چ) اتصال لوله های برگشت به کلکتور
در این مرحله نوبت به اتصال لوله برگشت به کلکتور می رسد. از آنجا که باز هم قرار است، تعداد زیادی لوله در مجاورت هم به کلکتور نصب شوند، باید ابتدا لوله ها را در داخل فوم یا عایق حرارتی قرار دهیم.
چون نزدیکی بیش از حد لوله ها در محل کلکتور سبب افزایش بی مورد دما در این محل شده و بالانس سیستم را به هم می زند.
بعد از آن که لوله ها را عایق پوشاندیم، همانند نصب لوله رفت به کلکتور عمل می کنیم. به این صورت که ابتدا طول را با اندازه زده و با استفاده از قیچی لوله بر اضافات آن را برش می دهیم.
چنانچه به دنبال خرید قیچی لوله بر هستید، مقاله راهنمای خرید بهترین قیچی لوله بر را از دست ندهید.
در این مرحله با کمک خم کننده لوله پنج لایه، لوله را به سمت کلکتور حالت داده و مهره را در داخل لوله قرار می دهیم.
پس از آن سر لوله را با استفاده از برقو کونیک کرده و آن را در داخل کلکتور نصب می کنیم. به خاطر داشته باشید قبل از نصب لوله به کلکتور حتماً از مایع روان کننده مانند آب و ریکا استفاده کنید.
حتی می توانید از ابزار دیگری به جز آچار فرانسه، همچون پرس لوله نیز برای اتصال لوله پنج لایه به ککلتور کمک بگیرید.
اگر قصد خرید دستگاه پرس لوله پنج لایه را دارید، به شما توصیه می کنیم ابتدا راهنمای خرید بهترین دستگاه پرس لوله را مطالعه کنید.
پس از نصب تمامی لوله ها به کلکتور حتماً از برچسب کلکتور برای مشخص نمودن هر مدار استفاده کنید، تا امکان تشخصی چیدمان مدارهای گرمایش از کف امکان پذیر باشد.
- نصب درز انبساط
بعد از اینکه تمام مدارهای سیستم لوله کشی گرمایش از کف نصب شدند، نوبت به نصب درز انبساط در مسیر لوله کشی می رسد.
چنانچه پلان ساختمان به گونه ای است که دارای سطح یکپارچه با مساحت بیش از 40 متر مربع باشد، یا شامل مستطیل با مساحت کمتر از 40 متر مربع، ولی ضلعی با طول بیشتر از 8 متر باشد، باید از اتصالات مخصوصی به نام درز انبساطی استفاده کرد.
درز انبساطی هر سطح با مساحت بیش از 40 متر مربع را به سطوح با مساحتی کمتر از این مقدار تقسیم بندی می نماید.
عدم انجام اصولی درز انبساطی در گرمایش از کف و یا استفاده از آهک در سیمان ورقه بتی این سیستم ، باعث می شود تا بعد از مدتی کار باسیستم گرمایشی سرامیک ها کنده شده یا ترک بخورند.
درز انبساط در سیستم گرمایش از کف دقیقاً از همان جنس عایق کف ساختمان یعنی پلی استایرن است و ضخامت آن با توجه به ضخامت ورقه بتونی بین 3 تا 4 سانتی متر می باشد.
برای قرار دادن درز انبساط باز هم باید به نقشه لوله کشی گرمایش از کف مراجعه کنید و در هر 40 متر مربع از فضا و به خصوص در جلوی درها، درز انبساطی را نصب می کنیم.
یک دلیل استفاده از درز انبساطی در مسیر لوله کشی گرمایش از کف این است، که همزمان با روشن کردن این سیستم و رسیدن حرارت به بتن بر روی لوله ها، بتن منبسط شده و به لوله ها آسیب خواهد زد.
بنابراین از درز انبساط استفاده می کنیم تا از آسیب احتمالی به لوله ها در اثر منبسط شدن بتن جلوگیری شود.
شما در تصویر زیر سطح بزرگ تر از 40 متر مربع را مشاهده می کنید که توسط درزهای انبساطی به سطوح کوچکتر تقسیم شده است.
محل های به کارگیری درز انبساطی در اجرای گرمایش از کف
توجه داشته باشید که در محل هایی که لوله از زیر درز انبساطی عبور کرده است، باید از یک غلاف پلیمری PE یا PVC استفاده نمود.
غلاف پلیمری قابل استفاده بر روی درزهای انبساطی حداقل 8 میلی متر از لوله گرمایشی بزرگتر بوده و حداکثر 6 سانتی متر طول خواهد داشت. توجه داشته باشید فاصله آن از دو طرف درز انبساطی باید یکسان باشد.
در این تصویر درز انبساطی به همراه لوله محافظ نشان داده شده است.
- تست شبکه لوله کشی شده گرمایش از کف
اجرای سیستم لوله کشی گرمایش از کف با انجام تست لوله های 5 لایه به کار رفته در این سیستم پایان می یابد.
اهمیت تست شبکه لوله کشی گرمایش از کف بسیار با اهمیت است، چون اگر کوچکترین نشتی به دلیل اتصال ضعیف یا زخمی بودن لوله ها وجود داشته باشد، خسارت های فراوانی به بنا وارد می کند.
مهمتر از همه اینکه چون سطح بالایی لوله ها در گرمایش از کف باید با بتون پوشیده شود، دیگر دسترسی به لوله ها امکان پذیر نبوده و در صورت ضرورت باید هزینه های گزافی پرداخت شود.
به همین دلیل لوله های گرمایش از کف را قبل از مرحله بتون ریزی تست فشار می کنند و این کار را تحت شرایط استاندارد و زیر نظر یک مجری متخصص انجام می دهند.
تست لوله های گرمایش از کف باید بعد از اتمام لوله کشی انجام شود. یعنی در زمانی که تمام زون ها اجرا شده و به کلکتور متصل شده باشند.
الف) تمام شیرهای کلکتور گرمایش از کف را به همراه شیر هواگیری انتهای کلکتور باز کنید.
ب) چنانچه از کلکتور گرمایش از کف ترموستاتیک یا برقی استفاده می کنید، کلاهک بر روی محرک ها را بردارید.
همچنین اگر جریان سنج نیز بر روی ککلتور نصب شده است، مهره پایینی و قرمز رنگ آن را به پایین فشار دهید تا قفل آن باز شود، سپس پیچ سیاه و سفید شش ضلعی جریان سنج را به عقب بچرخانید تا کاملاً باز شود.
پ) در این مرحله باید گیج فشار روغنی با توان حداقل 10 تا 20 بار را به مسیر رفت بر روی کلکتور گرمایش از کف و پمپ آب را به یک شیر قطع کن بر روی کلکتور برگشت اتصال دهید.
از آنجا که پمپ و گیج فشار باید در مسیر لوله های گرمایش از کف قرار بگیرند، حتماً یک مسیر خالی رفت و یک مسیر خالی برگشت بر روی کلکتور داشته باشید.
ت) حالا پمپ را روشن کنید تا کل لوله ها از آب پر شوند. فشار مجاز برای تست لوله های گرمایش از کف 10 بار و حداکثر تا یک ساعت می باشد.
توجه داشته باشید که افت فشار مجاز تا 24 ساعت فقط0.2 می باشد. به منظور محافظت از لوله ها، فشار را تا 8 اتمسفر پایین آورده و تا آخر اجرای کامل کف سیستم را در این فشار نگه می داریم.
ث) اگر نتیجه تست فشار سیستم لوله کشی گرمایش از کف با خطا و افت فشار مواجه بود، یقیناً نشتی در داخل کلکتور یا لوله ها وجود دارد.
بنابراین باید هر مدار را به طور جداگانه دوباره تست نمایید، تا محل دقیق نشتی مشخص شده و برای رفع آن اقدام کنید.
این روند را تا زمانی انجام می دهیم که جواب تست در کل مسیر مثبت بوده و افت فشار بیش از 0.2 در هیچ مداری مشاهده نشود.
- بتن ریزی گرمایش از کف یا ساخت ورقه بتنی
پس از تست شبکه لوله کشی و اطمینان از عدم نشتی کلیه لوله ها، باید بلافاصله سطح روی لوله ها را تا حدود یک سانتی متر با ملات بپوشانیم.
ملات مورد استفاده در سیستم گرمایش از کف با عیار 350، یعنی 350 کیلوگرم سیمان در هر متر مکعب ملات می باشد.
لازم به ذکر است که ماسه آن باید به صورت دو بار شسته شده و ریز باشد. همچنین قبل از پوشش لوله ها می بایست در و پنجره فضاهایی که لوله کشی گرمایش از کف شده، نصب شود.
در غیر این صورت به دلیل ورود هوای زیاد از بیرون به داخل ساختمان، انقباض سیمان روی لوله ها با سرعت بیشتری انجام می شود.
برای تهیه بتن در سیستم گرمایش از کف باید به ازای هر 100 کیلو گرم بتون با کیفیت، یک کیلو روان کننده استفاده شده و کل مواد به خوبی به هم مخلوط شوند.
بکارگیری روان کننده در ترکیب ملات گرماش از کف به این منظور است که بتوان دور کل لوله را بگیرد و ضمن انتقال حرارت از تمام قسمت های لوله به بتن، از ایجاد حباب در بتن جلوگیری شود.
ارتفاع سطح بتن ریزی شده از کف در سیستم در گرمایش از کف با توحه به شرایط ساختمان می تواند بین 30 الی 45 میلی متر متفاوت باشد.
نکات مهم در هنگام بتن ریزی و پوشش لوله های گرمایش از کف
- برای تهیه بتن بهتر است از سیمان با کیفیت در کنار شن، روشن کننده و آب استفاده شود.
- بهترین نوع سیمان برای استفاده به منظور تهیه بتن، سیمان با معیار 300 است.
- جهت پوشش لوله ها از شن با دانه بندی ریز استفاده شود.
- استفاده از مواد روشن کننده برای تهیه ملات گرمایش از کف، موجب مقاومت بیشتر بتن می شود.
- اجرای کف نهایی ساختمان باید حداقل 3 روز پس از اتمام ملات ریزی صورت بگیرد.
- حداقل به مدت 2 روز نباید دمای محیط از 5 درجه سلسیوس کمتر شود.
- برای استحکام بهتر ملات و جلوگیری از ترک خوردن آن باید تا 3 روز بر روی بتن آب پاشیده شود.
- در طی 3 روز بعد پس از بتون ریزی هیچگونه رفت و آمدی روی ورقه بتونی مجاز نیست.
- ü 21 روز بعد از انجام بتن ریزی امکان بهره برداری از سیستم گرمایش از کف وجود دارد.
- ورقه بتونی نباید در طی 7 روز پس از بتون ریزی، تحت بارهای بیشتر از وزن انسان قرار گیرد.
اگر به ملات گرمایش از کف کمی کلسیم سولفات اضافه شود، دیگر نیازی نیست 21 روز تا خشک شدن آن صبر کنیم و طی 7 روز بتن کاملاً خشک شده و امکان بهره برداری دارد.
- اجرای کف نهایی گرمایش از کف
سیستم گرمایش از کف را می توان با مصالح گوناگون پوشش داد و این یکی دیگر از مزیت های گرمایش از کف می باشد.
اجرای کف نهایی گرمایش از کف در آخرین مرحله اجرای این سیستم انجام می شود. اتصال قرنیزهای کنار دیوار بنا نیز که با میخ متصل می شوند، در همین مرحله قابل اجراست.
از جمله پوشش کف قابل استفاده در کف ساختمان در سیستم گرمایش از کف به ترتیب کمترین مقاومت حرارتی تا بیشترین آن، عبارتند از:
- سنگ مرمر
- سرامیک
- ام دی اف
- تخته سه لا
- پارکت
نحوه اجرای پارکت بر روی گرمایش از کف
همانطور که در قسمت قبل نیز گفته شد، پارکت نیز یک پوشش مناسب برای گرمایش از کف است و بیشتر به دلیل جلوه و زیبایی خاصی که به بنا می دهد، امروزه به وفور در ساختمان ها استفاده می شود.
ابتدا در نظر داشته باشید که سطحی که پوشش پارکت را بر روی آن نصب می کنید، نباید بیش از 3 میلی متر ناهمگون باشد.
در غیر این صورت تنش نقاط سرد و گرم در زیر کفپوش بالا رفته و سبب کاهش طول عمر پارکت در دراز مدت می شود.
در صورتی که کف نهایی سیستم گرمایش از کف از نوع پارکت می باشد، سیستم باید حداقل 20 روز قبل از اجرای پارکت روشن شده و روشن بماند. در غیر ین صورت احتمال محبوس شدن رطوبت در بتن و آسیب رساندن به پارکت وجود دارد.
چند نکته مهم در خصوص اجرای پارکت گرمایش از کف
- قبل از نصب پارکت ها بر روی کف سیستم گرمایش از کف باید حداقل 20 الی 21 روز این سیستم روشن باشد، عدم توجه به این موضوع باعث تبخیر خیلی سریع بخارات آب موجود در کف و ترک خوردن کف می شود.
- محل نصب پارکت بر روی گرمایش از کف باید کاملاً خشک باشد، که تنها راه اطمینان از این مسئله روشن بودن سه هفته ای سیستم است.
- چنانچه قصد استفاده از پارکت بر روی گرمایش از کف را دارید، نباید از سیستم های ضد رطوبت همچون نایلون مابین کف سیمانی و پارکت استفاده کنید. چون آب جمع شده در زیر نایلون باعث بوی نامطبوع می شود.
- در زمان نصب پارکت باید سیستم گرمایشی کاملاً خاموش باشد، دمای ایده آل برای نصب پوشش پارکت لیمنیت 18 درجه سانتی گراد است.
- نمی توان از پارکت های چسبی بر روی سیستم گرمایش از کف استفاده نمود، بلکه پارکت ها باید به صورت شناور و بر روی فوم مخصوص گرمایش از کف قرار بگیرند.
- حداقل 48 ساعت بعد از نصب پارکت بر روی گرمایش از کف، سیستم گرمایشی باید خاموش بماند و سپس به طور تدریجی و روزانه 5 درجه دمای سیستم را تا رسیدن به حد استاندارد آن بالا برد.
- حداکثر دمای تماس بین بین کف پارکت با رویه زمینی که پارکت بر روی آن نصب شده باید 27 درجه سانتی گراد باشد.
نکات تکمیلی در خصوص کف پوش نهایی روی سیستم گرمایش از کف را در کلیپ زیر مشاهده کنید.
- راه اندازی سیستم گرمایش از کف
آخرین مرحله اجرای گرمایش از کف به راه اندازی و آبگیری سیستم مربوط می شود.
برای راه اندازی اولیه سیستم گرمایش از کف بر اساس مراحل زیر اقدام کنید:
- شیرهای ورودی آب به پکیج را باز کنید.
- شیرهای انشعاب روی کلکتور رفت و برگشت را باز کنید.
- چنانچه شیر هواگیری دستی بر روی کلکتور نصب شده است، این شیر را نیز به منظور انجام هواگیری از سیستم در حالت باز قرار دهید.
- اکنون می توانید پکیج را روشن کنید، تا سیستم گرم شود.
طریقه تنظیم دمای آب ورودی به گرمایش از کف
توجه داشته باشید که شروع گرمایش باید حداقل 21 روز بعد از بتون ریزی انجام گیرد.
در این مرحله مقدار مجاز دمای آب ورودی به مدارهای سیستم گرمایش از کف 20 درجه سانتی گراد است و این دما حداقل تا 3 روز نباید افزایش داشته باشد.
به منظور جلوگیری از وارد شدن شوک گرمایی به سیستم، بهتر است راه اندازی سیستم گرمایش از کف با دمای پایین در حدود 20 درجه سلسیوس صورت بگیرید.
در ادامه به تدریج و در طی چندین روز دمای نهایی کار سیستم گرمایش از از کف افزایش می یابد. حال در ادامه جدولی برای شما تهیه کرده ایم که دمای آب سیستم گرمایشی را به چه ترتیبی تنظیم دهیم.
شما بعد از هفتین روز از راه اندازی سیستم گرمایش از کف، می توانید دمای آب ورودی به سیستم را بر روی دمای تامین کننده آسایش ساکنین تنظیم کنید، که این عدد به طور میانگین 29درجه سانتی گراد است.
نحوه تنظیم دمای گرمایش از کف
به منظور کنترل دمای محیط و بهینه سازی مصرف انرژی باید از سیستم های کنترل دمای محیط برای تنظیم دمای سیستم گرمایش از کف استفاده کرد.
تنظیم دمای سیستم گرمایش از کف از سه طریق انجام می شود:
- سیستم کنترل دستی
در این سیستم کنترل دما به صورت دستی و با استفاده از شیر قطع و وصل که در مسیر لوله کشی آب گرم هر قسمت قرار دارند، انجام می شود.
از مزایای استفاده از سیستم کنترل دستی برای تنظیم دمای گرمایش از کف می توان به اقتصادی بودن و ساده بودن سیستم کنترلی اشاره کرد. همچنین در صورت انتخاب سیستم کنترل دستی، نیازی به سیم کشی نیست.
- سیستم کنترل اتوماتیک دما با شیر ترموستاتیک
در این روش بر روی لوله ورودی هر قسمت شیر محدود کننده دبی استفاده می شود که بر روی آن یک شیر ترموستاتیک نصب می شود.
شیر ترموستاتیک در اثر تغییرات دمای اتاق میزان دبی عبوری آب گرم از لوله های کف اتاق را به صورت دقیق تنظیم می کند.
در صورت استفاده از سیستم اتوماتیک سیم دار، باید دو رشته سیم فاز و نول با یک فیوز قطع و وصل مجزا در داخل کلکتور گرمایش از کف وارد شود.
سپس از هر فضا یا اتاق دو تا سه رشته سیم بر اساس نوع ترموستات دیواری در داخل جعبه کلکتور گرمایش از کف کشیده شود.
- سیستم کنترل دما به صورت هوشمند
اگر بخواهیم تنظیم دمای سیستم گرمایش از کف را به صورت هوشمند انجام دهیم، باید شیرهای برقی را بر روی کلکتور گرمایش از کف نصب کنیم.
شیرهای برقی به طور جداگانه به ترموستات هر محیط ارتباط ایجاد کرده و با تغییرات دمای اتاق شیرهای برقی توسط ترموستات در حالت باز و بسته قرار می گیرند.
برای اینکه بتوانید دمای آب ورودی به سیستم گرمایش از کف را به خوبی تنظیم کنید، مشاهده کلیپ زیر را از دست ندهید.
نصب ترموستات گرمایش از کف
همانطور که گفتیم یکی از راه های کنترل دمای سیستم گرمایش از کف از طریق ترموستات است، به این صورت که ترموستات های محیطی به صورت لحظه ای دمای اتاق را سنس می کنند.
چنانچه دما کمتر از مقدار تنظیم شده بر روی ترموستات باشد، به صورت خودکار شیرهای برقی روی کلکتور را باز کرده و از این طیق باعث روشن شدن سیستم در محیط مورد نظر می شود.
برای مثال اگر ترموستات گرمایش از کف بر روی عدد 18 درجه سانتی گراد تنظیم شده باشد و دمای هوا در داخل ساختمان 15 درجه سانتی گراد باشد، سیستم از طریق عملکرد ترموستات روشن می شود و به محض رسیدن به دمای 18 درجه دوباره سیستم خاموش می شود.
ترموستات های هوشمند قابل برنامه ریزی بهتر از ترموستات های اتاقی آنالوگ ودیجیتال هستند، چون شما می توانید زمان روشن و خاموش شدن سیستم گرمایش از کف را در یک بازه زمانی مشخص و بر اساس سبک زندگی خود در زمان حضور یا عدم حضور در منزل تنظیم کنید.
- انواع ترموستات قابل استفاده در سیستم گرمایش از کف
با توجه به تنوع ترموستات های گرمایش از کف، ابتدا بهتر است بدانیم از چه نوع ترموستات قصد داریم در ساختمان خود استفاده کنیم:
- ترموستات آنالوگ کاربرد آن کنترل دما به صورت دستی است.
- ترموستات دیجیتال کاربرد آن کنترل دما به صورت دستی با نمایشگر است.
- ترموستات هوشمند کاربرد آن کنترل دما به صورت دوره زمانی است.
- ترموستات بی سیم کاربرد آن کنترل از راه دور مانند گوشی همراه است.
- شرایط محل نصب ترموستات گرمایش از کف
از آنجا که موقعیت نصب ترموستات بر روی دیوار، برای تنظیم دمای بهینه اتاق بسیار مهم است، قبل از اقدام به نصب ترموستات گرمایش از کف به نکات زیر برای انتخاب شرایط نصب این وسیله دقت کنید:
- به دور از منابع حرارتی باشد.
- به دور از منابع الکترومغناطیسی باشد.
- در ارتفاع 1/5 متری از کف ساختمان نصب شود.
- دور از تابش مستقیم اشعه خورشید باشد.
- بر روی دیوارهای داخلی ساختمان نصب شود و نه دیوارهای اصلی.
در صورت پیش بینی ترموستات برای کنترل دمای اتاق باید قبل از کف سازی، لوله کشی برق مورد نیاز از محل ترموستات تا کلکتور انجام شود.
- طریقه نصب ترموستات گرمایش از کف
پس از آن که نوع ترموستات و محل نصب آن را با توجه به اطلاعات داده شده، انتخاب کردید، نوبت به نصب ترموستات گرمایش از کف می رسد.ما در این قسمت نحوه نصب یک مدل ترموستات هوشمند گرمایش از کف را بیان خواهیم کرد:مرحله اول: پیچ را از قسمت پایین ترموستات بردارید و سپس با دقت نیمه جلویی را از صفحه پشت جدا کنید
مرحله دوم: با گرفتن نیمه پایین قاب خارجی و سپس کشیدن آن به سمت بالا محفظه جلویی را آزاد کنید.
مرحله سوم: صفحه پشت ترموستات را به صورت محکم در جعبه عقب پیچ کنید.مرحله چهارم: تمام سیم های رابط ترموستات را به سیم کشی جعبه برق تعبیه شده در محل متصل کنید.
مرحله پنج: جلوی ترموستات را بر روی صفحه پشتی ببندید و آن را با پیچ نگهدارنده در جای خود محکم کنید. فیلم گرمایش از کفدر این قسمت نحوه اجرای گرمایش از کف را در غالب انیمیشن که توسط گروه صنایع گیتی پسند تهیه شده است را برای شما قرار داده ایم.
هواگیری گرمایش از کف
یکی از مهمترین کارهایی که باید به منظور حفظ و نگهداری بهتر گرمایش از کف انجام دهید، هواگیری این سیستم در بازه های زمانی مختلف، به خصوص بعد از راه اندازی اولیه آن است.
دلیل تجمع هوا در لوله های گرمایش از کف از این جهت است، که آب درون این سیستم در حال جریان است و هر جا که آب وجود دارد، لوله ها سریع تر هوا می گیرند.
از طرفی وجود هوا در لوله های گرمایش از کف تاثیرات منفی زیادی بر روی سیستم خواهد داشت، از جمله:
- گرم نشدن سیستم گرمایش از کف
- ایجاد صدای بلند در داخل لوله ها و کلکتور
- هدر رفت مقدار زیاد انرژی
- افزایش هزینه های مربوط به سوخت
در مطلب نحوه هواگیری گرمایش از کف در خصوص طریقه انجام هواگیری از سیستم گرمایش از کف توضیحات کافی را داده ایم، برای دسترسی به آن بر روی لینک مطلب بزنید. همچنین تماشای کلیپ زیر برای اطلاع بیشتر از نحوه هواگیری گرمایش از کف خالی از لطف نیست.
فیلم راهنمای صفر تا صد گرمایش از کف
اگر می خواهید با صفر تا صد گرمایش از کف به بهترین شکل آشنا شوید، کلیپ زیر را از دست ندهید.
هزینه گرمایش از کف
بسیاری از ما فکر می کنیم، اجرای گرمایش از کف در ساختمان های لاکچری و مدرن باید انجام شود. چون یک سیستم پر هزینه است.
اما اگر به صرفه جویی بالای گرمایش از کف توجه کنیم، خواهیم فهمید که این سیستم نه تنها پر هزینه نیست، بلکه در دراز مدت باعث صرفه جویی در هزینه های مربوط به سوخت هم می شود.
با تمام این تفاسیر هزینه گرمایش از کف وابسته به پارامترهای زیر می تواند متفاوت باشد:
- قصد اجرای گرمایش از کف در ساختمان در حال ساخت را داریم یا در ساختمان در حال سکونت؟
- نوع سیستم گرمایشی انتخابی: آب گرم، هوای گرم یا برقی؟
- میزان طول لوله مورد نیاز
- تعداد و نوع کلکتورها
- متراژ بنا
کم هزینه ترین سیستم گرمایش از کف
در بین تمام مدل های نوع گرمایش از کف، سیستم آب گرم بیشترین هزینه برای اجرا را به خود اختصاص می دهد.
با این حال توجه داشته باشید که گرمایش از کف با آب گرم تا 30 درصد بیشتر از رادیاتور شوفاژ در مصرف انرژی صرفه جویی خواهد کرد.
علاوه بر این میزان بازدهی گرمایش از کف با آب گرم به قدری مناسب است که نیاز نیست در کنار آن از وسایل حرارتی دیگر از قبیل رادیاتور نیست.
گرمایش از کف برقی کمترین هزینه را در بر می گیرد، اما با توجه به گران بودن برق در کشور، این نوع سیستم اصلاً مقرون به صرفه نیست.
جمع بندی:
گرمایش از کف با آب گرم یک سیستم گرمایشی بسیار عالی با بازدهی بالاست، چون گرمای محیط ابتدا در کف ساختمان توزیع شده و سپس به صورت یکنواخت در کل فضا پخش می شود.
مهمترین نکته ای که می تواند تضمین کننده کیفیت و عملکرد مناسب سیستم گرمایش از کف در ساختمان شما باشد، به کارگیری کادری مجرب از مجریان متخصص برای اجرای این سیستم است.
مجموعه تاسیسات 24 ساعته با سال ها تجربه و بهره گیری از مجریان آگاه و کارآمد می تواند گزینه بسیار مناسبی برای اجرای صفر تا صد پروژه گرمایش از کف ساختمان شما باشد.
بررسی دقیق نمونه پروژههای گرمایش از کف انجام شده توسط تاسیسات 24 ساعته
- پروژه گرمایش از کف در رودهن
تیم ما در این پروژه، طراحی و اجرای سیستم گرمایش از کف را در یک ساختمان سه طبقه ویلایی در منطقه رودهن به عهده داشتهاند. جزئیات این پروژه در یک کلیپ قابل مشاهده است که نشاندهنده کیفیت و دقت کار ما میباشد.
- پروژه گرمایش از کف در استان گیلان
این پروژه در روستای قلعه رودخان واقع در استان گیلان اجرا شده است. در این پروژه، علاوه بر سیستم گرمایش از کف، کلیه تاسیسات آب و فاضلاب ساختمان نیز توسط تیم ما انجام شده است. جزئیات کامل این پروژه در کلیپ مربوطه قابل مشاهده است.
- پروژه گرمایش از کف در تهران
در این پروژه که در خیابان سردار جنگل شهر تهران انجام شده، تیم ما کلیه مراحل طراحی و اجرای سیستم گرمایش از کف را به عهده گرفته است. بخشهایی از این پروژه و کیفیت کار انجام شده در یک کلیپ قابل مشاهده است.
این نمونهها نشاندهنده توانایی و تخصص بالای تیم تاسیسات 24 ساعته در اجرای پروژههای متنوع گرمایش از کف در سطح کشور است. هر پروژه با دقت و توجه به جزئیات انجام شده و با استفاده از تجربیات قبلی، به بهترین شکل ممکن به اتمام رسیده است.
رضایت مشتریان
تعداد زیادی از مشتریان ما از کیفیت خدمات ما رضایت کامل دارند که نمونهای از رضایتمندی مشتریان را در کلیپ زیر مشاهده می کنید.
چرایی برتری تاسیسات 24 ساعته در اجرای سیستمهای گرمایش از کف
- اجرای دقیق و تخصصی سیستم گرمایش از کف توسط تیم ماهر تاسیسات 24 ساعته، که هرگونه خطای کوچک را به حداقل میرساند و از آسیبهای جدی و خسارتهای مالی جلوگیری میکند.
- تجربه گسترده در اجرای پروژههای متعدد گرمایش از کف در سراسر ایران، نشاندهنده تخصص و دانش فنی بالای تیم ما است.
- ارائه خدمات گرمایش از کف با گارانتی کیفیت، تضمینکننده استاندارد بالای کار ما.
- ارزیابی و قیمتگذاری رایگان پروژههای گرمایش از کف.
- تست کامل سیستم پس از نصب و تحویل آن به کارفرما در صورت عملکرد صحیح.
- نظارت کامل فنی بر کلیه مراحل پروژه، از طراحی تا اجرا، با امکان بهرهمندی از خدمات پشتیبانی.
- حضور تیمهای اجرایی ما در اکثر شهرهای ایران، از جمله تهران و شمال کشور
فرآیند استفاده از خدمات گرمایش از کف در تاسیسات 24 ساعته
1. تماس با شمارههای موجود در سایت یا پر کردن فرم درخواست برای ثبت پروژه.
2. بازدید رایگان و سریع از پروژه توسط متخصصین و اعلام قیمت نهایی.
3. تنظیم قرارداد رسمی با جزئیات زمانبندی، قیمت و تعهدات.
4. اجرای پروژه بر اساس برنامهریزی و قیمت توافقی و تحویل پس از تست نهایی.
5. پرداخت دستمزد پس از تایید عملکرد سیستم گرمایش از کف.
گارانتی و خدمات پس از فروش در گرمایش از کف
- اجرای تضمینی سیستم گرمایش از کف توسط متخصصین ما، جلوگیری از مشکلات احتمالی مانند نشتی.
- بازدید رایگان و رفع ایرادات در صورت بروز مشکل در طول دوره گارانتی.
بنابراین اگر شما هم قصد اجرای سیستم گرمایش از کف را دارید و به دنبال یک تیم توانمند و حرفه ای هستید، می توانید در صورت نیاز به کسب مشاوره و بازدید رایگان همین الان با ما تماس گرفته و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصمنابع فارسی:
منبع 1 منبع 2 منبع 3 منبع 4 منبع 5 منبع 6 منبع 7 منبع 8 منبع 9 منبع 10 منبع 11 منبع 12 منبع 13 منبع 14 منبع 15 منبع 16 منبع 17 منبع 18 منبع 19 منبع 20 منبع 21 منبع 22 منبع 23منبع 24 منبع 25 منبع 26 منبع 27 منبع 28 منبع 29 منبع 30 منبع 31 منبع 32منبع 33
منابع انگلیسی: منبع 1 منبع 2 منبع 3 منبع 4 منبع5 منبع 6 منبع 7 منبع 8 منبع 9 منبع 10 منبع 11 منبع 12 منبع 13 منبع 14 منبع 15 منبع 16 منبع 17 منبع 19 منبع 20 منبع 21 منبع 22
فضایی که دارم کلا کمتر از۴۰متر هست
ممنون میشم کمک کنید
همکاران مرکز تماس باهاتون تماس می گیرند
بنده در حال ساخت آپارتمان چهار طبقه مسکونی هستم هر واحد حدودا 110 متر می باشد هنوز به مرحله کف سازی نرسیدم لطفا در خصوص هزینه اجرا و خرید وسایل مورد نیاز گرمایش از کف توضیح میفرمایید در واقع میخوام بدوم برای گرمایش از کف هر طبقه حدودا چقدر هزینه در نظر باید گرفت آیا مرقوم به صرفه هست ؟ یا نه
سایز لوله های کف ۱۶ می باشد.
فاصله بین لوله ها به موارد زیادی مثل اقلیم آب و هوایی فاصله از دیوارهای خارجی بستگی دارد که از فاصله ۵ الی ۲۰ سانتی متر فاصله گذاری میشود
آیا لازمه روی فوم پلاستیک حبابدارپهن کنیم.
ممنون
آیا اجرا گرمایش از که انجام میدهید؟
آیا حاضرید بعنوان مشاور و دستگاه نظارت پیمانکار من را کنترل و موارد را طبق چک لیست تحویل و نظارت بفرمایید؟
لطفا شماره تماس خودتون رو بفرمایید تا همکاران من با شما تماس بگیرن و یا با شماره های داخل سایت تماس بگیرید تا همکاران مرکز تماس شما رو راهنمایی کنن
برای گرمایش از کف در ساختمان دوبلکس، معمولاً از کلکتور جداگانه برای هر طبقه استفاده میشود. بنابراین، هر طبقه دارای یک کلکتور مجزا برای گرمایش از کف خواهد بود. در این صورت، هر طبقه به صورت مستقل و بهینه شده میتواند گرمایش از کف خود را کنترل کند.
برای مشاهده هزینه اجرایگرمایش از کف به مطلبی که لینک آن را قرار میدهم مراجعه کنید
https://piping24.ir/prices/1173-%D9%87%D8%B2%DB%8C%D9%86%D9%87-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D9%85%D8%B2%D8%AF-%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D8%B2-%DA%A9%D9%81.html
همچنین بهترین برند بازار جهت عایق زیر لوله ها چیست..
ممنونم
1- آیا از پکیج دیواری استفاده کنم یا پکیج ایستاده ؟ اگر از دیواری استفاده کنم باید 2 دستگاه پکیج بخرم
2- اگر کف ساختمان را بخواهم لمینت کنم در پاینده مشکلی پیش نخواهد آمد
3- هزینه کل اجرا با دستگاه پکیج و سایر لوازم مصرفی اعم از لوله و ... و دستمزد حدودآ چقدر میشه
4- آیا در شمال هم اجرا دارید؟
با تشکر 1401/11/23 سریع
بله، در شمال هم اجرا داریم. لطف کنید برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های داخل سایت تماس بگیرید
برای مشاهده هزینه گرمایش از کف به مطلب زیر مراجعه کنید.
https://piping24.ir/prices/1173-%D9%87%D8%B2%DB%8C%D9%86%D9%87-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D9%85%D8%B2%D8%AF-%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D8%B2-%DA%A9%D9%81.html
گرما یش از کف که خونه من هست مصرف گاز بالا و گرما کم دارد به طوری که در زمستان احتیاج به وسیله گرمایش دیگه ای باید روشن کنیم میشه با هوا گیری که در متن بالا فرموده بودید مشکل را حل کرد یا احتیاج به راه کار دیگه ای دارد لطفاً من را راهنمایی بفرماید
بله، با هوا گیری سیستم گرمایش از کف میتوانید مشکل گرم نشدن کف را حل کنید. هوا گیری ممکن است به دلیل وجود هوا در خطوط لوله باشد که مانع از جریان آب گرم در سیستم میشود. با هوا گیری، هوای موجود در خطوط لوله حذف میشود و جریان آب گرم به بهترین شکل در سیستم ایجاد میشود که میتواند باعث بهبود گرمایش کف شود.
هوا گیری میتواند به دو صورت دستی یا خودکار انجام شود. در صورتی که با هوا گیری دستی آشنایی ندارید، بهتر است این کار را توسط متخصص انجام دهید. در صورتی که با هوا گیری آشنایی دارید، میتوانید با استفاده از تجهیزات مناسب، هوا گیری را خودتان انجام دهید.
لطفا راهنمایی فرمایید. با تسکر
مشکل گرم نشدن کف در سیستم گرمایش از کف ممکن است به دلیل چندین علت باشد. یکی از دلایل میتواند مسدود شدن یا کثیف شدن خطوط لوله باشد که باعث کاهش جریان آب گرم در خطوط میشود و در نتیجه گرمایش کف ناکارامد میشود. برای حل این مشکل، لازم است که خطوط لوله با استفاده از تجهیزات مناسب، شسته و تمیز شوند.
همچنین، دلیل دیگری میتواند نبودن تعادل در فشار آب بین خطوط لوله باشد که میتواند با تنظیم مجدد کلکتورها و تعویض شیرهای تعادل، برطرف شود.
در صورتی که مشکل هنوز برطرف نشده است، ممکن است عیب در دستگاه پمپ یا ترموستات باشد که نیاز به تعمیر و یا تعویض دارد. بهتر است با تعمیرکار یا فنیکار مجرب تماس گرفته و مشکل را بررسی کرده و رفع کنید.
براي اجراي گرمايش از كف راهنمايي ميفرماييد
اطلاعات کامل در مطلب بالا گفته شده است. لطفا کامل مطالعه بفرمائید و اگر سوالی بود من درخدمتم
آیا انجام همزمان بتن ریزی و سرامیک کاری مورد تایید است؟
انجام همزمان بتن ریزی و سرامیک کاری بر روی سیستم گرمایش از کف توصیه نمیشود. معمولاً، ابتدا باید بتن ریزی انجام شود تا پوشش محافظتی برای لولههای گرمایشی فراهم آورد و سطحی صاف برای نصب سرامیک یا کفپوش دیگر ایجاد کند. پس از آن و زمانی که بتن کاملاً خشک و سفت شده، میتوان کار سرامیک کاری را آغاز کرد. این کار مطمئن میسازد که سیستم گرمایش به درستی کار کند و از آسیبهای احتمالی به لولهها جلوگیری میکند