با توجه به اینکه در بیشتر ساختمان ها استفاده از بخاری به عنوان تولید کننده گرما جای خود را به پکیج و شوفاژ داده است ما قصد داریم این بار در این مقاله این موضوع را بررسی کنیم که در حقیقت بخاری گازی بهتر است یا پکیج و شوفاژ ؟
- درصد امنیت کدام یک بالاتر است ؟
- کدام یک مقرون به صرفه تر است ؟
- نصب و راه اندازی کدام یک راحت تر است ؟
- زیبایی کدام یک بیشتر است ؟
- اشغال فضای ساختمان در کدامیک کمتر است ؟
- میزان آلایندگی محیط در پکیج بیشتر است یا بخاری ؟
- بازده حرارتی بخاری بیشتر است یا پکیج و رادیاتور؟
- بررسی کارشناس تاسیسات برای مقایسه بخاری و پکیج و رادیاتور
- نتیجه گیری:
برای دسترسی شفاف تر به پاسخ این سوال که بخاری بهتر است یا شوفاژ این دو وسیله حرارتی را با هم مقایسه می کنیم.
با توجه به این که استفاده از بخاری به زمان های بسیار قبل باز می گردد پس شاید در مرحله اول اعتماد کردن به یک وسیله جدید همچون شوفاژ کمی سخت به نظر می رسد ولی می توان با بررسی این دو وسیله به شیوه مقایسه ای با یکدیگر، بیشتر به ماهیت هر کدام پی برد و با دلایل منطقی انتخاب سالمی تری داشت.
همانطور که می دانید بخاری گازی با مصرف سوخت گاز مایع تولید حرارت می کند و از آنجایی که گاز مایع به عنوان یک ماده شیمیایی می تواند خطرناک باشد باید در هنگام استفاده از بخاری گازی شرایط امنیتی فراوانی را بررسی کرد.
برای مثال چک کردن دوره ای دود کش بخاری گازی در بالای پشت بام که اگر کلاهک آن به درستی نصب نشده باشد و یا توسط اجسام خارجی مسدود شده باشد، می تواند جان افراد را به خطر اندازد.
متاسفانه هر ساله با شروع فصل سرما شاهد خبر های ناخوشایند در مورد مرگ و میر افراد به دلیل گازهای سمی حاصله از بخاری نفتی از جمله منو اکسید کربن هستیم.
از طرفی به دلیل اینکه بخاری گازی باید حتما توسط شیلنگ مخصوص گاز به لوله کشی گاز شهری یا کپسول گاز متصل شده باشد، در صورت اتصال ناقص و عدم استفاده از بست مناسب شلنگ، گاز از محل اتصال به لوله نشت خواهد کرد و علاوه بر ایجاد مسومیت می تواند باعث انفجار ساختمان شود.
همچنین یکی دیگر از معایب استفاده از بخاری گازی با کپسول گاز، احتراق ناقص بخاری و ایجاد آلاینده های تنفسی برای ساکنان ساختمان است.
این نکته را هم نمی توان نادیده گرفت که انتخاب شلنگ گاز مناسب برای بخاری گازی بسیار مهم است چرا که برخی از شیلنگ های موجود در بازار که به اسم شنگ گاز به فروش می رسند دارای استاندارد های تایید شده برای استفاده در سیستم بخازی گازی نیستند.
علاوه بر این اگر شما از بخاری گازی برای خشک کردن لباس های خود استفاده کنید، احتمال سوختگی و خرابی بافت لباس وجود دارد که حتی در صورت نسوختن لباس بر روی بخاری گازی، بوی نامطبوعی در فضا پخش می شود، در حالی که در صورت استفاده از رادیاتور شوفاژ شما می توان البسه خود را با خاطری آسوده از لحاظ سوختی یا شل شدن بافت لباس در فصول سرد سال خشک کنید.
البته لازم به ذکر است که استفاده از رادیاتور شوفاژ برای خشک کردن البسه به دلیل افزایش مصرف انرژی اصلا توصیه نمی شود ولی اگر این کار را هر از گاهی انجام دهید مشکلی پیش نمی آید.
شوفاژ دارای سیستمی کاملا متفاوت از بخاری گازی است. این وسیله حرارتی به کمک حرارت مرکزی که می تواند پکیج یا موتورخانه باشد باعث ایجاد گرما در محیط اطراف خود می شود.
به این صورت که آب داغ شده در داخل پکیج یا موتورخانه توسط لوله کشی به شوفاژ رسیده و این وسیله به دو صورت جریان همرفتی و بازتابی انرژی گرمایی خود را ساطع می کند و سپس آب بعد از گردش در لوله های شوفاژ رادیاتور توسط لوله کشی برگشت به سمت منبع حرارت هدایت می شود تا دوباره در چرخه تولید گرما قرار بگیرد.
با توجه به توضیحات داده شده در مورد نحوه کار شوفاژ کاملا روشن است که این دستگاه چون توسط آب داغ موجود در لوله ها گرما تولید می کند و آب نمی تواند هیچ تهدیدی برای سلامتی افراد به شمار نمی رود، پس استفاده از شوفاژ هم نمی تواند امنیت مصرف کننده را به خطر بیاندازد.
تنها بخشی که باید در مورد استفاده شوفاژ به منظور تامیین امنیت مصرف رعایت کرد، سرویس دوره ای پکیج است.
در واقع پکیج تقریبا شبیه آبگرمکن عمل می کند و همان قدر که در مورد آب گرمکن منزل باید نگران بود می توان برای پکیج هم نگران بود. که باز هم می توان با بازدید های دوره ای از امنیت و سلامت این دستگاه مطمئن شد.
پس به شکل خلاصه تر می توان از میزان درصد امنیت هر کدام این طور نتیجه گرفت که بخاری گازی در مقایسه با پکیج یا شوفاژ دارای نواقص بیشتری است که اگر در زمان نصب و راه اندازی درست رعایت نشوند، چه بسا جان مصرف کننده را به خطر بیاندازد.
این پارامتر را می توان در چند زمینه در مورد بخاری گازی و پکیج و شوفاژ با هم مقایسه کرد و اول از همه قیمت خرید اولیه این دستگاه های حرارتی است. همانطور که می دانید قیمت خرید بخاری گازی در مقایسه با پکیج و شوفاژ بسیار مقرون به صرفه تر است.
جهت مشاهده قیمت دقیق انواع بخاری گازی در طرح های مختلف بر روی لینک صفحه بخاری گازی در سایت دیجیکالا بزنید.
همچنین جهت مشاهده قیمت پکیج دیواری با مارک های مختلف نیز بر روی لینک صفحه پکیج دیواری در دیجیکالا بزنید.
هزینه بعدی که می توان در مورد این دو وسیله با هم مقایسه کرد، میزان مصرف سوخت برای تولید حرارت در این وسیله ها است.
دستگاه پکیج برای تولید حرارت از انرژی برق و گاز استفاده می کند در حالی که در بخاری گازی فقط از گاز استفاده می شود. به همین علت مقدار قبض برق و گازی که شما باید ماهانه پراخت کنید بسیار بالاتر از قبض گاز بخاری است.
ولی این مزیت را در مورد استفاده از پکیج فراموش نکنید که بر خلاف تصور عامه مردم استفاده از پکیج و شوفاژ سبب مصرف بیشتر آب نمی شود بلکه آب مورد استفاده در شوفاژ همان آب موجود در لوله کشی آشپزخانه ساختمان است که دائما در حال گردش است.
همچنین این نکته را فراموش نکنید که در صورت استفاده از پکیج دیگر نیازی نیست که هزینه دیگر برای تهیه آب گرمکن بپردازید زیرا پکیج هم آب مصرفی ساختمان را گرم می کند و هم برای فضاهای ساختمان گرما تولید می کند.
برای نصب و راه اندازی بخاری شما تنها وسیله که احتیاج دارید یک لوله بخاری با مقداری شیلنگ گاز و بست گاز است که می توان با قیمتی بسیار پایین در مقایسه با وسایل مورد نیاز برای راه اندازی پکیج تهیه نمود.
از طرفی نصب و راه اندازی پکیج و شوفاژ نیاز به یک سری پیش نیاز دارد که یکی از آنها اجرای لوله کشی پکیج و شوفاژ است.
که اگر در ساختمان در حال ساخت اقدام به لوله کشی آن نماییم کار راحت تر است و می توان به شیوه توکار لوله کشی را انجام داد و در صورت انتخاب لوله کشی روکار می توان این شیوه را در تمام ساختمان های قدیمی و جدید انجام داد.
لوله کشی شوفاژ خود دارای معقوله جداگانه ای است که شما می توانید این موضوع را در مقالات لوله کشی روکار شوفاژ و لوله کشی شوفاژ با لوله های 5 لایه ملاحظه نمایید.
پس این طور نتیجه می گیریم که نصب و راه اندازی بخاری گازی در مقایسه با پکیج و شوفاژ بسیار راحت تر است.
امروزه مدل های بسیار متنوعی از بخاری گازی در بازار موجود است که به شکل های فانتزی، کودکانه و ساده تهیه و تولید می شود ولی کاملا واضح است با وجود تلاش های بسیار در ایجاد طراحی های زیبا و جدید در بخاری گازی این محصول نمی تواند در خصوص این زمینه با انواع مدل های تولید شده رادیاتور شوفاژ رقابت کند.
امروزه رادیاتورهای شوفاژ در انواع مدل های مختلف از قبیل رادیاتور پنلی، رادیاتور پره ای، رادیاتور قرنیزی و مدرن ترین مدل آن که آمیخته ای از مدرنیته و زیبایی است یعنی رادیاتور شیشه ای تهیه و تولید می شوند.
همانطور که می دانید بخاری های گازی با توجه به سایزهای مختلف فضاهای متفاوتی را اشغال می کنند ولی در هر سایزی که باشند به دلیل فضای مورد نیاز برای تعبیه لوله بخاری مقدار فضای بیشتری را در مقایسه با رادیاتور شوفاژ اشغال می کنند.
علاوه بر این در صورت استفاده از بخاری گازی زمینی شما دسترسی به فضای زیرین بخاری ندارید و این در حالی است که شوفاژ رادیاتور در انواع پنلی و پره ای بر روی دیوار نصب می شوند که باعث می شود فضای مفید بیشتری در ساختمان داشته باشند.
اگر از رادیاتور شیشه ای در ساختمان بهره ببرید این نوع رادیاتور این قابلیت را دارد که به صورت تابلو تزئینی بر روی دیوار نصب شود یا به شکل آینه قدی در گوشه ای از اتاق قرار بگیرد.
در صورت استفاده از رادیاتور قرنیزی این اشغال فضا به حداقل ممکن خود خواهد رسید چرا که این نوع رادیاتور در پایین دیوار و به شکل طولی در امتداد ساختمان و با کمترین ارتفاع نصب می شود.
البته این مزیت را در مورد بخاری گازی نمی توان نادیده گرفت که این وسیله این قابلیت را دارد که در فصول گرم سال از داخل ساختمان جمع شود و این مسئله ای است که در مورد شوفاژ صدق نمی کند.
شکل تولید آلایندگی در این دو وسیله با یکدیگر متفاوت است در واقع می توان گفت هر دو آنها باعث آلودگی محیط می شوند.
رادیاتور های شوفاژ به علت جابجایی هوا باعث ایجاد گرد و غبار بر روی وسایل خانه و فرش ها می شوند و این کمترین میزان آلایندگی در یک وسیله حرارتی است که البته می توان این آلایندگی را در صورت استفاده از سیستم گرمایش از کف به حداقل رساند.
حال این در صورتی است که بخاری گازی به دلیل احتراق گاز مایع سبب ایجاد دوده و سیاهی بر روی دیوار و پرده ها می شود، علاوه بر این در صورت نصب نادرست لوله بخاری و عدم رعایت فاصله طولی لوله بخاری با دیوار، گرمای لوله بخاری باعث ایجاد لکه های زرد و حتی سوختگی دیوار و کاغذ دیواری می شود.
مشخص است که میزان و شکل آلایندگی شوفاژ قابل تحمل تر و کم هزینه تر از زدودن آلودگی های حاصله از بخاری گازی در ساختمان است.
میزان بازده حرارتی بخاری به دلیل سوخت گاز مایع بسیار بالاتر از رادیاتور پکیج می باشد و در حقیقت می توان بازده حرارتی رادیاتور را هم در صورت تنظیم پکیج بالا برد ولی در این صورت هزینه های گاز و برق در این وسیله با افزایش دما به صورت تصاعدی در مقایسه با بخاری گازی بالا می رود.
بازده حرارتی رادیاتور در برخی مناطق آب و هوایی آنقدر کم است که گاهی مجبور می شوید علاوه بر آن از بخاری گازی هم در ساختمان خود استفاده کنید.
از طرفی چون آب گرم ایجاد شده در پکیج علاوه بر رادیاتورها در لوله های آب گرم مصرفی ساختمان در سرویس بهداشتی و آشپزخانه هم مصرف می شود می تواند در آب گرم با افت فشار همراه باشد.
بررسی کارشناس تاسیسات برای مقایسه بخاری و پکیج و رادیاتور
در دو کلیپ زیر مهندس اسماعیلی کارشناس تاسیسات و ناظر نظام مهندسی این مساله را بررسی می کنند.
نتیجه گیری:
براساس توضیحات ذکر شده می توان به راحتی انتخاب کرد که بخاری گازی بهتر است یا رادیاتور با آن که هر کدام دارای معایب و مزایایی هستند ولی در مجموع می توان گفت با توجه به طراحی های مدرن در ساختمان ها و به خصوص در مجتمع های مسکونی چندین واحده استفاده از پکیج و شوفاژ امری غیرقابل اجتناب است.
از طرفی از خطرات جانی احتمالی در صورت استفاده از بخاری نمی توان به راحتی چشم پوشی کرد و قطع به یقین پکیج و شوفاژ آرامش و آسایش را برای شما به ارمغان خواهند آورد و این دقیقا همان نیاز امروزی همه افراد جامعه است.
حال اگر این سوال برای شما پیش آمد که بخاری نصب کنیم یا شوفاژ ؟
به خاطر داشته باشید همانطور که ذکر شد برای نصب پکیج و شوفاژ نیاز به زیر ساختهای مختلفی در ساختمان است که در مطلب بعدی با عنوان تبدیل سیستم بخاری به پکیج در مورد این موضوع بیشتر توضیح داده ایم.
اگر شما هم با مطالعه این مقاله قصد تغییر وسیله گرمایی خود و استفاده از پکیج و شوفاژ دارید، می توانید با مطالعه مطلب راهنمای خرید بهترین پکیج دیواری موجود در بازار ایران بهترین انتخاب را داشته باشید.
همچنین می توانید با همکاران ما در گروه تاسیسات 24 ساعته از تمام نقاط تهران تماس بگیرید و با همکاران ما مشورت کنید و یا اجرای این سیستم را با خیال راحت به آنها بسپارید.
اگر مقاله رو با دقت مطالعه کرده باشید در قسمت"بازده حرارتی در کدام وسیله بیشتر است ؟" به صراحت گفته شده است که بازده حرارتی بخاری در مناطق سردسیر بالاتر هست.
اگر از شوفاژ برا گرمایش راهرو سالن خوابگاه استفاده کنیم(طول ۳۰متر) و پشت شوفاژ پروانه دمنده قرار بدیم آیا مثل کولر پرتاب هوای گرم دارد؟ اگه داره دما حدودا چند درجه هست؟.. با تشکر
این نوع بخاری ها مجهز به فن اگزوز می باشند که اکسیژن مورد نیاز آنها از بیرون تامین می شود و محفظه احتراق کاملا بسته است و دارای برد الکترونیکی و سنسور های ایمنی می باشند و بی خطر هستند همچنین توی این دستگاه ها ترموستات تمام دیجیتال و تایمرو ... تعبیه شده که میشه باهاشون دمای محیط رو به خوبی تنظیم کرد علاوه بر اون فن بلوور نیز دارند که بازدهی دستگاه رو به بالای ۸۰ درصد میبره و بدنشون هم داغ نمیشه که خطر سوختگی داشته باشه فقط باد گرم میزنن کم مصرف ترین و پربازده ترین منبع گرمایشی دنیا هستند ممنون میشم راجع به اونها هم اطلاعاتی رو در اختیار مردم قرار بدین
در ضمن در مورد فن کویل هم در اختیار کاربران عزیز اطلاعاتی قرار بدین چون در سیستم های گرمایشی آبی استفاده از فن کویل نسبت به شوفاژ و گرمایش از کف پر بازده تر و کم مصرف تره
بخاری هرمتیک و فن کویل بهترینن از نظر من
ممنون از سایت خوبتون
میخواستم مشاوره تلفنی بگیرم
کدومه شمارتون؟
از برخورد بسیار گرم و صمیمی و با احترام متخصصین عزیز این سایت هم کمال تشکر رو دارم و واقعا با چنین برخورد و خدماتی حال کردم
بنده همونی هستم که درباره بخاری های هرمتیک هوشمند کامنت گذاشتم
به غیر از مطالب اون کامنت یه سری بخاری های هوشمند ژاپنی هم دیدم که بازدهی دستگاه رو به بالای ۹۹ درصد برده و با تکنولوژی روز دنیا گاز های آلاینده رو تجزیه میکنن و کاملا بدون خطر هستن و سنسور های فوق پیشرفته ایمنی دارن که واقعا کیف کردم با همچین صنعتی
این مطلب رو ممنون میشم منتشر کنین تا بلکه مدیر عامل های شرکت های تولید کننده بخاری گازی ایرانی که هنوز دارن از تکنولوژی دهه پنجاه و شصت برای تولید بخاری استفاده می کنند هم بخونن و همه مردم ببینن که چقدر از تکنولوژی روز دنیا در این زمینه دور هستیم بلکه مدیر عامل ها یه تغییری در این صنعت ایجاد کنن و مردم داخل خونشون از بخاری های کم هزینه و کم مصرف و پر بازده و کاملا بی خطر نسل جدید به جای بخاری های خطرناک قدیمی و شوفاژ که بازدهی کمی دارد استفاده کنند
مصرف گاز پکیج بیشتر است یا بخاری؟
توضیح میدهید؟
ممنون
ولیپکیج علاوه بر گاز، از آب هم استفاده میکند