در خصوص منبع انبساط بسته که در بسیاری از سایت ها و یا تبلیغات به آن اشاره شده و همچنین مورد سئوال برخی از کاربران و مشتریان عزیز ما نیز می باشد و خواهان توضیح درباره تفاوت منبع انبساط بسته با مخزن تحت فشار هستند توضیحاتی در این مقاله ارائه خواهد شد.
قبلا در مقاله های زیادی به موضوع مخزن تحت فشار اشاره شد مانند مقاله کار مخزن تحت فشار چیست و یا نحوه تنظیم باید مخزن تحت فشار و ... اما هیچ گاه به این نکته اشاره نکردیم که این مخزن تحت فشار در برخی از سایت ها و نگاره ها به عنوان منبع انبساط بسته هم تعریف می شود.
منابع انبساط بسته و یا مخازن تحت فشار در جریان سیال به این دلیل به کار گرفته می شوند که باعث کمبود جبران فشار آب شوند و گردش آب و تامین فشار آب زیاد و مناسب را برای بخصوص طبقات بالاتر فراهم نمایند.
هر چند پمپ آب خانگی هم این امر را انجام می دهد ولی برای هر بار باز و بسته شدن حتی لحظه ای شیر آب در صورتیکه پمپ به تنهایی در مسیر لوله تعبیه شود می بایستی پمپ به جریان بیافتد مه این موضوع باعث بالاتر رفتن هزینه های برق و البته استهلاک پمپ می شد.
از این رو مخازن تحت فشار و یا منبع انبساط بسته با قرار گرفتن در مسیر پمپ و تامین فشار مورد نیاز خود از پمپ آب ، اقدام به تامین فشار ساختمان با همان قدرت و فشار پمپ آب می کند.
منابع انبساط بسته در حجم ها و ابعاد متفاوتی ساخته می شوند که ابعاد خانگی آن در شرایط استاندارد مصرف برای یک خانه حدودا 3 واحده و یا سه طبقه و سه واحد حدودا بین 40 تا 50 لیتری مناسب توضیح داده شد.
البته در مقاله راهنمای خرید پمپ آب خانگی توضیح دادیم که تنها مسئله خرید پمپ و یا مخازن تحت فشار تعداد طبقات و افراد داخل ساختمان نیستند و برای اینکه آب را با فشار مناسب برای همه طبقات و به اندازه مورد نیاز بتوانید تامین کنید بهتر است منبع انبساط بسته با اندازه گیری هد و دبی پمپ، میزان مصرف ساختمان، تعداد نفرات ، ارتفاع و سایر مشخصه های گفته شده انتخاب شود.
انواع منبع انبساط
منابع انبساط را در کل به دو دسته طبقه بندی می کنند که منبع انبساط بسته و منبع انبساط باز نامیده می شوند.
در مقالاتی جداگانه نحوه عملکرد و مزایا و معایب منابع انبساط باز را توضیح خواهیم داد ولیکن در این مقاله هدف ما بررسی منابع انبساط بسته می باشد.
به دنبال مشکلاتی که منابع انبساط باز داشتند مانند:
- نیاز به لوله کشی زیاد و در ارتفاعات برای نصب منبع انبساط باز که بر روی بام تعبیه می شد
- توانایی کم منابع انبساط باز برای تامین فشار مورد نیاز
- زنگ زدگی و خوردگی منابع به دلیل تعبیه منبع در محیطی نا مناسب و تلاقی آب و هوا
- مصرف انرژی زیاد به دلیل انتقال با حجم زیاد در هوای سرد زمستان
- محدودیت در فضا
- و...
باعث شد تا منابع انبساط بسته در عرصه حضور خودنمایی کنند.
نحوه عملکرد منبع انبساط بسته
درست بر عکس منبع انبساط باز که در مجاورت هوا قرار دارد و بسته به فشار هوای محیط و ارتفاع منبع فشار مورد نیاز را در ساختمان تامین می کرد منابع انبساط بسته هیچ ارتباطی با هوای اطراف خود ندارند .
در منابع انبساط بسته همانگونه که در مقاله کار مخزن تحت فشار چیست توضیح دادیم تامین فشار توسط بالشتک ها و یا لاستیک هایی که در منبع تعبیه شده است ایجاد می شود.
منابع تحت فشار یا دیافراگمی بودند و یا بالنی که هر دو قسمتی مرطوب و قسمتی خشک داشتند.
در سیستم منابع انبساط بسته پمپ با فشار و متناسب با ظرفیت نامی منبع آب را وارد منبع می کرد.
مثلا اگر منبع انبساط ما 40 لیتری باشد 40 لیتر آب با فشار وارد منبع می شد. وقتی آب مورد نظر تامین می شد پمپ از مدار خارج و وظیفه تامین آب ساختمان به عهده منبع انبساط بسته واگذار می شد. اما چگونه؟
فشار وارد شده برای ورود آب به داخل منبع انبساط بسته باعث می شود تا قسمت خشک و یا هوای موجود در منبع انبساط بصروت فشرده در این قسمت به دلیل اینکه راه خروجی نداشتند تجمع کند.
وقتی آب به اندازه کافی وارد شد در واقع حد نهایی فشردگی هوا در داخل منبع انبساط بسته اتفاق افتاده است.
این جریان باعث می شود تا آب به دنبال روزنه و یا خروجی باشد تا فشردگی هوا را به حالت عادی بازگرداند و در واقع فشار در مخزن و لوله ها تا ظرفیت نامی بالا رفته است.
حال هر بار با باز کردن شیر آبی مقداری از این فشار تخلیه می شود و هوای فشرده شده متراکم تر می شود و در نتیجه این اتفاق تا زمانی که فشار هوا به حد نرمال و طبیعی خود بازگردد ادامه خواهد داشت.
وقتی فشردگی هوا به اتمام برسد و منبع انبساط بسته تخلیه از فشار شود پمپ با افت فشار مواجه می شود و دوباراه راه اندازی می شود تا هم آب ساختمان را با فشار مطلوب فراهم کند و هم مخزن را در صورت بسته شدن خروجی آب بارگیری کند.
از این توضیحاتی دو نکته بسیار مهم استخراج می شود.
- منبع انبساط بسته باید متناسب با نیاز ساختمان در نظر گرفته شود تا مرتبا پمپ را راه اندازی نکند
- منبع انبساط بسته خود تامین کننده فشار ساختمان نیست بلکه بواسطه پمپ کار می کند. یعنی ما زمانی می توانیم منبع انبساط را مجری تامین فشار اب بدانیم که خود به تنهایی و بدون کمک پمپ بتواند آب پر فشار را در ساختمان تامین کند و در نتیجه منبع انبساط بسته بدون کمک پمپ کارایی ندارد.
استفاده از منابع انبساط بسته در ساختمان های امروزی به دلیل نیاز به کاهش آلودگی صوتی، کاهش هزینه های لوله کشی برای راه اندازی منبع انبساط باز و تامین فشار بهتر توسط منبع انبساط بسته و خصوصا به دلیل اینکه فضای بسیار کمی را اشغال می کند بسیار رایج شده است.
منابع انبساط بسته را به دو شکل رایج دیگر نیز تقسیم بندی می کنند.
- منبع انبساط بسته قابل تنظیم:
منابع انبساط بسته قابل تنظیم که اغلب برای سیسم حرارت مرکزی توصیه و کاربرد دارد به این شکل عمل می کنند که به دلیل تغییر دما و انبساط و انقباض صورت گرفته در مکانیزم گرمایش آب در مثلا سیستم های گرمایش مرکزی همچون پکیج رادیاتور شوفاژ هوای لازم به منبع انبساط در صورت نیاز در آن تجمع و با سرد شدن آب از آن خارج می شود.
در این منابع بسته با توجه به اینکه دمای آب در شرایط نرمال پایین است و وقتی دمای آب گرم شود در سیرکولاتور سیستم حرارت مرکزی حجم آب افزایش پیدا می کند این موضوع باعث می شود هوا در منبع انبساط جمع شود و از شیر خروج هوای منبع به بیرون هدایت شود.
وقتی میزان آب درون منبع به حد نهایی خود رسید شیر خروجی بسته می شود تا فشار داخل منبع ثابت شود.
حال وقتی که دما پایین بیاید حجم آب سیرکولاتور هم پایین می آید و در این لحظه به منظور تامین هوای مورد نیاز کمپرسوری هوای منبع انبساط را تامین می کند.
این موضوع و استفاده از این منابع به دلیل ترکیب آب و هوا دائما باعث می شود تا سیستم های گرمایش هوا بگیرند و نیاز به هوا گیری سیستم ها مرتبا احساس شود.
- منبع انبساط بسته دیافراگمی
منبع بسته دیافراگمی را قبلا در مقاله نحوه کار مخزن تحت فشار پمپ آب خانگی هم توضیح دادیم.
این منابع لاستیک و یا غشایی لاستیکی در داخل خود دارند که دو قسمت همانگونه که توضیح داده شد ایجاد می کنند.
قسمت هوا و قسمت آب . در قسمت گاز یا هوا مقدار مشخصی از هوا تزریق شده و ثابت است که هر بار باید تست شده و تنظیم شود.
برای اطلاع از نحوه تنظیم آن مقاله تنظیم باد مخزن تحت فشار را مطالعه فرمایید.
پمپ وقتی آب را با فشار وارد منبع می کند قسمت گاز یا هوا به شدت فشرده می شود و بعدا این فشردگی تامین فشار آب را بر عهده می گیرد.
عمده ترین مشکل منابع انبساط بسته دیافراگمی این است که پس از مدتی عموما این لاستیک ها دفرمه و یا الاتیسیته می شوند و یا سوراخ و پاره می شوند و قابلیت خود را از دست می دهند مشکل زمانی بدتر می شود که قابل تعویض هم نمی باشند و باید مخزن دوباره خریداری شود.
انتخاب منبع انبساط بسته باید متناسب با نیاز ساختمان باشد. این منابع را هم می توانید در موتور خانه ها و هم در منطقه مشخص در ساختمان تعبیه نمایید و ضمنا فضای زیادی نیز اشغال نمی کنند.
در انتها خاطر نشان می شویم که منبع انبساط بسته همان مخزن تحت فشار است و وقتی در خصوص منبع انبساط خانگی سخن به میان می آید دقیقا منظور همان مخازن تحت فشار پمپ آب خانگی است.
جهت مشاهده انواع مخزن تحت فشار به همراه مشخصات و قیمت بر روی لینک منبع تحت فشار در سایت دیجیکالا بزنید.
در صورت نیاز به تعمیر پمپ آب خانگی، مشاوره خرید مخزن تحت فشار و یا منبع انبساط بسته با مشاوران ما تماس بگیرید و یا در صورت نیاز به هر گونه خدمات فنی و تاسیساتی با شماره های موجود در سایت بصورت شبانه روی می توانید تماس بگیرید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصص
آیا منبع انبساط بسته در متورخانه بر روی کلکتور نصب میشود بعد پمپ رفت ؟
علائم سوراخ شدن تیوپ بشکه انبساط چی میتونه باشه ممنون
از قسمت زیر منبع ابریزی دارد در صورتیکه لاستیک سالم و منبع هیچگونه پوسیدگی ندارد لطفا راهنمایی کنید ضمنا میزان باد داخل منبع چقدر بایستی باشد.از طرفی پمپ مدام در حال کار میباشد در صورتی که درجه تنظیم پمپ با درجه تنظیم دیگ همسان و هم اندازه میباشد.
ما در شهرستان و دسترسی به سرویسکار نداریم.
باتشکر . مرادی
تلفن 09121332801
به دلیل این که سیال گازی از غلظت ( وزن مخصوص) بیشتری نسبت به هوا برخوردار است برای کنترل فشار از آن استفاده می شود.