از جمله اجزای اصلی موتورخانه در ساختمان در کنار مولدها و مبدل های حرارتی، لوله های آن برای ایجاد اتصالات لازم می باشد.
در واقع این لوله ها ضمن اتصال اجزای مختلف سیستم موتورخانه به یکدیگر، همچون رگ های خونی آب را درون خود به جریان می اندازند.
از طرفی دیگر لوله های سیستم گرمایشی موتورخانه در انتقال حرارت و انرژی در سطح ساختمان بسیار تاثیرگذار هستند.
اگر تا پایان این مطلب با ما همراه باشید، شما را با صفر تا صد مراحل اجرای لوله کشی موتورخانه در ساختمان آشنا خواهیم کرد.
مراحل اجرای سیستم موتورخانه و لوله کشی آن
پیش از آنکه لوله کشی موتورخانه را به صورت قدم به قدم برای شما توضیح دهیم، توصیه می کنیم کلیپ زیر را به دقت نگاه کنید.
در این کلیپ مهندس تاسیساتی آقای اسماعیلی مراحل اجرای سیستم موتورخانه و نحوه لوله کشی آن را برای شما توضیح می دهد.
آموزش لوله کشی موتورخانه به صورت مرحله به مرحله
- با رعایت دستورالعمل های نصب و استقرار دیگ چدنى موتورخانه، آن را بر روى فونداسیون قرار دهید.
- منبع دوجداره آب گرم را با توجه به دستور کار مربوط به آن، در محل در نظر گرفته شده نصب نمایید.
- بعد از ساخت یک پایه مناسب از نبشى فلزی، منبع انبساط باز را در بالاترین نقطه سیستم لوله کشی موتورخانه قرار دهید.
شکل 1 تکنسین در حال انجام بخشی از لوله کشی ساختمان
- براى ادامه کار، یعنى لوله کشى ارتباطى بین دستگاه ها با توجه به موارد بالا، همراه با رعایت مقررات فنى و زیبایى ظاهر کار، لازم است تجسم فضایى (فضابندى) در چارچوب محیط موتورخانه را در نظر بگیرید و به مشورت و تبادل نظر با یکدیگر (گروه کار) بپردازید.
- باید توجه کنید که لوله ها در فضای موتورخانه در یک مکان تجمع نداشته باشند. ارتفاع کارگذاری لوله ها در فضاى موتورخانه به طریقى که که باعث سرگیری، سرترسی و یا اشغال فضاهاى مورد احتیاج آتى شود، نباشد.
- براى اجرای لوله کشى موتورخانه می توانید از فلنج لوله رفت دیگ آغاز کنید و از این طریق به کلکتور رفت برسید.
- . بعد از آن در کنار کلکتور رفت، اقدام به نصب کلکتور برگشت کنید (شکل2).
- سپس، شیرفلکه هاى مورد نیاز لوله کشی را روى کلکتورها نصب نمایید و پس از انشعاب گیرى، از قسمت زیرین کلکتور برگشت، با توجه به شیرآلات مورد نیاز، پمپ سیرکولاتور و مدار بای پاس آن را به فلنج برگشت دیگ نصب کنید (شکل2).
برای آشنایی با اجزای مختلف موتورخانه ساختمان می توانید به دو مقاله اجزای موتورخانه ساختمان – بخش اول و اجزای موتورخانه ساختمان – بخش دوم مراجعه نمایید.
توجه:
دقت کنید که لوله ها و شیرفلکه، در فضاى موتورخانه معمولا به صورت افقى یا عمودى حرکت می کند، بنابراین لازم است دقت کافی را در تراز و یا شاقولى بودن مونتاژ آنها داشته باشید.
- لوله رفت و برگشت منبع دوجداره آب گرم را از روى شیرفلکه کلکتورها وصل و سپس، لوله ارتباطى بین لوله هاى رادیاتور و شیرفلکه رفت و برگشت کلکتور را به یکدیگر مرتبط نمایید.
- اکنون اقدام به وصل کردن لوله هاى رفت و برگشت منبع انبساط از موتورخانه به مکان های مربوط به خود و در پشت بام به بوشن هاى منبع انبساط کنید.
- در این مرحله، لوله کشى آب سرد ورودى (اصلى) به موتورخانه را به وسیله لوله فولادی گالوانیزه به منبع دوجداره آب گرم و منبع انبساط وصل نمایید و همچنین یک عدد شیر برداشت را در موتورخانه برای شست و شو در نظر داشته باشید (با رعایت مقررات فنى و استفاده از شیرآلات و وصل کننده هاى مربوط به آنها).
- سپس، لوله کشی آب گرم مصرفى ساختمان را به قسمت فوقانی منبع دوجداره آب گرم وصل کنید.
- همچنین اتصال لوله برگشت آب گرم مصرفی به بوشن مخزن آب گرم را (در مکان خود و همراه با یک دستگاه پمپ سیرکولاتور و شیرآلات و اتصالات مورد نیاز آن) طورى برقرار نمایید که آب را از طرف ساختمان به طرف مخزن آبگرم پمپ کند.
- جاهایی از لوله کشى و دستگاه هایى را، که نیاز به نصب شیرهاى تخلیه آب، تخلیه هوا (ایر ونت) و یا کنترل کننده و نشان دهنده دارند، باید تهیه کرده و در جاى مناسب خود نصب نمایید.
- براى تست صحت کارکرد لوله کشى و دستگاه هاى نصب شده در موتورخانه، ابتدا شیرفلکه ورودى آب سرد به مخزن آب گرم را باز کنید تا از پر شدن آن مطمئن شوید.
- پس از آن، شیرفلکه منبع انبساط را بازکنید (در شروع کار، بهتر است کلیه شیرفلکه هاى روى کلکتورها را ببندید) و منتظر بمانید بوسیله لوله برگشت، آب سرد ورودى از منبع انبساط، به دیگ ریخته شود تا منبع انبساط پر شود.
- سپس به ترتیب شیرفلکه هاى رفت و برگشت منبع آب گرم و رادیاتورها را از روى کلکتور باز کنید و بعد از پر شدن سیستم از آب، اقدام به هواگیرى آنها از محل هاى پیش بینى شده نمایید.
- در زمان شروع پرکردن سیستم از آب، حتما افرادی دیگر، به آن کار نظارت مستمر داشته باشند تا در صورتیکه دستگاه و یا لوله و وصل کننده، دارای نشتی باشند، سریعا آب سرد ورودى قطع شود و محلی که ایراد دارد، تخلیه و ترمیم گردد و پس از آن، با تغذیه دوباره سیستم از آب، فعالیت ادامه یابد.
نمونه نقشه لوله کشی موتورخانه
در تصویر زیر نقشه نمونه اى از لوله کشى ارتباطی بین اجزای مختلف موتورخانه حرارت مرکزى نشان داده شده است.
شکل 2 نقشه نمونه اى از جانمایی اجزای موتورخانه حرارت مرکزی و لوله کشى ارتباطی بین اجزای آن
نقشه سیم کشی تابلو برق موتورخانه
در مرحله آخر باید تابلو برق موتورخانه ساختمان را در مکانی مناسب نصب نمایید و فرآیند سیم کشى یا کابل کشی آن را مطابق شکل زیر اجرا کنید.
شکل 4 نمونه نقشه ای از مدار برق موتورخانه ساختمان
امور مربوط به عایقکاری لوله ها، بخشی از اجرای لوله کشی ساختمان است که توصیه می کنیم در این زمینه مقاله عایق کاری حرارتی لوله های موتورخانه را مطالعه نمایید.
جمع بندی
حالا که با مراحلی که برای انجام لوله کشی موتورخانه در ساختمان به آن احتیاج است، آشنا شدید از شما دعوت می کنیم که نکات زیر را هم به عنوان خلاصه ای جامع از این مطلب مطالعه نمایید:
- منبع انبساط باز پس از ساخت پایه ای مناسب از نبشی فلزی باید بالاترین نقطه در سیستم لوله کشی ساختمان قرار بگیرد.
- لوله ها در محیط موتورخانه نباید در یک مکان تجمع پیدا کنند.
- ارتفاع قرارگیری لوله ها در موتورخانه باید به نحوی باشد که سر شما به آن برخورد نکرده و فضاهایی که در آینده به آن نیاز دارید را اشغال نکند.
با وجود این که ما همه مراحل لوله کشی موتورخانه را به طور کامل به شما توضیح دادیم اما بهتر است که برای این کار از متخصصین این حوزه کمک بگیرید.
چرا که اجرای لوله کشی سیستم موتورخانه در ساختمان به مهارت و دقت خاصی نیاز دارد که به جرات می توان از عهده هر کسی برنمی آید.
به همین منظور ما مجموعه تاسیسات 24 ساعته را با سال ها تجربه در زمینه موتورخانه ساختمان به شما معرفی می کنیم.
ما در این مجموعه کیفیت را فدای کمیت نمی کنیم و به همین دلیل اگر پس از اتمام کار از نتیجه آن ناراضی باشید، مجدداً همان خدمت را بدون دریافت هزینه برای شما انجام خواهید داد.
پس اگر می خواهید کار لوله کشی موتورخانه شما توسط استادکارانی ماهر انجام شود و از گارانتی خدمات نیز بهره مند شود، فوراً سفارش خود را ثبت نمایید.
برای ثبت سفارش خود یا فرم در خواست سرویسکار متخصص را تکمیل نمایید و یا این که از طریق شماره تلفن های موجود در سایت مجموعه با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نیاز شما را برطرف نماییم.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصضمانت جبران خدمات
تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد.
اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.
سوالات متداول
ما در تمام مناطق شهر تهران، کرج، مشهد، شیراز، شهریار، اسلامشهر، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز، اراک، پردیس، رودهن، بومهن، پرند، دماوند، قم، ارومیه، کرمانشاه، شهر قدس فعالیت داریم.
باتوجه به اینکه همکاران ما در تمام مناطق شهر مستقر هستند، هزینه ای بابت ایاب و ذهاب از مشتریان نمیگیریم.
تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد. اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.
بابت مشاهده دستمزدها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید. همچنین لازم به ذکر است بعضی از پروژه ها را فقط بعد از بازدید میتوان قیمت اعلام کرد که آنها نیز هنگام تماس تلفنی مجری تاسیساتی با شما قبل از آمدن به محل پروژه قیمت حدودی اعلام می شود.
در این صورت فقط هزینه کارشناسی 200.000 تومان از شما دریافت می شود که اگر کار تعمیر را به ایشان بسپارید این هزینه کارشناسی از دستمزد انجام کار کم می شود یعنی غیر از دستمزد تعمیرات هزینه ای بابت کارشناسی از شما نمیگیرند.
تمامی سرویسکاران مجموعه ما قبل از شروع همکاری توسط تیم امور مجریان، از لحاظ تخصصی و فنی مورد سنجش قرار می گیرند.
شما میتوانید از 2 طریق سفارش خود را ثبت کنید:
1. در صفحه درخواست سرویسکار متخصص، فرم خدمات درخواستی مورد نظر خود را پر کنید تا سفارش شما ثبت شود.
2. با شماره های قسمت تماس با ما، تماس گرفته و سفارش خود را به صورت تلفنی به همکاران ما اعلام کنید.
برخی از سوابق کاری مرتبط با سرویس و تعمیر موتورخانه و تجهیزات وابسته
منبع: در نوشتن برخی از قسمت های این مقاله از محتوای متنی و تصویری کتاب کارگاه تاسیسات حرارتی رشته تاسیسات شاخه آموزش فنی حرفه ای، استفاده شده است.
چرا در موتورخانه باید از دو دیگ آب گرم استفاده کرد؟
به دلیل اینکه همیشه آب گرم مورد نیاز بصورت رزرو داشته باشیم.
چرا باید از یک پمپ هوایی دیگر برای تامین آب گرم بین دیگ و مخزن دوجداره استفاده کنیم؟
به دلیل اینکه در تابستان که آب رادیاتور بسته است تنها این پمپ کار کند. با این کار هم صرفه جویی در انرژی می شود و هم پمپ های دیگر عمر مفید بیشتری خواهند داشت.
سختی گیر مغناطیسی در موتورخانه بهتر است کجا باشد؟
بستگی به منبع آب دارد زیرا دیگ موتورخانه کلا فشاری آنچنان ندارد چون از منبع انبساط تغذیه میشود و فشار آن بستگی به طبقات دارد که چند طبقه به بالای سر خود دارد چون منبع انبساط در بالای پشت بام است. حالا در مورد منبع اگر منظورتان منبع دو جداره میباشد که تغذیه آبگرم ساختمان را به همراه دارد بازهم هم بستگی به تعداد واحد ها و تعداد طبقات دارد مثلا اگر ۲ طبقه ۴ واحدی باشند باید ۳ تا ۵ بار باشد و اگر منبع تغذیه پمپ باشد فشار معمولی آب تهران که بین ۳ تا ۴ بار معمولا میباشد جواب میدهد. با تشکر
موفق باشید
میخواستم بپرسم برای طراحی موتورخانه ساختمان اداری برای تامین آب گرم مورد نیاز بهتر است لوله های کلکتور رفت و برگشت دیگ از چه جنسی باشند؟ آیا لوله های فولادی سیاه مناسب این کار است؟ همچنین در خصوص شیرآلات انشعابات کلکتور رفت و برگشت میخواستم بپرسم شیرآلات کشویی برنجی و دنده ای مناسب هستند؟
همچنین اگر مرجع مناسبی در این خصوص میشناسید ممنون میشم بهم معرفی کنید.
با تشکر
در موتورخانه برای لوله های گرمایش و سرمایش از لوله های مانیسمان یا همان لوله های فولادی سیاه استفاده می شود. جهت مصرف شرب از لوله گالوانیزه و لوله های بهداشتی دیگر به ترتیب دور شدن از لوله اصلی و رایزر.
مهندسین ناظر شیرالات کشویی توصیه می کنن برای موتورخانه ها.
مرجع مناسبی مد نظر نیست. اما حتما خدمتتون معرفی می کنم.
در ساختمان محل زندگی ما که پنج طبقه و پانزذه واحد است فشار آب سرد از آب گرم خیلی کمتر است.
کافی است که دو نفر از آب سرد استفاده کند نفر سوم بخاطر فشار زیاد آب گرم میسوزد.در موتور خانه دو دستگاه پمپ وجود دارد .یکی تحت فشار و یکی هم بعد از ورودی آب به ساختمان.
تاکنون چند متخصص آمده اند و مشکل رفع نشده .چه باید کرد؟ سپاسگزارم
در منبع کویلی ایستاده لوله رفت سیستم گرمایش، باید در پایین قرار بگیرد یا بالا و علت این امر در چیست. واگر بلعکس کار شود چه ایرادی دارد.
وقتتون بخیر
احتمال هوا گرفتن می باشد که می توانید از هواگیری اتوماتیک برای رادیاتور استفاده کنید که رادیاتور بازدهی خوبی داشته باشد.
دوره اموزشی دارین
ویا بهتر بگم که کاراموز میخواین؟
لوله کش گازهستم