در این مطلب قصد داریم تا نحوه سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دوقلو و دو ترانس را به شما آموزش دهیم.
لامپ های مهتابی قدیمی را با استفاده از بالاست های مغناطیسی یا القایی و استارتر به برق 220 ولت موجود در سیستم برق کشی ساختمان اتصال می دهند. فرقی ندارد که مهتابی قدیمی شما یک لامپ یا دو لامپ داشته باشد.
در هر صورت استفاده از بالاست القایی و استارتر در مدار سیم کشی مهتابی قدیمی وجود دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر در خصوص طریقه سیم کشی مهتابی قدیمی تک و دوقلو با اتصال به یک ترانس و دو ترانس با شما صحبت کنیم.
سیم کشی مهتابی قدیمی تکی
برای سیم کشی مهتابی قدیمی تکی به وسیله های زیر نیاز داریم:
- یک لامپ مهتابی
لامپ مهتابی یا فلورسنت نوعی لامپ با بخار جیوه تخلیه در گاز کم فشار است. روند روشن شدن لامپ مهتابی به این صورت است که وقتی ولتاژ برق به دو سر لامپ وارد می شود، گاز آرگون یا نئون داخل لامپ داغ می شود.
در نتیجه این داغ شدن، جیوه موجود در درون لامپ و دو طرف آن بخار شده و عبور جریان برق باعث گرم شدن دو رشته یا فیلامان داخل لامپ مهتابی می شود.
رشته های دو طرف لامپ مهتابی توسط ماده ای پوشانده شده اند که در اثر گرم شدن الکترون از خود آزاد می کنند.
این الکترون ها باعث می شوند که اتم های بخار جیوه از خود نور فرابنفش آزاد کرده و در تماس با لایه فسفر دورن لامپ، نور تقریباً سفید از مهتابی تولید می شود.
تصویری از مدار سیم کشی داخلی لامپ مهتابی قدیمی
- یک عدد استارتر
یکی از قطعات اصلی و مهم در مهتابی های قدیمی استارتر یا همان استارت است، زیرا این قطعه باعث روشن شدن لامپ مهتابی قدیمی می شود.
زمانی که جریان برق AC 220 ولت به مدار سیم کشی مهتابی وارد می شود، استارت شبیه به اتصال کوتاه عمل کرده و جریان برق را از رشته های فیلامان دو سر انتهایی مهتابی عبور می دهد.
- یک عدد ترانس یا بالاست مغناطیسی
وسیله ضروری دیگری که در مدار سیم کشی مهتابی های قدیمی قطعاً وجود دارد، بالاست مغناطیسی است، که با نام های مختلفی از جمله چک مغناطیسی، بالاست القایی و ترانس مهتابی در بازار شناخته می شود.
بالاست قطعه ای است که به لامپ اجازه می دهد تا جریان برق را متناسب با نوع لامپ و ظرفیت خود دریافت کند.
اگر بالاست را مدار سیم کشی مهتابی قدیمی باز کنیم، یکی از حالت های زیر در مهتابی ایجاد می شود:
- لامپ مهتابی اصلاً روشن نمی شود،
- لامپ مهتابی سریع خاموش می شود،
- لامپ مهتابی سریع می سوزد و حتی ممکن است لامپ بترکد.
بالاست مغناطیسی نوعی مقاومت الکتریکی است که با مدارهایی که برق اصلی مهتابی قدیمی را تامین می کنند، در یک راستا ثابت می شود.
با توجه به این توضیحات مشخص می شود که نقش اصلی بالاست مغناطیسی در مهتابی قدیمی این است که جریان برق ورودی به لامپ مهتابی را چه در مرحله روشن شدن و چه در مرحله استفاده طولانی مدت تنظیم و کنترل کند.
روش کار بالاست مغناطیسی در مهتابی قدیمی به این صورت است که در زمان آغاز به کار مهتابی که به جریان زیادی نیاز داریم، این قطعه جریان برق را تا حد زیادی افزایش می دهد تا الکترون ها آزاد شوند.
اما پس از آن لازم است تا جریان کاهش پیدا کند، این کار را بالاست برای مهتابی انجام می هد. پس بالاست می تواند جریان کافی برای روشن شدن مهتابی و سپس تکمیل قوس بین دو الکترود در لامپ مهتابی را ایجاد کند.
- نقشه سیم کشی ترانس مهتابی قدیمی
برای اینکه شما را بهتر با نحوه سیم کشی مهتابی قدیمی مدل تکی آشنا کنیم، نقشه سیم کشی ترانس مهتابی قدیمی را در قسمت زیر آورده ایم:
نقشه سیم کشی لامپ مهتابی تک همراه با یک استارت و یک ترانس
- روش سیم کشی مهتابی قدیمی تکی
لامپ مهتابی قدیمی تکی اصولاً به صورت سیم کشی شده در بازار موجود هستند، اما اگر بخواهید می توانید پس از تهیه لوازم زیر لامپ مهتابی تکی را سیم کشی کنید:
ابزار مورد نیاز برای سیم کشی مهتابی قدیمی تکی
- بالاست مغناطیسی 40 واتی (مقدار ظرفیت بالاست مورد نیاز برای سیم کشی مهتابی قدیمی با توجه به ولتاژ مصرفی مهتابی اندازه گیری می شود.)
- کابل مسی دو زوج فویدار برای سیم کشی فاز و نول
- لامپ مهتابی تک 40 واتی
- استارت
بر اساس مراحل زیر مهتابی قدیمی تکی را سیم کشی کنید:
- از قطع بودن برق در ساختمان مطمئن شوید.
- سیم نول را از نزدیک ترین کلید برق در ساختمان گرفته و به یکی از پایه های اتصالی از مهتابی وصل کنید. لامپ مهتابی چهار پایه دارد، معمولاً سیم فاز را به پایه پایینی مهتابی اتصال می دهیم.
- از کلید برق سیم فاز را گرفته و به یکی از پایه های بالاست یا ترانس مهتابی وصل می کنیم.
- همان سیم را از پایه دیگر بالاست یا ترانس مهتابی گرفته و دقیقاً به همان پایه روبرویی لامپ مهتابی که نول را وصل کردیم، اتصال می دهیم.
- اکنون نوبت به سیم کشی استارت مهتابی می رسد، استارت دو عدد سری دارد، یک سیم را به دو سر استارت وصل کرده و سپس آن را به دو سر باقی مانده از لامپ مهتابی اتصال می دهیم.
در سر راه سیم کشی یا مدار مهتابی می توانیم از هر نوع کلیدی از جمله کلید تک پل، کلید تبدیل و یا کلید صلیبی استفاده کنیم.
سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دوقلو
همانطور که می دانید در لامپ مهتابی دوقلو از دو عدد لامپ مهتابی به منظور تامین روشنایی بیشتر استفاده می شود. جهت مشاهده انواع لامپ مهتابی به همراه قیمت و مشخصات بر روی لینک خرید مهتابی از دیجیکالا بزنید.
لامپ مهتابی های قدیمی مدل دوقلو را می توان به دو روش سیم کشی کرد، که در ادامه توضیحات مختص هر یک را به شما خواهیم داد:
- نقشه سیم کشی لامپ مهتابی دوتایی با یک ترانس
بر اساس قرار قبلی می دانیم که تمام لامپ مهتابی های قدیمی با ترانس مغناطیسی سیم بندی می شوند. در خصوص لامپ مهتابی های دوقلو یا دوتایی نیز این قائده وجود دارد، اما ممکن است تعداد ترانس ها متفاوت باشد.
تصویری که در قسمت فوق مشاهده می کنید، نقشه سیم کشی لامپ مهتابی دوتایی با یک ترانس مشترک است.
همانطور که می بینید، از استارت به عنوان پای ثابت در سیم کشی مهتابی قدیمی استفاده شده و دو عدد لامپ مهتابی را به شکل سری به هم وصل کرده ایم.
در قسمت زیر توضیحات بیشتر در خصوص نحوه سیم کشی مهتابی قدیمی دوقلو با یک ترانس وجود دارد.
- نحوه سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دو قلو با یک ترانس
در این قسمت می خواهیم روش سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دو قلو با یک ترانس یا بالاست مغناطیسی را به شما آموزش دهیم.
همانطور که در نقشه فوق ملاحظه می کنید، ما دو عدد لامپ مهتابی داریم که هر کدام 20 وات هستند. هر دو مهتابی به صورت مجزا دو عدد رشته یا فیلامان دارند.
یعنی در مجموع 4 عدد فیلامان در دو لامپ مهتابی و دو عدد استارت وجود دارد. پس برای سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دوقلو باید هر کدام از استارت ها را به دو پایه لامپ مهتابی اتصال دهیم.
بهتر است دو پایه بالایی مهتابی را برای اتصال به استارت انتخاب کنیم. بنابراین تا این مرحله ما دو عدد استارت را با کمک دو رشته سیم به هر دو لامپ مهتابی وصل کردیم.
اکنون باید سیم فاز را از کلید برق مجل نصب مهتابی دریافت کرده و به یکی از ترمینال های بالاست مغناطیسی وارد کنیم.
در ادامه همان سیم فاز را از ترمینال دیگر بالاست به ترمینال پایین لامپ مهتابی اول وصل می کنیم. سپس همانطور که در تصویر نشان داده شده است، لامپ مهتابی دوم را به شکل سری به لامپ مهتابی اول اتصال می دهیم.
در نهایت هم باید سیم نول این مدار را تامین کنیم، برای این منظور سیم نول را به ترمینال پایینی در لامپ مهتابی دوم اتصال می دهیم.
- سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دوقلو با دو ترانس
با توجه به آنچه تا این قسمت از متن توضیح دادیم، متوجه می شویم که در مهتابی های قدیمی از بالاست مغناطیسی یا ترانس به منظور تولید، تنظیم و کنترل جریان برق مورد در لامپ مهتابی استفاده می شود.
این موضوع نشان می دهد که علامت اصلی قدیمی بودن لامپ مهتابی در استفاده از بالاست مغناطیسی در مدار سیم کشی این وسیله است.
علاوه بر مدلی که در قسمت فوق توضیح دادیم، می توانیم بر اساس یک روش دیگر لامپ مهتابی قدیمی دوقلو را با استفاده از دو ترانس یا بالاست مغناطیسی سیم کشی کنیم.
یعنی شما برای سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دوقلو با دو ترانس به لوازم زیر نیاز دارید:
- دو عدد لامپ مهتابی غالباً هر کدام 40 وات
- دو عدد ترانس یا بالاست مغناطیسی در مجموع 80 وات
- دو عدد استارت
- سیم برق مسی
طریقه سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی دوقلو با دو ترانس کاملاً شبیه به سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی تک است. با این تفاوت که لازم است مدار سیم کشی لامپ مهتابی دو قلو را دو بار تکرار کنید.
مزایا و معایب سیم کشی مهتابی قدیمی با استفاده از بالاست مغناطیسی
به طور کلی لامپ مهتابی را می توان با استفاده از دو مدل ترانس سیم کشی کرد: بالاست مغناطیسی و بالاست الکترونیکی.
سیم کشی لامپ مهتابی قدیمی با استفاده از بالاست مغناطیسی به دلیل مزایای زیر در گذشته بیشتر استفاده می شد:
- بالاست های مغناطیسی لامپ مهتابی غالباً ارزان تر از بالاست های الکترونیکی هستند.
- کارایی بالاست های مغناطیسی در صورت نصب اصولی آن ها در مدار مهتابی بیشتر است.
- ساختار بالاست مغناطیسی معمولاً مستحکم تر است.
با وجود مزایایی که در قسمت فوق اشاره شد، امروزه به دلیل معایبی که در ادامه می گویم، سیم کشی لامپ مهتابی را بیشتر با استفاده از بالاست الکترونیکی انجام می دهند:
- پرت انرژی بالا به دلیل تولید گرمای بیش از حد
- روشن شدن مهتابی با چند ثانیه تاخیر
- ایجاد صدای ویز ویز توسط بالاست القایی کهنه تر
- طول عمر کوتاه لامپ مهتابی
- وزن بالای بالاست های مغناطیسی در مقایسه با بالاست های الکترونیکی
- طولانی بودن مدار سیم کشی به دلیل وجود وسیله ای به نام استارت
به همین دلیل امروزه شاهد این هستیم که بیشتر افراد ترجیح می دهند از بالاست های الکترونیکی در لامپ مهتابی قدیمی خود استفاده کنند.
سیم کشی مهتابی قدیمی با استفاده از بالاست الکترونیکی بسیار ساده از مدل قبلی است، چرا که دیگر استاتر از مدار حذف شده است.
نقشه سیم کشی مهتابی با بالاست الکترونیکی
با توجه به تصویر فوق روش سیم کشی مهتابی با کمک بالاست الکترونیکی با کمک چهار رشته سیم به این صورت است که ابتدا سیم فاز و نول از کلید به دو ترمینال در یک طرف بالاست الکترونیکی وارد می شود.
طرف دیگر بالاست الکترونیکی چهار عدد خروجی دارد، بنابراین باید دو عدد از خروجی های بالاست الکترونیکی را به دو پایه یک طرف لامپ مهتابی و دو خروجی دیگر بالاست را به دو پایه دیگر لامپ مهتابی اتصال دهیم.
این روش از سیم کشی مهتابی قدیمی به دلیل مزایای زیر بسیار محبوب تر است:
- عدم نیاز به استفاده از استارت
- تا 40 درصد کاهش مصرف برق
- روشن شدن مهتابی بدون چشمک زدن
- روشن ماندن مهتابی بدون تولید صدای ویز ویز
- تولید حرارت بسیار کمتر
- افزایش طول عمر لامپ مهتابی به دلیل حذف عمل چشمک زدن
- عدم سیاه شدن دو سر لامپ مهتابی
فیلم باز کردن لامپ و استارت مهتابی قدیمی
در زیر نحوه بازکردن لامپ و استارت مهتابی را می بینید
فیلم نصب لامپ و استارت مهتابی قدیمی
با دیدن کلیپ زیر با نحوه نصب لامپ و استارت مهتابی آشنا می شوید.
جمع بندی:
سیم کشی مهتابی قدیمی در مدل های تک و دوتایی را می توان با کمک یک و یا دو عدد ترانس یا بالاست مغناطیسی انجام داد.
آنچه که در این خصوص اهمیت دارد، اتصال صحیح سیم نول و فاز به بالاست و پایه های لامپ مهتابی در کنار بکارگیری بالاست مغناطیسی در ظرفیت متناسب با جریان مصرف در لامپ مهتابی است.
به همین دلیل مهم است که قبل از نصب مهتابی چه قدیمی و چه جدید در ساختمان از مجری برقکار مشورت بگیرید.
اما موضوع با اهمیت دیگر این است که اگر در خصوص سیم کشی لامپ مهتابی هیچ تخصصی ندارید، اصلاً خودتان دست بکار نشده و فقط از مجری برقکار متخصص کمک بگیرید.
بنابراین اگر شما هم قصد نصب و راه اندازی لامپ مهتابی قدیمی و جدید را دارید، کافیست همین الان با شماره های داخل سایت تماس گرفته و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصص
سوالات متداول
ما در تمام مناطق شهر تهران، کرج، مشهد، شیراز، شهریار، اسلامشهر، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز، اراک، پردیس، رودهن، بومهن، پرند، دماوند، قم، ارومیه، کرمانشاه، شهر قدس فعالیت داریم.
باتوجه به اینکه همکاران ما در تمام مناطق شهر مستقر هستند، هزینه ای بابت ایاب و ذهاب از مشتریان نمیگیریم.
تمامی خدمات مجموعه ما دارای ضمانت می باشد. اگر به هر دلیلی مجری کار را به درستی انجام نداد و یا در زمان گارانتی پس از تحویل کار دوباره مشکل ایجاد شد، تاسیسات 24 ساعته متعهد به انجام صحیح توسط همان مجری یا ارسال متخصص دیگر بدون دریافت هزینه اضافه می باشد.
بابت مشاهده دستمزدها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید. همچنین لازم به ذکر است بعضی از پروژه ها را فقط بعد از بازدید میتوان قیمت اعلام کرد که آنها نیز هنگام تماس تلفنی مجری تاسیساتی با شما قبل از آمدن به محل پروژه قیمت حدودی اعلام می شود.
در این صورت فقط هزینه کارشناسی 200.000 تومان از شما دریافت می شود که اگر کار تعمیر را به ایشان بسپارید این هزینه کارشناسی از دستمزد انجام کار کم می شود یعنی غیر از دستمزد تعمیرات هزینه ای بابت کارشناسی از شما نمیگیرند.
تمامی سرویسکاران مجموعه ما قبل از شروع همکاری توسط تیم امور مجریان، از لحاظ تخصصی و فنی مورد سنجش قرار می گیرند.
شما میتوانید از 2 طریق سفارش خود را ثبت کنید:
1. در صفحه درخواست سرویسکار متخصص، فرم خدمات درخواستی مورد نظر خود را پر کنید تا سفارش شما ثبت شود.
2. با شماره های قسمت تماس با ما، تماس گرفته و سفارش خود را به صورت تلفنی به همکاران ما اعلام کنید.
منابع فارسی:
منابع انگلیسی:
آیا برای یک لامپ مهتابی قدیمی 20 وات می توان از ترانس 40 وات استفاده کرد؟
من مهتابی نصب کردم روی دیوار و بعد یه سیم 2 رشته آوردم تا داخل کلید ولی روشن نمیشه
اما سیم رو داخل پریز میزنم روشن میشه چه کار باید انجام بدم
صرفاً خواستم بابت مطلب مفیدتون تشکر کنم، کارِ من رو راه انداخت، خدا کارتون رو راه بندازه
خوشحالم مطلبمون مورد کاربرد شما دوست عزیز قرار گرفت