در این مقاله قصد داریم فیلم آموزش نصب کلید برق دو پل ساختمان را با شما به اشتراک بگذاریم.
امروزه بر خلاف گذشته افراد برق کار با کلیدهای دو پل در صنعت ساخت و ساز ساختمان بیشتر سر و کار دارند.
کلیدهای دو پل علاوه بر این که نما و ظاهر بهتری به ساختمان میبخشند، باعث میشوند برق کشی ساختمان با سرعت بیشتری انجام گیرد.
همچنین شما با نصب این نوع کلیدها دیگر نیازی به استفاده از چند کلید پشت سر هم بر روی دیوارها ندارید و طبیعتاً کار شما راحتتر خواهد شد.
کلید برق دو پل چیست؟
کلیدهای دو پل برای روشن و خاموش کردن جریان برق 2 لامپ نصب میشوند. در واقع به بیان علمیتر برای قطع و وصل 2 مدار از یک نقطه از این کلیدها استفاده میشود.
این کلیدهای دو پل که به شکل مستقل عمل میکنند در 2 نوع مختلف روکار و توکار در بازار عرضه میشوند.
کلیدهای روکار بدون نیاز به قوطی، مستقیماً بر روی دیوار نصب میشوند و کلیدهای توکار به صورت قوطیهایی که از قبل کار شده در ساختمان نصب میشوند.
کلید تک پل و دو پل در هنگام برق کشی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
این دو کلید در هنگام نصب 2 تفاوت اساسی با یکدیگر دارند:
1- همان طور که از اسم آنها پیدا است از کلیدهای دو پل برای روشن و خاموش کردن 2 لامپ و از کلیدهای تک پل برای روشن و خاموش کردن یک لامپ استفاده میشود.
2- برای بستن سیمها در کلید دو پل، سه پیچ وجود دارد که رنگ یکی از آنها طلایی و رنگ 2 تای دیگر نقره ای است. علت این تفاوت رنگ این است که برق ورودی به کلید دو پل باید به پیچ با رنگ متفاوت وصل شود.
اما در کلیدهای برق تک پل فقط دو پیچ وجود دارد که رنگ یکی از آنها طلایی و رنگ دیگری نقره ای میباشد.
روش لوله گذاری برای کلید دو پل برق
به خاطر داشته باشید که قبل از اجرای مدار سیم کشی کلید دو پل حتماً باید کار لوله گذاری در کلید را به انجام برسانید.
یکی از روشهای رایجی که توسط برق کاران انجام میگیرد به این صورت است که یک لوله ارتباطی برق را وارد کلید دو پل میکنند تا به نزدیکترین لامپ وصل شود و از آن لامپ هم به لامپ دیگر یک لوله قرار میگیرد.
همچنین شما میتوانید از هر یک از لامپها یک لوله جدا به کلید دو پل وصل کنید که البته این روش به دلیل مصرف بیشتر سیم و لوله برق توصیه نمیشود.
ترسیم و توضیح نقشه سیم کشی کلید دو پل
همان طور که در تصویر مشاهده میکنید از کلید دو پل تا اولین لامپ از سمت چپ سه رشته سیم که 2 عدد از آنها قهوه ای رنگ و یکی آبی رنگ میباشد، عبور کرده است.
از لامپ اول به لامپ دوم که در سمت راست قرار دارد نیز 2 رشته سیم به رنگهای آبی و قهوه ای رد شده است. همچنین از لوله ارتباطی برق نیز 2 رشته به رنگهای قرمز و آبی گذر کرده است.
در قسمت پشتی کلید، سه پیچ یا ترمینال به جهت اتصال سیمهای برق به کلید وجود دارد که رنگ یکی طلایی و رنگ 2تای دیگر نقره ای میباشند.
سیم فاز ورودی که به رنگ قرمز میباشد به پیچ طلایی رنگ وصل شده و 2 سیم دیگر که در تصویر با رنگ قهوه ای نشان داده شده اند، به پیچ نقره ای وصل میشوند.
در ضمن اگر به تصویر دقت نمایید متوجه میشوید که سیم نول برای هر دو لامپ مشترک در نظر گرفته شده است. در واقع این کار برای صرفه جویی در مصرف سیم نول انجام میگیرد.
نقشه کلید دو پل برای چهار لامپ چگونه است؟
اگر تصمیم داشته باشید که با فشردن هر یک از شستیهای کلید به جای یک لامپ، دو لامپ را روشن نمایید باید سیم نول شما بین هر 4 لامپ مشترک باشد و به هیچ یک از ترمینالها متصل نشده باشد.
یعنی طبق تصویر 2 لامپ سمت چپ از سیم قرمز رنگ و 2 لامپ سمت راست از سیم سبز رنگ تغذیه شوند. در واقع در این حالت باید هر 2 لامپ از یک سیم فاز تغذیه نمایند.
توضیحات دیالوگهای فیلم
حال نوبت به مرحله اجرایی نصب کلیدهای برق دو پل در ساختمان میباشد که در ادامه این آموزش را بر اساس فیلم به طور کامل بیان خواهیم کرد.
وسایل مورد نیاز برای نصب کلیدهای برق دو پل:
- پیچ گوشتی (با مطالعه راهنمای خرید بهترین پیچ گوشتی دوسو و چهارسو میتوانید قبل از خرید به اطلاعات کاملی راجع این نوع پیچ گوشتیها دست پیدا کنید.)
- سیم چین
- فازمتر
مراحل انجام کار:
قبل از شروع فراموش نکنید به دلیل خطرات کار با برق، ابتدا برق قسمتی از ساختمان که قرار است روی آن کار شود، قطع کنید.
1- در مرحله اول لازم است که حتماً سیم کشی برق ساختمان را بررسی نموده و از درست بودن آن اطمینان حاصل کنید.
2- حال باید درپوش روی این کلیدها را برداشته و پیچهایی که مربوط به نگهدارنده بدنه کلید و محل قرار گرفتن سیمها است را با پیچ گوشتی باز کنیم.
3- در مرحله سوم به بررسی و مرتب کردن سیمهای فاز، نول و earth میپردازیم. سیم قرمز یا مشکی، سیم فاز است که در آن برق شارش دارد.
همچنین سیم نول هم سفید رنگ میباشد و سیم ارت هم که مانع از برق گرفتگی میشود به رنگهای سبز یا زرد دیده میشود. در ضمن شناسایی سیم فاز و نول را به وسیله فازمتر نیز میتوان انجام داد.
4- باز هم تاکید میشود که قبل از دست زدن به سیمها حتماً اطمینان حاصل کنید که برق آن محل به طور کامل قطع شده باشد.
5- از سیم چین برای قطع کردن سیمهای فاز و نول استفاده میشود. سپس آنها را برای اتصال به کلید آماده میکنیم.
6- توجه داشته باشید که سیمها به اندازه کافی لخت شده باشند. در ضمن برای سفت شدن بیشتر باید انتهای آنها را برای اتصال به کلید کاملاً بپیچانید.
7- حال باید سیمهای فاز، نول و earth را به پایانه مربوط هر کدام در کلید دو پل وصل میکنیم و پیچ آنها را محکم میکنیم.
لازم به ذکر است رنگ پایانهها برای اتصال دقیق بسیار مهم است. پایانه سیم فاز نقره ای و مشکی، سیم نول مسی رنگ و سیم earth سبز رنگ میباشد.
8- پس از اطمینان از نصب صحیح و محکم سیمها به کلید، نوبت به قرار دادن بدنه کلید در مکان مشخص شده روی دیوار میباشد.
9- در مرحله آخر پس از محکم کردن پیچهای نگهدارنده کلید روی دیوار، پلهای کلید را بر روی بدنه اصلی قرار میدهیم.
توجه داشته باشید اگر با بالا و پایین آوردن کلید، لامپ روشن یا خاموش نشود احتمالاً سیم ها را جا به جا بسته اید و باید مجدداً رنگ پیچ ها را چک نمایید.
نصب انواع کلید و پریز برق ساختمان از جمله خدمات محبوب ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته می باشد.
اگر قصد سیم کشی کلید و پریز را دارید، همین الان فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کرده و یا با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصمنابع فارسی:
- وب سایت گروه صنعتی خیام الکتریک