با توجه به این که یکی از خدمات ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته، سیم کشی برق ساختمان به روش توکار می باشد در ادامه راجع به شیوه انجام آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
سیستم برق ساختمان، یک سیستم پیچیده است که یک اشتباه کوچک در سیم کشی هر یک از بخش های آن، ممکن است موجب ایجاد خسارات جبران ناپذیری شود. بنابراین نحوه سیم کشی ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است.
به همین منظور، لازم است بدانید که اصولاً سیم کشی برق ساختمان را می توان به 2 روش توکار و روکار انجام داد که ما در این مطلب قصد داریم، روش توکار را برای شما شرح دهیم. پس با ما همراه باشید.
سیم کشی برق توکار ساختمان چیست؟
در سیم کشی توکار، کلیه سیم های برق از داخل دیوار ساختمان و از زیر گچ و سیمان ها رد شده و دیگر هیچ یک از سیم های برق دیده نمی شود که این روش، از لحاظ زیبایی و ایمنی بیشتر، بهتر و رایج تر است.
در این روش، هم می توان از سیم های مخصوص و مجهز به چند لایه عایق در زیر گچ استفاده کرد و هم می توان لوله های خرطومی و PVC مخصوصی را در زیر گچ ها کار گذاشت.
در واقع چون در سیم کشی توکار، برای عبور سیم ها از داخل دیوار، از لوله استفاده می شود، هم عمر سیم ها افزایش پیدا می کند و هم سیم ها از هر گونه آسیبی محافظت می شوند.
اما در کنار همه مزیت های آن، سیم کشی توکار یک ایراد بزرگ دارد و آن هم این است که اگر پس از انجام کار متوجه ارتکاب اشتباهی در روند کار شده اید، نمی توانید آن را جبران نمایید و باید فرآیند سیم کشی را از اول تکرار کرده و هزینه زیادی را متقبل شوید.
برای این که با سیم کشی توکار بیشتر آشنا شوید، می توانید فیلم نحوه سیم کشی برق ساختمان به روش توکار را از طریق لینک آن مشاهده نمایید.
حال لازم است بدانید که سیم کشی توکار را می توان به 3 روش متفاوت در ساختمان انجام داد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
- سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز
در این روش که یکی از جدیدترین شیوه های سیم کشی توکار ساختمان است، باید برای هر قسمت از منزل به صورت کاملاً مجزا انجام شود.
به این صورت که تابلو باید در محلی قرار بگیرد که حتماً به تابلوی مرکزی برق ساختمان، دسترسی داشته باشد.
به بیان ساده تر در این روش برق کشی، از هر محل یک سیم جداگانه به داخل جعبه فیوز کشیده می شود و به همین دلیل، می توان توزیع برق قسمت های مختلف را از داخل جعبه فیوز مدیریت کرد.
همچنین برای دسترسی راحت تر، عیب یابی و یا تغییراتی که باید در سیم ها اعمال شود، جعبه فیوز را در مناطقی مانند راهروها، نصب می کنند.
- سیم کشی توکار با استفاده از جعبه کلید و پریز
در این روش که قوطی کلید و پریز، جایگزین قوطی تقسیم می شود، لازم است فضایی را متناسب با اندازه کلید و پریز در نظر گرفت، به طوری که بتوان سیم ها را به راحتی درون فضای درونی کلید و پریز جایگذاری نمود.
البته توجه داشته باشید این که قوطی کلید در چه عمقی از دیوار نصب شود، از پیش تعیین شده و برقکار بر اساس استاندارد برق کشی ساختمان این کار را انجام می دهد.
همچنین لازم به ذکر است که در سیم کشی توکار با کلید و پریز، سیم های روشنایی را از سیم های مربوط به پریزهای برق جدا قرار می دهند.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که اگر از کلید یا پریز تک پل استفاده شود، باید حتماً هنگام نصب، قوطی ها توسط رابط به همدیگر وصل شوند.
اما اگر قصد استفاده از کلید و پریزهای چند خانه را دارید، باید قوطی ها را بدون رابط به همدیگر متصل نمایید.
مزیت این روش هم این است که به دلیل داشتن محفظه درون دیوار، به زیبایی فضا آسیب نمی رساند.
همچنین در صورت نیاز، به راحتی با باز کردن پیچ های کلید و پریز و برداشتن رویه آن ها می توان به سیم ها دسترسی پیدا کرد و عملیات مورد نظر را انجام داد.
- سیم کشی توکار با استفاده از جعبه تقسیم
روش سیم کشی توکار با جعبه تقسیم، علی رغم قدیمی بودن آن، هنوز هم در بعضی از ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در واقع در این روش، سیم های برق در بالای دیوارها و از داخل لوله های برق به شکل افقی عبور داده می شوند.
سپس جعبه های تقسیم، معمولاً بالای کلید و پریزها و به فاصله 30 الی 40 سانتی متر از سقف نصب می شوند تا تقسیم سیم ها، در داخل آن ها صورت بگیرد.
اما امروزه به دلیل توسعه تجهیزات سیم کشی و عیب یابی راحت تر دیگر روش ها، جعبه تقسیم، کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه سیم کشی برق توکار
سیم کشی برق توکار به ترتیب در 3 مرحله انجام می گیرد. مرحله اول در هنگام ساخت ساختمان، مرحله دوم پس از کف کاری، کاشی کاری و سفید کاری دیوارها و مرحله سوم بعد از نقاشی و تمام کردن کف می باشد.
- مرحله اول
برای شروع کار، باید نقشه ساختمانی را برای سیستم های روشنایی و صوتی، سوکت های برق، تلفن، آنتن مرکزی، آیفون، فن کویل ها، اطفاء حریق، برق اضطراری و موتورخانه ترسیم کرد و سپس بر اساس نقشه، کار را شروع نمود.
حال باید کل مکان هایی که طبق نقشه برای نصب کلید، پریز و جعبه فیوز روی دیوار مشخص شده اند، قوطی گذاری و تراز شوند.
پس از این که مکان کل جعبه کلیدها تراز شد، باید مسیر لوله ها با استفاده از شابلون و دستگاه شیارزن، شیار زده شوند و سپس با کمک شابلون، کلید و پریزها روی دیوار نصب شوند.
همچنین برای روشنایی سقف هم، باید مکان توسط یک دستگاه مخصوص آماده شود. لازم به ذکر است که در سقف کاذب، روی سقف ساپورت خورده و لوله روشنایی روی آن فیکس می شود.
در بخش بعدی لوله پولیکاهایی که برای ورودی و خروجی به داخل جعبه فیوز وجود دارند، جوشکاری، فیکس و نصب می شوند.
در واقع عملیات قراردهی لوله های پولیکا توسط گرما، خم کاری توسط مشعل و فنر و آب بندی آن، توسط چسب پولیکا انجام می گیرد.
سپس با توجه به نقشه، سینی های برق را برای ورود کابل های برق تلفن، آنتن های ماهواره و ... در جای خود فیکس کرده و بعد جعبه فیوز را نصب نمایید.
- مرحله دوم
در مرحله دوم، سیم گذاری داخل لوله پولیکا و پوشاندن کامل این لوله ها در کف ساختمان، انداختن کابل شیلد دار برای بلندگوهای اتاق، کابل کشی از جعبه فیوز و عبور آن از سینی برق و کابل کشی تلفن انجام می گیرد.
همچنین تمیز کردن قوطی کلیدها، بریدن لوله های اضافی روی کار، عایق کاری و سیم کشی بیرون ساختمان نیز در دومین مرحله صورت می گیرد.
پیشنهاد می کنیم مقاله نحوه سیم کشی زنگ حیاط خانه را، از طریق لینک آن، مطالعه نمایید.
- مرحله سوم
در نهایت در مرحله سوم هم، سیم کشی ساختمان، نصب کلید و پریزها و تراز کردن آن ها توسط نقشه، نصب فیوزها داخل جعبه فیوز، نصب آیفون تصویری، بستن سوکت ها و شستی های مربوط به آن انجام می شود.
در ضمن نصب آنتن مرکزی و سوئیچینگ های مربوط به آن، نصب سوئیچینگ های ماهواره، نصب چشم لایتینگ در راه پله، پارکینگ ها و در سرویس ها برای هود مرکزی و نصب نورهای مخفی داخل سقف کاذب و کفی های روی سرامیک نیز در مرحله سوم انجام می گیرد.
فراموش نکنید که پس از اتمام سیم کشی، باید کابل ها و علامت گذاری سیم ها بررسی شوند تا از صحت و درستی سیم کشی، اطمینان حاصل شود.
نقشه سیم کشی برق توکار ساختمان
نقشه های برق نوعی زبان ترسیم برای انتقال اطلاعات و ایده های ذهنی طراح برق به مجری برق کار می باشد.
بنابراین اولین مرحله برای سیم کشی برق ساختمان، چه در روش روکار و چه در روش توکار، طراحی نقشه سیم کشی ساختمان است که بر اساس نوع ساختمان، نوع سیم کشی و نوع تجهیزات تهیه می شود.
در واقع نقشه سیم کشی ساختمان شامل بخش های مختلفی مثل سیستم های روشنایی و صوتی، سوکت های برق، تلفن، آنتن مرکزی، آیفون، فن کویل ها، اطفاء حریق، برق اضطراری و موتورخانه می باشد که در ابتدا باید محل هر یک از این ها بر روی نقشه ترسیم و سپس اجرا شود.
- نقشه روشنایی
نقشه روشنایی یک ساختمان، در حقیقت، پایه و اساس اجرای سیم کشی روشنایی و زبان فنی مشترک بین طراح و برقکار سیستم های الکتریکی ساختمان است.
بنابراین مهارت نقشه خوانی، سبب می شود تا بتوان مشخصات اجزای یک نقشه معماری، جانمایی تجهیزات الکتریکی و مسیر مدارهای روشنایی را مشخص نمود.
این که چراغ روشنایی هر قسمت از آپارتمان از چه محلی و چگونه کنترل شود در نقشه روشنایی ساختمان نشان داده می شود.
همچنین مجری برقکار می تواند از طریق این نقشه، محل قرارگیری کلیدها و چراغ ها را تشخیص دهد و مسیر لوله کشی برق را تعیین نماید.
به همین منظور با ذکر یک نمونه و توضیحات آن، شما را با نقشه خوانی سیم کشی توکار ساختمان آشنا می نماییم.
* خواندن نقشه روشنایی
همان طور که در تصویر نقشه روشنایی زیر مشاهده می کنید، در اتاق های خواب، لامپ های سقفی با کلیدهای تبدیل کنار درب ورودی کنار تخت کنترل می شوند.
همچنین لامپ دکوراتیو دیواری بالای تخت یا چراغ خواب، از طریق کلید یک پل کنار تخت خواب، کنترل می شود.
در آشپزخانه هم که یک لامپ سقفی و یک لامپ دیواری وجود دارد که هر کدام از آن ها، با یک کلید یک پل کنترل می شوند.
لازم به ذکر است که آرک اوپن آشپزخانه، مجهز به لامپ های سقفی از نوع LED می باشد که به شکل توکار قرار گرفته اند.
همچنین روشنایی هال و پذیرایی ساختمان، با لوستر و کلید دو پل، برای کنترل 2 گروه لامپ، طراحی شده اند. در ضمن در این فضا از چراغ دیواری، از نوع فلورسنت که توسط کلید یک پل کنترل می شود هم استفاده شده است.
در حمام و سرویس بهداشتی هم به منظور رعایت ایمنی بیشتر، کلید در محل ورودی در قرار گرفته است تا پیش از ورود بتوان از طریق کلید فضا را روشن کرد.
با توجه به نقشه، لامپ دیواری ضد آب نیز، روی ضلعی که در حمام و سرویس بهداشتی باز می شود، پشت به پشت کلید قرار داده شده است.
شما می توانید، از طریق لینک مقاله نحوه برق کشی آشپزخانه، این مطلب کاربردی را هم مطالعه نمایید.
* خواندن نقشه پریزها
در این نقشه، پریزها بر اساس چیدمان مبلمان، تخت خواب و کابینت های آشپزخانه در نظر گرفته شده اند. در سرویس بهداشتی، کنار روشویی و در آشپزخانه برای یخچال، ماشین لباسشویی، اجاق گاز و هود، پریز منظور شده است.
در ضمن فراموش نکنید که به کارگیری پریز داخل حمام ممنوع است. حداکثر هر 12 عدد پریز با هم تشکیل یک مدار را می دهند.
سپس از نزدیک ترین پریز با علامت فلش به درون تابلوی مینیاتوری متصل می شوند. همچنین پریزهای داخل آشپزخانه نیز، تشکیل یک مدار را می دهند.
* نقشه خوانی پریزهای تلفن و آنتن
نقشه پریز تلفن، جز سیستم ها جریان ضعیف محسوب شده و مدار هر یک از آن ها، مستقل از مدار برق، اجرا می شود.
برای مطالعه مقاله سیم کشی داخلی تلفن ثابت، می توانید از طریق لینک آن اقدام نمایید.
جمع بندی:
ما در این مطلب، شما را با تمام ترفندها و و اطلاعات لازم برای کار سیم کشی توکار ساختمان آشنا نمودیم.
اما باید توجه داشته باشید که کار سیم کشی برق ساختمان، کاری تخصصی است و باید حتماً توسط اهل فن آن صورت بگیرد تا مشکل خطرناکی پیش نیاید.
اگر تمایل دارید مجموعه ای را انتخاب کنید که علاوه بر ارائه کار حرفه ای، نظارت و پشتیبانی تمام وقت نیز بر روی پروژه شما داشته باشد، مجموعه تاسیسات 24 ساعته می تواند بهترین انتخاب و پاسخگوی نیاز شما باشد.
ما با بهره گیری از استادکاران با تجربه و مجرب، شما را از شر هزینه های بیهوده و عدم دریافت نتیجه مطلوب خلاص می کنیم.
پس اگر می خواهید با یک تیر چند نشان بزنید و ضمن صرفه جویی در زمان و هزینه ها، امنیت و آسایش را برای خود و عزیزانتان فراهم نمایید، معطل نکنید.
همین حالا با پر کردن فرم درخواست سرویسکار، سفارش خود را ثبت نمایید و یا گوشی تلفن را بردارید و با مجموعه ما تماس بگیرید تا سیم کشی توکار ساختمان شما با بالاترین سطح از کیفیت انجام شود.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصص
فیلم نمونه سیم کشی برق توکار ساختمان انجام شده توسط همکاران ما
منابع: منبع 1، منبع 2، منبع 3، منبع 4، منبع 5، منبع 6