برای بررسی دقیق تر اینکه موتورخانه بهتر است یا پکیج دیواری ما قصد داریم در این مطلب این موضوع را بررسی کنیم که در واقع کدام یک از این دو منبع حرارتی می تواند برای گرم کردن ساختمان مناسب تر باشد.
- میزان مصرف انرژی در صورت استفاده از کدام یک کمتر است ؟
- میزان آلایندگی پکیج دیواری در مقایسه با موتورخانه:
- صرف هزینه در نصب و راه اندازی هر کدام:
- کدام یک گرمای مطلوب تری چه در آب مصرفی و چه در سیستم گرمایشی در ساختمان ایجاد می کنند؟
- فضای مورد نیاز برای نصب هر کدام:
- تولید صدا در کدامیک بیشتر است؟
- نصب و راه اندازی کدام یک سریع تر است؟
- فیلم نظرات مجریان تاسیساتی در مورد مقایسه آنها
اکنون دیگر در کمتر خانه ای از انواع بخاری برای گرم کردن ساختمان استفاده می شود و در حال حاضر بیشترین رقابت بین استفاده از پکیج دیواری و موتورخانه است.
با پیشرفت علم و تکنولوژی روش های نوینی در برای تولید انرژی حرارتی در ساختمان ها تهیه و تولید شدند.
ولی در نهایت می توان با قاطعیت گفت که بهره گیری از پکیج دیواری و موتورخانه رواج بیشتری پیدا کرده اند.
حال برای اینکه بتوانیم با دلایل منطقی استفاده از یکی را رد و یا قبول کنیم، نیاز است تا در زمینه های مختلف استفاده از پکیج دیواری و موتورخانه را مورد ارزیابی قرار دهیم.
میزان مصرف انرژی در صورت استفاده از کدام یک کمتر است ؟
ارزیابی میزان مصرف انرژی در هر کدام با بررسی نحوه تولید حرارت در آن ها مشخص خواهد شد.
نحوه کار پکیج دیواری:
در ادامه مقاله تفاوت آبگرمکن و پکیج دیواری می توان گفت در پکیج دیواری آب با استفاده از سوختن گاز مایع در دستگاه گرم می شود.
سپس توسط پمپ سیرکولاتوری در داخل پکیج به گردش در آمده و به واسطه لوله کشی های از قبل انجام شده در ساختمان در دو حوزه مورد استفاده قرار می گیرد.
اگر از رادیاتور شوفاژ در ساختمان استفاده شده باشد، بخشی از آب گرم توسط لوله کشی شوفاژ به داخل رادیاتور رفته و با گردش در لوله های رادیاتور باعث گرم شدن محیط در فصول سرد سال می شود.
در صورت استفاده از سیستم گرمایش از کف، آب گرم درون لوله های خوابانده شده در کف ساختمان رفته و از طریق کف، کل ساختمان را گرم می کند.
بخش دیگر آب گرم شده در پکیج توسط لوله کشی آب گرم انجام شده برای مصرف در سینک ظرف شویی، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و سرویس بهداشتی هدایت می شود.
پکیج را می توان تنها در یک واحد ساختمانی به صورت مجزا مورد استفاده قرار داد.
نحوه کار موتورخانه:
نحوه کار موتورخانه بسیار شبیه به پکیج دیواری است، با این تفاوت که در این مجموعه از دیگ های بخار آب بسیار حجیم استفاده می شود، که برای حرارت دادن این دیگ ها باید از مشعل متناسب با آنها استفاده کرد.
پس بسیار منطقی است که میزان انرژی مصرف شده در موتورخانه بسیار بالاتر از انرژی مصرفی در یک پکیج دیواری در یک ساختمان مجزا باشد.
برای سوخت در موتورخانه از گاز و یا گازوئیل استفاده می شود و پس از داغ شدن آب تا حد تنظیم شده، دود حاصله از احتراق از طریق دودکش خارج می شود.
سپس آب داغ توسط پمپ آب به لوله های تعبیه شده از موتورخانه تا داخل ساختمان هدایت می شود.
این آب گرم نیز به مکان های مصرف از قبیل لوله های آب گرم در آشپزخانه و سرویس بهداشتی منتقل می شود.
حرارت ایجاد شده در دیگ بخار از سه طریق می تواند برای گرم کردن ساختمان به کار گرفته شود : فن کوئل ها، رادیاتور های شوفاژ و یا سیستم گرمایش از کف
این طور می توان نتیجه گیری کرد که میزان مصرف انرژی در موتورخانه ها به قدری بالاست که غیر قابل مقایسه با میزان مصرف انرژی در پکیج دیواری می باشد.
علاوه بر این میزان هدر رفت انرژی در موتورخانه ها چندین برابر پکیج است، چرا که هم فضا وسیع تر است و هم تجهیزات حجیم تر.
در این صورت اگر عایق کاری حرارتی لوله های موتورخانه صورت نگرفته باشد، حرارت زیادی در مسیر لوله ها تا داخل ساختمان هدر می رود.
در حالی که در صورت استفاده از پکیج مسیر لوله ها بسیار کوتاه تر است و در نتیجه میزان تلف شدن انرژی نیز کمتر است.
ولی از آنجا که یک موتورخانه می تواند گرمای مورد نیاز برای یک مجتمع مسکونی بسیار بزرگ، هتل و یا بیمارستان را تامیین کند، این مقدار مصرف انرژی قابل قبول است.
اما در این قسمت یک استثناء بزرگ وجود دارد و آن به کارگیری راه های کاهش مصرف سوخت موتورخانه است.
در واقع این طور می توان گفت که میزان مصرف انرژی در موتورخانه با توجه به راندمان آن در صورتی قابل قبول است، که از قبل و به شکل بسیار طرح ریزی شده راه های هدر رفت انرژی مسدود شده باشند.
شما می توانید با مطالعه مقاله کاهش مصرف انرژی در موتورخانه با استفاده از دستگاه های آنالایزر احتراق با این مقوله بیشتر آشنا شوید.
علاوه بر مسائل ذکر شده در سیستم موتورخانه ای تنظیم میزان مصرف انرژی و صرفه جویی در آن به دلیل اینکه تعداد افرادی که از گرمای آن بهره می برند بسیار بالا ست، کار دشواری به نظر می رسد و نیاز به فرهنگ سازی دارد.
به عنوان مثال اگر یک خانواده به مسافرت رفته باشند و حرارت ساختمان خود را از طریق ترموستات داخلی آن قطع نکرده باشند، تا وقتی که به منزل برگردند انرژی حرارتی زیادی هدر خواهد رفت.
در حالی که این مدیریت مصرف انرژی در استفاده از پکیج دیواری بسیار راحت تر است، چرا که هر خانواده به شخصه موظف است تا میزان آن را تنظیم و مدیریت کند.
از طرفی وقتی تنظیم انرژی بر عهده یک خانواده باشد، میزان احساس مسئولیت برای صرفه جویی در مصرف آن بسیار بیشتر است.
در مقایسه با وقتی که صدها نفر قرار باشد در برابر مصرف انرژی موظف باشند و می توانند در صورت عدم نیاز به گرم کردن یک اتاق شیر ترموستات آن را بسته و مصرف انرژی را کاهش دهند.
میزان آلایندگی پکیج دیواری در مقایسه با موتورخانه:
همانطور که در بخش نحوه کار موتورخانه گفتیم، سوخت مورد نیاز در موتورخانه گاز و گازوئیل بود.
از آنجا که اصولاً نصب و اصلاح دودکش موتورخانه و بهبود نحوه خروج گازهای آلاینده از دودکش ها به شکل صحیح مورد ببرسی قرار نمی گیرد، می توان گفت که میزان آلایندگی در موتورخانه بسیار بیشتر از پکیج دیواری است.
البته در صورت استفاده از پکیج دارای دودکش مسئله بررسی کردن نحوه عملکرد صحیح آن برای خروج گازهای احتراقی بسیار مهم است.
اگر این مسئله را مورد توجه قرار ندهیم، چه بسا باعث ایجاد مسمومیت در افراد ساکن در ساختمان نیز بشود.
صرف هزینه در نصب و راه اندازی هر کدام:
این مسئله را در زوایای مختلف از قبیل هزینه خرید، پرداخت هزینه های سوخت، نصب و نگهداری پکیج دیواری در مقایسه با موتورخانه ساختمان باید بررسی کرد.
در مورد هزینه های مربوط به خرید و نصب می توان این طور عنوان کرد که برای تهیه پکیج دیواری هزینه ای غیر قایل مقایسه در برابر هزینه های گزاف مربوط به تهیه و آماده سازی موتورخانه باید پرداخت کنید.
از طرفی هزینه های مربوط به مصرف سوخت و همچنین هزینه های گزاف در زمینه بازدید و سرویس موتورخانه از قبیل عایق کاری حرارتی لوله ها و لوله کشی چندین برابر یک پکیج دیواری محسوب می شود.
اگر لوله های آب در موتورخانه دچار ترکیدگی و یا نشتی شوند باید هزینه های بسیار بالایی را برای تعمیر و تعویض لوله های آب موتورخانه پرداخت کنیم.
جهت مطلع شدن از قیمت انواع پکیج دیواری بر روی لینک پکیج دیواری در دیجیکالا بزنید و با کمک مطلب راهنمای خرید بهترین پکیج دیواری موجود در بازار ایران انتخاب مناسب تری داشته باشید.
کدام یک گرمای مطلوب تری چه در آب مصرفی و چه در سیستم گرمایشی در ساختمان ایجاد می کنند؟
از آنجا که تولید حرارت در موتورخانه در مقیاس بالاتری در مقایسه با پکیج ایجاد می شود، پس در نتیجه گرمای ایجاد شده توسط موتورخانه ساختمان بسیار مطلوب تر و همیشگی تر از پکیج است.
بر خلاف پکیج دیواری که اگر در فصول سرد سال و در مناطق سرد سیر قرار داشته باشیم و بخواهیم با استفاده از رادیاتور شوفاژ و یا گرمایش از کف کل ساختمان را گرم کنیم.
باید ظرفیت حرارتی این سیستم را از طریق افزایش پره های رادیاتور و یا جایگزین کردن پکیج با ظرفیت بالاتر زیاد کنیم.
البته این مسئله در مورد موتورخانه نیز صادق است، به این شکل که اگر گرمای سیستم موتورخانه ای جوابگوی نیاز ساختمان نباشد، باید تعداد پره های دیگ موتورخانه را افزایش دهیم.
فضای مورد نیاز برای نصب هر کدام:
پکیج دیواری فضایی به اندازه یک کابینت در آشپزخانه را اشغال می کند و این در حالی است که اجزای موتورخانه به دلیل داشتن ابعاد بسیار بزرگ تر نیاز به فضای بیشتری به اندازه کل محیط یک طبقه مانند زیر زمین یا پلوت را دارند.
البته نمی توان این موضوع را فراموش کرد که در صورت استفاده از موتورخانه به همراه فن کوئل دیگر نیازی به اشغال فضا به اندازه همان یک کابینت در داخل ساختمان نیست.
تولید صدا در کدامیک بیشتر است؟
یکی از مشکلات بزرگ در استفاده از موتورخانه به عنوان منبع حرارتی ساختمان، سر و صدای زیاد آن به دلیل استفاده از دیگ بخار و پمپ های موتورخانه قوی در آن است.
به همین علت موتورخانه ها را در فضایی خارج از محل سکونت افراد قرار می دهند و دیوار و سقف آن را عایق کاری می کنند.
در حالی که پکیج دیواری به اندازه یک آبگرمکن صدا ایجاد می کند. هر چند صدای تولیدی در پکیج های فن دار بیش از پکیج های بدون فن است.
نصب و راه اندازی کدام یک سریع تر است؟
نصب یک دستگاه پکیج دیواری برای ساختمان می تواند حد اکثر در یک روز صورت بگیرد و نیازی به مقدمات وسیع ندارد.
در حالی که برای نصب و راه اندازی موتورخانه وقت و انرژی بسیاری برای یافتن مکان مناسب و همچنین نصب و راه اندازی تجهیزات موتورخانه ساختمان باید صرف کنید.
همچنین در صورت بروز مشکل در تجهیزات موتورخانه باید مدت زمان طولانی تری را برای تعمیرات موتورخانه صرف کنید، چون حجم کار وسیع است.
علاوه بر این ممکن است که تا چندین روز آسایش افراد ساکن در ساختمان به مخاطره بیافتد و این درحالی است که زمان مورد نیاز برای تعمیر پکیج بسیار کمتر و شاید در یک روز کار اتمام شود.
فاکتورهای دیگری که باید برای انتخاب سیستم حرارتی مناسب برای ساختمان خود در نظر بگیرید شامل :
- منبع انرژی مورد استفاده
- شرایط آب و هوایی منطقه شما
- طرح و نقشه ساختمان
- وسایل گرمازا موجود در ساختمان شما
- زمینی که ساختمان شما بر روی آن بنا شده
- متراژ ساختمان
فیلم نظرات مجریان تاسیساتی در مورد مقایسه آنها
نظر 3 نفر از کارشناسان و مجریان تاسیساتی در مورد اینکه کدام سیستم برای شما مطلوب تر است را در فیلمهای زیر مشاهده میکنید
نظر آقای مهندس مصطفی اسماعیلی کارشناس تاسیسات در مورد تفاوت های هرکدام:
نظر جناب آقای محمدزاده مجری باتجربه تاسیساتی در مورد تفاوت های هرکدام
نظر جناب آقای بایزگلی از مجریان تاسیساتی در مورد مقایسه موتورخانه و پکیج دیواری
حرف آخر :
با توجه به موارد ذکر شده استفاده از پکیج دیواری از لحاظ صرفه جویی در مصرف انرژی و همچنین کاهش میزان آلایندگی هوا بسیار مناسب تر است.
ولی در ساختمان های بزرگ از قبیل هتل ها، بیمارستان ها، دانشگاه ها، اداره جات و مجتمع های مسکونی چندین واحده چاره ای جز استفاده از موتورخانه نیست.
ولی می توان با رعایت استانداردهای مصوب در ساختمان سازی، زمینه سازی های مناسب برای نصب و راه اندازی موتورخانه و همچنین فرهنگ سازی درست در ذهن مردم میزان مصرف انرژی در موتورخانه را کاهش داد.
در این صورت می توان گفت استفاده از موتورخانه های مدرن راهی به سمت پیشرفت و ترقی است.
همکاران ما در گروه تاسیساتی 24 ساعته آماده خدمت رسانی به شما هستند.
شما می توانید نصب پکیج دیواری و همچنین نصب، راه اندازی، مراقبت و نگهداری از موتورخانه ساختمان خود را به متخصصان ما بسپارید.
پس همین الان برای ثبت سفارش با همکاران ما تماس بگیرید و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را ارسال کنید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصص