با توجه به اینکه سیم کشی تلفن از جمله خدمات اصلی ما در مجموعه تاسیسات 24 ساعته می باشد، در ادامه قصد داریم تا بیشتر در خصوص روش انجام این کار توضیح دهیم.
شاید در نگاه اول اجرای سیم کشی تلفن ثابت کمی پیچیده به نظر برسد، اما به دو دلیل این کار اصلاً دشوار نیست.
اولاً اینکه خطوط تلفن برق ضعیفی دارند، در نتیجه از لحاظ خطر برق گرفتگی در امان خواهید بود. دوم هم اینکه برای سیم کشی تلفن هیچ نیازی به دریافت مجوز از اداره مخابرات ندارید.
چرا که وقتی مخابرات خط تلفن را به تابلو کروز نصب شده در ورودی ساختمان شما هدایت می کند، از آن نقطه به بعد همه چیز به عهده خودتان است.
پیش نیازهای عملیاتی برای سیم کشی تلفن
پیش از اینکه به سراغ توضیحات لازم در مورد نحوه سیم کشی تلفن برویم، لازم است تا شما را با پیش نیازهای این کار آشنا کنیم:
- تهیه نقشه سیم کشی تلفن
اولین کاری که باید برای سیم کشی تلفن انجام دهید، تهیه نقشه است. در داخل این نقشه قرار است مسیر حرکت سیم از تابلو کروز تا محل قرارگیری پریزهای تلفن مشخص شود.
تابلو کروز همان قسمتی است که سیم تلفن از مرکز مخابرات به آن وارد می شود و در ورودی ساختمان قرار می گیرد.
این مرحله یکی از مهمترین اقدامات کار است، به این دلیل که ما تنها با کمک نقشه است که می توانیم کوتاه ترین و مستقیم ترین مسیر ممکن سیم کشی تلفن در داخل ساختمان را طراحی و اجرا کنیم.
از جمله الزاماتی که باید در داخل نقشه سیم کشی تلفن لحاظ شود، تعداد پریزهای تلفن و محل های قرارگیری آن ها به قرار زیر است:
- حال یا پذیرایی
در داخل حال یا پذیرایی بسته به بزرگی و کوچیکی فضا حداقل به 2 الی 3 عدد پریز تلفن نیاز داریم، که در ارتفاع 40 سانتی متری از کف نصب شوند.
محل قرارگیری پریزها باید در مکانی قابل دسترس بوده و پشت وسایلی از قبیل مبل، رادیاتور و کمد نباشد.
- آشپزخانه
امروزه وجود پریز تلفن در آشپزخانه به اندازه پذیرایی یا حال مهم است. معمولاً محل نصب پریز تلفن در آشپزخانه را بالای اپن و در ارتفاع 120 سانتی متر از کف محاسبه می کنند.
- اتاق خواب ها
برای هر کدام از اتاق خواب ها نیز ما به یک عدد پریز تلفن نیاز داریم، که باز هم در ارتفاع 40 سانتی متر از کف قرار می گیرد. توجه داشته باشید که قالباً پریز تلفن در حال و اتاق خواب را هم ردیف با پریزهای آنتن و برق قرار می دهند.
- خرید سیم مخصوص تلفن
سیم تلفن که به آن سیم رانژه نیز می گویند، در واقع یک کابل تک زوج است که از دو سیم نازک از جنس مس و یا آلومنیوم به هم تابیده شده تشکیل شده است.
برای اینکه ارتباط بین پورت های ترمینال در تابلو کروز برقرار شود، لازم است تا سیم رانژه را تهیه کنیم. معمولاً برای هر خط تلفن به یک سیم دو زوج نیاز داریم.
اگر بخواهیم دو خط تلفن را در ساختمان سیم کشی کنیم، دو عدد سیم دو زوج لازم است. در این مرحله می توانیم بر اساس نقشه سیم کشی که از قبل تهیه کرده ایم، متراژ سیم مورد نیاز را اندازه زده و خریداری کنیم.
توصیه می شود از سیم رانژه ساخته شده از مس به عنوان سیم تلفن استفاده شود تا میزان نویز به حداقل رسیده و طول عمر سیم کشی به حداکثر میزان خود برسد.
- تهیه لوله برای تلفن
به منظور محافظت از سیم تلفن در برابر آسیب های محیطی، لازم است تا سیم های تلفن را از داخل لوله عبور دهیم.
جنس و سایز لوله مخصوص خطوط تلفن می تواند تاثیر زیادی در کیفیت سیم کشی تلفن داشته باشد. معمولاً از سایز 11 یا 13 و یا 16 لوله PVC در شاخه های 3 متری به عنوان لوله مخصوص کابل تلفن استفاده می شود.
دلیل استفاده از لوله های PVC به جای نوع خرطومی در سیم کشی تلفن این است که این جنس از لوله قابلیت نصب توکار داشته و از مقاومت بالاتری برخوردار می باشد.
نحوه سیم کشی تلفن
سیم کشی تلفن در مرحله پیش از گچ کاری و همراه با سیم کشی برق ساختمان توسط مجری برق کار انجام می شود.
مرحله اول: شیار زنی
ما در مرحله پیش نیاز، نقشه سیم کشی تلفن را آماده کرده ایم. پس در این بخش می توانیم بر اساس نقشه تهیه شده به شیار زنی دیوار محل عبور لوله حامل سیم های تلفن و قوطی های پریز تلفن اقدام کنیم.
این کار را از محل تابلو کروز قسمت ورودی ساختمان آغاز کرده و به سمت محل های قرارگیری پریزهای تلفن در داخل ساختمان ادامه می دهیم.
محل عبور لوله های حامل سیم های تلفن بر اساس تک واحده بودن و یا آپارتمانی بودن ساختمان می تواند کمی متفاوت باشد.
اگر ساختمان ما یک واحدی یا ویلایی باشد، محل عبور لوله ها و جایگاه قرارگیری قوطی های پریز تلفن را شیار زده و جای آن ها را خالی می کنیم.
در صورتی که ساختمان ما از نوع مجتمع مسکونی باشد، روش شیار زنی به همان شیوه ای قبلی است، با این تفاوت که در قسمت مشاعات مثل راه پله ها، راهروها و پارکینگ ساختمان باید شیارزنی صورت بگیرد.
مرحله دوم: قوطی گذاری و لوله گذاری
اکنون باید قوطی های پریز تلفن را در داخل جایگاهی که قبلاً برای آن ها در دل دیوار آماده کرده بودیم، قرار دهیم تا در ادامه آن لوله های مخصوص حمل سیم های تلفن را با کمک گچ در درون شیارها محکم کنیم.
توجه داشته باشید که لازم است تا از نزدیک ترین پریز تلفن به درب ورودی یا حیاط یک لوله برق قرار داده و در ارتفاع 2 متری از کف زمین یک جعبه تقسیم نصب کنیم تا کابل مخابرات در داخل آن سربندی شود.
به این لوله و سیم تلفنی که در داخل آن قرار می گیرد، سر خط تلفن می گویند که بعداً به داخل ساختمان کشیده می شود.
- لوله گذاری در ساختمان چند واحده مسکونی
چنانچه ساختمان ما چند واحده مسکونی باشد، می توانیم به این صورت عمل کنیم که در راه پله هر یک از طبقات لوله گذاری کرده و در ارتفاع 2 متری از کف یک عدد باکس فلزی قرار می دهیم.
این باکس در واقع دریچه بازدید ما می باشد. چرا که سیم های تلفن، آنتن و آیفون در داخل همین باکس می توانند سربندی شوند.
مرحله سوم: سیم کشی تلفن
حال که لوله گذاری ها و قوطی گذاری ها در محل های نصب پریزهای تلفن همگی به اتمام رسیدند، نوبت به هدایت سیم های تلفن از داخل لوله ها می رسد.
در صورتی که ساختمان ما چندین واحده باشد، از هر یک از واحدها یک سیم تلفن یا رانژه دو زوج به عنوان سر خط واحد به داخل باکس فلزی نصب شده در راه پله هر واحد وارد می شود.
در نهایت تمامی باکس های قرار داده شده در راهرو طبقات را توسط یک کابل حداقل 64 رشته ای با یکدیگر مرتبط می کنیم.
سر خط تمامی واحدها در آخر وارد پارکینگ ساختمان می شوند تا با خطوط مخابراتی موجود در تابلو کروز سربندی شوند.
برای سیم کشی تلفن در ساختمان چندین واحده هیچ نیازی نیست که کابل 64 رشته ای را طبقات قطع کنیم، بلکه کافیست روکش کابل را جدا کرده و به همان تعداد رشته سیمی که نیاز داریم از کابل اصلی جدا کنیم.
اما اگر ساختمان مورد نظر ما تک واحدی یا ویلایی باشد، طریقه سیم کشی تلفن بسیار ساده تر از آن چیزی است که در خصوص ساختمان های چند واحده توضیح دادیم.
به این صورت که به ازای هر خط تلفن یک عدد سیم دو زوج را از محل تابلو کروز به سمت پریزهای تلفن هدایت می کنیم. برای این کار هم سیم ها باید از داخل لوله عبور داده شوند.
مرحله چهارم: سربندی خطوط مخابرات به خطوط داخلی تلفن
برای اینکه بتوانیم ارتباط بین سیم تلفن داخل ساختمان را با تلفن مرکز مخابرات برقرار کنیم، لازم است تا از وسیله ای به نام ترمینال استفاده کنیم.
ترمینال های مخابراتی انواع مختلفی از جمله ترمینال های کروز، دلسا، PT و غیره دارند. در این قسمت شما را با نحوه استفاده از دو نوع ترمینال مخابراتی پرکاربرد آشنا می کنیم:
- استفاده از ترمینال پیچی مخابرات در سیم کشی تلفن
قدیمی ترین نوع ترمینال مخابرات از نوع پیچی است که کابل تلفن از یک طرف باکس وارد شده و به زیر پیچ های ترمینال ها بسته می شود. از آن طرف سیم تلفن هر کدام از واحدها به پیچ مقابل کابل مخابراتی خود اتصال داده می شود.
- استفاده از ترمینال کروز در سیم کشی تلفن
ترمینال کروز به نسبت نوع پیچی کمی جدیدتر است و طریقه نصب آن متفاوت می باشد. در این وسیله ترمینال ها یا ورودی های سیم های تلفن بر روی پایه های خاصی به نام پایه ترمینال کروز قرار می گیرند و بعد از آن بر روی جعبه تقسیم یا تابلو کروز وصل می شوند.
به این صورت که خطوط مخابراتی بر اساس رنگ بندی خود به بالای ترمینال ها وصل می شوند و از پایین ترمینال های کروز با استفاده از سیم رانژه به خطوط تلفن داخل واحدها متصل می شوند.
البته برای استفاده از روش اتصالی با کمک ترمینال کروز، لازم است تا قیچی کروز هم در اختیار داشته باشیم. با کمک این ابزار می توانیم سیم های تلفن را بر روی ترمینال ها اتصال داده و سیم های اضافه را قطع کنیم.
حتی برای خارج کردن سیم ها از داخل ترمینال کروز هم می توانیم از همین قیچی کروز استفاده کنیم.
7 نکته مهم در خصوص سیم کشی تلفن
تا این قسمت از متن هر چه که راجع به نحوه اجرای سیم کشی تلفن مورد نیاز بود با شما در میان گذاشتیم، اما نکات بسیار مهمی وجود دارند که عدم توجه آن ها در زمان سیم کشی تلفن می تواند باعث کیفیت پایین خط تلفن شود.
- هرگز بدون تهیه نقشه به سیم کشی تلفن اقدام نکنید. برای انجام این کار نیازی به ابزار تخصص نیست. با یک خودکار و کاغذ هم می توانید مسیر عبور سیم تلفن و محل قرارگیری پریزهای تلفن را مشخص کنید.
- محل نصب و قرارگیری پریزهای تلفن نباید در پشت موانعی همچون رادیاتور شوفاژ، تخت و پشت درب باشد.
- عبور سیم های تلفن از داخل جعبه فیوز برق درون واحدها بسیار اشتباه است، چون باعث ایجاد نویز بر روی خط تلفن می شود.
- هرگز از رشته های اضافی کابل آیفون برای سیم تلفن استفاده نکنید. این هم اشتباه رایج دیگری است که برخی از برقکاران به منظور صرفه جویی در مصرف سیم انجام می دهند.
چرا که در این حالت مجبورید سربندی خط تلفن منزل را در پشت گوشی آیفون انجام داده و با این عمل نمی توان در زمان تعمیر و عیب یابی تلفن، سیم های آیفون و تلفن را از هم تشخیص داد و ممکن است اشتباهاً قطع شوند.
علاوه بر این همجواری سیم های تلفن و آیفون باز هم باعث ایجاد نویز بر روی خط تلفن می شود. برای آشنایی با نحوه سیم کشی و نصب آیفون تصویری لینک مقاله را لمس کنید.
- تمامی کابل ها و لوله هایی که برای سیم کشی تلفن مورد استفاده قرار می دهید باید از هم جدا بوده و به صورت جداگانه از سایر لوله های برق، سیم کشی آنتن و آیفون صورت بگیرد.
- همیشه کمترین فاصله و راحت ترین مسیر را به عنوان خط لوله گذاری و سیم کشی تلفن در نظر بگیرید.
- برای لوله گذاری توکار تلفن فقط از لوله های PVC استفاده کنید تا مقاومت بالاتری داشته باشد.
کلام آخر ...
هر چند سیم کشی تلفن در ظاهر امر بسیار ساده تر از سیم کشی برق ساختمان به نظر می رسد، اما همین کار ساده اگر به درستی انجام نشود، می تواند ارتباط ما را با دنیای اطراف قطع کند.
مخصوصاً اینکه خطوط شبکه اینترنت هم از طریق سیم کشی تلفن به داخل ساختمان هدایت می شوند.
اگر پای صحبت افرادی که از اینترنت خانگی استفاده می کنند، بنشیدید خواهید شنید که اکثراً از قطعی اینترنت خود گلایه دارند.
به نظر شما دلیل اصلی این مشکل چیست؟ با یک بررسی ساده می توان فهمید که ضعف در سیم کشی تلفن باعث بروز چنین معضلی شده است.
وقتی در چنین شرایطی درمانده می شوید که هم تلفن قطع است و هم اینترنت وصل نمی شود، تازه درک خواهید که اجرای اصولی سیم کشی تلفن تا چه حد اهمیت دارد.
طبیعتاً اینجاست که نقش یک برقکار متخصص که سال های سال است سیم کشی تلفن کار اوست و با تمام ریزه کاری های سیم کشی، انتخاب نوع سیم، نحوه لوله گذاری و اتصالات آشنایی دارد، مشخص می شود.
مجموعه تاسیسات 24 ساعته با کمک تیم متخصص خود می تواند خاطر شما را در خصوص سیم کشی تلفن منزلتان جمع کند.
اگر فقط یک بار از خدمات ما استفاده کرده باشید، حتماً تایید می کنید که ما در این مجموعه تنها با متخصصان با تجربه و بامهارت همکاری می کنیم.
چرا باید سیم کشی تلفن خود را به مجموعه تاسیسات 24 ساعته بسپارید؟
- انجام پروژه توسط باسابقه ترین متخصصین
- انجام سیم کشی تلفن در کمترین زمان ممکن
- پشتیبانی 24 ساعته در 7 روز هفته
- ارائه ضمانت کیفیت خدمات
بنابراین در پایان به شما پیشنهاد می کنیم، اگر قصد سیم کشی تلفن ساختمان خود را دارید، همین لحظه با شماره های داخل سایت تماس گرفته و یا فرم درخواست سرویسکار متخصص را پر کنید.
اگر نیاز به یک تاسیساتی حرفهای دارید
همین حالا درخواست خود را ثبت کنید تا مشکل تاسیساتیتان را در اسرع وقت برطرف کنیم
درخواست سرویسکار متخصصمنابع فارسی: منبع 1، منبع 2، منبع 3، منبع 4
دوستان عزیز و همکاران گرامی
کلمه زوج خود به تنهایی نشان دهنده دو عدد رشته سیم است . هر خط تلفن دو عدد سیم یا یک زوج بیشتر نیاز ندارد و گفتن جمله (هر خط تلفن به دو زوج ) نیاز دارد کاملا اشتباه است .
ولی اگر برای یک خط تلفن دو زوج سیم استفاده میکنیم یعنی برای یک خط تلفن چهار سیم بکار برده ایم
این کار را اصطلاحا برای استفاده در آینده به لحاظ توسعه و یا برای رفع ایراد در مواجه با قطعی و بکار بردن از سیم یدکی استفاده میکنند که کار بسیار بجا و معقولی است
باتشکر از تاسیسات 24
ممنون از شما که نظرتون رو در اختیار باقی دوستان قرار دادید